Završeni projekti

U Općini Tešanj održana je promocija rezultata osam projekata mladih koje je podržala Omladinska banka Tešanj u 2019. godini.

Osim predstavnika Općine Tešanj i Fondacije Mozaik, ceremoniji su prisustvovali i mladi koji su svojim zalaganjem najviše zaslužni za realizaciju ovih pojekata. Osam projekata vrijednosti preko 19 776 KM koji su putem Omladinske banke realizovani u 2019. godini doprinijet će boljem životu i aktivnostima, prije svega, mladih ljudi.

U proteklih dvanaest godina saradnje sa Fondacijom Mozaik, na području općine Tešanj uspješno je realizovano 110 projekta vrijednosti oko 415 hiljada KM.

Isti dan, održan je  intervju za nove članove Omaldinske banke Tešanj.

Program Omladinske banke ima za cilj da poveća učešće mladih u razvoju lokalnih zajednica kroz aktivnu ulogu u procesima donošenja odluka, te pružanje podrške aktivnostima mladih u njihovim zajednicama kroz dodjelu bespovratnih novčanih sredstava projektima neformalnih grupa mladih.

Detaljan pregled realizovanih projekata Omladinske banke Tešanj od 2008. godine možete pogledati ovdje

Predstavnici Općine Tešanj i Fodacije Mozaik, zajedno sa predstavnicima Omladinske banke Tešanj posjetili su teren – projekte mladih u 2019. godini.

Radi se o projektima: MZ Medakovo – ljetna škola fudbala, MZ Trepče – izgradnja šadrvana i dječijeg igrališta, MZ Tešanj (Hrvatinovići) – izgradnja klupa i uređenje zelenih površina, MZ Mekiš-Dobropolje – ugređenje dijela sportskog terena i MZ Mrkotić – nabavka opreme za uređenje dijela sportskog igrališta.

Sredstava za ove projekte osigurali su Općina Tešanj, Fondacija Mozaik iz Sarajeva, te lokalna zajednica i privrednici kroz zalaganje neformalnih grupa mladih.

Tri projekta nisu realizovana, a planirana sredstva će se prenijeti za realizaciju u 2020. godini. Pored realizovanih projekata, posjeta je izvršena i pokrenutim mikrobiznisima