Vodič za investitore

Cijene komunalnih priključaka i usluga

Spisak olakšica koje nudi Općina

Radna snaga

Olakšice za domaće i strane investitore na državnom nivou

Tabela sa spiskom taksi i nakanada po općinskim propisima

Baza poslovnog prostora kojim upravlja općina

 

Općina Tešanj ima jako povoljan ekonomsko-geografski položaj, iako ne obiluje većim prirodnim bogatstvima šuma i rudnih nalazišta. U privrednom pogledu ovo područje zauzima značajno mjesto u razvoju privrede cijele Bosne i Hercegovine. U administrativno-političkom pogledu, općina Tešanj pripada Federaciji Bosne i Hercegovine i smještena je u Zeničkodobojskom kantonu. Općina Tešanj ima povoljan političko-geografski položaj. Graniči sa općinama Teslić na zapadu i jugozapadu, općinom Doboj na sjeveru, općinom Doboj-Jug na istoku i sjeveroistoku, Usorom na sjeveru i općinom Maglaj na jugu i jugoistoku. Od 2012. godine članica je BEAR-a; sporazuma o međuopćinskoj saradnji sa općinama Teslić i Žepče.

Privreda općine Tešanj svoje korijene pronalazi u XVI vijeku kada je naša zajednica bila prepoznatljiva po razvoju zanatstva, a nešto kasnije dolazi i do pojave bankarstva na našim prostorima.

Počeci moderne industrijalizacije na prostoru općine Tešanj vežu se za 50-te godine XX vijeka i pojavu industrijskog sistema Pobjeda, Tešanj. Ova činjenica u dobroj mjeri odredit će dalji privredni razvoj općine Tešanj na putu ka proizvodnji dijelova za automobilsku industriju. Afirmacija autoindustrije nastupa 70-tih godina sa počecima proizvodnje filtera (Unico filter/Mann Hummel BA) i svjećica (Enker), a kulminaciju doživljava 80-tih godina pojavom proizvodnje kočionih komponenti za putnički program (FAD/FAD Prevent). Period 1996-danas obilježen naglim razvojem i pojavom potpuno novih subjekata koji rade u oblasti metaloprerade, kao što su: BME, Medena Commerce, Inox Ajanović, Kalim, Zupčanik, KPM BH, Metalskop, Asval i dr. Proizvodi iz metaloprerađivačkog sektora se izvoze na tržišta više od 50 država. To je lokomotiva lokalne privrede i kičma lokalnog ekonomskog razvoja u Tešnju.

Uporedo sa razvojem proizvodnje automobilske industrije razvija se tekstilna (Napredak) i industrija obuće (Sloga), koje u periodu tranzicije dobijaju nasljednike u uspješnim firmama kao što su: Alpina Bromy, Koža Komerc, Art, Koteks, SM3, Contesa, B&M Commerce, ZEMI i dr.

Drvoprerada i proizvodnja namještaja oličeni u firmi UKUS, dobijaju nasljednike u firmama: Nord Ent, Lock Wood, Process, Artisan, čiji proizvodi su prepoznatljivi širom svijeta od Holandije preko SAD-a, potom UAE do Južne Koreje.

Nagli razvoj prehrambene industrije i proizvodnje napitaka pozicioniran je kao „netradicionalna privredna grana“, koja veoma brzo postaje lider u proizvodnji konditorskih proizvoda (AS), pilećeg mesa (MADI), gotovih jela (JAMI), gljiva (Bio-šamp), tjestenine (Subašić), brašna i pekarskih proizvoda (Dukat), mineralnih voda (Oaza, Tešanjski kiseljak, Princess, Tešanjski dijamant, Celvik).

Sektor usluga i trgovine je izuzetno razvijen, a oličen je u prisustvu firmi: HIFA, AS, Silk-Trade, Saračević, FAREX, Točak, Mepromex i dr. Građevinarstvo posjeduje veliki potencijal za dalje jačanje i razvoj, a predstavljen je prisustvom firmi: Inter, Inžinjering, Hrvić Gradnja, Famus, Neđing i dr.

Prema posljednjim podacima iz 2019.godine, na području općine posluje 2 592 poslovna subjekta (987 firmi, 514 jedinica  u sastavu, 1 091 obrta) od  kojih  više od 20 su direktne strane investicije koje dolaze iz: Njemačke, Nizozemske, Slovenije, Italije i drugih država. Izvoz više od 300 proizvoda pronalazi kupce na tržištima više od 60 različitih država na 6 kontinenata.

Više o uslovima poslovanja možete pročitati u vodičima.

Za sva pitanja možete se obratiti u One stop shop ured za investitore u okviru Agencije za razvoj općine Tešanj TRA doo na 00387 32 650 608 ili na mail muamer@tra.ba

 

Vodic za samozastupanje MSP

Katalog Greenfield lokacija možete pogledati ovdje

Katalog Brownfield lokacija možete pogledati ovdje

Profil privrede

Poslovne zone

Sektorski vodič – metaloprerada

Kako poslovati u Tešnju

Vodič za izdavanje urbanističke saglasnosti, odobrenja za građenje i upotrebu objekta

 

Detaljnije možete pogledati na:

Informator