Novih 12 mladih poduzetnika i 20 radnih mjesta

Općinski načelnik Suad Huskić i 12 mladih poduzetnika potpisali su ugovore o korištenju grant sredstava za podršku poslovnim idejama mladih. Rezultat podrške Općine Tešanj u 2021. godini je podrška i registracija 12 novih  poslovnih subjekata sa novih 20 radnih mjesta (14+6), koji su prošli javni poziv.

Općinski načelnik Suad Huskić ovom prilikom je naglasio: „Imamo sve više mladih koji pripremaju kvalitetne poslovne ideje i koji se odlučuju pokrenuti vlastiti biznis. Preko 80% poslovnih subjekata iz našeg programa je nastavilo sa radom nakon prestanka podrške općine. Ovi podaci potvrđuju poslovni ambijent u Tešnju, potvrđuju poduzetnost Tešnjaka i naravno spremnost lokalne zajednice da unaprijedi lokalni ekonomski razvoj“.

Općina Tešanj od 2011. godine podržava poslovne ideje/projekte mladih (do 35 godina) koji imaju ideju i odlučnost da pokrenu vlastiti biznis. Podrška uključuje finansiranje troškova registracije preduzeća, dio bruto plate zaposlenika u periodu do 12 mjeseci, troškove zakupa ili uređenja poslovnog prostora i nabavku opreme. Do sada je 88 registrovanih poslovnih subjekata (72 i dalje posluje), 100 radnih mjesta finansiranih od strane Općine Tešanj, te 80 dodatnih radnih mjesta koji su kreirali sami poduzetnici. Kvalitet poslovnih ideja koje su kandidovane na javni poziv, ocjenjuje radni tim imenovan od osoba koje su duži niz godina uspješni privrednici. Ukupna izdvojena sredstva u deset godina su oko 700.000 KM.

Mladi su se zahvalili na podršci i potvrdili odlučnost da budu dio uspješne poslovne zajednice. Načelnik Huskić je čestitajući novim privrednicima podsjetio je da je općina Tešanj, prva u Bosni i Hercegovini pokrenula ovakav projekat kao dio Strategije podrške mladim ljudima, a da danas slične projekte imaju brojne općine u Bosni i Hercegovini.

Ugovore su danas potpisali: Zanina Beširević  (Pekoteka), Ramo Hasanabašić (Proizvodnja dekorativnog kamena), Seid Jusić (Proizvodnja karoserija), Amra Husejnović Matoruga (Proizvodnja metalnih proizvoda), Benjamin Mehić (Proizvodnja ventilacionih Sistema), Kenan Balić (Proizvodnja povrća), Nedžad Katica (Automehaničar), Mujo Turkeš (Autolakirer), Amir Alibalić (Instalacija centralnog grijanja), Amar Ljevaković (Stomatološka ordinacija), Armin Hajrić (Transport robe) i Faris Mehuljić (Autoškola).

Vrijednost potpisanih ugovora je 75.000,00 KM.

Odluku o konačnom rangiranju možete pogledati OVDJE