Posjeta institucijama u Republici Sloveniji

Dr. Ismar Alagić, savjetnik Općinskog načelnika za pristup EU-fondovima je u periodu od 06 do 10.juna 2010. godine  bio u posjeti institucijama iz Republike Slovenije. Dr. Alagić je na 6. Europskom regionalnom ekonomskom forumu EREF 2010 prezentovao rad pod nazivom “Direktne inostrane investicije u BiH i na području općine Tešanj” i uspostavio veoma korisne kontakte sa učesnicima foruma koji su dolazili iz više od 20 država.

Tokom EREF 2010 razgovarano je o saradnji između  Mjesne općine Nova Gorica i općine Tešanj na budućim projektima koje bi finansirala EU. Posebna je pažnja posvećena projektima iz područja komunalne infrastrukture i povezivanju institucija sa prostora Zapadnog Balkana na zajedničkim projektima. Župan Mjesne općine Nova Gorica Mirko Brulc je dao punu podršku unapređenju saradnje sa općinom Tešanj na području zajedničkih projekata koji bi se kandidovali prema fondovima EU i Republike Slovenije.

U drugom dijelu posjete Sloveniji, Dr.Alagić je posjetio općinu Žiri na poziv Župana  Bojana Starmana i podžupana općine Antona Beovića. Sa Direktorom općinske uprave Žiri  Franci Kranjc-om i podžupanom općine Anton Beović-em razgovarano je o mogućnostima zajedničke saradnje koja je inicirana od strane predstavnika firme Alpina. Saradnja između dvije općine osim u privrednom području planira se proširiti i na kulturnu, obrazovnu, komunalnu i druge sfere saradnje od zajedničkog interesa.

Zadnji dan posjete Republici Sloveniji Dr. Alagić je posjetio Regionalnu razvojnu agenciju Gorenjske BSC i Območno Obrtno-podjetnišku zbornicu Kranj gdje je razgovarao sa Bogo Filipič-em, direktorom BSC i njegovim saradnicima. Dogovoreno je da se u predstojećem periodu realizuju uzvratne posjete i pripreme programi u kojima postoje realne pretpostavke za saradnju na zajedničkim projektima.