Održana sjednica Štaba Civilne zaštite

Danas u 14,00 sati održana je sjednica Štaba Civilne zaštite u kompletnom sastavu vezano za vremenske nepogode koje su zadesile gotovo cjelokupno područje općine Tešanj. Sjednicom je predsjedavao komandant Štaba Civilne zaštite Fuad Šišić koji je upoznao Štab sa posljednjim informacijama sa terena.

Višednevne padavine prouzrokovale su poplave u zahvatu vodotoka u nizinskim dijelovima općine, posebno na područjima mjesnih zajednica  Jelah, Jelah polje, Rosulje, Bobare, Kalošević, Medakovo, Jablanica, Raduša i Dž.Planje.

Trenutno najugroženije područje je Jelah polje gdje nivo vode ne opada, a poplavljena površina se povećava.

Na ostalim poplavljenim područjima došlo je do blagog pada nivoa voda. Nekoliko putnih pravaca još uvijek pod vodom, a u Jelah polju putna komunikacija je neprohodna za saobraćaj.

Prema informacijama sa terena, građani su se uključili u mjere koje provode ekipe Civilne zaštite, a posebno u provođenje mjera zaštite i spašavanja ljudi, životinja i materijalnih dobara. Očekuje se i dalje puna saradnja stanovništva, posebno u primjeni preventivnih i mjera zaštite na najugroženijim područjima i mjera samozaštite.

Za sada glavni kapaciteti vodovodnog sistema funkcionišu bez većih poteškoća.  Iz preventivnih razloga preporučuje se građanima da primjenjuju uobičajene mjere prokuhavanja vode za piće, a o eventualnim drugim mjerama građane ćemo obavijestiti putem medija. Također, molimo građane da i dalje prate upute ekipa Civilne zaštite na terenu.

Na sjednici Štaba Civilne zaštite zaključeno je da još uvijek nema razloga za  proglašenje stanja elementarne nepogode, ali će ekipe CZ i dalje neprekidno operativno raditi na terenu.

Nakon sjednice, tim Štaba Civilne zaštite na čelu sa komandantom je u obilasku najugroženijih područja.