Održana 19. sjednica Općinskog vijeća Tešanj

Danas je u Sali Općinskog vijeća Tešanj, sa početkom u 14,00 sati, kako je i planirano održana 19. sjednica Općinskog vijeća Tešanj, sa predloženim dnevnim redom:

1. Prijedlog Odluke o davanju nekretnina na korištenje;

2. Prijedlog Odluke o davanju saglasnosti na mogućnost dodjele koncesije;

3. Prijedlog Odluke o davanju zemljišta na privremeno korištenje;

4. Prijedlog Odluke o usvajanju Studije razvoja školske infrastrukture na općini Tešanj;

5. Nacrt Odluke o javnoj rasvjeti na području općine Tešanj;

6. Prijedlog Rješenja o imenovanju Komisije za odabir korisnika pomoći u obnovi stambenih jedinica u svrhu povratka;

7. Izvještaj o radu Općinskog vijeća Tešanj za 2009. godinu;

8. Informacija o realizaciji Strategije razvoja općine Tešanj 2007-2015.

Pred početak sjednice Vijeća održana je sjednica Kolegija Vijeća na kojoj Općinski načelnik nije dobio saglasnost Kolegija da se obrati u vezi sa poplavom i utroškom sredstava privatizacijskog fonda sa ESCROW računa. Ipak, Općinski načelnik je kao odgovor na pitanje vijećnika Jakuba Rošića dobio prostor da se obrati Vijeću, te predložio zaključke. Općinsko vijeće nije prihvatilo zaključke Općinskog načelnika, ali je raspravljalo o odgovoru Općinskog načelnika u vezi kapitalnih projekata iz sredstava privatizacijskog fonda, ali ni jedne riječi o poplavi i velikom broju klizišta koje ugrožavaju javnu i privatnu imovinu.

Kao 9. tačka dnevnog reda dodata je Informacija o poplavi i Raspodjela ESCROW sredstva, koja je na prijedlog Kolegija odložena za sljedeću sjednicu Općinskog vijeća, dok je na prijedlog Općinskog načelnika dodata 10. tačka dnevnog reda Prijedlog odluke o proglašenju Statuta MZ Kalošević.

Vijećnici su najviše diskutovali oko posljednje tačke dnevnog reda, koja na kraju nije dobila potrebnu većinu i o Izvještaju o radu Općinskog vijeća, koji je prihvaćen, kao i ostale tačke dnevnog reda.

Sjednica Općinskog vijeća Tešanj je završila sa radom u 16,50 sati.