Održana edukacija o Rodno zasnovanom nasilju za predstavnike općinskih i kantonalnih tijela

nasilju održala trodnevnu edukaciju na Vlašiću za predsjedavajuće Vijeća općina Ze-Do kantona i predsjednike i članove komisija za ravnopravnost spolova Ze-Do kantona u periodu od 25.09. do 27.09.2009. godine. Učesnici edukacije su upoznati sa gender institucionalnim mehanizmima, međunarodnim dokumentima, a posebno se razgovaralo o CEDAW konvenciji koja je sastavni dio Ustava BiH a koja tretira nasilja nad ženama. To je bio dobar uvod za temu Rodno zasnovano nasilje. Učesnici su bili saglasni da se temama rodno zasnovano nasilje kao i jačanje institucionalnih mehanizama treba više posvetiti.
Rad na kraju trećeg dana je rezultirao konkretnim preporukama učesnika i učesnica koje su usmjerene na jačanje gender mehanizama i adekvatniji odgovor na povećan broj prijavljenih slučajeva nasilja prema ženama i djeci, te aktivnije rad na prevenciji, ali i na direktnoj asistenciji kada se već dogodi nasilje.
Edukaciji su prisustvovali predsjednici, članove komisija za ravnopravnost spolova i predsjedavajući općinskih vijeća iz 9 općina: Zenica, Vareš, Visoko, Olovo, Zavidovići, Tešanj, Maglaj, Doboj-Jug i Žepče i prestavnici gender komisije Ze-Do kantona kao i predstavnica Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Zeničko dobojskog kantona.