U Tešnju otvoren Tehnološki centar za drvnu industriju Arteco

U ime Općinskog načelnika prisutnim se obratio Izudin Turkeš na putu ka ostvarenju globalne konkurentnosti.
Arteco nudi cjelovit servis edukacije i proizvodnje u kojem drvoprerađivači mogu edukovati svoje osoblje u korištenju softvera za izradu 3D dizajna, radu na finalnoj obradi i na CNC (računarski upravljanoj) mašini. Arteco jedinstvenim centrom u regionu čini sprega modernih tehnologija pomoću koje bosanskohercegovački drvoprerađivači mogu efektnije pratiti trendove u dizajnu, izraditi tehničku dokumentaciju postojećeg dizajna, vizuelizaciju za kupca i proizvesti potreban prototip.
Očekujem da Arteco bude snažna podrška bosanskohercegovačkim firmama kako bi proširile ponudu i unaprijedile kvalitet proizvoda s krajnjim ciljem da se adekvatno predstave na međunarodnom tržištu, istakao je osnivač centra Fadil Ćostović.
U sklopu otvaranja gosti su prisustvovali demonstraciji rada trenutno jedinog u potpunosti softverski integrisanog petoosnog CNC obradnog centra u regionu. Ovaj centar pruža usluge izrade dizajna, vizuelizacije, tehničke dokumentacije i izrade prototipa. U ime Općinskog načelnika prisutnim se prigodnim govorom obratio savjetnik Općinskog načelnika i predsjednik Udruženja privrednika Tešanj, gosp. Izudin Turkeš
Arteco je osnovan uz podršku projekta Inovacije u biznisu, koji zajednički finansiraju Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Ministarstvo inostranih poslova Norveške.