Preventivne mjere

poziva stanovništvo na cijelom području općine, da ukoliko dođe do naglog povećanja vodostaja i ugrožavanja ljudi i materijalnih dobara, o istom blagovremeno obavijesti operativni centar civilne zaštite na brojeve telefona „121“, „123“ i 650-720.
Pored toga, naglo topljenje snijega može prouzrokovati bujične vode, koje uzrokuju pomjeranja zaostalih neeksplodiranih ubojnih sredstava. Ukoliko se primjeti ili pronađe neeksplodirano ubojno sredstvo ili neko drugo minsko eksplozivno sredstvo, ne dirati ga, nego da ga bezbjedno obilježiti i odmah prijaviti operativnom centru civilne zaštite na brojeve „121“ i „123“, ili Policijskoj stanici Tešanj na broj „122“.
Znatnijim zatopljenjem i povećanjem temperature zraka može doći do topljenja i obrušavanja snijega sa objekata, što predstavlja prijetnju za pješake, naročito u gradskoj zoni ili gusto naseljenim mjestima. Također, snijeg sa krovova može da uslovi i veće količine snijega na pješačkim stazama.
U skladu sa tim Služba civilne zaštite preporučuje stanovništvu:
– Da prilikom kretanja pješačkim stazama obrate pažnju na moguće obrušavanje snijega sa krovova,
– Da vlasnici ili korisnici objekata prilikom pada snijega sa krova na pješačku stazu isti očiste ispred svojih objekata.

SLUŽBA CIVILNE ZAŠTITE