Početak radova na gradnji autoputa dionica Medakovo-Ozimica

Danas je u prostorijama Općine Tešanj održan sastanak koji je okupio važne aktere u izgradnji autoputa koridor VC (dionica Medakovo-Ozimice). Prisustvovali su načelnik Općine Tešanj, predstavnici autocesta Federacije BiH, izvođača radova Čengiz, te predstavnici nadzora. Tema sastanka bila je dionica Medakovo-Ozimice, ukupne dužine 21,3 km, od kojih cca 15 km prolazi kroz teritoriju općine Tešanj, što uključuje 1 odmaralište, 3 vijadukta, nekoliko mostova, 1 nadvožnjak, 9 podvožnjaka i tunel Crni Vrh.

 

„Za Tešanj je ovo jako važan projekat jer on u cjelini sa dionicom Putnikovo brdo-Medakovo, Medakovo-tunel Crni Vrh samo kroz Tešanj vrijedi preko 800 miliona KM u samoj gradnji. Ako dodamo projektovanje, vlasničke odnose i ostalo, približavamo se cifri od 1 milijardu KM koje će biti uložene u teritoriju Općine Tešanj. Puno važnije od tih sredstava su i mogućnosti daljeg razvoja općine Tešanj i budućnosti ljudi koji budu živjeli na ovim prostorima. Iskoristio sam priliku da se zahvalim autocestama na korektnosti i dobroj saradnji koju smo imali u pripremi projektne dokumentacije, rješavanju imovinskih odnosa, zaštiti prava građana općine Tešanj kojima je vršena eksproprijacija. Zaželio sam dobrodošlicu izvođaču Čengiz i nadzoru na radovima koje će imati ovdje i ovom prilikom sam se zahvalio i saradnicima, uposlenicima Općinske uprave koji su u protekle 2 godine rješavali imovinske odnose u 1600 slučajeva u vrijednosti od 70 miliona KM, rješili eksproprijaciju cca 100 stambenih objekata itd.

Građane općine Tešanj pozivam da imaju razumijevanja za radove koji će uskoro uslijediti. Kao Općina potrudit ćemo se da budemo dobar servis i domaćin izvođaču i nadzoru, te dobar saradnik Autocestama. Istovremeno, nastojat ćemo da na prvom mjestu čuvamo kvalitet življenja građana općine Tešanj i zaštitimo i njihove interese.”

Suad Huskić, načelnik Općine Tešanj

 

Na dijelu dionice Medakovo-Ozimice koji prolazi kroz teritorij općine Tešanj predmetom eksproprijacije je bilo oko 900 parcela i 50 stambenih objekata s ukupnom vrijednošću blizu 40 miliona KM.

Općina Tešanj je Autocestama FBiH i izvođaču radova Čengiz predala u posjed nekretnine/prostor koji je otkupljen za gradnju Koridora 5c. Time su se stekli uslovi da počnu radovi na drugoj dionici autoputa kroz Tešanj, od Medakova do tunela Crni Vrh. Dužina trase kroz općinu Tešanj prelazi preko 10 km.

Također, na insitiranje općine na ovoj dionici u samom projektovanju i ugovaranju uključeni su put Trepče-Jablanica (vrijednosti preko 4 miliona KM) i put Kiseljak-Kahvica (vrijednosti cca 3 miliona KM).

 

„Koristim priliku da se zahvalim načelniku Općine Tešanj. Potpisivanjem izjave stekli smo uslove za nastavak radova na koridoru VC, tačnije na dionici Medakovo-Ozimice.„

Mirnesa Agić, vršilac dužnosti izvršnog direktora sektora za opće kadrovske i pravne poslove u Autocestama FBiH.

 

„Zahvaljujemo se načelniku na dobrodošlici. Na određenim mjestima dionice Medakovo-Ozimica imat ćemo teške radove, ali vjerujem da ćemo sve poteškoće, u saradnji sa lokalnom zajednicom, Autocestama FBiH i nadzorom, uspješno otklanjati.”

Mehmet Orhan Bati – Predstavnik izvođača radova Cengiz Insaat AS

 

„Ovo je najduža dionica koju su JP Autoceste FBiH ugovorile. Ukupna dužina dionice je 21,3 km. Prolazi kroz tri općine: Tešanj, Maglaj i Žepče. Svojim većim dijelom je u urbanim područjima što će biti izazov za gradnju, te stavljamo poseban akcenat na saradnju sa lokalnim zajednicama i stanovništvom da bi se projekat realizovao na opće zadovoljstvo. Sam projekat se sastoji od veoma zahtjevnih objekata od kojih izdvajam tunel Crni Vrh, dužine preko 2 km. Također, očekuje se izrada nasipa u količini od 4,5 miliona m3.”

Alaga Husić, predstavnik investitora na dionici Medakovo-Ozimice

 

Vrijednost radova je 825.339.000,00 KM, a sredstva su obezbijeđena preko evropske investicijske banke. Rok za realizaciju projekta je 30 mjeseci.