Zapisnik sa 10. sjednice Općinskog vijeća

 

Nakon prozivke vijećnika, predsjedavajući Vijeća je konstatovao da današnjoj sjednici Vijeća prisustvuje 22 vijećnika, čime su se stekli uslovi za punovažno odlučivanje, otvorio 10. sjednicu Vijeća i proglasio je javnom, te u ime Vijeća i u svoje lično ime pozdravio prisutne goste i predstavnike medija.

 

Ad. A

Općinsko vijeće Tešanj je sa 22 glasa “ZA”, bez glasova “PROTIV” i “UZDRŽAN” usvojilo sljedeći

ZAKLJUČAK

Usvaja se zapisnik 9. sjednice Općinskog vijeća Tešanj.

Pauza u radu vijeća trajala je od 14,05 do 14,10 sati, na prijedlog predsjednika Kluba vijećnika SDA.

 

Općinsko vijeće Tešanj je sa 22 glasova “ZA” bez glasova “PROTIV” i “UZDRŽAN”, usvojilo sljedeći

D N E V N I R E D

  1. Izvještaj o izvršenju Budžeta Općine Tešanj za I polugodište 2013. godine,

  2. Izvještaj o radu Općinskog vijeća za period 01.01. – 30.06.2013. godine,

  3. Informacija o stanju bezbjednosti na području općine Tešanj za period januar-juni 2013. godine,

  4. Prijedlog Odluke za utvrđivanje javnog interesa radi izgradnja bunara PEB-1sa spojnim cjevovodom na lokalitetu Jelaha,

  5. Prijedlog Rješenja o imenovanju Komisija za procjenu vrijednosti nekretnina,

  6. Prijedlog Rješenje o imenovanju radne grupe za pitanje razgraničenja općine Tešanj i općine Usora,

  7. Prijedlog Zaključka po članu 25. Zakona o građevinskom zemljištu po zahtjevu Mujkić (Mehmed) Mehe i Mujkić Džehve ž. Mehe iz Dž.Planja.

Ad. 1

Pomoćnik načelnika Hamzalija Hojkurić je iznio dodatno obrazloženje Izvještaj o izvršenju Budžeta Općine Tešanj za I polugodište 2013. godine.

 

U raspravi učestvovali vijećnici: Muhamed Halilović, Mirza Unkić, Ekrem Ajanović, Emir Unkić, Bernadeta Galihašević i Fadil Halilović koji su u svojim izlaganjima dali primjedbe na Izvještaj o izvršenju Budžeta Općine Tešanj za I polugodište 2013. godine, postavili pitanja (u vezi zakupa zemljišta, dodjele gradskog građevinskog zemljišta, troškova kancelarijskog materijala Agencije TRA, službenih putovanja, ugovora o djelu, kasarne u Planjama, zimskog održavanja, dodjele stipendija…) i predložili zaključke.

 

Vijećnik Mirza Unkić je predložio sljedeći zaključak: Da se sredstva nastala od prodaje ili dodjele zemljišta plasiraju u otkup drugog zemljišta koje bi se moglo u budućnosti prilagoditi industrijskoj zoni ili za stambeno poslovnu zonu.

 

Vijećnik Emir Unkić je predložio sljedeće zaključke:

  1. Da se uz izvještaj dostavljaju spiskovi dobitnika jednokratnih materijalnih pomoći putem organa uprave, boračkih organizacija i putem Centra za socijalni rad.

  2. Da se Budžetskom stavkom za finansiranje volontera i pripravnika predvidi mogućnost potpisivanja sporazuma općine sa školama kao i privatnim preduzećima o mogućnosti apliciranja za navedena sredstva.

 

Vijećnik Fadil Halilović je predložio sljedeći zaključak: Da se sredstva iz Budžetske rezerve koja se u izvještajnom periodu troše ili će biti utrošena, odnosno korištena u namjenu – sanacija štete nastale uginućem krave predlaže da se odredi ista visina, bez obzira na visinu štete koju vlasnici pretrpe.

 

Općinski načelnk Suad Huskić je odgovorio na postavljena pitanja vijećnika i iznio dodatne informacija u vezi Izvještaja o izvršenju Budžeta Općine Tešanj za I polugodište 2013. godine.

 

Prijedlog vijećnika Mirze Unkića je preformulisan, te je nakon toga, Općinsko vijeće sa 22 glasa “ZA”, bez glasova “PROTIV” i “UZDRŽAN” donijelo sljedeći

 

ZAKLJUČAK

Za Budžet 2014.godine da se povede računa, da se sredstva nastala od prodaje ili dodjele zemljišta planiraju u otkup drugog zemljišta gdje bi se širile industrijske zone ili stambeno poslovne zone.

 

Nakon toga, Općinsko vijeće sa 10 glasova “ZA” i 12 glasova “UZDRŽAN” nije prihvatilo prijedlog vijećnika Emira Unkića da se uz izvještaj dostavljaju spiskovi dobitnika jednokratnih materijalnih pomoći putem organa uprave, boračkih organizacija i putem Centra za socijalni rad.

 

Na prijedlog vijećnika Emira Unkića (preformulisan predloženi zaključak 2), Općinsko vijeće je sa 22 glasa “ZA”, bez glasova “PROTIV” i “UZDRŽAN” donijelo sljedeći

 

ZAKLJUČAK

da Općinski načelnik razmotri mogućnost u 2014.godini, na temelju iskustva općine Maglaj, da se sredstva za volontere i pripravnike prošire i izvan okvira općinske administracije.

 

Općinsko vijeće sa 10 glasova “ZA” i 12 glasova “PROTIV” nije prihvatilo prijedlog vijećnika Fadila Halilovića da se u slučaju sanacija štete nastale uginućem krave utvrdi ista visina, bez obzira na visinu štete koju vlasnici pretrpe.

 

Općinsko vijeće je sa 15 glasova “ZA”, bez glasova “PROTIV” i 7 glasova “UZDRŽAN” donijelo sljedeći

ZAKLJUČAK

Prihvata se Izvještaj o izvršenju Budžeta Općine Tešanj za I polugodište 2013. godine

 

 

Ad. 2

U raspravi učestvovali vijećnici: Aida Salkić, Vedran Kaser, Muhamed Halilović, Emir Unkić I Munevera Alić.

 

Vijećnik Vedran Kaser je predložio da se napravi tehnička ispravka u izvještaju, prisustvo vijećnika na sjednicama za vijećnike Mirzu Unkić i Bobana Kršića, jer tad nisu bili vijećnici i nisu mogli prisustvovati sjednicama. Istakao je da neke odluke i zaključci koji su jednoglasno doneseni ili usvojeni na prijedlog Kluba SDP nisu realizovani ili su stalno u realizaciji. Predložio je zaključak: da sastavni dio budućeg izvještaja bude i informacija o aktivnostima vijećnika. Iznio je i primjedbu na način vođenja sjednica u vezi pojedinačnog izjašnjavanja po čl. 64 Poslovnika o radu Općinskog vijeća Tešanj.

 

Vijećnik Emir Unkić je istakao da nema povratnu informaciju, da li su mjesne zajednice upoznate sa zaključkom da se svakoj mjesnoj zajednici gdje postoji mogućnost i interes da na korištenje zemljište koje bi bilo namjenjeno za “EKO”parkove. Također je predložio da općinska administracija postupi po zaključku i da na dokumentima koja se dostavljaju mjesnim zajednicama naznači na koga se dokumnetacija odnosi.

 

Vijećnica Munevera Alić je napomenula da je u izvještaju konstatovano da određeni zaključci nisu realizovani da su u realizaciji, a da se iz toga ne vidi koji su to i da li su izuzetno bitni za funkcionisanje, te da nisu navedeni razlozi zbog kojih nije izvršena njihova realizacija.

 

Nakon toga na prijedlog vijećnika Vedrana Kasera, Općinsko vijeće je sa 21 glasom “ZA”, bez glasova “PROTIV” i 1 glasom “UZDRŽAN” donijelo sljedeći

 

ZAKLJUČAK

Da se ide u izmjenu Poslovnika o radu Općinskog vijeća Tešanj, s ciljem da se izmijeni i dopuni izvještaj o radu vijeća.

 

Općinsko vijeće je jednoglasno sa 22 glasa “ZA”, donijelo sljedeći

 

ZAKLJUČAK

Prihvata se Izvještaj o radu Općinskog vijeća za period 01.01. – 30.06.2013. godine.

 

Ad. 3

Komandir Policijske stanice Tešanj Hajrudin Alić je iznio dodatno obrazloženje Informacija o stanju bezbjednosti na području općine Tešanj za period januar-juni 2013. godine.

 

Predsjedavajući Vijeća Fuad Šišić je saopštio da je prije sjednice bio Kolegij, jer je Klub vijećnika SDA predložio da se ova tačka skine sa dnevnog reda, te obzirom da nije bilo saglasnosti ista je stavljena na raspravu.

U raspravi učestvovali vijećnici: Muhamed Halilović, Amir Dujsić, Miralem Starčević, Adnan Lihić, Ekrem Ajanović, Emir Unkić, Fadil Halilović, Senad Subašić, Munevera Alić, Kasim Huskić i Fuad Šišić.

Vijećnik Muhamed Halilović je predložio da se povede računa za vrijeme motorijade na lokalitetu Kiseljak, da se kroz veći angažman policije vozači motora drže pod kontrolom u smislu da ne divljaju kroz naseljena mjesta, jer su stanovnici izloženi maltretiranju i drugim neugodnostima.

 

Vijećnik Amir Dujsić apeluje da se na vrijeme poduzmu odgovarajuće mjere bezbjednosti (prema propisima ograničenja brzine vožnje kroz naseljena mjesta), u Ulici “Braće Pobrić” i to kod Musale, Osnovne škole “Huso Hodžić” i kod zgrade stare Gimnazije.

 

Vijećnik Starčević Miralem je napomenuo da u iniformaciji nije spomenut događaj u Piljužićima od dvadesetšestog februara.

 

Vijećnik Adnan Lihić je istakao da je Klub vijećnika SDA Informaciju razmatrao, analizirao i da je uputio prijedlog da ista bude skinuta sa dnevnog reda, u cilju da se da dodatni period za dopunu jer smatraju da određeni dio informacija koje su bitne se ne nalaze unutar iste.

 

Vijećnik Ekrem Ajanović je konstatovao da u informaciji nije naveden slučaj u Piljužićima i oružje koje je pronađeno u Kaloševiću.

 

Vijećnik Emir Unkić je predložio sljedeće zaključke:

  1. Pozivaju se klubovi vijećnika da pozovu lidere političkih stranaka u Tešnju da se suzdrže od zapaljive retorike, kojima se pogoršava bezbjedonosna situacija u općini Tešanj.

  2. Općinsko vijeće poziva MUP Tešanj da poduzme sve radnje na zaštiti građana koji se prozivaju u međustranačkim sukobima i sredstvima javnih informisanja, a zatraže zaštitu od nadležnih organa.

 

Vijećnik Fadil Halilović je predložio zaključak: Općinsko vijeće Tešanj traži od nadležnih institucija, prije svega Tužilaštva, ali i policije, da se ove medijske informacije istraže kako bi se utvrdilo da li su tačne. Ukoliko istrage pokažu da su medijske informacije tačne, traži se od nadležnih da se poduzmu zakonske mjere u cilju krivično-pravnog gonjenja.

 

Vijećnik Senad Subašić je konstatovao da podržava prijedlog zaključka vijećnika Emira Unkića, te obzirom da nije siguran da je cio prijedlog dobro razumio predlaže pauzu od 10 minuta radi usaglašavanja.

 

Vijećnica Munevera Alić je predložila da se predloženi zaključci u toku rasprave u vrijeme pauze definišu, a da komandir Policijske stanice za mjesec dana, odnosno na narednu sjednicu dostavi dodatnu informaciju o svim problemima koji su danas izneseni, te predložila zaključak koji glasi: Osuđuje se izjava Šemsudina Mehmedovića od 23.08.2013.godine u emisiji “Petkom u 9” u kojoj proglašava nacionalnim izdajnicima ugledne građane općine Tešanj, jer tim ugrožava sigurnost tih lica i stvara ozbiljnu zabrinutost kod građana općine Tešanj. Od nadležnih institucija tražimo da pruže zaštitu ovim licima.

 

Komandir Policijske stanice je dao odgovore na pitanja vijećnika postavljena u toku rasprave.

 

Pauza u radu Vijeća, radi usaglašavanja zaključaka, trajala je od 16,00 do 16,22 sati.

 

Nakon toga , Općinsko vijeće je jednoglasno sa 22 glasa “ZA”, bez glasova “PROTIV” i “UZDRŽAN” donijelo sljedeći

ZAKLJUČAK

      1. Općinsko vijeće Tešanj poziva Klubove vijećnika, političke subjekte i njihove lidere u

Tešnju kao i građane da se suzdrže od zapaljive retorike kojima se pogoršava bezbjedonosna

situacija na području općine.

 

      1. Zadužuje se Općinski načelnik da u saradnji sa Policijskom stanicom Tešanj i nadležnim institucijama kantona organizuje sastanak i dogovori rješenje bezbjednosti saobraćaja u ulici Braće Pobrić.

 

Općinsko vijeće sa 11 glasova “ZA”, 7 glasova “PROTIV” i 4 glasa “UZDRŽAN” nije prihvatilo prijedlog zaključka vijećnice Munevere Alić koji glasi: Osuđuje se izjava Šemsudina Mehmedovića od 23.08.2013.godine u emisiji “Petkom u 9” u kojoj proglašava nacionalnim izdajnicima ugledne građane općine Tešanj, jer tim ugrožava sigurnost tih lica i stvara ozbiljnu zabrinutost kod građana općine Tešanj. Od nadležnih institucija tražimo da pruže zaštitu ovim licima.

Općinsko vijeće je sa 14 glasova “ZA”, bez glasova “PROTIV” i 8 glasova “UZDRŽAN” donijelo sljedeći

ZAKLJUČAK

Prima se na znanje Informacija o stanju bezbjednosti na području općine Tešanj za period januar-juni 2013. godine.

 

 

Ad. 4

U raspravi po ovoj tački dnevog reda – Prijedlog Odluke za utvrđivanje javnog interesa radi izgradnja bunara PEB-1sa spojnim cjevovodom na lokalitetu Jelaha učestvovali su vijećnik Zaim Hadžan i Općinski načelnik Suad Huskić.

 

Nakon toga, Općinsko vijeće je sa 22 glasom “ZA” bez glasova “PROTIV”, i “UZDRŽAN” donijelo sljedeći

ZAKLJUČAK

Usvaja se Prijedlog Odluke za utvrđivanje javnog interesa radi izgradnja bunara PEB-1 sa spojnim cjevovodom na lokalitetu Jelaha.

 

Ad. 5

Vijećnik Boban Kršić je istakao da će Klub vijećnika SDP podržati ovaj prijedlog ali da smatra da se pored zakonskih ovlaštenja koja ima Načelnik, treba omogućiti, kao u dosadašnjoj praksi, da političke stranke i građani mogu predlagati članove komisija i na taj način Načelnik bi imao širi izbor kandidata i samim tim bi dolazilo i do kvalitetnijeg izbora kandidata.

 

Predsjedavajući Vijeća Fuad Šišić je konstatovao da će Općinski načelnik imati na umu ovu sugestiju prilikom donošenja novih sličnih rješenja.

 

Općinsko vijeće je jednoglasno sa 22 glasa “ZA”, donijelo sljedeći

 

ZAKLJUČAK

Usvaja se Prijedlog Rješenja o imenovanju Komisija za procjenu vrijednosti nekretnina.

 

Ad. 6

Na prijedlog Rješenje o imenovanju radne grupe za pitanje razgraničenja općine Tešanj i općine Usora, pristigao je jedan amandman Kluba vijećnika SDP, a koji glasi: U članu I dodaje se redni broj 7. i dopisuje Vedran Kaser.

U raspravi učestvovali vijećnik Emir Unkić i Općinski načelnik Suad Huskić.

 

Nakon toga, Općinsko vijeće je sa 22 glasa “ZA”,bez glasova “PROTIV” i “UZDRŽAN” donijelo sljedeći

ZAKLJUČAK

Prihvata se amandman Kluba vijećnika SDP, a koji glasi: U članu I dodaje se redni broj 7. i dopisuje Vedran Kaser.

Općinsko vijeće je sa 22 glasa “ZA”,bez glasova “PROTIV” i “UZDRŽAN” donijelo sljedeći

 

ZAKLJUČAK

Usvaja se Prijedlog Rješenje o imenovanju radne grupe za pitanje razgraničenja općine Tešanj i općine Usora.

 

Ad. 7

U raspravi učestvovao vijećnik Emir Unkić koji je predložio da se u buduće uz ovakve prijedloge dostavi i informacija kada je to zemljište općina prodala i po kojoj cijeni.

 

Općinsko vijeće je sa 22 glasa “ZA” bez glasova “PROTIV” i “UZDRŽAN”, donijelo sljedeći

 

ZAKLJUČAK

Usvaja se Prijedlog Zaključka po članu 25. Zakona o građevinskom zemljištu po zahtjevu Mujkić (Mehmed) Mehe i Mujkić Džehve ž. Mehe iz Dž.Planja.

 

Ad.B

Odgovori na vijećnička pitanja

 

Vijećnik Amir Dujsić se izjasnio da je zadovoljan dostavljenim odgovorom na postavljeno vijećničko pitanje: Ko je nadležan za održavanje i nadzor nad kvalitetom vode na javnim česmama u gradu Tešnju? Dalje bi išao sa inicijativom koja glasi: Da i ostale MZ koje imaju javne česme, a imaju interes za njihovo održavanje, da se obrate JP Rad Tešanj.

Vijećnik Emir Unkić se izjasnio da je djelimično zadovoljan odgovorom na postavljeno vijećničko pitanje: Da li nadležna općinska služba planira poduzeti aktivnosti na usklađivanju termina paljenja i gašenja javne rasvjete? Postavio je dodatno pitanje koje glasi: Da li Općina planira da od strane ovlaštenog lica, koje kontroliše ispravnost i stanje forela, traži da se preispita ugrađena tehnologija, jer se paljenje rasvjete dešava znatno ranije, a gašenje znatno kasnije, čime se izazivaju nepotrebni troškovi.

 

Nova vijećnička pitanja

Vijećnik Emir Unkić postavio je sljedeće vijećničko pitanje: Kakav vid podrške je pružila Općina Tešanj studentu Maliku Galijaševiću, da li je Općina upoznata da je student iskoristio priliku da putovanje iskoristi za političko djelovanje, a nakon toga je Načelnik upriličio prijem studenta?

Vijećnica Alić Munevera je zadovoljna odgovorom i postavila je novo vijećničko pitanje koje glasi: Šta je Načelnik općine preduzeo protiv odgovornih ljudi, upravnog-nadzornog odbora JP Toplana u vezi donesene presude kojom je nanesena šteta Budžetu, te da se dostavi ko su tad bili članovi i direktor (šta se protiv njih poduzelo)?

Vijećnik Dujsić Amir je postavio sljedeća 3. pitanja:

1. Da li je formiran Zdravstveni savjet Općine Tešanj, ko su izabrani članovi i na osnovu kojih kriterija su

izabrani?

2. Zašto su u parku preko puta Općine Tešanj, obustavljeni radovi na izgradnji fontane i uređenju parka u

sklopu Regulacionog plana Tešanj-Centar?

3. Šta se desilo sa planom o izgradnji poslovne zone Dolac-Raduša, i kakvi su dalji planovi Općine Tešanj

sa tim područjem?

Vijećnik Adnan Lihić postavio je sljedeće vijećničko pitanje: Da li nadležna služba ili JP “Rad” Tešanj planiraju čišćenje dvije brane u dijelu rijeke kroz Kotlanice zbog nadolazećeg perioda (kišovitog) koji može izazvati plavljenje područja oko brane?

Vijećnik Vedran Kaser postavio je sljedeće vijećničko pitanje: Na koji način političke stranke mogu aplicirati na zajedničke projekte sa JU Muzej Tešanj?

Vijećnik Muhamed Halilović postavio je sljedeće vijećničko pitanje: Zašto još nije proradio ured u Šijama?

Vijećnik Fadil Halilović postavio je sljedeća 2 vijećnička pitanjakoja se odnose na:

1. Uklanjanje štetne biljke ambrozije na području Općine Tešanj?

2. Uređenje parking prostora u ulici Patriotske lige bb, Općina Tešanj?

Vijećnik Boban Kršić postavio je sljedeće vijećničko pitanje: Ko je upisan i na osnovu čega kao posjednik nekretnine, tačnije zemljišta na kojem se nalazi parking između stambeno-poslovnog objekta Musala, zgrade biblioteke, sportske dvorane prema spomen obilježju Musala?

Vijećnik Miralem Starčević je postavio sljedeće vijećničko pitanje: U kakvom su stanju hidranti na području općine Tešanj koje održava JP RAD Tešanj, i da li broj hidranata odgovara propisanim standardima?

Odgovori na vijećničke inicijative

Vijećnik Emir Unkić se izjasnio da je zadovoljan dostavljenim odgovorom na inicijativu: Za novčanu pomoć Kantonalnoj bolnici u Bihaću.

Nove vijećničke inicijative:

Vijećnik Mirza Unkić je postavio sljedeću inicijativu: Da se iz Budžetske rezerve odvoje sredstva za sanaciju/asfaltiranje puta u Mrkotiću – lokacija kod džamije.

Nakon toga, predsjedavajući Vijeća se svima zahvalio na prisustvovanju današnjoj sjednici i zaključio rad desete sjednice Općinskog vijeća Tešanj u 16,54 sati.

 

 

ZAPISNIČAR:

Sajda Klepić

 

PREDSJEDAVAJUĆI VIJEĆA

Fuad Šišić, dipl.ing.maš.