Zapisnik sa 13. sjednice Općinskog vijeća

 

Nakon prozivke vijećnika, predsjedavajući Vijeća je konstatovao da današnjoj sjednici Vijeća prisustvuje 20 vijećnika, čime su se stekli uslovi za punovažno odlučivanje, otvorio 13. sjednicu Vijeća i proglasio je javnom, te u ime Vijeća i u svoje lično ime pozdravio prisutne goste i predstavnike medija.

 

Ad. A

U raspravi učestvovali vijećnici: Emir Unkić i Starčević Miralem.

Vijećnik Emir Unkić je istakao primjedbu tehničke prirode – u tački 2. Prijedlog Odluke o realizaciji Programa obilježavanja tekovina odbrane 1992-95.godine i drugih datuma od značaja za općinu Tešanj, da se navedu amandmani i obrazloženja podneseni od strane Kluba vijećnika SDP.

Vijećnik Miralem Starčević je napomenuo da je prošle sjednice postavio dodatno pitanje, ali da nije dobio odgovor.

Predsjedavajući Vijeća je citirao čl.66 stav 2. Poslovnika o radu Općinskog vijeća Tešanj, te konstatovao da primjedbe nisu u skladu sa istim.

Općinsko vijeće Tešanj je jednoglasno sa 21 glasom “ZA” usvojilo sljedeći

 

ZAKLJUČAK

Usvaja se zapisnik 12. sjednice Općinskog vijeća Tešanj.

 

Predsjedavajući Vijeća Fuad Šišić je konstatovao da je Kolegij vijeća na svojoj sjednici utvrdio dnevni red od 8 tačaka, ali da je Općinski načelnik u međuvremenu povukao jednu tačku radi dodatne obrade. Također je obavijestio prisutne vijećnike, obzirom da je Komisija za primjenu kodeksa ponašanja vijećnika Izvještaj o svom radu dostavila nakon sjednice Kolegija, prijedlog vijećnika Ekrema Ajanovića od prošle sjednice će biti uvršen u dnevni red za narednu sjednicu.

Nakon toga, Općinski načelnik Suad Huskić je predložio da se u dnevni red uvrste dvije tačke i to prijedlog Odluke o odobravanju raspisivanja javnog konkursa na lokalitetu u naseljenom mjestu Bukva u Tešnju, i prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o stipendiranju redovnih studenata dodiplomskog studija (prvog ciklusa) u akademskoj 2013/14.godini.

 

Vijećnik Ekrem Ajanović je predložio da se u dnevni red uvrsti prijedlog za izmjenu Odluke o fazama realizacije projekata vodosnabdijevanja mjesnih zajednica Oraš Planje, Dobropolje-Mekiš, Trepče-Medakovo i Pousorje, te da ostaje kad prijedloga da se u dnevni red uvrsti i Izvještaj Komisije za primjenu Kodeksa ponašanja vijećnika u Općinskom vijeću Tešanj.

 

Općinsko vijeće Tešanj je jednoglasno sa 21 glasom “ZA” prihvatilo prijedlog Općinskog načelnika da se Prijedlog Odluke o odobravanju raspisivanja javnog konkursa na lokalitetu u naseljenom mjestu Bukva u Tešnju uvrsti u dnevni red.

 

Općinsko vijeće Tešanj je jednoglasno sa 21 glasom “ZA” prihvatilo prijedlog Općinskog načelnika da se Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o stipendiranju redovnih studenata dodiplomskog studija (prvog ciklusa) u akademskoj 2013/14.godini uvrsti u dnevni red.

 

Općinsko vijeće Tešanj je sa 19 glasova “ZA”, 0 glasa “PROTIV” 2 glasa “UZDRŽAN”, prihvatilo prijedlog vijećnika Ekrema Ajanovića da se Izvještaj Komisije za primjenu Kodeksa ponašanja vijećnika u Općinskom vijeću Tešanj uvrsti u dnevni red.

 

Općinsko vijeće Tešanj je sa 8 glasova “ZA” 2 glasa “PROTIV” 11 glasova “UZDRŽAN”, nije prihvatilo prijedlog vijećnika Ekrema Ajanovića da se prijedlog za izmjenu Odluke o fazama realizacije projekata vodosnabdijevanja mjesnih zajednica Oraš Planje, Dobropolje-Mekiš, Trepče-Medakovo i Pousorje uvrsti u dnevni red.

 

Nakon toga, Općinsko vijeće Tešanj je sa 19 glasova “ZA” 2 glasa “PROTIV” bez glasova “UZDRŽAN”, usvojilo sljedeći

D N E V N I R E D

  1. Nacrt Odluke o administrativnim taksama i naknadama,

  2. Nacrt Odluke o zaštitnim zonama i zaštitnim mjerama izvorišta “Studenac” na mjesnom vodovodu “Ponikva” Šije,

  3. Prijedlog Rješenja po članu 61.Zakona o građevinskom zemljištu po zahtjevu Turkeš (Haso) Rasim iz Dž.Planja,

  4. Prijedlog Rješenja po članu 61.Zakona o građevinskom zemljištu po zahtjevu Kokić (Omer) Hamdo-mlađi iz Raduše,

  5. Informacija o rješavanju statusa raseljenih lica na području općine Tešanj,

  6. Informacija o implementaciji projekta porodične medicine na području općine Tešanj,

  7. Informacija o realizaciji I Faze uređenja poslovne zone “Glinište”,

  8. Prijedlog Odluke o odobravanju raspisivanja javnog konkursa na lokalitetu u naseljenom mjestu Bukva u Tešnju,

  9. Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o stipendiranju redovnih studenata dodiplomskog studija (prvog ciklusa) u akademskoj 2013/14.godini.

  10. Izvještaj Komisije za primjenu Kodeksa ponašanja vijećnika u Općinskom vijeću Tešanj.

 

Ad. 1

Pomoćnik Općinskog načelnika Nerminka Handžić je iznijela dodatno pojašnjenje Nacrta Odluke o administrativnim taksama i naknadama.

 

U raspravi učestvovali vijećnici: Boban Kršić, Ekrem Ajanović, Velid Joldić, Muhamed Halilović, Senad Subašić, Fadil Halilović, Emir Unkić, Kasim Huskić i Općinski načelnik Suad Huskić.

Vijećnik Boban Kršić je predložio da se takse iz tarifnika koje se odnose na sklapanje braka smanje odnosno da ostanu na istom da se ne mijenjaju.

 

Vijećnik Ekrem Ajanović smatra da se treba odgoditi donošenje ove odluke jer nije vrijeme za uvećanje taksi, te da se mogu naći rezerve za popunu Budžeta na drugi način – da se smanje davanja za određene komisije koje rade u općinskoj organizaciji.

 

Vijećnik Senad Subašić je predložio da se javna rasprava napravi odmah, da se rezultati sa iste predstave na sljedećoj sjednici prije usvajanja Budžeta.

 

Vijećnik Emir Unkić je predložio da se obrati pažnja na socijalne kategorije, otvaranje novih privrednih i ugostiteljskih objekata za koje je potrebo odrediti niže takse.

 

Vijećnik Kasim Huskić je predložio da se u tački 2. za oslobađanje od plaćanja taksi naglasi koje su to kategorije oslobođene, te stavio primjedbu vezano za administrativne takse za MZ – da se umanji za onaj dio naknada koji pripada općini radi lakše dobivanja upotrebnih dozvola, a vanjskim saradnicima da ostane onaj dio kao i do sada.

 

Općinski načelnik Suad Huskić je nakon iznesenih diskusija vijećnika iznio pojašnjenje te naglasio da nije bila namjera da se podižu troškovi građanima za administrativne takse, već da je bila namjera da se stvori razlika u nekim administrativnim uslugama, i na taj način ono što je pravedno damo u servisiranju.

 

Općinsko vijeće je sa 18 glasova “ZA”, i 3 glasa “PROTIV” donijelo sljedeći

 

ZAKLJUČAK

Prihvata se Nacrt Odluke o administrativnim taksama i naknadama, i upućuje na javnu raspravu.

 

Ad. 2

Dodatno pojašnjenje Nacrta Odluke o zaštitnim zonama i zaštitnim mjerama izvorišta “Studenac” na mjesnom vodovodu “Ponikva” Šije, iznio je pomoćnik Općinskog načelnika Hamzalija Hojkurić.

 

U raspravi učestvovali vijećnici: Fadil Halilović, Munevera Alić, Emir Unkić i Općinski načelnik Suad Huskić.

 

Vijećnik Fadil Halilović je predložio da se u tekstu odredbe člana 16. stav 3. iza riječi “Studenac” upiše: osim izvođenja istražnih radnji koje se odnose na iznalaženje novih količina pitke vode. Naglasivši da razlog za dopunu teksta ove odredbe člana je što izvorište “Studenac” nije do kraja ispitano.

Vijećnik Emir Unkić je predložio da se javna rasprava održi u Šijama, i da se u toku rasprave najviše uvaši stav mještana i mjesne zajednice Šije.

 

Općinsko vijeće je sa 21 glasom “ZA” i bez glasova “PROTIV” i “UZDRŽAN” donijelo sljedeći

ZAKLJUČAK

Prihvata se Nacrt Odluke o zaštitnim zonama i zaštitnim mjerama izvorišta “Studenac” na mjesnom vodovodu “Ponikva” Šije, te se sa iznesenim prijedlozima i sugestijama upućuje na javnu raspravu.

 

Ad. 3

Općinsko vijeće je sa 21 glasom “ZA” bez glasova “PROTIV”, i “UZDRŽAN” donijelo sljedeći

ZAKLJUČAK

Usvaja se prijedlog Rješenja po članu 61. Zakona o građevinskom zemljištu po zahtjevu Turkeš (Haso) Rasim iz Dž.Planja.

 

 

Ad. 4

Općinsko vijeće je jednoglasno sa 21 glasom “ZA”, donijelo sljedeći

 

ZAKLJUČAK

Usvaja se prijedlog Rješenja po članu 61.Zakona o građevinskom zemljištu po zahtjevu Kokić (Omer) Hamdo-mlađi iz Raduše .

 

Ad. 5

Pomoćnik načelnika Azra Muslija je iznijela dodatno obrazloženje Informacije o rješavanju statusa raseljenih lica na području općine Tešanj.

 

U raspravi učestvovali vijećnici: Velid Joldić, Munvera Alić, Kasim Huskić, Emir Unkić, Fadil Halilović i Općinski načelnik Suad Huskić.

 

Općinsko vijeće je sa 21 glasom “ZA” bez glasova “PROTIV” i “UZDRŽAN” donijelo sljedeći

ZAKLJUČAK

Prima se na znanje Informacija o rješavanju statusa raseljenih lica na području općine Tešanj.

 

Na prijedlog Kluba vijećnika BPS SH pauza u radu Vijeća trajala od 15:23 do 15:30 sati.

 

Ad. 6

Pomoćnik Općinskog načelnika Azra Muslija je iznijela kratko pojašnjenje Informacije o implementaciji projekta porodične medicine na području općine Tešanj

U raspravi učestvovali vijećnici: Miralem Starčević, Ekrem Ajanović, Amir Dujsić, Osman Pilav, Fadil Halilović, Emir Unkić, Općinski načelnik Suad Huskić i direktor Doma zdravlja Hidajet Mudrov.

 

Vijećnik Ekrem Ajanović je predložio da Općinsko vijeće traži od nadležnih ministarstava da započnu reformu zdravstvenog osiguranja, a prevashodno direktno finansiranje timova porodične medicine a ne putem Domova zdravlja.

 

Vijećnik Amir Dujsić je predložio:

  1. Općina Tešanj će u skladu sa svojim mogućnostima novčano stimulirati ljekare koji rade u ambulantama porodične medicine na području općine Tešanj.

  2. Općina Tešanj će pružiti potrebnu podršku u projektu informatizacije primarne zdravstvene zaštite na području naše općine.

  3. Načelnik Općine Tešanj će u dogovoru s direktorom Doma zdravlja formirati komisiju koja će u narednom mjesecu posjetiti ambulante porodične medicine u Piljužićima i Miljanovcima, te dati svoj prijedlog za obnavljanje i opremanje tih ambulanti u skladu sa zdravstvenim normativima.

 

Nakon provedene rasprave Klub vijećnika SDP je

  • odustao od prvog prijedloga,

  • Drugi prijedlog – prihvatio da to Općina radi putem redovne Budžetske podrške u dogovoru sa Domom zdravlja te da ne treba donositi poseban zaključak.

  • Treći prijedlog zaključka, nakon izvršenog izjašnjavanja Općinsko vijeće sa 5 glasova “ZA”, bez glasova “PROTIV” i 14 glasova “UZDRŽAN” nije prihvatilo.

 

Na prijedlog vijećnika Ekrema Ajanovića, Općinsko vijeće je sa 19 glasa “ZA” bez glasova “PROTIV” i “UZDRŽAN”, donijelo sljedeći

 

ZAKLJUČAK

Općinsko vijeće traži od nadležnih ministarstava da započnu reformu zdravstvenog osiguranja, a prevashodno direktno finansiranje timova porodične medicine a ne putem Domova zdravlja.

 

(Dva vijećnika nisu glasala – izašli iz sale)

Na prijedlog Kluba vijećnika SDA pauza u radu vijeća trajala je od 16:16 do 16:25 sati.

 

Općinsko vijeće je sa 21 glasom “ZA” bez glasova “PROTIV” i “UZDRŽAN”, donijelo sljedeći

ZAKLJUČAK

1. Prima se na znanje Informacija o implementaciji porodične medicine u Tešnju, 2001-2013.

 

2. U cilju jačanja zdravstvenog sektora i podizanja nivoa kvalitete zdravstvenih usluga Općina

Tešanj će i dalje podržavati implementaciju porodične medicine.

 

Ad. 7

U raspravi učestvovali vijećnici Zaim Hadžan, Velid Joldić, Emir Unkić, Fuad Šišić i Općinski načelnik Suad Huskić.

 

Vijećnik Zaim Hadžan je predložio da se formira komisija Općinskog vijeća u čiji će sastav ući članovi iz svih političkih partija koja će obići poslovnu zonu Glinište. Utvrditi činjenično stanje, te da se tek onda izjašnjavamo o ovoj informaciji, koja se treba detaljnije uraditi.

Općinski načelnik Suad Huskić je u svom izlaganju konstatovao da je za ove četiri godine Vijeće redovno informisano o projektu, te da nema elemenata izražavanja sumnje.

 

Na prijedlog predsjedavajućeg Vijeća Fuada Šišića pauza u radu Vijeća, radi konsultacija Kolegija sa Općinskim načelnikom je trajala od 16:35 do 16:46 sati.

 

Nakon toga, na prijedlog vijećnika Zaima Hadžana koji je usaglašen, Općinsko vijeće je sa 20 glasova “ZA” bez glasova “PROTIV” i “UZDRŽAN”, donijelo sljedeći

 

ZAKLJUČAK

Općinsko vijeće će formirati višestranačku komisiju koja će zajedno sa Općinskim načelnikom obići sve poslovne zone i sagledati dosadašnje efekte investiranja.

 

 

Općinsko vijeće je jednoglasno sa 21 glasom “ZA” bez glasova “PROTIV” i “UZDRŽAN”, donijelo sljedeći

ZAKLJUČAK

Prima se na znanje Informacija o realizaciji I Faze uređenja poslovne zone “Glinište”.

 

 

Ad. 8

Bez rasprave, Općinsko vijeće je jednoglasno sa 21 glasom “ZA”, donijelo sljedeći

 

ZAKLJUČAK

Usvaja se prijedlog Odluke o odobravanju raspisivanja javnog konkursa na lokalitetu u naseljenom mjestu Bukva u Tešnju.

 

 

Ad. 9

Bez rasprave, Općinsko vijeće je jednoglasno sa 21 glasom “ZA”, donijelo sljedeći

 

ZAKLJUČAK

Usvaja se prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o stipendiranju redovnih studenata dodiplomskog studija (prvog ciklusa) u akademskoj 2013/14.godini.

 

Nakon toga predsjedavajući Vijeća Fuad Šišić sazvao je Kolegij u vezi sa 10. tačkom dnevnog reda za koju nije spreman materijal (od 16:35 do 16:46 sati).

 

 

Ad. 10

Općinsko vijeće je sa 18 glasova “ZA”, bez glasova “PROTIV” i “UZDRŽAN”donijelo sljedeći

ZAKLJUČAK

Skida se 10. tačka dnevnog reda, Izvještaj Komisije za primjenu Kodeksa ponašanja vijećnika u Općionskom vijeću Tešanj, i uvrštava u dnevni red za narednu sjednicu.

 

(Tri vijećnika nisu glasala).

 

 

Ad.B

Odgovori na vijećnička pitanja

 

Vijećnik Emir Unkić se izjasnio da nije zadovoljan odgovorom na vijećničko pitanje Šta je poduzeto po pitanju zaključaka i vijećničkih inicijativa, te postavio dodatno pitanje koje glasi: Da li Načelnik Općine planira zatražiti od OV da se poništi Zaključak OV Tešanj po kojem se dio sredstava od prodaje zemljišta treba uložiti u infrastrukturu u mjesnoj zajednici, u kojoj je izvršena prodaja?

 

Nova vijećnička pitanja

 

Vijećnik Emir Unkić je postavio sljedeće vijećničko pitanje koje glasi: Šta Načelnik planira poduzeti da bi Savjet MZ Kalošević počeo raditi u skladu sa Statutom MZ Kaloševič, Statutom Općine, kao i drugim zakonskim aktima?

Vijećnik Dujsić Amir postavio je sljedeća vijećnička pitanja:

1. Šta će nadležne službe poduzeti na povećanju sigurnosti učesnika u saobraćaju na dionici ceste od autobuske stanice u Tešnju pa do ulaza u naseljeno mjesto Bukva?

2. Ko je odgovoran za gužve u saobraćaju i probleme prilikom kretanja pješaka trotoarima na području grada Tešnja tokom 27.11.2013.godine, te da li će odgovorni snositi bilo kakve sankcije?

 

Vijećnik Kasim Huskić je postavio sljedeća vijećnička pitanja:

1. Ko je odgovoran za uređenje kruga policijske stanice i čija je to nadležnost?

2. Ko je odgovoran za regulisanje saobraćaja i da li je policija poduzela adekvatne i potrebne radnje da se kazne prekršioci za pogrešno zaustavljanje i parkiranje na mjestu gdje to nije predviđeno? (U sklopu same raskrsnice na magistralnom putu M4 u Jelahu na označenom mjestu autobuskog stajališta formiran je parking koji ugrožava saobraćaj naročito u zimskim uslovima).

Vijećnik Velid Joldić postavio je sljedeća vijećnička pitanja:

1. Da li je općinska služba upoznata o problematici građana iz Mrkotića a vezano za povećano prisustvo pasa lutalica u predjelu do Ribnjaka pa do osnovne škole u Kaloševiću kao i po samim naseljenim mjestima Mrkotić, Kalošević i Putešić?

2. Zbog čega nije do sada izvezen posipni materijal na novoprosječeni put od Ripne pa do Zlatića i Šaćirovića, kao i druge lokacije u MZ Jablanica, Čaglići i sl., iako je općinska služba lansirala nalog već duže vrijeme, te molim da se to razriješi obzirom na vremenske uslove i stanja u kojoj se ta dionica i druge na području MZ Jablanica trenutno nalaze?

Vijećnik Amir Piro postavio je sljedeće vijećničko pitanje:Da li je Općinski načelnik (ili služba) upoznat sa problemom zaseoka Hojkurići u MZ Džemilić Planje, s obzirom da od rata još nikad nisu uvršeteni u zimsko održavanje. Ako nije hoće li se nešto uraditi po tom pitanju?

Vijećnica Bernadeta Galijašević postavila je sljedeće vijećničko pitanje: Da li se planira postaviti vertikalna signalizacija u MZ Dž.Planje i to na lokacijama:

1. Skretanje za Kokiće (prema školi) i nastavak puta prema Domu

2. Kružni tok kod škole

 

Vijećnik Halilović Fadil postavio je vijećničko pitanje u vezi sanacije puta u Bukvi u neposrednoj blizini porodične kuće Hatičić Amira u ulici Nedžada Šaranovića bb, gdje je došlo do vidnog narušavanja puta izazvanog od strane podzemnih voda u 2012.godini. Da li Općinski načelnik shodno svojim ovlaštenjima planira iz operativnog dijela Budžeta izdvojiti sredstva za uređenje navedenog dijela puta tj. Vraćanje istog u pređašnje stanje koji rasterećuje putnu komunikaciju u industrijskoj zoni Bukva-Tešanj, a samim time mještanima ove ulice omogućuje korištenje kraće relacije prema gradu Tešnju.

Vijećnik Zaim Hadžan je zamolio Općinskog načelnika da usmeno odgovori: Da li je šta uspio dogovoriti, a shodno zaključku sa prošle sjednice u sklopu parcela Jelaške raskrsnice rješavanje.

 

Nove inicijative

 

Vijećnik Velid Joldić je podnio sljedeće vijećničke inicijative:

1. Molim Općinsku službu da iznađe načina sa sredstvima iz 2013.godine (ili u što kraćem roku) da se izgradi svjetlosna vertikalna signalizacija kao i obilježavanje pješačkih prelaza na dionici lokalnog puta od Medakova do Novog Sela. Lokacije za navedeno bi bile:

a) Preko saobraćajnice u dijelu kod škole I mosta u Medakovu, i

b) u dijelu saobraćajnice gdje se skreće prema Novom Selu.

 

  1. 2. Da općina u saradnji sa organima iz mjesnih zajednica Medakovo i Novo Selo u planiranju za kapitalne projekte u 2014.godini kao zajednički projekat uvrsti u projekte šireg društvenog interesa a potom ovo Vijeće pruži maksimalnu podršku za – dozavršetak izrade trotoara i ivičnjaka u dijelu od Medakova – Novog Sela i sve do skretanja prema Barićima.

 

 

Nakon toga, predsjedavajući Vijeća se svima zahvalio na prisustvovanju današnjoj sjednici i zaključio rad trinaeste sjednice Općinskog vijeća Tešanj u 17,11 sati.

 

 

ZAPISNIČAR:

Sajda Klepić

 

PREDSJEDAVAJUĆI VIJEĆA

Fuad Šišić, dipl.ing.maš.