Zapisnik sa 7. sjednice Općinskog vijeća

.

Sjednicom predsjedava predsjedavajući Općinskog vijeća gosp. Vedran Kaser.
Tonski zapis i Zapisnik vodi Zahir Ibrahimkadić.

Nakon prozivke vijećnika predsjedavajući Vijeća je konstatovao da na današnjoj sjednici Vijeće radi u punom sastavu, otvorio 7. sjednicu Vijeća i proglasio je javnom, te u ime Vijeća i u svoje lično ime pozdravio prisutne goste i predstavnike medija.

Poslije toga pristupilo se razmatranju predtačaka dnevnog reda:

Ad. A
Bez rasprave Općinsko vijeće Tešanj jednoglasno je usvojilo slijedeći

ZAKLJUČAK
Usvaja se Zapisnik sa 6. sjednice Vijeća, održane dana 27.03.2009. godine i nastavka održanog dana 03.04.2009. godine.

Ad. B
Vijećnička pitanja i inicijative:
Predsjedavajući Vijeća je podsjetio vijećnike da je na prethodnoj sjednici Vijeća postavljeno više vijećničkih pitanja i inicijativa na koja su pribavljeni odgovori i mišljenja nadležnih službi.
– vijećnik Amil Buljubašić je kazao da nije zadovoljan dobivenim odgovorima i da u cilju potpunije informacije ponovo postavlja svoja dva pitanja (dostavljeno u pismenoj formi):

1. „Do kojeg nivoa je urađena kanalizacija u Raduši:
– da li su zadovoljeni planirani rokovi za izvedbu radova, ako nisu zašto nisu i ko je odgovoran,
– ako postoje „penali“ za izvođenje u kojem iznosu i ko će da plaća „penale“ naručilac, izvršilac ili neko treći?
2. „Do kojeg nivoa je urađen sistem vodosnabdijevanja u Miljanovcima:
– koja sredstva su uložena u navedeni projekat (iz Budžeta i učešće mještana),
– da li su planirani rokovi „probijeni“ za završetak radova, ako jesu ko je odgovoran i ko će da plaća „penale“ naručilac, izvršilac ili neko treći?
– vijećnik Benjamin Smailbegović je kazao da nije zadovoljan dobivenim odgovorima jer su kao i ranije nekonkretni tako da je unaprijed znao kakav će odgovor dobiti, da je vezano za „propala“ sredstva od 50.000,00 KM za vodovod Dobropolje/Mekiš razgovarao sa ministricom i od nje saznao da su ta sredstva čekala ali nije bila pribavljena građevinska dozvola koju izdaje Općina zbog čega je jako razočaran, da puno sredstava propada od pretvorbe zemljišta, koncesija itd. i da je šteta što propadaju i ovakva sigurna sredstva koja su se mogla iskoristiti i za neki drugi vodovod na području naše općine, a u vezi drugog pitanja (ograda na pješakom prelazu novog parkinga) je takođe izrazio svoje nezadovoljstvo dobivenim odgovorom (da će se to pitanje kasnije regulisati izgradnjom parka), te priložio fotografiju navedene lokacije sa zaokruženim dijelom ograde i ponovo postavio isto pitanje.
– vijećnik Rifet Begović je takođe izrazio svoje nezadovoljstvo dobivenim odgovorom vezano za otpuštanje radnika u preduzeću „Enker“, naglasio da se odgovorom pita zbog čega je uopšte on postavio to pitanje i pročitao dio odgovora u kojem je navedeno da je pitanje možda postavio zbog svog rođaka koji je nedavno otpušten, što ga je posebno razočaralo jer se pitanje odnosilo na otpuštanje radnika uopšteno a ne na nekog konkretnog radnika i da on sada može (a neće) postaviti pitanje da li je taj pomenuti radnik otpušten iz političkih razloga, pa je zamolio da mu se dostavi kompletniji odgovor, a ako ne, da će odgovor potražiti „na nekom drugom mjestu“.
– vijećnik Mirza Unkić je saopštio da je na postavljeno pitanje vezano za mogućnost oslobađanja pravnih i fizičkih lica od plaćanja naknade za uređenje gradskog građevinskog zemljišta dobio odgovor da postoji takva mogućnost, ali da nije dobio odgovor na drugi dio pitanja da ukoliko takva mogućnost postoji da im se dostavi kriterij i lica ili firme koje su bile oslobođene, tako da nije zadovoljan dobivenim odgovorom.
– vijećnik Sejid Brka je saopštio da je imao dva pitanja: da je vezano za problem uzgajivača maline ranije dobio djelimičan odgovor i moli Načelnika da dostavi njegovu dopunu detaljima sa održanog zajedničkog sastanka, te da nije zadovoljan odgovorom vezanim za uzurpaciju zemljišta jer je pitanje bilo vrlo jasno ali mu Pravobranilac u odgovoru pojašnjava šta je uzurpacija s osvrtom na puno raniji period, pa zbog toga naknadno traži da mu se odgovori da li je bilo sličnih slučajeva u skorije vrijeme, a za inicijativu vezano za donacije pročitao je dio odgovora i konstatovao da je vrlo bitno sagledati greške koje su se dešavale u ranijem periodu i ubuduće ih ispraviti, jer bez toga, po njemu, nema ni dobre budućnosti, pa zbog toga predlaže da se Vijeće danas izjasni o ovoj inicijativi.
– vijećnik Muhamed Halilović se složio da je traženo putem njihove inicijative obiman posao pa je u ime Kluba vijećnika BPS ponovo isto zatražio, s tim da je produžen rok (dostavljeno u pismenoj formi), da Vijeće u formi zaključka usvoji:
1. Da izvršni organi Općine pripreme podatke o svim oblicima doniranih materijalnih pomoći fizičkim licima realizovanih sa nivoa Općine od 1996. godine i isto dostave Općinskom vijeću, rok 01.08.2009. godine.
2. Da izvršni organi Općine pripreme podatke po mjesnim zajednicama o finansijskim ulaganjima u njihov razvoj od 1996. godine i isto dostave Općinskom vijeću, rok 01.09.2009. godine.
3. Dostaviti vijećnicima fotokopije izvornih izvještaja o radu mjesnih zajednica za 2008. godinu, rok slijedeća sjednica Vijeća.
– vijećnik Senad Subašić je pojasnio da je ranije podnio inicijativu za prijenos sjednica Vijeća putem NTV „Amna“ Tešanj i da je dobio odgovor, pa je u cilju boljeg informisanja građana predložio da Vijeće prihvati navedeno u tački 4. ponude pomenute NTV (Hronika općine Tešanj – emitiranje snimljenog materijala u trajanju od 30 minuta u terminu od 18,00 do 19,00 sati, jednom sedmično, cijena emitiranja 2.000,00 KM mjesečno bez PDV-a), s tim da se emitovanje snimka vrši tri sedmice kako bi se ukupan iznos zajedno sa PDV-om uklopio u navedenu mjesečnu cijenu, a sredstva bi se namirila kroz usvajanje jednog od ponuđenih amandmana ili sa stavke medijska podrška Eko-viziji.
– vijećnik Sejid Brka je upoznao vijećnike da je dobio anonimno pismo sa fotokopiranim materijalom vezanim za eventualne zloupotrebe položaja i nezakonito trošenje novca od strane direktora Opće bolnice Tešanj i njegovih najbližih saradnika, da taj materijal predaje i moli da predsjedavajući Vijeća i Pravobranilac provjere stvarno stanje u ovoj Ustanovi i da se u slučaju neosnovanosti, lica pomenuta u materijalu oslobode optužbe, ili da se u protivnom pristupi procesuiranju istih.
– vijećnik Munevera Alić je pojasnila da je na nedavnoj sjednici Kolegija upitala predsjedavajućeg Vijeća šta je s njenim pitanjem (povećanje paušala) jer je bila prozvana, nakon čega je dobila odgovor da to nije bilo u okviru vijećničkih pitanja nego diskusije u okviru jedne od tačaka dnevnog reda, s čim se djelimično može složiti i da ne želi u vezi toga postavljati pitanje pa se sama potrudila pronaći odgovor, jer je pomenuto da je ona tražila ranije povećanje vijećničkih paušala, pa je zbog stvarne istine i javnosti naglasila da je predlagač te odluke bio predsjedavajući Vijeća iz prošlog saziva i da je u Zapisniku navedeno da su svi glasali za tu odluku, nakon čega su se na inicijativu vijećnika Brkića o odustajanju od povećanja u iznosu od 30,00 KM svi vijećnici složili s tim, a kasnije je vijećnik Šišić Fuad predložio da ta razlika bude uplaćena NHU „Oslonac“ što su ponovo podržali svi vijećnici, tako da nije tačno da je ona predložila povećanje paušala nego da je to uradio predsjedavajući Vijeća iz prošlog saziva Vijeća, te iskoristila priliku da postavi vijećničko pitanje i zatražila konkretan odgovor jer rijetko postavlja vijećnička pitanja: da je prema informacijama koje je dobila od pojedinih učenika i profesora saznala da su pojedini profesori srednjih škola (naročito Gimnazije) na časovima prenosili pozive učenicima od SDA Tešanj da dođu na sastanak sa predstavnicima te Stranke radi konsultacija, da je neprihvatljivo da profesori tokom nastave politički djeluju i da to nije dozvoljeno prema važećim Pravilima i da zbog toga postavlja pitanje koje treba dostaviti i kantonalnoj ministrici i direktoru Gimnazije Tešanj – Da li je bilo političkog djelovanja profesora tokom nastave i ako je navedeni primjer suprotan Pravilima pita: koji su to predavači činili i šta će direktor i drugi poduzeti?
Nakon toga predsjedavajući Vijeća je predložio izjašnjavanje Vijeća o inicijativama vijećnika Sejida Brke i Senada Subašića sa prošle sjednice Vijeća.

Općinsko vijeće Tešanj je sa 22 glasa “ZA” i 2 glasa “uzdržan” donijelo slijedeći

ZAKLJUČAK
Prihvata se inicijativa vijećnika Brka Sejida u ime Kluba vijećnika BPS – Sefer
Halilović sa 6. sjednice Vijeća:

1.Da se na nivou Općinskog vijeća Tešanj, u skladu sa članom 21. Poslovnika o radu Općinskog vijeća, od svih parlamentarnih stranaka sa po dva člana, formira stručno radno tijelo – komisija koja će imati zadatak:
a)Dokumentovati sve vrste donacija za Općinu Tešanj kao i za JP i JU naše općine za period 1996-2008. godina, te sagledati način utroška tih sredstava i njihovu namjenu.
b)Pored doniranih sredstava, isto tijelo se ovlašćuje i zadužuje da za isti vremenski period sagleda i namjensko trošenje budžetskih sredstava za sve stavke za koje se iskaže sumnja po bilo kom osnovu.
c)Ista komisija se zadužuje da evidentira sve donacije za stambeno i drugo zbrinjavanje boraca za period 1996-2008. godina.
2.Prijedlog lica za ovo radno tijelo usvojiti na narednoj sjednici Općinskog vijeća na osnovu prijedloga parlamentarnih stranaka u Općinskom vijeću.
3.Rad komisije učiniti javnim i dostupnim građanima kako bi isti mogli kandidovati svoje primjedbe i sugestije s ciljem obezbjeđenja što kvalitetnijeg rada komisije.
4.Ovo radno tijelo ima obavezu da u svaka tri mjeseca informiše Općinsko vijeće o svojim aktivnostima.
5.Zadužuje se Općinski načelnik i Stručna služba Općine kao i menadžment JP i JU da usko sarađuju sa predstavnicima komisije i učine dostupnim svu dokumentaciju koja je neophodna istim za njihov rad.
6.Takođe se zadužuje predsjedavajući Općinskog vijeća da do naredne sjednice pripremi prijedlog odluke o formiranju pomenute komisije.
7.Mandat komisije će trajati do okončanja postavljenih zadataka.

U raspravi o inicijativi vijećnika Senada Subašića sa 6. sjednice učestvovali su:

– vijećnik Amir Kurtić je rekao da je po njemu jedna stvar nejasna jer nisu svi troškovi obuhvaćeni s obzirom da se daje gotov materijal (priprema), te da Klub vijećnika SDA jeste za bolje informisanje javnosti ali da unaprijed znaju koliko to košta, pa predlažu da se izjašnjavanje Vijeća o ovoj inicijativi odloži za narednu sjednicu Vijeća.
– vijećnik Adem Huskić je saopštio da želi dati nekoliko podataka vezanih za informisanje o radu Općine i Vijeća: da su već ranije (početkom godine) potpisani ugovori sa više medija pod vrlo povoljnim uslovima, ali ne i sa NTV „Amna“ i pored velikog nastojanja Općine, s kojom je je saradnja u ranijem periodu bila raznovrsna i uspješna, ali u zadnje vrijeme njeni interesi su samo komercijalne prirode, da Tešanjska hronika već ide putem kablovske TV i dvije lokalne radio-stanice što je po njima dovoljno za informisanje, da se puno traži za satelitsko emitovanje u trajanju od 30 minuta jer se daje gotov materijal, čime bi se ugrozili emiteri s kojima je već zaključen ugovor i koji se trude da informisanje građana bude bolje, tako da treba dobro razmotriti ovu inicijativu.
– vijećnik Senad Subašić je saopštio da nije bio upoznat sa svim detaljima i da se slaže sa vijećnikom Amirom Kurtićem da se ova inicijativa još bolje razmotri i da se odloži za narednu sjednicu Vijeća.
– predsjedavajući Vijeća je konstatovao da se izjašnjavanje Vijeća o inicijativi vijećnika Senada Subašića odlaže za narednu sjednicu Vijeća i predložio da Vijeće formira komisiju koja će ostvariti kontakt sa pomenutom medijskom kućom.

Poslije toga pristupilo se izjašnjavanju Vijeća o prijedlogu zaključaka Kluba vijećnika BPS.

Općinsko vijeće Tešanj je sa 14 glasova “ZA”, 1 glas „protiv“ i 10 glasova “uzdržan” donijelo slijedeći
ZAKLJUČAK
Da izvršni organi Općine pripreme podatke o svim oblicima doniranih materijalnih pomoći fizičkim licima realizovanih sa nivoa Općine od 1996. godine i isto dostave Općinskom vijeću, rok: 01.08.2009. godine.

Općinsko vijeće Tešanj je sa 14 glasova “ZA”, 4 glasa „protiv“ i 7 glasova “uzdržan” donijelo slijedeći
ZAKLJUČAK
Da izvršni organi Općine pripreme podatke po mjesnim zajednicama o finansijskim ulaganjima u njihov razvoj od 1996. godine i isto dostave Općinskom vijeću, rok: 01.09.2009. godine.

Općinsko vijeće Tešanj je sa 14 glasova “ZA”, 1 glas „protiv“ i 10 glasova “uzdržan” donijelo slijedeći
ZAKLJUČAK
Dostaviti vijećnicima fotokopije izvornih izvještaja o radu mjesnih zajednica za 2008. godinu, rok: slijedeća sjednica Vijeća.

Vijećnik Senad Subašić je zbog obimnosti materijala predložio da odgovori ne idu svim vijećnicima i da idu samo predsjednicima klubova, s čime su se ostali vijećnici složili.

Nakon toga predsjedavajući Vijeća pozvao je vijećnike da, eventualno, postave nova vijećnička pitanja ili predlože inicijative:
– vijećnik Velid Joldić je predložio dvije inicijative (dostavljeno u pismenoj formi):
1. Da se izvrši sanacija oznaka pješačkih prijelaza i izgradnja visinskih platformi za prelazak đaka i drugih pješaka kod OŠ „Huso Hodžić“, „Rešad Kadić“ i na raskrsnici Jelah-Bukva.
2. Da se izgrade tri javna wc-a na užem dijelu grada Tešnja.
– vijećnik Sejid Brka je vezano za eventualne zloupotrebe položaja i nezakonito trošenje novca od strane direktora Opće bolnice Tešanj i njegovih najbližih saradnika dodatno zatražio da Pravobranilac nakon provjere istinitosti navoda u anonimnom pismu o tome obavijesti Vijeće.
Općinski načelnik je, između ostalog, kazao: da bi poštedio administraciju od ponovne pripreme odgovora na vijećnička pitanja na koju je već utrošeno vrijeme i trud, ukazao je da vijećnici ne moraju uvijek biti zadovoljni dobivenim odgovorima i da su odgovori takvi kakvi su, zatim je naveo nekoliko primjera pitanja (kanalizacija Raduša, vodosnabdijevanje, uzurpacija zemljišta) koje se kao i inicijative uglavnom odnose na prošlost, te naglasio da ovo Vijeće nema Općinskog načelnika kao mehanizam da se bavi prošlosti, da on nije dobio mandat od građana da se bavi prošlosti, da je građanima obećao da će se zalagati za realizaciju projekata koji se odnose na budućnost, tako da sada postoji objektivan problem jer Vijeće traži od Načelnika nešto za što on nije dobio mandat od građana, da Vijeće ima mogućnost da smijeni ovog Načelnika i da sebi izaberu Načelnika koji će da se bavi prošlosti, tako da u slučaju da građani to podrže Vijeće je u pravu, ali ako ne podrže onda će Vijeće spoznati da je u velikoj zabludi i da on sam misli da je Vijeće u velikoj zabludi, da je izvršna vlast za kanalizaciju Raduša i vodosnabdijevanje dala korektne odgovore koji ni njemu nisu lijepi jer se od početka svog mandata njima bavi i pokušava da te projekte dovede do kraja i da se ne bavi utvrđivanjem ko je kriv za nastalo stanje u ovim projektima jer to nije njegov posao, te da prihvata da, ako neko misli da to može bolje uraditi, odmah bude angažovan na tim projektima i da se oni okončaju, a poslije neka istražuje šta ko hoće, da je za ogradu na parkingu korektno kazano u odgovoru da je to izričit zahtjev projektanta s obrazloženjima potreba bezbjednosti na toj lokaciji i da to nije prijedlog niti načelnika, niti političkih struktura, nego kompetentne institucije koja se tim pitanjima bavi, tako da nije fer koristiti ovu govornicu u predizborne svrhe, da vezano za oslobađanje od naknada za pretvorbu zemljišta nije ništa sporno i da svaki vijećnik može doći u Službu i pogledati, tako da nema potrebe da se Vijeće postavlja opoziciono prema izvršnoj vlasti i da nema nigdje u praksi da se postavlja ovoliki broj vijećničkih pitanja čime se administracija samo maltretira, da se vezano za problem uzgajivača maline, o kojem je vijećnik Sejid Brka govorio, nije mogao postići konsenzus sa svim uzgajivačima i da se priprema jedan prijedlog za Vijeće kojim bi Općina istupila iz ovog projekta, koji će biti dostavljen Vijeću na 8. ili 9. sjednici Vijeća.
– vijećnik Benjamin Smailbegović je ukazao da je i on izabran od strane građana kao i
Načelnik, ali sa manjim brojem glasova u odnosu na Načelnika, i da upravo ti građani nisu zadovoljni pomenutom ogradom na parkingu što ga obavezuje kao vijećnika, te da je trebalo reći šta se želi na tom prostoru a ne da projektant radi po svome, jer je neprirodno da trotoar izlazi na zebre gdje je semafor, pa se postavlja pitanje zbog čega će na tom prostoru uopšte trotoar, a za vodovod Dobropolje/Mekiš se zahvalio za trud Općinskom načelniku što će se taj projekat okončati u ovoj godini, ali da mu je žao što su sredstva propadala i što propadaju (koncesija, pretvorba zemljišta, Turistička zajednica itd.), u ovom slučaju samo zbog toga što Općina nije izdala građevinsku dozvolu što ga posebno boli, te na kraju naglasio da ovo nije predizborna kampanja nego pokušaj da se nešto uradi na poboljšanju stanja na terenu.
– Općinski načelnik je ukazao da se daju informacije javnosti koje su djelimično tačne i o svemu tome se stvara potpuno pogrešna slika, te pojasnio da je krajnji rok za potpisivanje ugovora bio 31.10.2008. godine, zbog smanjenja prihoda u IV kvartalu i poznate nastale situacije Vlada ZDK 9. septembra 2008. godine donijela takvu odluku, i da je izdavanje urbanističke i građevinske dozvole proceduralna stvar i da je potrebno stotinu pitanja riješiti prije njihovog izdavanja, tako da to nije volja nekoga pojedinačno ili nekog službenika, tako da se boji da nepoznavanje procedura u zakonodavnoj vlasti (općinskoj i kantonalnoj) otvara sumnje da je neko neodgovoran u svom poslu, a nema se povjerenje da se prihvati ono što se odgovori, da projekat nije bio spreman a stavljen je na listu, što nije slučaj samo u našoj općini nego i u drugim općinama (pomenuo primjer Visokog), tako da će zbog načina na koji se obavezuje Načelnik kroz budžet i kapitalne projekte sve više sredstava propadati, tako da mora postojati fleksibilnost i veće povjerenje i podrška Općinskom načelniku, te na kraju ponovo naglasio da ovaj projekat u Dobropolju nije propao zbog nemara administracije nego zato što taj projekat nije bio spreman a stavljen je u listu projekata, uz napomenu da je, nasuprot tome, Općina Tešanj druga u Kantonu po iznosu dobivenih sredstava za projekte u poljoprivredi i vodosistemu upravo zbog toga što imamo projekte na osnovu kojih se dobivaju takva sredstva, tako da se ne može samo birati po želji, nego moraju biti pripremljeni projekti za to što se želi.

Nakon toga predsjedavajući Vijeća je otvorio raspravu o dnevnom redu:
– vijećnik Sejid Brka je saopštio da je Klub vijećnika BPS dana 08.05.2009. godine podnio pismeni prijedlog za proširenje dnevnog reda – da prva tačka dnevnog reda bude: Prijedlog Odluke o pokretanju postupka osnivanja Agencije za razvoj općine Tešanj, uz napomenu da su materijal vijećnici dobili prije početka današnje sjednice.
– Općinski načelnik je pojasnio da su za tačku 11. vijećnici dobili novi materijal jer je Elektrodistribucija insistirala da se izvrši ispravka i upiše puni naziv pravnog subjekta (prema registraciji) kako ne bi bilo smetnji u daljoj proceduri, te predložio da se dnevni red dopuni i da 1. tačka dnevnog reda bude: Prijedlog Odluke o pokretanju postupka osnivanja Agencije za razvoj općine Tešanj koju su vijećnici dobili u materijalima ranije a i danas prije početka sjednice, jer je na Kolegiju Vijeća juče BPS objasnio da su oni izašli s prijedlogom ove Odluke jer Načelnik nije pripremio prijedlog i da oni ne mogu da čekaju drugu sjednicu, a da je Kolegij na sjednici od 14. marta 2009. godine dao instrukcije Načelniku da ne ide s imenovanjima u javnim preduzećima i ustanovama, što znači i Agenciji, s obzirom na dosadašnju krizu, dok se ne napravi međustranački dogovor četiri političke stranke o ambijentu u kojem bi izvršna vlast mogla raditi, da do danas nažalost ne postoji takav sporazum i da je on čekao takav sporazum, da u takvom ambijentu u kojem i ta Agencija može uspjeti u interesu građana predloži i tu Odluku, i da je ovaj njegov prijedlog proistekao nakon onoga što je čuo juče na Kolegiju, uz napomenu da je razlika između njegovog i BPS-ovog prijedloga u tome što BPS tretira i personalno rješenje, koje je u nadležnosti izvršne vlasti a ne Vijeća, tako da Vijeće može o tome odlučivati samo uz suglasnost Općinskog načelnika, jer se ne može oduzimati tuđa nadležnost koja je sastavljena od obaveza i odgovornosti.
– predsjedavajući Vijeća je pozvao predlagača da pojasni nejasnoće vezano za tačku 11.
– gosp. Nadir Medarić pomoćnik Općinskog načelnika je pojasnio da tačka 11. iz saziva ostaje kakva je i bila i da se pomenutim Zaključkom vrši ispravka Rješenja koje je doneseno na 6. sjednici Vijeća.
– predsjedavajući Vijeća je iza govornice saopštio da je jednoglasni prijedlog Kolegija da se 6. tačka skine sa dnevnog reda jer se danas imenuje novi predsjedavajući Statutarne komisije, tako da će se materijal ponovo vratiti toj Komisiji na izjašnjavanje.

Nakon toga pristupilo se izjašnjavanju vijećnika o prijedlozima za izmjene dnevnog reda:

1.Prijedlog Odluke o pokretanju postupka osnivanja Agencije za razvoj općine Tešanj – prijedlog Kluba vijećnika BPS – „ZA“ – 14 vijećnika i „uzdržan“ – 11 vijećnika.

Nakon izjašnjavanja o prijedlogu ove Odluke od strane Općinskog načelnika
predsjedavajući Vijeća je saopštio da je došlo do greške u prebrojavanju glasova i zamolio da se glasanje ponovi, a vijećnici Kluba vijećnika SDA su sa svojih mjesta negodujući zatražili da predsjedavajući saopšti rezultate glasanja o tom prijedlogu, koje je već izvršeno.

Pauza u radu Vijeća trajala je od 15,00 do 15,12 sati (prijedlog Kluba vijećnika SDP).
U nastavku sjednice predsjedavajući Vijeća je ponovio da je došlo do tehničke greške i zamolio da se glasanje o drugom prijedlogu ponovi, što je i urađeno.

2.Prijedlog Odluke o pokretanju postupka osnivanja Agencije za razvoj općine Tešanj- prijedlog Općinskog načelnika – „ZA“ – 11 vijećnika i „uzdržan“ – 14 vijećnika.

Općinsko vijeće Tešanj je donijelo slijedeći

ZAKLJUČAK
Ne prihvata se prijedlog Odluke o pokretanju postupka osnivanja Agencije za razvoj
općine Tešanj – prijedlog Općinskog načelnika.

3.Da se 6. tačka – Izjašnjenje Statutarne komisije Vijeća po zaključku sa 6. sjednice Općinskog vijeća – skine sa dnevnog reda – „ZA“ – 22 vijećnika i „uzdržan“ – 3 vijećnika.

Nakon toga Općinski načelnik je saopštio da, s obzirom da očigledno stranački prijedlog
Agencije za razvoj ima prednost nad institucionalnim prijedlogom, on kao Općinski načelnik a i i njegovi saradnici, nemaju ni jednog razloga da sjede u ovoj sali jer je to gubitak vremena, uz napomenu da će sve što Vijeće donese iz svoje nadležnosti izvršna vlast provesti kako treba, a da sve što ne bude u nadležnosti izvršna vlast neće raditi, zaželio Vijeću uspješan rad i što prije donošenje Liste kapitalnih projekata, a zatim pozvao svoje pomoćnike i zajedno sa njima napustio sjednicu.

Pauza u radu Vijeća trajala je od 15,15 do 15,23 sati (prijedlog predsjedavajućeg Vijeća).

U nastavku sjednice predsjedavajući Vijeća je pojasnio da Općinski načelnik i njegovi saradnici na sjednicama Vijeća imaju status gosta i da nisu obavezni prisustvovati sjednicama.

Nakon toga nastavljeno je izjašnjavanje o prijedlozima za izmjene dnevnog reda:

4.Da se kao 13. tačka dnevnog reda uvrsti: Zaključak o ispravci rješenja –„ZA“ jednoglasno.

Nakon toga Općinsko vijeće Tešanj je sa 17 glasova “ZA” i 8 glasova “uzdržan” usvojilo slijedeći
DNEVNI RED

1.Prijedlog Odluke o pokretanju postupka osnivanja Agencije za razvoj općine Tešanj;
2.Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o vodovodu i kanalizaciji;
3.Prijedlog Odluke o usvajanju Programa novčanih podsticaja za unapređenje primarne
poljoprivredne proizvodnje na području Općine Tešanj u 2009. godini;
4.Prijedlog Odluke o usvajanju Liste kapitalnih projekata za budžetsku 2009. godinu;
5.Prijedlog Odluke o odobravanju raspisivanja javnog konkursa u svrhu dodjele gradskog
građevinskog zemljišta u državnoj svojini na lokalitetu zv. “Industrijska zona-Ciglana” u Jelahu;
6.Prijedlog Odluke o davanju nekretnine na korištenje Udruženju građana za uzgoj i zaštitu sitnih životinja Tešanj;
7.Prijedlog Rješenja o razrješenju i imenovanju predsjednika Statutarne komisije;
8.Prijedlog Rješenja o razrješenju i imenovanju predsjednika Komisije za pitanja mladih;
9.Izvještaj o poslovanju JP „Veterinarska stanica“ Tešanj za 2008. godinu;
10.Informacija o zimskom održavanju cesta na području općine Tešanj u periodu od 15.11.2008. do 15.03.2009. godine;
11.Prijedlog Rješenja o dodjeli na korištenje zemljišta državne svojine neposrednom pogodbom
„Elektroprivredi BiH“ d.d. Sarajevo „Elektrodistribucija“ Zenica;
12.Prijedlog Rješenja o davanju saglasnosti Kopić Redže Muniru da može otuđiti nedovršenu
stambenu zgradu;
13.Zaključak o ispravci rješenja.
Ad. 1
U ime predlagača vijećnik Sejid Brka je ukratko obrazložio prijedlog Odluke, nakon čega je otvorena rasprava:
– vijećnik Amir Kurtić je u ime Kluba vijećnika SDA saopštio da koriste mogućnost podnošenja amandmana u usmenom obliku, jer su materijal dobili danas prije početka sjednice, kojim se predlaže da se član 9. ove Odluke briše, a preostali članovi se pomjeraju za jedno mjesto unaprijed.
– vijećnik Rasim Omerbašić je iznio svoje vlastito mišljenje o dnevnom redu i materijalu -da je Vijeće napravilo grešku, da je Strategijom razvoja do 2015. godine predviđeno osnivanje Agencije za razvoj što je jedna od najvažnijih odluka, ali je Klub vijećnika BPS predlagač ove Odluke što je po njemu previše uzelo stranačke boje, tako da je više pristalica prijedloga ove Odluke od strane Općinskog načelnika jer se osim spornog člana puno ne razlikuje od ove Odluke, da je prva verzija Načelnikove Odluke zamijenjena novom koja ne bi trebala biti sporna i da se samo nepotrebno gubilo vrijeme, mada se u ovom materijalu tvrdi da se to radi kako se ne bi gubilo vrijeme, na što on želi odgovoriti da se već izgubilo vrijeme zbog Kluba vijećnika BPS, ponovio da je ovo jedna od najvažnijih odluka i da je trebalo prihvatiti prijedlog Općinskog načelnika jer Agencija neće raditi neovisno od Općine i da će biti potrebna stalna saradnja i koordinacija što sada može biti problem, te na kraju naglasio da on jeste za osnivanje Agencije ali da se u nju imenuju stručni ljudi koji su se već u nekom segmentu dokazali, ali da mu se čini da se u ovoj Odluci ide sasvim suprotno, pa je pozvao vijećnike da prihvate njihov amandman i usvoje takvu Odluku nakon čega bi se raspisao konkurs i u skladu s propisima izabrala stručna lica čime bi bili zadovoljni i Vijeće i Načelnik.
– vijećnik Senad Subašić je u ime Kluba vijećnika SDP saopštio da će danas podržati prijedlog Odluke BPS-a iz jednog razloga jer treba da se prekine, uz napomenu da je narodu već dosta Agencije i da se toliko ispolitiziralo, da nije siguran da svi vijećnici žele ovu Agenciju, da je prvi prijedlog Općinskog načelnika samo personalno zamijenjen i ta imenovana osoba ima zadatak da izvrši postavljeni zadatak, tako da ne vidi razloga za osporavanje jer će na Vijeće doći Statut i vodit će se rasprava, pa je ponovo naglasio da ovo treba prekinuti i staviti tačku na sve, a da se za 60 dana ima Statut Agencije.
– vijećnik Adem Huskić se složio sa konstatacijom da se ovo pitanje potpuno ispolitiziralo, podsjetio da se Strategijom htjelo dobiti stručni operativni tim putem kojeg će se projekti realizirati ili bar uraditi projekti (kanalizacija, vodosnabdijevanje koje će u budućnosti biti dugoročno veliki problem ovih prostora, smeće, otpad, reciklaža itd.), dakle najstručniji ljudi i stručna komisija koja će pripremati i voditi te projekte, tvrdeći da ako se to prepusti strankama (bilo kojoj od četiri koje participiraju u Vijeću) od toga neće biti ništa kao što je danas zapazio u jednom od amandmana gdje se rješava problem komšije ili pojedinih zaselaka, da je mišljenja dobro što se i danas osniva Agenicija, mada bi sigurno bilo bolje da je to obavljeno ranije na početku godine tako da bi bar nešto bilo već urađeno, jer da bi Agencija mogla raditi i da bi bila uspješna mora jako blisko surađivati sa izvršnom vlasti Vijeća i ako toga nema, nema ništa od Agenicije, jer dvije osobe koje ne komuniciraju ne mogu uraditi dobar posao, a što će se desiti ako se danas izglasa ova Odluka, jer odluke Vijeća mora izvršiti izvršni organ Vijeća, tako da Vijeće mora ići u tom pravcu a ne da stvara nekakve suprotnosti koje idu na očiglednu štetu naših građana koji će to znati prepoznati prilikom izbora.
– vijećnik Senad Subašić je replicirao kazavši da je vijećnik Adem Huskić otišao preopširno u svojoj diskusiji, i da zbog javnosti želi kazati da se danas ovom Odlukom ne bira direktor nego lice koje će u roku od 60 dana Vijeću pripremiti Statut o načinu rada i poslovanja Agencije kao i druga pitanja vezana za imenovanje direktora i drugih organa, znači imenuje se samo lice koje će uraditi Statut, lice koje je po struci pravnik.
– vijećnik Rasim Omerbašić je ponovo ukazao da se politika uplela čim je ova Odluka prvi puta skinuta sa dnevnog reda, da sada postoji stanje da je izvršna vlast napustila sjednicu Vijeća, da Vijeće dalje nastavlja sa legitimnim radom ali ima veliku odgovornost i treba da uvažava i stavove izvršne vlasti i opozicije, pa je pozvao većinu u Vijeću da pokažu takvo uvažavanje kao što je to i SDA pokazala u više navrata u prošlom sazivu Vijeća, te pojasnio da je bilo više prijedloga da u ovakvoj situaciji sjednicu Vijeća zajedno sa predstavnicima izvršne vlasti napuste i vijećnici SDA, ali da su ostali zbog interesa građana, jer je Agencija šireg značaja, pa je predložio da se napravi pauza i usaglase stavovi, da se uvaži njihov amandman i donese usaglašena Odluka koja će sigurno biti podržana od građana, te da je takva usaglašenost potrebna na nizu vrlo važnih odluka koje Vijeće treba donijeti u narednom periodu.
– vijećnik Sead Mehičić je iznio svoje viđenje sadašnje situacije: da se nepotrebno ide u prošlost, da očekuje da se Odluka usvoji bez člana 9. jer mu nije jasno zbog čega se bira navedena osoba i nepotrebno ulazi u sukob sa izvršnom vlasti i zbog čega vladajuća većina ne može odustati od toga, ukazao da je to vrlo loša poruka javnosti, te predložio da se Odluka usvoji bez spornog člana, a da se poslije putem konkursa dođe do stručnih lica.
– vijećnik Jakub Rošić se složio da je ovo pitanje uveliko ispolitizovano i ukazao da je od ranije vladajuća većina javno tvrdila da će prema stranačkoj raspodjeli pozicija prvi čovjek Agencije biti iz BPS uz navođenje imena tog lica, da nemaju ništa protiv takvog dogovora i raspodjele u okvirima vladajuće većine ali imaju pravo da izraze svoje neslaganje sa imenovanjem pomenutog lica, naglasio da bi to trebalo biti stručno lice i izrazio sumnju da je predloženi pravnik po struci, te podsjetio da je to lice nedavno izvršilo određene zloupotrebe u instituciji u kojoj je radilo i da se zbog toga ne može vratiti na svoje ranije mjesto i da zbog svega toga Klub vijećnika SDA ne želi podržati imenovanje tog lica.
– vijećnik Rifet Begović je konstatovao da je sporna samo osoba koja se predlaže, ukazao da bi Vijeće vjerovatno jednoglasno podržalo raniji prijedlog da je SDA predložila drugu osobu od one koja je bila imenovana u prvom materijalu, te da se ta osoba ničim posebno nije dokazala u odnosu na osobu koja se sada predlaže.
– vijećnik Jakub Rošić je ponovio da ne želi pominjati imena lica i da je izrazio stav Kluba vijećnika SDA o prijedlogu BPS.
– vijećnik Amir Kurtić je pojasnio da je Općinski načelnik na Kolegiju pojasnio da je pogriješio i imenovao lice, te da je kasnije predložio da Načelnik uz suglasnost Vijeća obavi sve potrebne radnje za osnivanje Agencije.

Pauza u radu Vijeća trajala je od 15,50 do 15,55 sati, na prijedlog predsjedavajućeg Vijeća.
U nastavku sjednice pristupilo se izjašnjavanju vijećnika:

– amandman Kluba vijećnika SDA – da se član 9. Odluke briše a da se članovi 10. i 11. pomjere za jedno mjesto unaprijed – 11 glasova “ZA”, 6 glasova „protiv“ i 7 glasova “uzdržan” (jedan vijećnik nije glasao), tako da amandman nije usvojen.

Nakon rasprave Općinsko vijeće Tešanj je sa 15 glasova “ZA”, 1 glas „protiv“ i 9 glasova “uzdržan” donijelo slijedeći
ZAKLJUČAK
Usvaja se Odluka o pokretanju postupka osnivanja Agencije za razvoj općine Tešanj.

Ad. 2
Bez rasprave Općinsko vijeće Tešanj jednoglasno je donijelo slijedeći

ZAKLJUČAK
Usvaja se Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o vodovodu i kanalizaciji.

Ad. 3
U raspravi po ovoj tački dnevnog reda učestvovali su:
– vijećnik Jakub Rošić je podsjetio da je Klub vijećnika SDA na prošloj sjednici bio jasan i tražio da se Odluka usvoji zbog rokova ali da je vladajuća većina prolongirala njeno donošenje i tražila javnu raspravu, mada je u samom prijedlogu Odluke bilo navedeno da je javna rasprava već obavljena, tako da danas Vijeće ima gotovo istu Odluku s vrlo malim promjenama, da se izgubilo značajno vrijeme jer amandmani nisu uloženi i da smatra da se to namjerno uradilo, te saopštio da Klub vijećnika SDA podržava ovu Odluku.
– vijećnik Hasan Handžić je replicirao i kazao da javnost nije bila dovoljno upoznata sa održavanje javne rasprave i da on kao vijećnik nije znao za to, kao ni za mnoge druge javne rasprave, ukazao da su ovim prolongiranjem uvećana sredstva i da su novom javnom raspravom uvaženi prijedlozi poljoprivrednika bez obzira da li su imali dovoljno svojih prijedloga, te sugerisao nadležnoj Službi da produži rok za podnošenje zahtjeva.
– vijećnik Adem Huskić je u formi ispravke krivog navoda ukazao da se iznos nije mijenjao (povećao) novom javnom raspravom nego Budžetom, te izrazio nadu da će službenici i komisije savjesno odraditi ovaj zadatak bez protekcije i predložio zaključak Vijeću da se sva predviđena sredstva isplate u ovoj godini.
– vijećnik Sejid Brka je kazao da je Odluka znatno promijenjena i da poljoprivrednici nisu htjeli da se u većem broju odazovu na drugu javnu raspravu zbog toga što izvršna vlast nije do sada u većoj mjeri uvažavala njihove prijedloge, te postavio pitanje zbog čega izvršna vlast nije ovu Odluku predložila početkom godine, u januaru, jer bi tada bilo dovoljno vremena i ne bi bilo kašnjenja.

Nakon rasprave Općinsko vijeće Tešanj jednoglasno je donijelo slijedeći

ZAKLJUČAK
Usvaja se Odluka o usvajanju Programa novčanih podsticaja za unapređenje primarne
poljoprivredne proizvodnje na području Općine Tešanj u 2009. godini.

Ad. 4
Predsjedavajući Vijeća je konstatovao da je po ovoj tački dnevnog reda uloženo više amandmana i da će se, s obzirom da na sjednici nema predlagača, pristupiti izjašnjavanju o svakom amandmanu pojedinačno i da će usvojeni amandmani postati sastavni dio prijedloga.
Vijećnik Amir Kurtić je zatražio tumačenje Poslovnika o tome ko će se u ovoj novonastaloj situaciji očitovati o podnesenim amandmanima.
Vijećnik Senad Subašić je ukazao da su klubovi na vrijeme uložili amandmane i da se Općinski načelnik mogao o tome izjasniti usmenim ili pismenim putem, nakon čega je otvorena rasprava:
– vijećnik Rasim Omerbašić se složio s navodima da su amandmani podneseni na vrijeme i da se predlagač o njima mogao izjasniti, a zatim kazao da građane Jelah Polja i širu javnost, vezano za 1. amandman Kluba vijećnika SDP želi obavijestiti da se kanalizacija na njihovom području neće raditi ni ove godine i da je prošle godine ostalo neutrošenih 120.000,00 KM, jer SDP Jelah to ne dozvoljava i ponovo odlaže ovaj projekat.
– vijećnik Jakub Rošić je kazao da su amandmani SBiH u suprotnosti sa prijedlozima zvaničnih organa MZ, da je u slučaju prihvatanja jednog od njih moguća blokada računa u MZ Raduša iako se radi o usaglašenoj odluci ranijeg saziva Vijeća, te da se i drugi amandmani odnose na projekte za koji ne postoji urađena projektna dokumentacija pa će isti propasti, te naglasio da predloženi amandmani nisu prihvatljivi.
– vijećnik Senad Subašić je pojasnio da su amandmani Kluba vijećnika SDP došli od MZ-ca, da su tražili rasčlanjenje pojedinih stavki (sportska igrališta itd.) što nije uvaženo, a vijećniku Rasimu Omerbašiću je odgovorio da MZ Jelah nije konsultovana u vezi projekta kanalizacije u Jelah Polju i da i dalje misle da taj projekat nije uredu, da Općinski načelnik pokreće II fazu a nije urađena ni I faza, što Načelnik nije znao i prihvatio u dogovorima ali ne i u materijalima, tako da on apsolutno nije protiv tog projekta.
– vijećnik Rasim Omerbašić je ponovo naglasio da je MZ Jelah blokirala taj projekat zbog nekih rješenja koja se mogu mijenjati i dopunjavati.
– vijećnik Adem Huskić je vezano za amandmane upitao da li Vijeće može mijenjati pismene prijedloge zvaničnih organa MZ s prijedlozima pojedinaca ili grupe građana, ponovo ukazao da neki predloženi projekti nemaju potrebnu dokumentaciju, pojasnio usaglašenu odluku ranijeg saziva Vijeća vezano za dugovanja izvođačima radova za asfaltiranje u MZ koja se već drugu godinu provodi, naglasio da treba brzo djelovati i da, ukoliko se desi da se planirani projekat u nekoj MZ ne može provesti da se preusmjeri u drugi projekat u toj MZ, ali da za to ne treba posebna odluka Vijeća, što mu se čini kao namjerno činjenje da organi MZ i izvršna vlast ne budu efikasni.
– vijećnik Munevera Alić se zahvalila predsjedavajućem Vijeća što je dozvolio da se po prvi puta vodi rasprava o amandmanima u Vijeću i kazala da njihovi prijedlozi nisu rekla-kazala nego na osnovu papira, ukazala da se svojevremeno govorilo da će se za rješavanje raskrsnice u Jelahu dobiti 100.000,00 KM ali da ta sredstva nikada nisu došla i da je pitanje gdje su usmjerena, naglasila da je za MZ Šije premalo 50.000,00 KM za kanalizaciju i da se nije moglo utrošiti, a za pomenuto dugovanje MZ Raduša se izvinula i kazala da joj je pojašnjeno da su to sredstva od kanalizacije pa je tokom ranije pauze o tome razgovarala sa Općinskim načelnikom i usaglasila da amandman ostane a da se sredstva namire iz drugih izvora, mada bi neko trebao biti odgovoran za nastala dugovanja, te potvrdila da svaki njihov predloženi projekat ima potrebnu dokumentaciju.
– vijećnik Adem Huskić je replicirao kazavši da nikada nisu došla ta sredstva za rješavanje raskrsnice u Jelahu od 100.000,00 KM ali da su možda negdje odobrena, te da mu je drago što je vijećnik Munevera Alić danas javno priznala da je amandman predložen zbog komšije, što po njemu nije sistemsko rješenje i ne vodi ničemu, te da ni njemu lično nije drago što su nastala dugovanja u MZ ali jednostavno nije bilo drugih rješenja.
– predsjedavajući Vijeća je upozorio vijećnike na ograničenost vremena za diskusiju, replike i ispravku krivog navoda.
– vijećnik Amir Kurtić je upozorio vijećnike SBiH da Lepenici oduzimaju 17.000,00 KM za asfaltiranje, navodeći primjer amandmana za MZ Šije gdje je iznos od 50.000,00 KM raščlanjen na više manjih projekata.
– vijećnik Jakub Rošić je naglasio da je vijećnik Munevera Alić priznala vlastitu grešku jer je do pogrešnih podataka došla vlastitim kanalima što je još jedan od pokazatelja da sve treba ići putem institucija i organa MZ.
– vijećnik Hamdo Kurdić je vezano za amandman koji se odnosi na MZ Piljužići pojasnio da je građanima te MZ voda veći prioritet u odnosu na navedeni put i da to nije prijedlog organa MZ.
– vijećnik Rasim Omerbašić je ukazao da je ova problematika regulisana Statutom i Poslovnikom.
– vijećnik Sead Mehičić je ukazao da vijećnik Munevera Alić ne spominje iznos od 45.000,00 KM za vodovod Trepče i da ta MZ ni prošli mandat Vijeća nije dobila sredstva od opozicije, te saopštio da podržava sve prijedloge (amandmane) koji su od zvaničnih organa MZ, mada je većina savjeta MZ sastavljena od predstavnika vladajuće većine.
– vijećnik Munevera Alić je replicirala vijećniku Mehičiću i saopštila da se ona bori za MZ Šije, a da je on dobio većinu u Trepču i da nije uradio ništa u tom pogledu.
– vijećnik Sead Mehičić je odgovorio da je u njegovoj MZ sve do sada urađeno kada je SDA bila u većini u organima.
– vijećnik Rifet Begović je replicirao vijećniku Kurtiću i kazao da je za pomenuti iznos imao namjeru da se kupi zemljište za sportski poligon.
– vijećnik Amir Kurtić je replicirao i kazao da mu je žao što vijećnik Begović nije uticao na građane da plaćaju a ne da ne plaćaju dug za asfaltiranje, te vijećniku Muneveri Alić pojasnio da dugovanje nije 300 hiljada nego 51 hiljadu KM.
– vijećnik Rifet Begović je naglasio da je zaseok Bedaci u sklopu Lepenice.
– vijećnik Velid Joldić je konstatovao da je teško biti političar i ostati dobar čovjek, da mu je vrlo neugodno zbog amandmana vezanog za MZ Tešanj, pomenuo da imaju problema sa predsjednikom Savjeta oko organizacije sjednica i svega ostalog, ukazao da MZ Tešanj prema podacima CIPS-a ne dobiva adekvatna sredstva, te obrazložio problem puta u naselju Tugovići (asfaltiranje puta prema Hrvatinovićima u dužini od 1.200 m).
– vijećnik Benjamin Smailbegović je pojasnio da se ranije griješilo i da su sredstva za asfaltiranje navedenog puta kandidovana ali je to neko iz službi izostavio.
– vijećnik Velid Joldić je saopštio da je ovo sramno i da je predsjednik Savjeta težak za saradnju, te da se putevi rade jer ima „jakih ljudi“ koji imaju vikendice u blizini puteva koji će se asfaltirati, tako da Joldićima i ostalima preostaje da i dalje gaze blato jer su na to navikli.
– vijećnik Senad Subašić je u ime Kluba vijećnika SDP saopštio da povlače amandman koji se odnosi na tekst Odluke, ponovio da nakon dogovora sa Općinskim načelnikom vijećnik Munevera Alić ne odustaje od amandmana vezanog za MZ Raduša, te predložio da Općinski načelnik sa MZ usaglasi preusmjeravanje na neke druge projekte, ukoliko neki od predloženih projekata ne bude imao potrebnu dokumentaciju.
– vijećnik Esmir Subašić je pročitao prijedlog zaključaka (dostavljeno u pismenoj formi), a predsjedavajući Vijeća je konstatovao da izneseni zaključci nisu u skladu sa ovom tačkom dnevnog reda i da se Vijeće o njima neće izjašnjavati.

Nakon toga pristupilo se izjašnjavanju vijećnika o podnesenim amandmanima:

1.amandman Kluba vijećnika SDP broj: 09-182/09:
-stavka B) projekti od općeg značaja točka 10. Uređivanje privrednih zona, predviđena sredstva u iznosu od 100.000,00 KM konkretizovati i to kako slijedi:
-50.000,00 KM usmjeriti namjenski za asfaltiranje privredne zone „EKONOMIJA“ DESNO (oko firme „AS“ Jelah), ostatak sredstava usmjeriti na druge privredne zone.
“ZA” 14 glasova, “uzdržan”11 glasova

2.amandman Kluba vijećnika SDP broj: 09-181/09 (broj 1):
-stavka A) projekti po mjesnim zajednicama tačka 6. MZ Jelah, predviđena sredstva za izgradnju kanalizacije Jelah polje (II faza) u iznosu od 40.000,00 KM usmjeriti na
-asfaltiranje ulica u Jelahu i to: Ulice „ŽELJEZNIČKI PROLAZ“, „SAMIRA MEHINOVIĆA“ i „DOBOJSKA“.
“ZA” 14 glasova, “uzdržan”11 glasova

3.amandman Kluba vijećnika SDP broj: 09-181/09 (broj 2):
-stavka A) Projekti po mjesnim zajednicama tačka 7. MZ Jevadžije Izgradnja i uređenje sportskog poligonu, predviđeni iznos od 13.000,00 KM uvećati za 7.000,00 KM.
-sredstva obezbjediti iz stavke B) Projekti od općeg značaja tačka 9. Dječija igrališta.
“ZA” 14 glasova, “uzdržan”11 glasova

4.amandman Kluba vijećnika SDP broj: 09-181/09 (broj 3):
-stavka A) Projekti po mjesnim zajednicama tačka 8. MZ Kalošević, dodati Ugradnja i
kupovina klorinatora za vodovod koji se snadbjeva sa bunara MZ Kalošević, Bobare i
Mrkotić u iznosu od 2.500,00 KM,
-sredstva obezbjediti iz stavke B) Projekti od općeg značaja tačka 9. Dječija igrališta.
“ZA” 18 glasova, “uzdržan” 7 glasova

5.amandman Kluba vijećnika SDP broj: 09-181/09 (broj 4):
-stavka A) projekti po mjesnim zajednicama tačka 10. MZ Kraševo, predviđena sredstva za asfaltiranje puta Muminovići-Mehinovići u iznosu od 50.000,00 KM usmjeriti na
-izrada projektne dokumentacije 20.000,00 KM, a prostalih 30.000,00 KM usmjeriti na asfaltiranje puteva u MZ Kraševo.
“ZA” 14 glasova, “uzdržan”11 glasova

6.amandman Kluba vijećnika SDP broj: 09-181/09 (broj 5):
-stavka A) projekti po mjesnim zajednicama tačka 11. MZ Ljetinić, predviđena sredstva za izgradnju kanalizacije (I faza) u iznosu od 20.000,00 KM usmjeriti u
-asfaltiranje puta Alibalići-Ahmići krak 1 i krak 2 u istom iznosu.
“ZA” 14 glasova, “uzdržan”11 glasova

7.amandman Kluba vijećnika SDP broj: 09-181/09 (broj 6):
-stavka A) projekti po mjesnim zajednicama tačka 15. Mrkotić, predviđena sredstva za izradu
projektne dokumentacije u iznosu od 3.000,00 KM usmjeriti u
-obezbjeđivanje mjernog mjesta i priključka el. energije za rasvjetu u Ramićima i Žižama.
“ZA” 16 glasova, “uzdržan” 9 glasova

8.amandman Kluba vijećnika SDP broj: 09-181/09 (broj 7):
-stavka A) projekti po mjesnim zajednicama tačka 18. Piljužići, predviđena sredstva za izmirenje duga MZ firmi INŽINJERING za vodovod u iznosu od 40.000,00 KM usmjeriti na
-asfaltiranje puta Sole-Ćepeklije.
14 glasova “ZA”, 7 glasova „protiv“ i 4 glasa “uzdržan”

9.amandman Kluba vijećnika SDP broj: 09-181/09 (broj 8):
-stavka A) projekti po mjesnim zajednicama tačka 22. MZ Tešanj, predviđena sredstva za
put Cerovac-Bunar-Raduša (I faza) u iznosu od 55.000,00 KM skida se, put Joldići 50.000,00
KM skida se i sredstva se usmjeravaju na slijedeće:
-asfaltiranje puta Hrvatinovići (Greblje-Vodovodna ulica) u iznosu od 40.000,00 KM,
asfaltiranje puta Ošljak-Ravne 50.000,00 KM, izgradnja kanalizacije u ulici Meša Selimovića (dio KOSE) u iznosu od 5.000,00 KM, vodovod Tepe-Hrvatinovići (visinska zona) povećati sa 30.000,00 KM na 40.000,00 KM.
14 glasova “ZA”, 7 glasova „protiv“ i 4 glasa “uzdržan”

10.amandman Kluba vijećnika SDP broj: 09-181/09 (broj 9):
-stavka B) Projekti od općeg značaja tačka 9. Dječija igrališta, konkretizovati lokacije i to kako slijedi:
-dječije igralište Ljetinić u iznosu od 5.500,00 KM,
-dječije igralište Rosulje u iznosu od 5.500,00 KM,
-dječije igralište Mrkotić u iznosu od 5.500,00 KM,
-dječije igralište Jelah polje u iznosu od 5.500,00 KM,
-dječije igralište Kraševo u iznosu od 5.500,00 KM,
-dječije igralište Šije u iznosu od 5.500,00 KM.
14 glasova “ZA”, 1 glas „protiv“ i 10 glasova “uzdržan”

11.amandman Kluba vijećnika SDP broj: 09-181/09 (broj 10):
-stavka B) projekti od općeg značaja, dodati tačku 14. Ugradnja i kupovina klorinatora za bunar OŠ „Abdulvehab Ilhamija“ Kalošević u iznosu od 2.500,00 KM,
-sredstva obezbjediti iz stavke B) Projekti od općeg značaja tačka 9. Dječija igrališta.
“ZA” 16 glasova, “uzdržan” 9 glasova

12.amandman Kluba vijećnika SDP broj: 09-181/09 (broj 11):
-stavka C) projekti ekološke zaštite tačka 7. Sajam pčela i meda treba da stoji
-Sajam meda i voda.
“ZA” 19 glasova, “uzdržan” 6 glasova

13.amandman Kluba vijećnika SDP broj: 09-181/09 (broj 12):
-stavka B) projekti od općeg značaja tačka 3. Idejno rješavanje obilaznice oko Tešnja
u stavci finansiranje Općine stoji 10.000,00 KM, a u stavci ukupno 20.000,00 KM,
-potrebno ispraviti grešku i u stavci ukupno treba da 10.000,00 KM kako bi se složili totali.
“ZA” – jednoglasno

14.amandman Kluba vijećnika SDP broj: 09-180/09:
– stavka C) Projekti ekološke zaštite tačka 4. umanjiti za 6.000,00 KM,
– umanjena sredstva usmjeriti na obezbjeđenje pokrivenosti TV signalom cijele općine Tešanj.
“ZA” 14 glasova, “uzdržan”11 glasova

15.amandman Kluba vijećnika SBiH broj: 66/09, tačka 19. (MZ Raduša):
-Projekti iz ranijeg perioda (dug) – II rata, skinuti sa 50.000,00 KM na 30.000,00 KM
(-20.000,00 KM),
-Put skretanje za G. Kotlanice – asfaltiranje, skinuti sa 15.000,00 KM na 5.000,00 KM
(-10.000,00 KM),
Skinuta sredstva od 30.000,00 KM preusmjeriti u slijedeće projekte:
-Put raskršće – Sinanovića guvno sa 15.000,00 KM,
-Put Mehuljići – Hadžalići (oba kraka podjednako) sa 15.000,00 KM.
14 glasova “ZA”, 1 glas „protiv“ i 10 glasova “uzdržan”

16.amandman Kluba vijećnika SBiH broj: 66/09, tačka 21 (MZ Šije):
Sa stavke Kanalizacija (IV faza) predviđenih 50.000,00 KM preusmjeriti u slijedeće projekte:
1.Izrada projektne dokumentacije za putne pravce koji to nemaju sa 2.000,00 KM:
a)Stadion- Bašići (cca 450m),
b)Buljubašići – Sejdinovići (cca 550m),
c)Muslije – Jaruge (cca 800m).
2.Put Kotline-Podrumi sa 19.000,00 KM:
– (cca 150m x 3m) zemljani radovi + asfaltiranje sa 10.000,00 KM,
– (cca 350m x 3m) zemljani radovi sa 9.000,00 KM.
3.Put Stadion-Bašići sa 10.000,00 KM:
(cca 200m x 2,5m) zemljani radovi + asfaltiranje (nema projekta iskoristiti sredstva predviđena u prethodnom navodu Izrada projektne dokumentacije).
4.Put Vrtle (Gornje polje) kuća Kruško Hajrudina-Mehmedović Omera sa 5.000,00 KM
(cca 100m x 2,5m) zemljani radovi + asfaltiranje,
5.Put Bajrići (nastavak asfaltiranja od kuće Himze Bajrića) sa 5.000,00 KM
(cca 100m x 2,5m)
6.Put Kotline-Salkanovići-Trepčići sa 6.000,00 KM
(cca 100m x 2,5m) Kotline do kuće Hajrudina Salkanovića.
7.Sanacija puta Muslije-Jaruge sa 3.000,00 KM
(podrška projektu Asocijacije mladih Šije).
14 glasova “ZA”, 10 glasova „protiv“ i 1 glas “uzdržan”

17.amandman Kluba vijećnika SBiH broj: 66/09, tačka 23. (MZ Tešanjka):
Sa stavke Put Bedaci-Drum predviđenih 17.000,00 KM preusmjeriti u slijedeći projekt:
Kupovina zemljišta za sportski poligon u zaseoku Bedaci sa 17.000,00 KM.
“ZA” 14 glasova, “uzdržan”11 glasova

Nakon toga predsjedavajući Vijeća je konstatovao da su usvojeni amandmani postali sastavni dio Odluke.

Nakon toga Općinsko vijeće Tešanj je sa 14 glasova “ZA” i 11 glasova”uzdržan” donijelo slijedeći
ZAKLJUČAK
Usvaja se Odluka o usvajanju Liste kapitalnih projekata za budžetsku 2009. godinu.

Pauza u radu Vijeća trajala je od 17,30 do 17,40 sati, na prijedlog predsjedavajućeg Vijeća.

Ad. 5
U raspravi po ovoj tački dnevnog reda učestvovali su:
– vijećnik Senad Subašić je kazao da podržavaju ovu Odluku i da se ona odnosi na zemljište koje je bilo predviđeno za firmu „Mann Hummel“, te predložio da se, u slučaju da se ne proda svih šest dijelova u cjelini, sredstva od prodaje prva parcele usmjere na infrastrukturu ostalih dijelova (parcela).
– vijećnik Adem Huskić je kazao da je Regulacioni plan mijenjan prošle godine i da je
njegova želja da se ovaj kompleks proda i da se obavezno izgrade novi objekti, te pojasnio da sredstva od prodaje dolaze u Budžet pa se njihovo preusmjeravanje može odobriti odlukom Vijeća.
– vijećnik Senad Subašić je pojasnio da njegov prijedlog nije prijedlog zaključka nego preporuka.

Nakon toga Općinsko vijeće Tešanj jednoglasno je donijelo slijedeći

ZAKLJUČAK
Usvaja se Odluka o odobravanju raspisivanja javnog konkursa u svrhu dodjele gradskog
građevinskog zemljišta u državnoj svojini na lokalitetu zv. “Industrijska zona-Ciglana” u Jelahu.

Ad. 6
Bez rasprave Općinsko vijeće Tešanj jednoglasno je donijelo slijedeći

ZAKLJUČAK
Usvaja se Odluka o davanju nekretnine na korištenje Udruženju građana za uzgoj i zaštitu sitnih životinja Tešanj.
Ad. 7
Bez rasprave Općinsko vijeće Tešanj jednoglasno je donijelo slijedeći

ZAKLJUČAK
Usvaja se Rješenje o razrješenju i imenovanju predsjednika Statutarne komisije.

Ad. 8
Bez rasprave Općinsko vijeće Tešanj jednoglasno je donijelo slijedeći
ZAKLJUČAK
Usvaja se Rješenje o razrješenju i imenovanju predsjednika Komisije za pitanja mladih.

Ad. 9
Vijećnik Mirza Unkić je u ime Kluba vijećnika SDP saopštio da se Izvještaj odbija zbog toga što su veliki rashodi i zbog potrebe da se prihodi prikažu analitički.
Vijećnik Amir Kurtić je podsjetio vijećnike da je prethodni saziv Vijeća usvojio formu ovakvih izvještaja kojeg bi se trebalo pridržavati ili da Vijeće predloži novu formu, te u ime Kluba vijećnika SDA saopštio da prihvataju ovaj Izvještaj, da su zadovoljni što je pokrenuta proizvodnja jednodnevnih pilića i da treba pokrenuti i druge oblike ovakvog djelovanja, uz napomenu da se ubuduće posebna pažnja posveti održavanju zgrade, jer se radi o novijoj gradnji.

Nakon toga izvršeno je izjašnjavanje vijećnika o Izvještaju sa slijedećim rezultatima glasanja: 11 glasova “ZA”, 11 glasova „protiv“ i 3 glasa “uzdržan” .

Općinsko vijeće Tešanj donijelo je slijedeći

ZAKLJUČAK
Ne prihvata se Izvještaj o poslovanju JP „Veterinarska stanica“ Tešanj za 2008. godinu.

Ad. 10
U raspravi po ovoj tački dnevnog reda učestvovali su:
– vijećnik Benjamin Smailbegović je saopštio da je prema saznanjima od MZ koje same
sebi organizuju održavanje puteva ovo dobra praksa, pa zbog toga predlaže da se ovakvo održavanje nastavi i naredne godine.
– vijećnik Velid Joldić je saopštio da generalno nije zadovoljan ovakvim načinom
održavanja puteva, iako su neke uštede napravljene, da je bilo puno improvizacije, čak i nezgoda na pojedinim dionicama, pa je predložio da se MZ upozore na eventualne posljedice, te da se možda unaprijed obezbijede sredstva za pojedine prioritetne pravce (prema školama, zdravstvenim ustanovama itd.), jer postoji mogućnost da po ovom pitanju bude manjak od 100.000,00 KM krajem ove godine?
– vijećnik Jakub Rošić se složio da je bilo uspjeha u ovakvom načinu rada, ali da se neke
MZ možda nisu dobro snašle pa nadležna Služba treba malo više koordinirati, da se ovakav način održavanja i dalje nastavi, te podsjetio da je vladajuća većina u Vijeću smanjila ranije predviđena sredstva za ovu namjenu i da postoji bojazan odakle će se ta sredstva nadoknaditi?
– vijećnik Benjamin Smailbegović je izrazio čuđenje u pogledu mogućeg manjka sredstava, pa je pojasnio da su ova sredstva uvećana u odnosu na 2008. godinu za oko 80.000,00 KM, s tim da je gorivo pojeftinilo za 1 KM po litru, te predložio dodatni zaključak da se sredstva daju MZ-ma u ratama.
– vijećnik Sejid Brka je kazao da treba podržati ovakav prijenos održavanja puteva na nivo MZ, ali i jasno građanima reći da je bilo špekulacija u MZ, tako da je potrebno da se sve dobro precizira prilikom sklapanja ugovora i tražiti povratne informacije od građana da li su MZ dobro odradile posao na terenu.
– vijećnik Kasim Huskić se složio da treba dozvoliti MZ-ma da same uređuju svoje sredine, ali i sve asfaltne puteve u svojoj sredini, s tim da se vodi računa o prioritetnim pravcima.

Nakon toga Općinsko vijeće Tešanj jednoglasno je donijelo slijedeći

ZAKLJUČAK
Prima se na znanje Informacija o zimskom održavanju cesta na području općine Tešanj u periodu od 15.11.2008. do 15.03.2009. godine.

Općinsko vijeće Tešanj jednoglasno je donijelo slijedeći

ZAKLJUČAK
Zimsko održavanje cesta na području općine Tešanj nastaviti na isti način i u narednom periodu, uz dobru koordinaciju sa MZ.
Ad. 11
Bez rasprave Općinsko vijeće Tešanj jednoglasno je donijelo slijedeći

ZAKLJUČAK
Usvaja se Rješenje o dodjeli na korištenje zemljišta državne svojine neposrednom pogodbom JP „Elektroprivreda BiH“ d.d. Sarajevo „Elektrodistribucija“ Zenica.

Ad. 12
U raspravi po ovoj tački dnevnog reda učestvovali su:
– vijećnik Senad Subašić je pojasnio da je ova parcela bila predmet rasprave prošlog saziva Vijeća i da je potrebno da Pravobranilac provjeri da li je sve u redu, te u ime Kluba vijećnika SDP predložio da se odbije i o tome Vijeće izjasni na narednoj sjednici, nakon pomenutih provjera.
– vijećnik Amir Kurtić je pojasnio da je juče na Kolegiju pomoćnik Općinskog načelnika pojasnio kako je sve u skladu sa Zakonom, s tim da stranke mogu osigurati svoja međusobna prava putem Suda, pa je predložio da se ovo danas završi jer je Vijeće mnogo ovakvih rješenja već usvojilo.
– vijećnik Sejid Brka je kazao kako je nejasno na osnovu kojeg dokumenta je došlo do uknjižbe u katastar, ukazao da se po njemu radi o nelegalnosti, i izrazio svoje slaganje da se donošenje ovog Rješenja odgodi i da nakon provjere Vijeće o tome odluči.
– vijećnik Amil Buljubašić je pojasnio da postoje nedoumice zbog same postavke Rješenja, da je lice kupilo zemljište i na taj način upisano u katastar a da je u gruntovnici upisano lice kao korisnik, s tvrdnjom da po njegovom mišljenju Zakon dozvoljava da drugi vlasnik dovrši objekat, o čemu postoji i stav dvije općinske službe, tako da po njemu nema zakonskih smetnji za donošenje ovog Rješenja.
– vijećnik Amir Kurtić je podsjetio vijećnike da je u Rješenju navedeno da nema zakonskih smetnji.

Pauza u radu Vijeća trajala je od 18,10 do 18,13 sati

– vijećnik Sejid Brka je upoznao vijećnike da je dobio pismo u kome stoji da je Bašić Mirsad odstupio od projekta i dobio zabranu gradnje, u vezi čega prilaže kopiju posjedovnog lista i Rješenja građevinskog inspektora.
– predsjedavajući Vijeća je konstatovao da već postoji stav Pravobranioca i nadležne Službe.

Nakon toga Općinsko vijeće Tešanj je sa 21 glas “ZA” i 2 glasa “uzdržan” donijelo slijedeći
ZAKLJUČAK
Usvaja se Rješenje o davanju saglasnosti Kopić Redže Muniru da može otuđiti nedovršenu stambenu zgradu.
Ad. 13
Bez rasprave Općinsko vijeće Tešanj je jednoglasno donijelo slijedeći

ZAKLJUČAK
Usvaja se Zaključak o ispravci rješenja.

Predsjedavajući Vijeća se svima zahvalio na prisustvovanju današnjoj sjednici i zaključio rad 7. sjednice Općinskog vijeća Tešanj u 18,17 sati.

ZAPISNIČAR:
Zahir Ibrahimkadić

POMOĆNIK OPĆINSKOG NAČELNIKA U STRUČNOJ SLUŽBI VIJEĆA I NAČELNIKA
Ferid Mustafić

PREDSJEDAVAJUĆI OPĆINSKOG VIJEĆA
Vedran Kaser, dipl. ing. inf. teh.