Zapisnik sa 12. sjednice Općinskog vijeća Tešanj

Kurdić i Amela Ostrvica.
GOSTI:
Predstavnik Urbanističkog zavoda Banjaluka gosp. Duško Babić, vođa Tima za izradu Strategije podrške mladima gosp. Anis Demirović i Općinski načelnik sa saradnicima.
SREDSTVA JAVNOG INFORMISANJA:
Novinar gosp. Halid Fejzić, i predstavnici TV «Smart» Tešanj.
Tonski zapis i Zapisnik vodi Zahir Ibrahimkadić.

Sjednicom predsjedava predsjedavajući Općinskog vijeća gosp. Vedran Kaser, zajedno sa zamjenikom predsjedavajućeg Vijeća gosp. Handžić Hasanom.

Nakon prozivke vijećnika predsjedavajući Vijeća je konstatovao da današnjoj sjednici Vijeća od ukupno 25 vijećnika prisustvuju 19 vijećnika, čime su se stekli uslovi za punovažno odlučivanje, otvorio 12. sjednicu Vijeća i proglasio je javnom, te u ime Vijeća i u svoje lično ime pozdravio prisutne goste i predstavnike medija.

Poslije toga pristupilo se razmatranju predtačaka dnevnog reda:

Ad. A
Bez primjedbi Općinsko vijeće Tešanj jednoglasno je usvojilo slijedeći

ZAKLJUČAK
Usvaja se Zapisnik sa 11. sjednice Vijeća održane dana 29.10.2009. godine.

Ad. B
Vijećnička pitanja i inicijative:
Predsjedavajući Vijeća je podsjetio vijećnike da je na prethodnim sjednicama Vijeća postavljeno više vijećničkih pitanja i inicijativa, te pozvao vijećnike da se izjasne o dobivenim odgovorima:
– vijećnik Amil Buljubašić je saopštio da je u dobivenom odgovoru ustanovio da tabelarni prikaz ne odgovara Odluci Vijeća o utrošku kapitalnih sredstava na području općine Tešanj za 2009. godinu, da u istom odgovoru nedostaju stavke za MZ Miljanovci/Lončari i Miljanovci Novi, da se nakon odgovora uvjerio u raniju vlastitu tvrdnju da se stiče dojam da su pojedine MZ postale „miljenici“ Općine, Kantona pa i šire, te da se vidi da Općinski načelnik nije uvažio pomenutu Odluku Vijeća (koja je nametnula da se određene stavke sa viših nivoa odmah planiraju za realizaciju na području općine Tešanj), prilikom kandidovanja projekata prema višim nivoima vlasti.
– vijećnik Amir Kurtić je, pored upozorenja predsjedavajućeg Vijeća da se može očitovati samo o dobivenom odgovoru na vlastito vijećničko pitanje ako ga ima, saopštio da je vijećnik Buljubašić zloupotrijebio govornicu, jer po Poslovniku vijećnik može samo saopštiti da li je zadovoljan dobivenim odgovorom ili ne i po potrebi postaviti dodatno pitanje, a ne komentarisati dobiveni odgovor, pa je zamolio predsjedavajućeg Vijeća da o tome ubuduće povede malo više računa.
– vijećnik Senad Subašić je saopštio da možda njegovo pitanje postavljeno na prethodnoj sjednici Vijeća nije bilo u potpunosti jasno, zatim pročitao ranije pitanje i dodatno zatražio da mu se dostavi analitička kartica za proteklih 6 mjeseci za slijedeće stavke:
a) utrošak električne energije za javnu rasvjetu po MZ, i
b) zimsko održavanje puteva prema usvojenom Programu i ugovoru Općine sa JP „RAD“ Tešanj, po MZ (dužina puta koji se održava u zimskom periodu uz iznos), uključujući i MZ Tešanj.

Nova vijećnička pitanja i inicijative
– vijećnik Mirza Unkić je u ime Kluba vijećnika SDP saopštio da imaju tri inicijative:

1. Da se izdvoje sredstva za doček Nove godine na području Tešnja i Jelaha– da se o ovoj inicijativi Vijeće danas izjasni.
2. Da Stručna (nadležna) Služba Općine izlaskom na teren ustanovi gdje postoje potrebe za neometano kretanje invalidnih lica, kao i pristup javnim objektima, te da predlagač budžeta predvidi sredstva za tu stavku.
3. Da se vrati spomen-ploča na bivši objekat „Krivaje“, sadašnji objekat „Farex“-a, koja je uklonjena od strane novog vlasnika, uz napomenu da postoji ogorčenost građana jer ni nakon nekoliko dopisa spomen-ploča nije vraćena.

– vijećnik Senad Subašić je saopštio da ima jedno vijećničko pitanje i jednu inicijativu:

1. Vijećničko pitanje koje se odnosi na savjetnike koje ima pravo imenovati Općinski načelnik u skladu sa svojim ovlastima: koliko Općinski načelnik ima savjetnika i koliko savjetnika je profesionalno uposleno a koliko je volontera (ime i prezime tih savjetnika i za koje oblasti su imenovani), ukoliko ima profesionalno uposlenih savjetnika da se dostavi kolika su njihova primanja, a za savjetnike volontere, ako je bilo do sada nekih troškova koji su proistekli u toku obavljanja njihove funkcije, da se dostave analitičke kartice primanja svih savjetnika.
2. Inicijativa za promjenu Odluke o naknadama vijećnika i članovima komisija koje imenuje Općinsko vijeće – da se u članu 2. postojeće Odluke na kraju teksta iza riječi „…230,00 KM“ upišu riječi „izuzev vijećnika u Vijeću koji nisu zaposleni i koji se nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje, kojima vijećnički paušal treba da iznosi 460,00 KM, umanjen za 10% u skladu sa Odlukom o naknadi vijećnika koja je usvojena na zadnjoj sjednici Općinskog vijeća“, a u obrazloženju prijedloga pomenuo je odgovornost vijećnika prema funkciji koju obavljaju, odgovornosti prema građanima koji su ih izabrali i potrebu za njihovu materijalnu neovisnost i sprečavanje „njihove kupovine“, te da u slučaju da ovaj prijedlog Vijeće usvoji, da ova inicijativa stupi na snagu od 01.01.2010. godine i da se predvide sredstva u Budžetu za 2010. godinu, s tim da vijećnici koji nisu zaposleni i na koje se odnosi ova inicijativa, trebaju svaka dva mjeseca da dostave odgovarajuće uvjerenje od Zavoda za zapošljavanje.

– vijećnik Velid Joldić je saopštio da mu se obraćao određeni broj građana MZ Dobropolje/Mekiš da postoje osnovane sumnje da Savjet te MZ nenamjenski troši sredstva koja su planski namijenjena za izgradnju vodovoda Dobropolje/Mekiš (sredstva koja su prikupljana prethodnih desetak godina), pa zbog toga moli nadležnu Službu da ispita te navode, kako bi se utvrdilo činjenično stanje i otklonile sve dileme oko toga problema, te na taj način umanjili određeni nesporazumi kod organa i građana navedene MZ.
– vijećnik Benjamin Smailbegović je saopštio da, pošto je vijećnik Joldić već postavio pitanje o utrošku nekih sredstava u MZ Dobropolje/Mekiš, predlaže da se za narednu sjednicu Vijeća ovo pitanje planira kao posebna tačka dnevnog reda, uz napomenu da po njegovom mišljenju ta MZ dobro radi i vjeruje da će se s time i Načelnik složiti, ali da ne želi o tome unaprijed da se izjašnjava.
– vijećnik Amil Buljubašić je kazao da u zadnje vrijeme počesto dolaze informacije o nekakvim, navodno, nelegalnim, „mutnjim radnjama“ u određenim organima MZ-ca, te da zbog toga pokreće inicijativu, jer navodno postoje „mutne radnje“ koje se, navodno, skrivaju pod pokroviteljstvom vijećnika u MZ Kraševo, i poziva Općinskog načelnika, ali i sudstvo, tužilaštvo i sve druge relevantne instance koje imaju mogućnost da kontrolišu, da provjere rad u MZ Kraševo, jer se na jedan izmišljen, perfidan način želi skrenuti pažnja sa činjenica koje su na terenu, uz napomenu da Općinski načelnik ima statutarne ovlasti za nadzor nad radom organa MZ.
– vijećnik Munevera Alić je u ime Kluba vijećnika SBiH, a u skladu sa članom 42. stav 2. Poslovnika o radu Općinskog vijeća Tešanj i 18 pribavljenih potpisa vijećnika predložila da se održi sjednica Vijeća povodom obilježavanja godišnjice smrti (04.12.2005. godine) prvog predsjednika Općine Tešanj izabranog na demokratskim izborima, rahmetli prim. Dr. Muhameda hafiza Članjka, koja bi bila otvorena za javnost i na kojoj bi se govorilo o njegovom životu i djelu, koja bi bila održana u prikladnoj sali i uz odgovarajuću pripremu i javno oglašavanje. (priloženo u pismenoj formi)
– vijećnik Sejid Brka je, s obzirom da je ponukan određenim radnjama određenih vijećnika koji su instalirani od političkih partija, kazao da mu je drago da se pokrene pitanje svih finansijskih malverzacija ako ih ima negdje, te u tom smislu zatražio da se svim predsjednicima klubova dostavi Zapisnik Poreske uprave o kontroli rada Organa uprave 2007. godine.
– Općinski načelnik je odmah dao odgovore vijećnicima: vezano za savjetnike Općinskog načelnika vijećniku Senadu Subašiću je odgovorio da su u početku svi bili volonteri:
1. Husein Galijašević (strateški razvoj) – za svoj rad nije naplatio „ni dinara“, išao službeno u ime Općine u R Hrvatsku o svom trošku i nije htio naplatiti nalog za službeni put,
2. Izudin Ahmetlić (ekonomija) – bez naknade,
3. Izudin Turkeš (saobraćaj) – takođe bez naknade, ponekad plati ručak u ime Općine o svom trošku,
4. Alija Ogrić (bezbjednost) – bez naknade,
5. Benjamin Preldžić (boračke populacije) – bez naknade, i
6. Ismar Alagić – bez naknade, a od 01.07.2009. godine profesionalno angažovan u cilju premoštavanja situacije u kojoj još nije formirana Agencija za razvoj i čiji rad već ima pozitivnih efekata, pa će njegova analitička kartica (plaća pomoćnika Načelnika) biti dostavljena vijećnicima,
– vezano za tražena sredstva za doček Nove godine (vijećnik Unkić Mirza, isto kao i prošle godine) kazao da mu nije jasno da se to i ovo godine ponovo radi na isti način, a da niko kroz projekte mladih to nije kandidovao iako je postojala takva mogućnost, da planiranih sredstava u Budžetu nema, tako da nema potrebe da se Vijeće o tome izjašnjava i zamolio da se ovakvim inicijativama ne stvaraju dodatne obaveze,
– vijećniku Buljubašić Amilu odgovorio da je Vijeće traženjem da se Odluka o kapitalnim projektima vrati u nacrt uticalo na njeno kasno usvajanje i da je u takvoj situaciji Načelnik morao mnogo toga prethodno da uradi jer se izgubilo jako puno vremena, a vezano za djelovanje vijećnika u MZ odgovorio da za Načelnika takve stvari apsolutno ne mogu stajati i da bilo koji vijećnik nema mandat da u MZ bilo šta uradi jer postoje zvanični organi MZ (skupština i savjet), tako da će provjeriti rad organa MZ Kraševo, uz molbu da se međustranačke borbe ne prenose u institucije.
– vijećnik Mirza Unkić se složio da je isto traženo i prošle godine za Novu godinu za Tešanj, a sada i za Tešanj i za Jelah, te upitao zar se ne mogu odobriti bar simbolična sredstva iz budžetske rezerve kao i prošle godine, uz napomenu da se u narednim godinama planira da općina Tešanj bude adekvatno okićena.
– predsjedavajući Vijeća je vijećniku Unkiću ukazao da se Vijeće ne može danas izjašnjavati o njegovoj inicijativi i da će to obaviti na narednoj sjednici Vijeća, nakon pribavljanja mišljenja nadležne Službe.

Nakon toga predsjedavajući Vijeća je otvorio raspravu o dnevnom redu:
– predsjedavajući Vijeća (iza govornice) je pojasnio da je tokom utvrđivanja dnevnog reda ove sjednice na Kolegiju načinjen previd vezan za 7. tačku Prijedlog Odluke o raspuštanju organa Mjesne zajednice Kalošević i imenovanju povjerenika, jer postoji Zaključak sa 11. sjednice Vijeća nakon kojeg je Načelnik mogao u roku od 15 dana pokrenuti određene aktivnosti što nije urađeno, tako da se ovom Odlukom krše Zakon o principima lokalne samouprave i Statut Općine Tešanj, pa je zbog toga pozvao vijećnike da podrže njegov prijedlog da se pomenuta tačka skine sa dnevnog reda, čime bi se spriječilo kršenje pomenutih akata.
– Općinski načelnik je pojasnio da je nedavno od predsjedavajućeg Vijeća dobio zahtjev za povlačenje navedene tačke iako on nije utvrdio prijedlog dnevnog reda nego Kolegij Vijeća, da je ova Odluka iz njegove nadležnosti i da u njoj, a i u njenom obrazloženju, nema ništa od onoga što je predsjedavajući Vijeća naveo, naglasio da odbacuje sve neutemeljene aluzije, podsjetio da Vijeće nije uvažilo jedinstveni stav (mišljenje) Statutarne komisije po ovom pitanju i da stalno pokušava preuzeti njegove nadležnosti u oblasti uprave, da mu nije dozvolilo da ovaj problem riješi proceduralno kako bi ova MZ imala što manje štete, naglasio da neće voditi upravne postupke prema Vijeću čime bi se postojeća situacija dodatno pogoršala, te pozvao Vijeće da prestane biti opozicija izvršnoj vlasti i da preuzme svoju institucionalnu ulogu.
– vijećnik Munevera Alić je podsjetila da je Vijeće ranije tražilo da se pribavi mišljenje odgovarajućih viših instanci i upozorila predsjedavajućeg Vijeća i Općinskog načelnika da se „ne igraju“ sa Vijećem, jer traženo mišljenje nije pribavljeno.

Pauza u radu Vijeća trajala je od 14,32 do 14,42 sati, na prijedlog vijećnika Alić Munevere.
U nastavku sjednice nastavljena je rasprava o dnevnom redu:

– vijećnik Rasim Omerbašić je, između ostalog, kazao da je protiv skidanja ove Odluke i da će Klub vijećnika SDA biti takođe protiv, kako bi se ovaj problem konačno riješio, imao namjeru građanima i javnosti pojasniti ovaj problem od njegovog početa, ali je u toj namjeri spriječen od strane predsjedavajućeg Vijeća s obzirom da se radi o utvrđivanju dnevnog reda, te pozvao vijećnike da podrže ovaj prijedlog Općinskog načelnika.
– vijećnik Senad Subašić je ukazao da je ova Odluka došla prekasno i da bi bila dobra da je predložena ranije jer sada postoji Zaključak Vijeće po ovom pitanju, a njegovo dalje obrazlaganje je prekinuto od strane predsjedavajućeg Vijeća uz obrazloženje da se rasprava može obaviti u okviru tačke dnevnog reda, ukoliko ona ostane na dnevnom redu.

Nakon toga pristupilo se izjašnjavanju vijećnika o izrečenom prijedlogu:

Da se 7. tačka Prijedlog Odluke o raspuštanju organa Mjesne zajednice Kalošević i imenovanju povjerenika skine sa dnevnog reda. (prijedlog predsjedavajućeg Vijeća)
– “ZA” 10 glasova i 13 glasova „protiv“ – prijedlog nije usvojen.

Općinsko vijeće Tešanj je sa 13 glasova “ZA”, 4 glasa „protiv“ i 5 glasova „uzdržan“ donijelo slijedeći

DNEVNI RED
1. Prijedlog Odluke o usvajanju i provođenju Regulacionog plana „Poslovna zona Glinište“ općina Tešanj;
2. Nacrt Strategije podrške mladima općine Tešanj 2009-2015;
3. Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o organiziranju i funkcioniranju zaštite i
spašavanja ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća na području općine Tešanj;
4. Prijedlog Odluke o dopuni Odluke o općinskim administrativnim taksama;
5. Prijedlog Odluke o organizaciji i sigurnosti saobraćaja na cestama;
6. Prijedlog Odluke o otkupu privatne biblioteke rahmetli Adila Alića za potrebe JU „Opća biblioteka“ Tešanj;
7. Prijedlog Odluke o raspuštanju organa Mjesne zajednice Kalošević i imenovanju povjerenika;
8. Sporazum između Općinskog vijeća, Općinskog načelnika i nevladinih/neprofitnih organizacija općine Tešanj;
9. Prijedlog Rješenja o imenovanju Stručne komisije za davanje ocjene o mogućnosti legalizacije bespravno izgrađene građevine;
10. Izvještaj o radu eko-policije;
11. Informacija o rješavanju statusa izbjeglih i raseljenih lica na području općine Tešanj;
12. Izjašnjavanje Vijeća po pretresu vijećničkog pitanja Alić Munevere.

Ad. 1
Gosp. Duško Babić, predstavnik Urbanističkog zavoda Banjaluka, ukratko je obrazložio prijedlog Plana, naglasio da su sve primjedbe i prijedlozi uvaženi, te da su vijećnici već upoznati s Planom tako da nije bilo potrebe za njegovo ponovno video-prezentovanje.

Općinsko vijeće Tešanj jednoglasno je donijelo slijedeći

ZAKLJUČAK
Usvaja se Odluka o usvajanju i provođenju Regulacionog plana „Poslovna zona Glinište“ općina Tešanj.

Ad. 2
U ime predlagača gosp. Anis Demirović, vođa Tima za izradu Strategije podrške mladima, šire je pojasnio nacrt Strategije.
Predsjedavajući Vijeća je usaglasio sa predlagačem da javna rasprava traje 60 dana.

Općinsko vijeće Tešanj jednoglasno je donijelo slijedeći

ZAKLJUČAK
Prihvata se nacrt Strategije podrške mladima općine Tešanj 2009-2015 i upućuje u javnu raspravu u trajanju od 60 dana.

Ad. 3
U ime predlagača gosp. Hasan Ćeman je pojasnio da se u obrazloženju prijedloga Odluke potkrala jedna tehnička greška koju želi ispraviti: da u Obrazloženju predloženih rješenja u predzadnjem pasusu iza riječi „Jedinica za radiološko-hemijsku i biološku zaštitu“ u zagradi treba da biti napisana riječ „vod“, a ne „odjeljenje“.

Općinsko vijeće Tešanj jednoglasno je donijelo slijedeći

ZAKLJUČAK
Usvaja se Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o organiziranju i funkcioniranju zaštite i
spašavanja ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća na području općine Tešanj, uz navedenu ispravku.

Ad. 4
Predsjedavajući Vijeća je pozvao predlagača da obrazloži prijedlog Odluke i da se izjasni da li prihvata uloženi amandman?
U ime predlagača g-đa Milada Mahmutović ukratko je pojasnila prijedlog Odluke i saopštila da se ponuđeni amandman prihvata, te postaje sastavni dio Odluke, nakon čega je otvorena rasprava:
– vijećnik Amir Kurtić je ukazao da je jeftinije izvršiti legalizaciju na ovakav način, nego to uraditi na legalan način, tako da amandman nikako ne stoji.
– g-đa Milada Mahmutović je pojasnila da se zahtjevom za legalizaciju u jednom koraku dobiva i odobrenje za građenje što nije slučaj u redovnoj proceduri koja je u dva koraka, s tim da je to Službu i rukovodilo da taksa (a ne naknada) bude ista kao i za odobrenje.
– vijećnik Amil Buljubašić je, s obzirom da postoje određene nejasnoće, upitao da li to podrazumijeva komplet proceduru: poljoprivredna i urbanistička saglasnost, građevinska dozvola uz zahtjev za legalizaciju, ili se to postiže zahtjevom za legalizaciju, pa se plaća samo taksa za legalizaciju, što nije u redu, jer bi npr. neko sa taksom od 300 KM obavio legalizaciju koja bi u normalnoj proceduri koštala puno više, što se ne bi trebalo dozvoliti.
– g-đa Milada Mahmutović je pojasnila da sve ostalo ostaje kao i u redovnoj proceduri i ponovo naglasila da se ovdje samo radi o taksi za legalizaciju objekta.
– vijećnik Amir Kurtić je ukazao da je taksa za urbanističku i građevinsku manja nego u redovnoj proceduri, što nije u redu.
– vijećnik Senad Subašić je predložio pauzu od 3-4 minuta radi usaglašavanja.

Pauza u radu Vijeća trajala je od 15,04 do 15,11 sati, u cilju usaglašavanja zaključka.
U nastavku sjednice predsjedavajući Vijeća je saopštio da je tokom pauze jednoglasno dogovoreno da se raniji prijedlog (amandman) povlači i da je novi prijedlog:

50. Zahtjev za legalizaciju bespravno izgrađenih građevina (garaže, pomoćni objekti i stambeni objekti,) …………….………. 70,00 KM.
51. Zahtjev za legalizaciju bespravno izgrađenih građevina
(kiosci i poslovno-stambeni objekti……………………………….. 160,00 KM.
52. Zahtjev za legalizaciju bespravno izgrađenih građevina
(poslovni objekti, proizvodni objekti i objekti infrastrukture)….. 300,00 KM. koji je prihvaćen od strane predlagača i time postao sastavni dio Odluke.

Općinsko vijeće Tešanj jednoglasno je sa 22 glasa “ZA” i 1 glas „uzdržan“ donijelo slijedeći

ZAKLJUČAK
Usvaja se Odluka o dopuni Odluke o općinskim administrativnim taksama, uz amandman.

Ad. 5
Općinski načelnik je podsjetio da je ova tačka, nakon kompletno obavljene procedure, u konačnom prijedlogu skinuta sa dnevnog reda na prethodnoj sjednici Vijeća tako da su prispjeli amandmani došli izvan predviđenog roka tj. nisu podneseni na prethodnoj sjednici Vijeća, da se sada radi o pet novih amandmana a ne o jednom amandmanu i da zbog svega toga, a i u cilju izbjegavanja bilo kakvih polemika i daljeg usložnjavanja situacije po ovom pitanju, povlači Prijedlog Odluke o organizaciji i sigurnosti saobraćaja na cestama.

Ad. 6
Bez rasprave Općinsko vijeće Tešanj je jednoglasno donijelo slijedeći

ZAKLJUČAK
Usvaja se Odluka o otkupu privatne biblioteke rahmetli Adila Alića za potrebe JU „Opća biblioteka“ Tešanj.

Ad. 7
Pauza u radu Vijeća trajala je od 15,15 do 15,22 sati, na zahtjev vijećnika Kurtić Amira u ime Kluba vijećnika SDA.
U nastavku sjednice vijećnik Rasim Omerbašić je izložio stav Kluba vijećnika SDA po ovom pitanju – da će podržati prijedlog Općinskog načelnika iz razloga da se na terenu u MZ Kalošević razriješi postojeća situacija, ne ulazeći u proceduralna rješenja, jer ovo može biti način za prevazilaženje situacije.

Općinsko vijeće Tešanj je sa 13 glasova “ZA”, 8 glasova „protiv“ i 2 glasa „uzdržan“ donijelo slijedeći

ZAKLJUČAK
Usvaja se Odluka o raspuštanju organa Mjesne zajednice Kalošević i imenovanju povjerenika.

Ad. 8
U ime predlagača gosp. Suad Huskić ukratko je pojasnio prijedlog Sporazuma kazavši da je to, pored kantonalnih i federalnih zakonskih propisa i postojeće dvije općinske odluke, nastavak izgradnje partnerstva sa civilnim društvom i potvrda i razrada mogućnosti prenošenja određenih ovlasti na udruženja građana, u cilju bolje saradnje i stvaranja stimulansa za bolji rad, a na zahtjev Evropske komisije, što je uslov za učešće u njihovim javnim pozivima za dodjelu sredstava za projekte općina.

Bez rasprave Općinsko vijeće Tešanj je jednoglasno donijelo slijedeći

ZAKLJUČAK
Prihvata se Sporazum između Općinskog vijeća, Općinskog načelnika i nevladinih/neprofitnih organizacija općine Tešanj.

Ad. 9
Predsjedavajući Vijeća je pozvao predlagača da obrazloži prijedlog Rješenja i da se izjasni da li prihvata uloženi amandman?
U ime predlagača g-đa Milada Mahmutović ukratko je pojasnila prijedlog Rješenja i nakon isčitavanja amandmana Kluba vijećnika SDP i člana 60. Zakona o građenju, konstatovala da Zakonom nije predviđeno da se povećava broj članova Komisije, niti da njen član može biti diplomirani ekonomista, tako da se ponuđeni amandman zbog toga ne prihvata, s tim da Vijeće može odlučiti da li će usvojiti predloženu personalnu promjenu (dipl.ing.saobraćaja) koja nije sporna.

Pauza u radu Vijeća trajala je od 15,30 do 15,40 sati, na zahtjev predsjedavajućeg Vijeća, a u cilju usaglašavanja.
U nastavku sjednice vijećnik Benjamin Smailbegović je saopštio da Klub vijećnika SDP ne odustaje od predloženog amandmana i da će, u slučaju da nešto nije u saglasnosti sa Zakonom, snositi odgovornost.

Nakon toga pristupilo se izjašnjavanju vijećnika o amandmanu Kluba vijećnika SDP, sa slijedećim rezultatom: 14 glasova “ZA”, 8 glasova „protiv“ i 1 glas „uzdržan“ – čime je amandman usvojen i postao sastavni dio Odluke.

Općinsko vijeće Tešanj je sa 14 glasova “ZA”, 5 glasova „protiv“ i 4 glasa „uzdržan“ donijelo slijedeći

ZAKLJUČAK
Usvaja se Rješenje o imenovanju Stručne komisije za davanje ocjene o mogućnosti legalizacije bespravno izgrađene građevine, uz usvojeni amandman.

Ad. 10
Bez rasprave Općinsko vijeće Tešanj je sa 21 glas “ZA” i 2 glasa „uzdržan“ donijelo slijedeći

ZAKLJUČAK
Usvaja se Izvještaj o radu eko-policije.

Ad. 11
Bez rasprave Općinsko vijeće Tešanj je sa 22 glasa “ZA” i 1 glas „uzdržan“ donijelo slijedeći

ZAKLJUČAK
Prima se na znanje Informacija o rješavanju statusa izbjeglih i raseljenih lica na području općine Tešanj.

Ad. 12
Predsjedavajući Vijeća je podsjetio vijećnike da je rasprava po ovoj tački obavljena na 10. sjednici Vijeća, a izjašnjavanje odloženo za narednu sjednicu Vijeća i tražena dodatna informacija, koja prema njegovim saznanjima do danas nije pristigla, pa je zbog svega navedenog predložio zaključak koji je (jedini) bio predložen tokom rasprave na 10. sjednici Vijeća.

Općinsko vijeće Tešanj je sa 14 glasova “ZA”, 1 glas „protiv“ i 8 glasova „uzdržan“ donijelo slijedeći

ZAKLJUČAK
Da predsjedavajući Općinskog vijeća uputi dopis i traži od inspekcija koje su nadležne za ovu problematiku, općinske, kantonalne i federalne, kao i MUP-a, te da izvijesti Vijeće: ko je investitor, ko je izvođač radova, da li je proveden tender i da li je uredna tenderska dokumentacija, a odnosi se na sve puteve koji nisu usvojeni listom kapitalnih projekata Općinskog vijeća.

Nakon toga predsjedavajući Vijeća se svima zahvalio na prisustvovanju današnjoj sjednici i zaključio rad 12. sjednice Općinskog vijeća Tešanj u 15,46 sati.

ZAPISNIČAR:
Zahir Ibrahimkadić

PREDSJEDAVAJUĆI OPĆINSKOG VIJEĆA
Vedran Kaser, dipl. ing. inf. teh.