Zapisnik sa 10. sjednice Općinskog vijeća Tešanj

Urbanističkog zavoda Banja Luka i Općinski načelnik sa saradnicima.
SREDSTVA JAVNOG INFORMISANJA:
Novinar gosp. Halid Fejzić i predstavnici TV «Smart» Tešanj.
Tonski zapis i Zapisnik vodi Zahir Ibrahimkadić.

Sjednicom predsjedava predsjedavajući Općinskog vijeća gosp. Vedran Kaser, zajedno sa zamjenikom predsjedavajućeg Vijeća gosp. Handžić Hasanom.

Nakon prozivke vijećnika predsjedavajući Vijeća je konstatovao da današnjoj sjednici Vijeća od ukupno 25 vijećnika prisustvuju 22 vijećnika, čime su se stekli uslovi za punovažno odlučivanje, otvorio 10. sjednicu Vijeća i proglasio je javnom, te u ime Vijeća i u svoje lično ime pozdravio prisutne goste i predstavnike medija.

Poslije toga pristupilo se razmatranju predtačaka dnevnog reda:

Ad. A
Bez primjedbi Općinsko vijeće Tešanj jednoglasno je usvojilo slijedeći

ZAKLJUČAK
Usvaja se Zapisnik sa 9. sjednice Vijeća, održane dana 30.07.2009. godine.

Ad. B
Vijećnička pitanja i inicijative:
Predsjedavajući Vijeća je podsjetio vijećnike da je na prethodnim sjednicama Vijeća postavljeno više vijećničkih pitanja i inicijativa, te pozvao vijećnike da se izjasne o dobivenim odgovorima:
– vijećnik Munevera Alić je vezano za asfaltiranje dionice puta Meraje-Zilkići-Trepče u Šijama saopštila da nije zadovoljna dobivenim odgovorom i da koristi mogućnost prema članu 58. Poslovnika o radu Vijeća da otvori pretres o ovom vijećničkom pitanju, odnosno da se Vijeće izjasni i da to bude dodatna tačka dnevnog reda današnje sjednice.
– vijećnik Mirza Unkić se vezano za finansijsku pomoći Sportsko-ribolovnom društvu Jelah Tešanj zahvalio na dobivenom odgovoru, te saopštio da je od navedenog Društva obaviješten da do sada nisu dobili sredstva, mada su dostavili traženi predračun za završetak sanacije brane, pa zbog toga ponovo pita: Da li postoji mogućnost da se odobre takva sredstava?
– vijećnik Amir Kurtić je, prije glasanja o prijedlogu Alić Munevere, upitao da li će ta problematika biti na današnjoj ili slijedećoj sjednici Vijeća i da li će iko pripremiti materijal kako se moglo raspravljati, i dobio odgovor od strane predsjedavajućeg Vijeća da je sve regulisano Poslovnikom i pročitao član 58. nakon čega se pristupilo glasanju.

Prijedlog vijećnika Alić Munevere da se otvori pretres po njenom vijećničkom pitanju kao zasebna tačka dnevnog reda današnje sjednice – “ZA” 14 glasova i 9 glasova „uzdržan“, nakon čega je predsjedavajući Vijeća konstatovao da će ovo biti 14. tačka dnevnog reda današnje sjednice Vijeća.

Izjašnjavanje o inicijativama vijećnika s prethodnih sjednica Vijeća:

– inicijativa vijećnika Subašić Senada (prijenos sjednica Vijeća putem NTV „Amna“ Tešanj) – vijećnik Subašić je saopštio da nije postignut dogovor sa pomenutom NTV i da inicijativu povlači.

Općinsko vijeće Tešanj je sa 23 glasa “ZA” i 1 glas „uzdržan“ usvojilo slijedeći

ZAKLJUČAK
Prihvata se inicijativa vijećnika Subašić Senada da Općinski načelnik u skladu sa Zakonom angažuje nezavisnu revizorsku kuću koja bi izvršila reviziju poslovanja preduzeća i odluka upravnih odbora i da taj izvještaj dostavi Vijeću od JP „Veterinarska stanica“ Tešanj i JU Apoteka „Tefarm“ Tešanj, a da se za JU Opća bolnica, JU Dom zdravlja, JP „Rad“ i JP „Toplana“ Tešanj, Vijeću dostavi postojeći revizorski izvještaj.

– inicijativa vijećnika Smailbegović Benjamina (ograda uz novi parking u Tešnju) – zadovoljan odgovorom ali ne i urađenim na terenu, pa zbog toga traži da se odsiječe 1,5m ograde u roku od 7 dana.

– inicijativa vijećnika Smailbegović Benjamina (izgradnja nove saobraćajne trake na relaciji Tešanj – Jelah) – slaže se s dobivenim odgovorom i predlaže da se uskladi s Prostornim planom i da se ostale potrebne aktivnosti navedene u odgovoru obave u što kraćem roku, tj. u roku od 30 dana.

Vijećnik Amir Kurtić je vezano za inicijativu kojom se traži odsijecanje ograde ukazao da kod nadležne Službe postoji projekat koji je u potpunosti suprotan tom prijedlogu, pa zbog toga predlaže da se Vijeće ne izjašnjava o ovakvoj inicijativi, a vijećnik Smailbegović mu je odgovorio da je nadležna Služba i doprinijela da se ulaz u parking zatvori, ali da prihvata da se sagledaju mogućnosti i odsijecanje ograde izvrši u što kraćem roku.

Općinsko vijeće Tešanj je sa 22 glas “ZA” i 1 glas „uzdržan“ usvojilo slijedeći

ZAKLJUČAK
Prihvata se inicijativa vijećnika Benjamina Smailbegovića da se sagledaju mogućnosti i u što kraćem roku izvrši odsijecanje ograde u dužini od 1,5 m, koja se nalazi na pješakom prijelazu novog parkinga u Tešnju.

Općinsko vijeće Tešanj jednoglasno je usvojilo slijedeći

ZAKLJUČAK
Prihvata se inicijativa vijećnika Benjamina Smailbegovića da se pokrenu aktivnosti, projektovanje, imovinsko-pravna procedura i sl. za proširenje Regionalnog puta Tešanj – Jelah, izgradnjom treće i, eventualno, četvrte trake sa trotoarima, rasvjetom i drugim pratećim elementima, da se uskladi s Prostornim planom i da se ostale potrebne aktivnosti obave u roku od 30 dana.

– inicijativa vijećnika Brka Sejida vezana za Agenciju za razvoj, realizaciju studije za vodosnabdijevanje i zbrinjavanje otpadnih voda, Skupštinu MZ Šije i šestomjesečni rad savjeta MZ – vijećnik Brka je saopštio da odsutaje od inicijative vezane za MZ Šije, kao i za Agenciju za razvoj jer je već odrađena, a da ostale prihvata.

Općinsko vijeće Tešanj je sa 15 glasova “ZA” i 9 glasova „uzdržan“ usvojilo slijedeći

ZAKLJUČAK
Prihvata se inicijativa vijećnika Brka Sejida da se u realizaciju studija za vodosnabdijevanje i zbrinjavanje otpadnih voda, radi njihove velike investicione vrijednosti realizacije i objektivnosti pristupa tom problemu, uključi veći broj stručnih lica, a rok izrade studija sa zaduženom institucijom ograničiti do izrade budžeta.

Općinsko vijeće Tešanj je sa 14 glasova “ZA”, 6 glasova „protiv“ i 3 glasa „uzdržan“ usvojilo slijedeći

ZAKLJUČAK
Prihvata se inicijativa vijećnika Brka Sejida da Općinski načelnika sagleda šestomjesečni rad savjeta, te shodno Statutu Općine, da preduzme odgovarajuće mjere zamjene lica koja nisu odgovorila ukazanom povjerenju političkih subjekata i skupština koje su ih imenovale, te o tome do naredne sjednice obavijesti Općinsko vijeće i političke subjekte radi zamjene neaktivnih lica.

Nakon toga predsjedavajući Vijeća je konstatovao da se o inicijativi vijećnika Buljubašić Amila Vijeće neće izjašnjavati jer nije podnesena u skladu sa članom 84. Statuta Općine Tešanj.

Nova vijećnička pitanja i inicijative
– vijećnik Amil Buljubašić je predložio:
1. inicijativu za izmjene i dopune Statuta Općine Tešanj, te dao kraće obrazloženje (priloženo u pismenoj formi s potpisima 12 vijećnika podnosioca inicijative),
2. inicijativu da se u ulici prema Čaršiji kod kuće Golalića nalazi oluk koji je postavljen dosta nisko za prolaznike, pa je čest slučaj da neko od prolaznika u njega glavom udari i povrijedi se, te da zbog toga predlaže da Općinski načelnik sa nadležnom Službom iznađe neko rješenje i skrati taj oluk ili iznađe neko drugo rješenje u cilju zaštite prolaznika.
– vijećnik Mirza Unkić je u ime Kluba vijećnika SDP:
1. Dokle je došla aktivnost na izradi potrebnih odluka radi donošenja konačne odluke o lokaciji, projektu i finansiranju izgradnje komunalnog-multietničkog groblja? (priloženo u pismenoj formi s prilozima)
2. Koje mjesne zajednice nisu dostavile izvještaje o utrošku sredstava u 2007. i 2008. godini, koji su razlozi zašto izvještaji nisu dostavljeni, te šta Načelnik planira poduzeti protiv mjesnih zajednica i odgovornih lica za utrošak sredstava u navedenom periodu, a za koja nisu dostavili traženi izvještaj?
(priloženo u pismenoj formi)
– vijećnik Dajana Bašić je saopštila da slijedeće pitanje postavlja Općinskom načelniku i Općinskom pravobraniocu: „Šta je općinski pravobranioc poduzeo u sprječavanju vaninstitucionalnog djelovanja u MZ Kalošević?“ (priloženo u pismenoj formi s prilozima),
– vijećnik Sejid Brka:
1. Uz napomenu da je Vijeće na svojoj ranijoj sjednici formiralo Komisiju za ispitivanje donacija koja do sada nije imala niti jednu sjednicu, zatražio je da predsjedavajući Vijeća sazove sjednicu te Komisije.
2. Zašto JP „Toplana“ Tešanj nije dostavila traženi materijal prilikom usvajanja Izvještaja i zatražio da to uradi, u skladu sa ranije donesenim zaključkom Vijeća?
– vijećnik Hasan Handžić je kazao da podnosi dvije inicijative:
1. inicijativu za školovanje zvanja veterinarski tehničar u okviru Poljoprivredne tehničke škole u sklopu Mješovite srednje škole Tešanj. (priloženo u pismenoj formi)
2. inicijativu da se u saradnji sa MZ na mjestima gdje je to potrebno, u toku 2008. godine ili, eventualno, kroz narednu budžetsku godinu, izvrši postavljanje ležećih policajaca.
– vijećnik Amil Buljubašić je u cilju informisanja građana „a i nas samih“ zamolio nadležnu Službu za pojašnjenje po pitanju rente, jer kod izdavanja rješenja za građenje građani imaju obavezu da plaćaju pogodnosti, što je razumno i normalno na mjestima gdje su Općina, Kanton ili drugi viši nivoi vlasti napravili takve pogodnosti građanima, ali da građani u MZ, koji su svojim sredstvima isfinansirali: struju, kanalizaciju, vodovod, asfalt, puteve itd. i sami stvorili takve pogodnosti, takođe plaćaju rentu što je po njemu bespredmetno, te na kraju naglasio da svaka sadašnja građevinska dozvola „izbija“ građanima po 400-500 KM na osnovu te rente?
– vijećnik Benjamin Smailbegović je pojasnio da je nedavno na sjednici Kolegija razgovarao sa Općinskim načelnikom o potrebi postavljanja odgovarajućih saobraćajnih putokaza (na putokazu na Karušama upisati naziv Tešanj jer ne postoji, pa su poslovni ljudi iz Slovenije zalutali i došli preko Žepča u Tešanj), tvrdeći da mu je Načelnik tada odgovorio kako je već imao određene kontakte u Kantonu, pa sada zbog čestih pitanja građana, a i zbog toga što ništa nije urađeno, pita: Da li je Općinski načelnik dobio kakve podrobnije informacije u vezi toga i da li se može nešto poduzeti da se takav putokaz postavi na raskrsnici Karuše?

Nakon toga predsjedavajući Vijeća je otvorio raspravu o dnevnom redu:
– predsjedavajući Vijeća (iza govornice) je ukazao na pogrešku u sazivu jer u tački 2. predloženog dnevnog reda umjesto „Prijedlog Odluke“ treba da stoji Izvještaj o izvršenju Budžeta za I polugodište 2009. godine, a zatim u ime Kolegija Vijeća predložio da se kao 15. i 16. tačka dnevnog reda uvrste nove tačke: Prijedlog Odluke o usvajanju Izvještaja o procjeni štete uzrokovane poplavom dana 10/11.VII 2009. godine, zbog zakonskog roka i Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o osnivanju Muzeja zbog tehničke dopune ranije usvojene Odluke.
– vijećnik Hasan Handžić je u ime Kluba vijećnika SBiH predložio da se kao 17. tačka dnevnog reda uvrsti Problematika rada organa u MZ Kalošević i Šije.

Da se izvrši ispravka u tački 2. saziva i da se uvrste nove tačke:
15. Prijedlog Odluke o usvajanju Izvještaja o procjeni štete uzrokovane poplavom dana 10/11.VII 2009. godine i
16. Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o osnivanju Muzeja.(prijedlog predsjedavajućeg Vijeća u ime Kolegija)
– “ZA” 22 glasa i 1 glas „uzdržan“

Da se kao 17. tačka dnevnog reda uvrsti Problematika rada organa u MZ Kalošević i Šije.(prijedlog vijećnika Handžić Hasana u ime Kluba vijećnika SBiH)
– “ZA” 14 glasova, 3 glasa „protiv“ i 7 glasova „uzdržan“

Općinsko vijeće Tešanj je sa 17 glasova “ZA” i 7 glasova „uzdržan“ donijelo slijedeći

DNEVNI RED

1.Prijedlog Izmjena i dopuna Budžeta Općine Tešanj za 2009. godinu;
2.Izvještaj o izvršenju Budžeta za I polugodište 2009. godine;
3.Prijedlog Odluke o provođenju „Izmjena i dopuna Prostornog plana općine Tešanj“;
4.Prijedlog Odluke o davanju saglasnosti na dodjelu koncesije za korištenje vode određenih
baleoloških svojstava na lokaciji „Logobare“ općina Tešanj;
5.Informacija o problemima u MZ Karadaglije;
6.Prijedlog Odluke o davanju na korištenje nekretnine MZ Karadaglije;
7.Prijedlog Odluke o gubitku statusa javnog dobra u opštoj upotrebi i davanje na korištenje zemljišta MZ Piljužići;
8.Prijedlog Rješenja o imenovanju radne grupe za rješavanje pitanja razgraničenja općina Tešanj i Usora;
9.Prijedlog Rješenja za dodjelu „Farex“ d.o.o. Tešanj zemljišta u Jelahu;
10.Prijedlog Rješenja za dodjelu „Farex“ d.o.o. Tešanj zemljišta u Bukvi;
11.Prijedlog Zaključka po ponudi Šahović Sadeta iz Doboja;
12.Prijedlog Zaključka po ponudi Imširpašić Murisa iz Doboja;
13.Prijedlog Zaključka po ponudi Kotorić Ismeta iz Čifluka;
14.Pretres – vijećničko pitanje Alić Munevere (asfaltiranje puta Trepče – Šije);
15.Prijedlog Odluke o usvajanju Izvještaja o procjeni štete uzrokovane poplavom dana 10/11.VII 2009. godine;
16.Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o osnivanju Muzeja;
17.Problematika rada organa u MZ Kalošević i Šije.

Ad. 1
U ime predlagača gosp. Hamzalija Hojkurić ukratko je pojasnio prijedlog Izmjena i dopuna Budžeta, uz napomenu da prihvata predloženi amandman, koji postaje sastavni dio prijedloga.
Vijećnik Benjamin Smailbegović je u ime Kluba vijećnika SDP saopštio da prihvataju prijedlog, te zatražio da se ubuduće zatraži mišljenje Komisije za budžet prije nego što materijal dođe Vijeću na usvajanje.

Općinsko vijeće Tešanj jednoglasno je donijelo slijedeći

ZAKLJUČAK
Usvaja se prijedlog Izmjena i dopuna Budžeta Općine Tešanj za 2009. godinu, uz amandman.

Ad. 2
U raspravi učestvovali su:
– vijećnik Senad Subašić je saopštio da će Klub vijećnika SDP prihvatiti ovaj Izvještaj, uz primjedbu da je trebalo tražiti i mišljenje Komisije za budžet, te predložio dva zaključka:
1. Da se sredstva za kapitalne projekte za one MZ kod kojih kapitalni projekti nisu realizovani u toku ove godine, zbog različitih razloga (npr. MZ Jevadžije zbog nedostatka potrebne dokumentacije, MZ Trepče nedovoljna sredstva za vodosnabdijevanje itd.), tim MZ za iste projekte, prenesu u istom iznosu za iduću godinu.
2. S obzirom da zahtjevi Općine prema Kantonu u oblasti kapitalnih projekata iznose 620.000,00 KM o kojima je odlučio samo Načelnik ( za koje se slaže da su uglavnom sastavljeni od prijedloga MZ), ali ne i Vijeće, predlaže da ubuduće kapitalne projekte koji idu prema višim nivoima vlasti i donatorskim i nevladinim organizacijama, uz Načelnika treba obavezno da usvoji i Općinsko vijeće.
– Općinski načelnik je pojasnio da je predloženi zaključak u suprotnosti sa dosadašnjom praksom da savjeti MZ mogu preusmjeriti sredstva u drugi projekat ukoliko nastanu poteškoće u realizaciji planiranog projekta, ali da se zaključak može provesti u MZ koje to nisu do sada uradile, te naglasio da može doći do problema u pogledu kapitalnih projekata koji idu prema Kantonu i izrazio bojazan da se može desiti situacija da se skoro ništa ne realizira od potrebnog jer Vijeće nije operativni organ, navodeći da je do sada kod takvih projekata već bilo puno korekcija i prilagođavanja.
– vijećnik Senad Subašić je saopštio da se vezano za ovu problematiku po potrebi može sazvati i hitna sjednica Vijeća, te predložio da se ovlasti Kolegij Vijeća da zajedno sa Načelnikom predloži listu projekata.
– vijećnik Adem Huskić je naglasio da je zajednički cilj da se prikupi što više sredstava, ukratko pojasnio vlastita iskustva i na kraju konstatovao da Vijeće može usvojiti širu listu projekata, a da je „konkretnu“ listu projekata koji će se raditi vrlo teško unaprijed planirati i usvojiti, jer se puno toga, gotovo preko noći, mijenja ili na sam dan odobravanja tih projekata.
– vijećnik Rasim Omerbašić je predložio da Načelnik nakon kontakata sa Kantonom dostavi Vijeću informaciju o projektima koji će biti prihvaćeni, kako bi Vijeće dalo naknadnu suglasnost, navodeći neke primjere poteškoća koje su se javljale u prethodnom periodu.
– vijećnik Benjamin Smailbegović je upitao da li se početkom godine okvirno zna koliko Općini Tešanj pripada kantonalnih sredstava za tu godinu?
– Općinski načelnik je naglasio da je potrebno više međusobnog povjerenja, uvažavanja i fleksibilnosti prema Općinskom načelniku, koji Vijeću nije protivnik nego partner u ostvarivanju vlasti.
– vijećnik Senad Subašić je pojasnio da se tu po njemu ne radi o problemu između izvršne i zakonodavne vlasti, da je Načelnik nakon predloženih 620 hiljada KM na sebe preuzeo veliku odgovornost i da njegov prijedlog ide u pravcu podjele te odgovornosti sa Vijećem, tako da i Vijeće bude upoznato s cjelokupnom problematikom što do sada nije bio slučaj (npr. treća traka u Bukvi nije prioritet iz Strategije razvoja i ne zna se ko je taj projekat predložio), te naglasio da se po njemu kantonalna sredstva mogu trošiti samo na projekte od kantonalnog značaja i da se mora voditi računa da se npr. radi nešto nevažno a nisu urađeni trotoari uz put Tešanj – Jelah i sl.
– vijećnik Sejid Brka je pojasnio da ne vidi da iko ovdje ne želi probleme i da se samo želi pomoći, ali da se ne može dozvoliti da neko po svojoj želji radi šta hoće, navodeći primjer da jedan kantonalni predstavnik zabranjuje Savjetu jedne MZ da kandiduje neke projekte puta jer će to „oni“ odraditi, te da smatra da danas treba napraviti kompromis prihvatajući neki od izrečenih prijedloga i da Vijeće treba znati koji koji projekti mogu biti prihvaćeni i koji će se raditi na području općine.
– vijećnik Adem Huskić je podsjetio da je u prethodnom periodu u Listi kapitalnih projekata postojala posebna kolona u kojoj su bila navedena sva sredstva viših organa vlasti (budžeti), ali da je tada bila sasvim drugačija situacija jer je postojalo povjerenje između Načelnika i Vijeća, te da je bilo i projekata koji su „padali padobranom“ – koji su rađeni mimo budžeta Općine.
– vijećnik Rifet Begović je predložio da Vijeće usvoji širu listu, a da Načelnik obavijesti predsjednike klubova o projektima koji će biti prihvaćeni od viših nivoa vlasti.

Općinsko vijeće Tešanj jednoglasno je donijelo slijedeći

ZAKLJUČAK
Da se izvrši prijenos neiskorištenih sredstava od kapitalnih projekata u MZ koji ne budu realizovani tokom 2009. godine, tim MZ za iste projekte u istom iznosu za iduću godinu.

– vijećnik Amir Kurtić je predložio da Vijeće usvoji širu listu, s čime se vijećnik Subašić složio.

Općinsko vijeće Tešanj jednoglasno je donijelo slijedeći

ZAKLJUČAK
Da se ubuduće Vijeću na usvajanje dostavi šira lista projekata koje će Općinski načelnik kandidovati prema višim organima vlasti, donatorima i nevladinim organizacijama.

Bez rasprave Općinsko vijeće Tešanj jednoglasno je donijelo slijedeći

ZAKLJUČAK
Usvaja se Izvještaj o izvršenju Budžeta za I polugodište 2009. godine, uz usvojene zaključke.
Ad. 3
Predsjedavajući Vijeća je zatražio da se predlagač izjasni da li prihvata ponuđene amandmane, a g-đa Ermina Jabandžić, pomoćnik Općinskog načelnika, je odgovorila potvrdno, nakon čega je otvorena rasprava:
– vijećnik Amil Buljubašić je kazao da na području MZ Kraševo postoji izvorište zvano Bukovac koje obuhvata šire područje za koje već postoje zahtjevi građana za njegovu zaštitu pa mu nije jasno radi li se o tom izvorištu i da u tom slučaju treba izvršiti ispravku jer u amandmanu stoji „Bukavac“, a vezano za trasu budućeg autoputa koridor Vc upitao je da li načelnici općina Tešanj, Doboj Jug i Usora imaju načelnu suglasnost za trasu, s obzirom da nema grafičkog prikaza trase koridora?
– Općinski načelnik je vezano za trasu koridora odgovorio da je načelnici ne mogu određivati, da postoji suglasnost oko petlje u Makljenovcu, ali da trasa preciznije još nije definisana.
– vijećnik Rasim Omerbašić je pojasnio da se amandmani Kluba vijećnika SDA odnose na izvorišta koja koristi veći broj stanovnika ili koja služe kao rezerva, zatim vijećniku Buljubašiću odgovorio da je Bukavac izvorište u Miljanovcima, te u vezi člana 43. stav 2. Odluke zatražio dodatno pojašnjenje vezano za postavljanje fasada na objektima u roku od 3 godine od početka izgradnje – na šta se to odnosi i koji organi su nadležni za kontrolu i provođenje ove odredbe?
– g-đa Ermina Jabandžić je pojasnila da se kod zona izvorišta radi o preporukama i da će zvanično poslije donošenja ovog Plana svako izvorište pojedinačno biti obrađeno i da je ovo samo okvir za to, a vijećniku Omerbašiću je vezano za fasade odgovorila da je to po prvi puta ugrađeno u ovaj Plan s namjerom da se vlasnici u urbanim sredinama natjeraju da to urade, te da je za kontrolu i provođenje nadležna općinska inspekcija.
– vijećnik Adem Huskić je kazao da je dobro „što smo dobili“ ovakvu Odluku i na osnovu svojih vlastitih iskustava ukazao da ovaj Prostorni plan mora obezbjediti mjesta za prolazak vodovodnih i kanalizacionih cijevi i elektro kablova na svakom kvadratnom metru prostora naše općine.
– g-đa Ermina Jabandžić je šire pojasnila da se ovim Planom žele otkloniti sve prepreke koje su se javljale u dosadašnjem radu.
– vijećnik Rasim Omerbašić je vezano za izvorišta i zaštitni pojas predložio da Općina Tešanj u što kraćem roku pristupi izradi Odluku o pravilniku o uslovima za određivanje zona sanitarne zaštite, jer je to u njenoj nadležnosti, čime bi se riješilo svako izvorište pojedinačno u pogledu odnosa, načina izgradnje, zaštite itd.

Općinsko vijeće Tešanj jednoglasno je donijelo slijedeći

ZAKLJUČAK
Općinsko vijeće Tešanj zadužuje Općinskog načelnika da što prije pristupi izradi Odluke o uspostavljanju zona sanitarne zaštite i zaštitnih mjera za izvorišta voda.

Općinsko vijeće Tešanj jednoglasno je donijelo slijedeći

ZAKLJUČAK
Usvaja se Odluka o provođenju „Izmjena i dopuna Prostornog plana općine Tešanj“, uz amandmane i usvojeni Zaključak.

G-đa Vesna Simić se u ime Urbanističkog zavoda Banja Luka, koji je nosilac izrade ovog Plana, zahvalila na saradnji i zaželjela nastavak saradnje na drugim projektima.

Pauza u radu Vijeća trajala je od 15,20 do 15,30 sati, na prijedlog predsjedavajućeg Vijeća.

Ad. 4
Bez rasprave Općinsko vijeće Tešanj jednoglasno je donijelo slijedeći

ZAKLJUČAK
Usvaja se Odluka o davanju saglasnosti na dodjelu koncesije za korištenje vode određenih
balneoloških svojstava na lokaciji „Logobare“ općina Tešanj.

Ad. 5
U raspravi učestvovali su:
– vijećnik Muhamed Halilović je u ime Kluba vijećnika BPS SH saopštio da organi MZ Karadaglije rade, da ovu Informaciju primaju na znanje ali da zaključke koji su u njoj navedeni ne prihvataju.
– vijećnik Jakub Rošić je kazao da je Informacija dobro pripremljena i da je dala nekoliko ključnih stvari vezanih za probleme u ovoj MZ, detaljnije iznio vlastita saznanja o tom problemu, te na kraju konstatovao da je sporno to što svi dijelovi ove MZ ne učestvuju u njenom radu i da nastali problemi nisu između građana nego između političkih stranaka, pa zbog toga predlaže da se usvoje i Informacija i zaključci u cilju rješavanja nastalih problema.
– vijećnik Muhamed Halilović je replicirao kazavši da vijećnik Rošić dao pojašnjenje nastale situacije ali da ne poznaje pravo stanje stvari, da treba raditi na smirivanju stanja a ne na njegovom otežavanju, uz tvrdnju da je i Općinski načelnik podržao odluke organa ove MZ i da je problem u MZ nastao zbog toga što se ne mogu prihvatiti izborni rezultati.
– vijećnik Amil Buljubašić je ukazao da bi svi trebali pomoći u rješavanja nastalog stanja, da postojeća Odluka o naseljenim mjestima nije u potpunosti provedena jer je nestala tabla s oznakom naseljenog mjesta Koprivci, te predložio da se ispoštuju statuti MZ i Općine ili da se pristupi, eventualno, osnivanju nove MZ.
– vijećnik Rasim Omerbašić je naglasio da je na osnovu ove Informacije potrebno obaviti kvalitetnu raspravu i donijeti kvalitetne zaključke i da podržava prijedloge Općinskog načelnika i nadležne Službe, tvrdeći da je ovo funkcionalno a ne političko pitanje, te da je put ka rješavanju problema da se razgovara na terenu, pa zbog toga predlaže zaključak da se formira radna grupa sastavljena od referenta za rad sa MZ i po jednog predstavnika političkih partija koja će putem zajedničkog sastanka sa predstavnicima suprotstavljenih strana ove MZ iznaći rješenje nastalog problema koje je prihvatljivo za sve.
– vijećnik Jakub Rošić je replicirao kazavši da je vrlo bitno da se usvoje oba predložena zaključka iz Informacije.
– vijećnik Sejid Brka je saopštio da „kad se problem hoće onda se problem napravi“, pojasnio da je na Kolegiju dogovoreno da tačke 5. i 6. nisu u međusobnoj vezi, te predložio da se promijeni naziv MZ i tako problem riješi, da se pokrenu aktivnosti na tome, a da se Informacija primi na znanje bez zaključaka koji su u njoj sadržani jer nisu prezentovani na Kolegiju Vijeća.
– vijećnik Velid Joldić je saopštio da u tom dijelu općine ima puno rodbine u oba naselja i da mu je poznato da je situacija vrlo napeta, te da se slaže s prijedlogom da se formira radna grupa.
– vijećnik Amir Kurtić je vijećniku Brka Sejidu odgovorio kako je na Kolegiju upravo dogovoreno da 5. i 6. tačka idu jedna do druge na dnevnom redu, saopštio da se slaže da se donese Odluka iz 6. tačke, te predložio zaključak da radna grupa u roku od 15 dana raspravi i o pomenutoj Odluci (tender itd.).
– vijećnik Senad Subašić je predložio da se napravi pauza i predsjednici klubova usaglase zajednički stav, te pojasnio da je po njemu problem nastao zbog toga što je ranije loše urađeno, jer da je igralište ranije urađeno ne bi došlo do podjela.
– vijećnik Rasim Omerbašić je replicirao kazavši da se sve može politizirati, te podsjetio da su u ranijem periodu svi dijelovi MZ bili ravnopravno zastupljeni.

Pauza u radu Vijeća trajala je od 16,05 do 16,10 sati, na prijedlog vijećnika Subašić Senada.
U nastavku sjednice predsjedavajući Vijeća je saopštio da su tokom pauze uspjeli postići dogovor: da Klub vijećnika BPS SH povlači svoj raniji prijedlog i da je usaglašen novi zaključak.

Nakon toga Općinsko vijeće Tešanj je sa 23 glasa “ZA” i 1 glas „uzdržan“, donijelo slijedeći

ZAKLJUČAK
1.Općinsko vijeće Tešanj zadužuje Općinskog načelnika da formira Radnu grupu koju će
sačinjavati referent za rad sa MZ i po jedan predstavnik SDA, SDP, SBiH i BPS SH.
2.Od političkih stranaka tražiti da će svoje prijedloge dostave u roku od 5 dana.
3.Radna grupa će dostaviti svoje mišljenje u roku od 10 dana.

Općinsko vijeće Tešanj jednoglasno je donijelo slijedeći

ZAKLJUČAK
Prima se na znanje Informacija o problemima u MZ Karadaglije, uz usvojeni Zaključak.

Ad. 6
U raspravi učestvovali su:
– vijećnik Jakub Rošić je saopštio da je ova Odluka vezana za prethodnu Informaciju ali da je mišljenja da sve oko toga nije usaglašeno u MZ i da bi bilo dobro da Vijeće izjašnjavanje o ovoj Odluci odgodi za narednu sjednicu.
– vijećnik Rifet Begović je izrazio sumnju da će problemi u ovoj MZ ostati i nakon 10 dana, da ne želi da bude odgovoran za to, te predložio da se i Općinski načelnik uključi u rad radne grupe, s tim da se slaže da projekti trebaju ići u proceduru.
– vijećnik Jakub Rošić je replicirao kazavši da je njegov prethodni prijedlog upravo u cilju da se
Se situacija ne pogorša.
– vijećnik Sejid Brka je saopštio da ovakav prijedlog nije očekivao jer je sve ranije dogovoreno, tako da Odluku treba danas donijeti.

Nakon toga pristupilo se izjašnjavanju vijećnika o predloženim zaključcima.

Prijedlog vijećnika Rošić Jakuba da se izjašnjavanje o ovoj Odluci odloži za narednu sjednicu Vijeća je sa 7 glasova “ZA”, 7 glasova „protiv“ i 10 glasova „uzdržan“, odbijen jer nije dobio potrebnu većinu glasova.

Nakon toga Općinsko vijeće Tešanj je sa 18 glasova “ZA” i 6 glasova „uzdržan“ donijelo slijedeći

ZAKLJUČAK
Usvaja se Odluka o davanju na korištenje nekretnine MZ Karadaglije.

Ad. 7
Bez rasprave Općinsko vijeće Tešanj jednoglasno je donijelo slijedeći

ZAKLJUČAK
Usvaja se Odluka o gubitku statusa javnog dobra u opštoj upotrebi i davanje na korištenje
zemljišta MZ Piljužići.
Ad. 8
Bez rasprave Općinsko vijeće Tešanj jednoglasno je donijelo slijedeći

ZAKLJUČAK
Usvaja se Rješenje o imenovanju radne grupe za rješavanje pitanja razgraničenja općina
Tešanj i Usora.
Ad. 9
Bez rasprave Općinsko vijeće Tešanj jednoglasno je donijelo slijedeći

ZAKLJUČAK
Usvaja se Rješenje za dodjelu „Farex“ d.o.o. Tešanj zemljišta u Jelahu.

Ad. 10
Bez rasprave Općinsko vijeće Tešanj jednoglasno je donijelo slijedeći

ZAKLJUČAK
Usvaja se Rješenje za dodjelu „Farex“ d.o.o. Tešanj zemljišta u Bukvi.

Ad. 11
Bez rasprave Općinsko vijeće Tešanj je sa 23 glasa “ZA” i 1 glas „uzdržan“ donijelo slijedeći

ZAKLJUČAK
Ne prihvata se ponuda Šahović (Izet) Sadeta iz Doboja, za preuzimanje iz njegovog posjeda neizgrađenog gradskog građevinskog zemljišta.

Ad. 12
Bez rasprave Općinsko vijeće Tešanj jednoglasno je donijelo slijedeći

ZAKLJUČAK
Ne prihvata se ponuda Imširpašić (Derviš) Murisa iz Doboja, za preuzimanje iz njegovog posjeda neizgrađenog gradskog građevinskog zemljišta.

Ad. 13
Bez rasprave Općinsko vijeće Tešanj jednoglasno je donijelo slijedeći

ZAKLJUČAK
Usvaja se Rješenje o davanju saglasnosti Kotorić (Mehmed) Ismetu iz Čifluka, općina Tešanj,
da može otuđiti nedovršene stambene zgrade, zajedno sa zemljištem pod zgradom.

Ad. 14
U ime predlagača vijećnik Munevera Alić je kazala da su odgovori na ovakva pitanja krajnje neodgovorni, zatim zbog javnosti ponovo u cijelosti pročitala svoje vijećničko pitanje postavljeno na 9. sjednici Općinskog vijeća, uz tvrdnju da pitanje nije postavila ni MZ Trepče a niti MZ Šije nego Općinskom načelniku i nadležnoj Službi, da je Općinski načelnik odgovorio da Općina nije učestvovala u izgradnji i asfaltiranju puta Trepče – Šije, a MZ u svojim odgovorima tvrde sasvim suprotno i da je zbog svega toga danas tražila pretres, a zatim pročitala dio teksta iz odgovora Ministarstva da oni ništa ne znaju o aktivnostima na toj putnoj dionici, te i pokazala dokument sa 350 potpisa građana MZ Šije koji su na poziv Skupštine potpisali izjavu da im taj put nije prioritetni projekat, nakon čega je otvorena rasprava:
– vijećnik Sead Mehičić je kazao da je vijećnik Alić Munevera navela samo ono što joj je odgovaralo, pojasnio da se MZ Trepče nije miješala u taj projekat i da g-đa Alić može tražiti od izvođača radova (HS putevi) koliko je tačno koštao taj put, zahvalio se svima koji su učestvovali na tom projektu uz tvrdnju da MZ vjeruje izvođaču radova i da građane ove MZ interesuje svaki kvadratni metar asfaltnog puta a ne dokumentacija, te podsjetio da je ova MZ zajedno sa MZ Medakovo dobila nedovoljna sredstva za izgradnju vodovoda čime je realizacija tog projekta postala još neizvijesnija, pa je zbog toga najavio da će ove dvije MZ uskoro zatražiti da se njihov vodovod riješi na isti način kao i vodosnabdijevanje Pousorja.
– vijećnik Munevera Alić je saopštila da je svima potreban put i asfalt, da je u MZ Trepče asfaltirano oko 30% puteva, te upitala da li je toj MZ prioritet put od Doboj Juga preko Šija i Trepča prema Jablanici i Novom Šeheru i kazala da ako jeste, a nema urađene ostale puteve i vodu, da će podržati asfaltiranje tog puta.
– vijećnik Sead Mehičić je replicirao tvrdeći da su projekti MZ Trepče poznati i da Općina i MZ nemaju uloženih sredstava u izgradnji i asfaltiranju puta Trepče – Šije.
– vijećnik Rasim Omerbašić je saopštio kako je vidljivo da predlagač ometa diskusiju, replicira ili ispravlja krivi navod što nije uobičajeno, te podsjetio da je ranije usaglašeno da Načelnik uz suglasnost MZ može promijeniti projekat i utrošiti planirana sredstva, naglasio da postoje budžeti viših organa i takva mogućnost za dodjelu sredstava, da su domaćini u MZ organi MZ, a u Općini Vijeće i Načelnik, te da je vrlo značajno pitanje puta koji bi preko druma povezao južne krajeve općine, koji su do sada bili zapostavljeni.
– vijećnik Amir Kurtić je saopštio kako je već dva puta posjetio tu dionicu i da je put prohodan, te g-đu Alić podsjetio da nije ispunila dato obećanje da zajednički to urade.
– Općinski načelnik je vezano za izraženo nezadovoljstvo na odgovor saopštio da je to ono što je Načelnik sa saradnicima uspio prikupiti, zatim pojasnio kako je poznato da MZ upućuju svoje zahtjeve prema višim organima za pomoć u realizaciji nekih projekata, pa su zbog toga u prilogu odgovora dostavljeni i dopisi dvije pomenute MZ, ponovo naglasio da taj put nije finansiran iz Budžeta Općine i da će još jednom provjeriti ovu budžetsku godinu, te da suštinski postoje na sličan način urađeni neki projekti koji su realizovani lobiranjem ali da Općinski načelnik nema vremena da to istražuje, jer se ne radi o općinskom budžetu i izrazio svoj stav da na području općine Tešanj može ko god hoće nešto dobro i korisno da uradi, ako pri tom ne čini bilo kakvu štetu.
– vijećnik Benjamin Smailbegović je izrazio svoje neslaganje sa diskusijom Načelnika („da to nisu naše pare“), naglasio da je on lično za svaki milimetar asfalta da se uradi ali po propisanoj proceduri, jer je prema Strategiji razvoja prioritet put Crni vrh, te da se ne može raditi neki projekat na području općine, a da s tim nisu upoznati Vijeće i Načelnik, jer se ne radi o parama pojedinaca nego o parama poreskih obveznika, koje na ovakav način rada mogu biti „okorištene“ ili „oprane“.
– Općinski načelnik je replicirao kazavši da nije fer, da Načelnik i vijećnici ne moraju imati isto mišljenje, ali da se Načelnik ne može vezati za pranje novca.
– vijećnik Senad Subašić je kazao da razumije da Načelnik o tome ne zna ništa, da se već govori kako će se nešto slično raditi i u Kraševu itd., ali da je protiv takvog načina rada jer nije u skladu sa Zakonom iako se radi o „tuđim parama“ (Federalno ministarstvo za ceste), ukazao na dobar i pravilan radu u Općini Doboj Jug jer rade projekte prema prioritetima (raskrsnica itd.), te u ime Kluba vijećnika SDP zatražio da se pripremi informacija o ovoj problematici i uputi dopis federalnim organima (ministarstvo i direkcija za ceste, inspekcije) i traže podaci o ovom putu.
– vijećnik Benjamin Smailbegović se izvinuo Načelniku, te pojasnio da u zadnjem obraćanju nije podrazumijevao da i Općinski načelnik u tome učestvuje, nego je imao namjeru da kaže „da u tome ne trebamo učestvovati“ i da takvi projekti idu transparentno, prema prioritetima i predviđenoj proceduri.
– vijećnik Adem Huskić je naglasio da put nije urađen ne bi ni bilo problema, te podsjetio da je tokom njegovog mandata na poziciji Općinskog načelnika rađeno više ovakvih projekata, mimo njega kao Načelnika, pa predlaže da ubuduće svaki načelnik mora znati šta se radi na njegovom području (općini), ali na način da se Načelniku omogući puna fleksibilnost, pominjući da je i put Medakovo – Šije u vrijednosti od 300.000,00 KM išao na sličan način – lobiranjem, kao i neki drugi projekti, tako da je tokom mandata imao brojne pritiske od gotovo svih političkih stranaka.
– vijećnik Sejid Brka je kazao kako je Vijeće današnjom diskusijom dobilo odgovor na njegovo drugo pitanje, te predložio zaključak da vijećnik Munevera Alić dostavi podatke s kojima raspolaže Pravobranilaštvu i Tužilaštvu, kako bi sve išlo kroz odgovarajuće institucije, a ne na Vijeće.
– vijećnik Rifet Begović je kazao da niko nije protiv gradnje puta i ako je to došlo lobiranjem nije problem, te upitao ima li načina da Vijeće sazna sve informacije koje je tražila vijećnik Alić Munevera i saopštio da prihvata prijedlog vijećnika Huskić Adema da ubuduće svaki načelnik mora znati šta se radi na njegovom području.
– vijećnik Amir Kurtić je predložio da, ukoliko neko ima podatke o zloupotrebi, to proslijedi Tužilaštvu jer Vijeće u tom pogledu ne može ništa uraditi.
– vijećnik Jakub Rošić je kazao da o ovom putu svi sve znaju samo to niko neće javno reći, naglasio kako je poznata stvar da svi pokušavaju tražiti pomoć od različitih nivoa vlasti, te BPS SH predložio da ovo pitanje riješe preko svojih zastupnika u FBiH.
– vijećnik Rasim Omerbašić je ukazao da je za trošenje sredstava federalnog Budžeta neko drugi odgovoran, a ne Općinsko vijeće, tako da se može uputiti dopis od strane predsjedavajućeg Vijeća kojim bi se tražile informacije o tome ko radi, šta radi, postoji li tender itd.
– vijećnik Senad Subašić je replicirao vijećniku Rošić Jakubu kazavši da je već tražena informacija o ovome na koju nije adekvatno odgovoreno pa se nakon današnjih diskusija ponovo dolazi na isto, iako se zna ko je to uradio, te zatražio da se ne proziva SDP jer SDP sve radi strogo po Zakonu i ponovio da Vijeće o osvom slučaju traži informacije od Federalnog ministarstva.
– vijećnik Rasim Omerbašić je podsjetio da su oni (Klub vijećnika SDA) u svojim ranijim istupima podržali prijedlog o upućivanju dopisa i da nema potrebe da se više oko toga raspravlja, podsjetivši da će pomoć i dalje biti potrebna jer je još oko 25 % lokalnih puteva ostalo neasfaltirano.
– vijećnik Munevera Alić je kazala da je stanje u drugim općinama ne interesuje, da se ograđuje od imena koje je danas pomenuto, te predložila da svi sjednu zajednički i dogovore se, da se odustane od zaključka i da se više tako ne radi, navodeći da je upravo ona „donijela“ pomenuta sredstva za put Medakovo – Šije, ali potpuno transparentno kroz organe (preko Općine).
– vijećnik Amir Kurtić je konstatovao da je vijećnik Munevera Alić upravo derogirala samu sebe.
– vijećnik Senad Subašić je upitao može li Općinski načelnik pribaviti tražene informacije ili ne, navodeći da tada ide predloženi zaključak „ali i svi ostali putevi“.
– predsjedavajući Vijeća je predložio da se izjašnjavanje po ovoj tački dnevnog reda odgodi do naredne sjednice Vijeća.

Općinsko vijeće Tešanj je sa 18 glasova “ZA” i 4 glasa „uzdržan“donijelo slijedeći

ZAKLJUČAK
Izjašnjavanje Općinskog vijeća po pretresu vijećničkog pitanja Alić Munevere odgađa se za narednu sjednicu Vijeća.
Ad. 15
Bez rasprave Općinsko vijeće Tešanj jednoglasno je donijelo slijedeći

ZAKLJUČAK
Usvaja se Odluka o usvajanju Izvještaja o procjeni štete uzrokovane poplavom dana 10/11.VII 2009. godine, s tim da se Vijeću u narednom periodu dostavi informacija s tabelarnim prikazom dodijeljene pomoći mjesnim zajednicama i građanima koji su ugroženi poplavom.

Ad. 16
Bez rasprave Općinsko vijeće Tešanj jednoglasno je donijelo slijedeći

ZAKLJUČAK
Usvaja se Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o osnivanju Muzeja.

Ad. 17
U ime predlagača vijećnik Hasan Handžić je pročitao sadržaj Informacije koja je kao materijal podijeljena vijećnicima i Općinskom načelniku prije početka današnje sjednice, te u ime Kluba vijećnika SBiH predložio da se usvoje prva dva zaključka iz Informacije, i da od trećeg zaključka odustaju.
Pauza u radu Vijeća trajala je od 17,40 do 17,45 sati, na prijedlog predsjedavajućeg Vijeća.

U nastavku sjednice otvorena je rasprava:

– Općinski načelnik je dao šire pojašnjenje o ovoj problematici: da je od Kolegija početkom septembra zamoljen da se rasprava o ovoj problematici odloži i da se pripremi materijal jer je odlučeno da članovi Kolegija posjete MZ Kalošević, da po ovoj Informaciji vijećnici mogu svašta zaključiti i donijeti možda i loše odluke, da nije fer podcijeniti izvršne stručne organe kroz ocjenu šta je zakonito a šta nije, jer su akti doneseni na pravnoj osnovi i da tu ne može biti politike, pa zbog toga predlaže da Vijeće u oba smjera ide u pravcu poštivanja Zakona i prema Načelniku ali Vijeću i MZ, makar to ponekad i nije interes neke od političkih stranaka, da su u MZ Šije političke stranke predložile svoje kandidate u Skupštinu koja ima mandat da zamijeni prijedlog SDP ili ne, tako da Općinski načelnik ne može oduzimati ingerencije (mandat) Skupštini, da je politička pozadina u tome da SDA i SBiH trebaju da se dogovore jer imaju gotovo 50:50 dodijeljenih mjesta, te da je situacija u MZ Kalošević sasvim drugačija jer se dobro radilo sve do momenta kada BPS SH odustaje od podrške predsjedniku Savjeta u maju i da tada nastaju problemi koje je ukratko hronološki naveo: Naredba o zakazivanju sjednice Savjeta jer predsjednik Savjeta tvrdi da saziva, a članovi Savjeta da ne saziva sjednice, predsjednik Savjeta saziva Skupštinu vanredno prema Statutu MZ koji nije usklađen sa Statutom Općine i vrši smjenjivanja iako je upozoren od predsjednika Skupštine da predložene tačke nisu u djelokrugu rada Skupštine, čime se bruka Općina, nakon čega slijede dvije naredbe i da je tada predsjedniku Savjeta lično sugerisao da to ne radi, nakon čega je u Kabinetu zakazan sastanak sa članovima Savjeta u cilju rješavanja nastalih problema i da su bile predložene dvije opcije – da predsjednik Savjeta ispoštuje odluke Savjeta iako nema većinu, s tim da su članovi Savjeta obavezni da se odazivaju na pozive i prisustvuju sjednicama Savjeta ili da Općinski načelnik smijeni predsjednika Savjeta jer nema podršku Savjeta i da se izabere nova osoba kako bi ovaj organ normalno funkcionisao, a kao treća mogućnost bila bi da se stvari same odvijaju, nakon čega predsjednik Savjeta napušta sastanak smatrajući da se to pitanje ne treba rješavati na ovakav način, ne uvažavajući Načelnika koji je dobronamjerno htio da pomogne, pa su uslijedila rješenja o smjeni i postavljenu novog predsjednika Savjeta, što je proceduralna stvar u koju se politika ne može miješati na ovakav način jer može još više iskomplikovati situaciju, pa zbog toga poziva sve političke stranke na povratno djelovanje i da svi pomognu u smirivanju situacije i uspostavljanju normalnih odnosa i da se ne uvodi povjereništvo, te na kraju, predložio da Vijeće formira radnu grupu koja bi provjerila da li je sve ovo što je on kazao tačno.
– vijećnik Senad Subašić je pojasnio da je radna grupa (Kolegij) zajedno sa šefom nadležne Službe posjetila MZ Kalošević i upoznala se sa cjelokupnom situacijom, da je ustanovljeno kako se radi po starom Statutu MZ koji nije usklađen sa Statutom Općine u zadatom roku i da je po njemu zbog toga kriva Skupština, uz tvrdnju da su svi (izvršna vlast i Vijeće) izgubili puno vremena na rješavanju problema u MZ, i što je najgore, sve se to prenosi na Vijeće, pa je naglasio da je on lično za to da se striktno djeluje po Statutu, da su oni iz SDP odavno primijetili da to nije tako ali su to prešutjeli kako ne bi došlo do zamjeranja, nakon čega se sve nagomilalo i nastao ozbiljan problem jer „mi“ vjerujemo svojima a „vi“ svojima i eto pat pozicije, a niko ne izdiže iznad političkih partija kako bi se stanje normalizovalo. Vezano za problem u MZ Šije pojasnio je da njihov član, koji je predsjednik Skupštine, nije više u SDP i da narušava ugled SDP, zbog čega ga žele promijeniti novim kandidatom, što je u skladu s propisima jer mandat pripada političkoj stranci, s tim da se slažu, ako to Vijeće odluči, da se mijenjaju svi članovi organa MZ i imenuju novi, te da zbog svega navedenog traže da se traži tumačenje od Ministarstva pravde ZDK za sva sporna pitanja i mole Načelnika da iskoristi svoju nadležnost i smijeni odgovorna lica u MZ koje nisu izvršile usklađivanja statuta.
– Općinski načelnik je pojasnio da se ni u čemu nije zakasnilo i da su MZ ostavljena tri mjeseca roka da se usklade statuti, te zamolio da se pogledaju svi dokumenti jer je sve zaista proceduralno odrađeno ali da to vijećnici gledaju drugačije, naglasio da izvršna vlast ima drugi stepen odgovornosti, potpuno druge procedure i profesionalni aparat, tako da je sa svoje strane učinio sve da se ovi problemi riješe, ali nije uspio u tome i zbog toga bio primoran da donese upravne akte na koje se može uputiti žalba višim organima.

Općinsko vijeće Tešanj je sa 13 glasova “ZA”, 1 glas „protiv“ i 8 glasova „uzdržan“, donijelo slijedeći
ZAKLJUČAK
Ukoliko Načelnik i dalje smatra da je u organima MZ Kalošević povrijeđena zakonitost u njihovom radu, da kod nadležnih državnih institucija pokrene postupak za utvrđivanje njihove odgovornosti, a do konačnog raspleta da izvršni organi Općine prihvataju zaključke Skupštine MZ Kalošević i njene organe za partnere, te ni u kom slučaju trenutnom situacijom ne uslovljavaju, ucjenjuju i opstruiraju dalji rad organa MZ-e na drugim projektima i zadacima.

Općinsko vijeće Tešanj je sa 13 glasova “ZA”, 5 glasova „protiv“ i 4 glasa „uzdržan“, donijelo slijedeći
ZAKLJUČAK
Da u skladu sa Statutom Općine (čl. 59. stav 1.) Načelnik Općine najdalje za trideset dana organizuje sazivanje Skupštine u MZ Šije i pri tome uvaži dostavljene prijedloge kandidata od strane političkih subjekata koji su zakoniti nosioci mandata.

Nakon toga predsjedavajući Vijeća se svima zahvalio na prisustvovanju današnjoj sjednici i zaključio rad 10. sjednice Općinskog vijeća Tešanj u 18,05 sati.

ZAPISNIČAR:
Zahir Ibrahimkadić

PREDSJEDAVAJUĆI OPĆINSKOG VIJEĆA
Vedran Kaser, dipl. ing. inf. teh.