Svečano pušten u funkciju novoizgrađeni bunar PEB 5

Danas je u rad pušten novoizgrađeni bunar PEB 5. Riječ je o bunaru izdašnosti preko 800 litara u minuti ili cca 50 kubika vode na sat, čija gradnja je započela u 2022. godini.

“Godinu dana nakon puštanja u rad bunara PEB 3, evo nas na puštanju u rad bunara PEB 5. Ovo je važan projekat za Tešanj i našu budućnost. Projektovanje, kupovina zemljišta i izgradnja bunara PEB 5 koštali su oko 830.000,00 KM. Sredstva su u 2022. godini obezbijedili Općina Tešanj i Vlada ZDK. Želim naglasiti da ovih dana privodimo kraju radove na Pomoćnom bunaru pored jezera Jelen, te da smo u pripremi gradnje još jednog bunara PEB 4. Novi bunari koji su izgrađeni – PEB 3, PEB 5 i Pomoćni bunar pored jezera će davati oko 2300 litara u jednoj minuti ili 3400 kubika na dan. Ukupna ulaganja u nove količine vode će iznositi preko 1.5 miliona KM, ali će nam obezbijediti dugoročnu stabilnost u vodosnabdijevanju općine Tešanj”, rekao je Općinski načelnik Suad Huskić.

Svečanost je prisustvovao veliki broj zvanica, među kojima i direktor JKP Rad Tešanj, Hasan Handžić:

„Danas, za sve korisnike javnog vodosnabdijevanja općine Tešanj je važan dan. Povećani kapaciteti osiguravaju stabilnije vodosnabdijevanje, ali bih napomenuo i apelovao da i pored pojačanih kapaciteta naših izvorišta zbog negativnih klimatskih promjena u svijetu, zbog blagodati pitke vode trebamo itekako voditi računa o svakom zahvaćenom litru. Na taj način mijenjamo svijest o značaju i važnosti pitke vode i kod nas koji upravljamo sistemom, ali i kod svih naših korisnika.

Ono što je možda i najvažnija poruka  od strane JP Rad d.d. jeste da otvaranjem novih bunara prošle i ove godine, otvaranjem novog sistema prehrane izvorišta, značajnim smanjenjem gubitaka u mreži prevazilazimo problem redukcije koji nas je zadesio 2021. godine. Naš sistem postaje mnogo stabilniji. Od 2018. godine do danas otvorena su 3 potpuno nova bunara koja su kapacitet izvorišta jelah polja uvećala za 100%, sa 45 na 90 l/s.“

Na jednom vodovodnom sistemu kojim upravlja komunalno preduzeće je oko 30.000 stanovnika i najveći dio Tešanjske privrede.