Svečano otvorena školska dvorana u Jablanici

Svečanim presijecanjem vrpce, otvorena je školska dvorana pored OŠ Gazi Ferhad-beg u Jablanici čija gradnja je koštala 450.000 KM. Projekat su finansirali Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK sa 230.000 KM, Općina Tešanj sa 185.000 KM, te Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP) sa 35.000 KM. Ovo je treća od četiri dvorane čija gradnja je počela 2016. godine.

Završili smo ovaj veliki projekat, ali na ovome nećemo stati. Nedavno smo započeli izgradnju nove škole u Medakovu, a spremni smo podržati i druge projekte lokalne vlasti. Saradnja Vlade ZDK i Općine Tešanj primjer dobre saradnje kantonalnog i lokalnog nivoa vlasti, rekao je ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Spahija Kozlić.

Općina Tešanj je od 2006. godine izgradila čak sedam fiskulturnih sala, a samo u školu u Jablanici posljednjih godina uloženo je preko 800.000 KM. Broj đaka je u porastu, a po broju učenika na 1.000 stanovnika općina Tešanj je šesta od 78 gradova i općina u Federaciji BiH. Sretan sam što djeca dobivaju objekte u kojima će se baviti sportom i kvalitetnije koristiti slobodno vrijeme, a objekti su korisni za cjelokupnu zajednicu, istakao je Općinski načelnik Suad Huskić.

U 2018. godini završena je dvoranu u Šijama, prošle sedmice otvorena je dvorana u Miljanovcima, a iduće sedmice planirano je otvaranje i četvrte dvorane u Kaloševiću. Ukupna vrijednost gradnje četiri školske dvorane je 2.159.403 KM.