STANJE PRIRODNE NESREĆE

Oko 22:00 sata sinoć područje općine Tešanj zahvatilo je nevrijeme praćeno jakim vjetrom, gradom i obilnim kišnim padavinama. Nevrijeme je posebno bilo izraženo na jugozapadnom, zapadnom i sjeverozapadnom području općine, naseljena mjesta Piljužići, Jelah, Mračaj, Miljanovci, Tešanj, Džemilić Planje, Mrkotić i Kalošević. Zbog bujičnih voda i plavljenja objekata u svojim objektima zatočeno je više mještana, kao i desetak gostiju u ugostiteljskom objektu u Jelahu. Ukupno je u akciji spašavanja evakuisano 17 građana. Obzirom da je došlo do plavljenja i neprohodnosti putnih komunikacija vršeno je otežano pristupanje zatočenim osobama u naseljenom mjestu Piljužići i Jelahu. Poplavljeno je nekoliko privrednih objekata i Osnovna škola „Huso Hodžić“ u Tešnju i područna škola u Bobarama, kao i područna ambulanta u Piljužićima. U svim navedenim mjestima su ugroženi i poplavljeni objekti, kao i putne komunikacije prema naseljenim mjestima Piljužići, Novi Miljanovci, kao i magistralni put M-4 Doboj – Teslić u mjestu Kalošević koji je tokom noći noći deblokiran pa se saobraćaj odvija usporeno jednom trakom. Zbog plavljenja regionalnog puta RP-474 Novi Šeher-Prnjavor u mjestu Vukovo za saobraćaj je bio zatvoren ovaj put iz pravca Tešnja prema Jelahu, dok je od Jelaha prema Piljužićima još uvijek zatvoren zbog vode na kolovozu. Do oštećenja regionalnog puta je došlo na području Piljužica koje je tokom noći djelimično sanirano u cilju normalizacije saobraćaja.

Angažovane su snage civilne zaštite, dobrovoljnih vatrogasnih jedinica, policije, kao i Općinski štab civilne zaštite.

U 02:00 sata je održna vanredna sjednica Štaba na kojoj je dodatno razmotrena situacija na terenu, te utvrđene dalje mjere i aktivnosti na ugroženom području. Jutros u 08:30 sati Općinski štab civilne zaštite je ponovo zasjedao, te na osnovu stanja na terenu donio zaključak kojim je predloženo proglašenje stanja prirodne nesreće.

Zbog plavljenja izvorišta u Jelah, van funkcije je 5 bunara, te je za očekivati prekide u snabdjevanju vodom iz vodovoda Jelah.

Fiksne telefonske veze ne funkcionišu u Vatrogasnom domu, te je otežana i onemogućena komunikacija sa građanima i nadležnim službama.

 

Odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće POPLAVA možete pogledati ovdje

 

OPĆINSKI ŠTAB CIVILNE ZAŠTITE