Raspodjela javnih prihoda

Danas je u Tešnju održan sastanak Komisije za ekonomski razvoj i finansije općina i gradova FBiH (SOGFBiH), a u vezi izrade novog Zakona o pripadnosti javnih prihoda. Sastanku su prisustvovali i Predsjednik Predsjedništva SOGFBiH Hamdo Ejubović, Predsjednik Skupštine SOGFBiH Suad Huskić i Direktorica SOGFBiH Vesna Travljanin sa saradnicima.

Cilj sastanka je usaglašavanje zajedničkih stavova i prijedloga svih općina i gradova FBiH u vezi pravednijeg načina raspodjele javnih prihoda. Usaglašene prijedloge, Predsjednik Skupštine SOGFBiH Suad Huskić će zastupati kao član radne grupe koja će raditi na izradi novog Zakona, a koju je formirala Vlada FBiH.

Podsjećanja radi, Općina Tešanj je u martu 2021. godine uputila Ustavnom sudu Federacije BiH Zahtjev za zaštitu prava lokalne zajednice u kojem je povrijeđeno pravo građana na jednakopravnost pred zakonom, a tiče se raspodjele javnih prihoda Federacije BiH, po kojoj su građani koji žive u općinama koje broje više od 60.000 stanovnika privilegovani za određeni iznos iz javnih prihoda čime je povrijeđeno pravo jednakopravnosti stanovnika općina koje broje manje od 60.000 ljudi.