Press konferencija Općinskog načelnika

– rukovodiocem Službe za prostorno uređenje, inspekcije i razvoj. Press konferenciju vodio je Ferid Mustafić.
Press konferenciji prisustvovali su novinari i saradnici BHT, NTV Amna, Radija BiH, Antena-Radija, Radija ZOS, Radio-Tešnja, Avaza, Jutarnjih, Oslobođenja i Naših novina.
U prvom dijelu konferencije Općinski načelnik Adem Huskić govorio je o aktuelnostima u Općini, a posebno o svakom od značajnih projekata koje je Općina pokrenula ili se realiziraju kroz plan kapitalnih projekata za 2005. godinu. Također je najavio intenzivne aktivnosti na realizaciji projekata infrastrukture u mjesnim sredinama i s tim u vezi izradu dugoročnijeg plana kapitalnih ulaganja, vjerovatno za period od pet godina.
U drugom dijelu Općinski načelnik je odgovarao na brojna pitanja novinara, među kojima se najviše njih odnosilo na kašnjenje u gradnji sportske dvorane i uzroke koji su do toga doveli. Općinski načelnik detaljno je govorio o svim preduzetim aktivnostima općinskih organa, te o razlozima zbog kojih još nije raskinut ugovor sa izvođačem radova, naglasivši da je izvođaču odmah na početku gradnje isplaćen znatan dio radova koje još do sada nije izveo, te da bi bilo izuzetno sporo izvršiti povraćaj sredstava za neizvršene obaveze, što bi još više produžilo gradnju, jer bi ta sredstva nedostajala – i to je jedini razlog zbog čega se još uvijek zahtijeva da izvođač izvrši ugovorne obaveze, odnosno nastavi započetu gradnju.
Novinari su se u više navrata vraćali na pitanje da li će protiv odgovornih lica, konkretno ranijeg načelnika, biti pokrenut postupak da bi se utvrdila njegova eventualna odgovornost za isplatu znatno većeg dijela sredstava u odnosu na izvedene radove, a Općinski načelnik Huskić naglasio je da nema razloga da se prema bilo kome ne pokrene postupak ako se utvrdi osnovana krivica.
Kada se tiče kapitalnih ulaganja u izgradnju infrastrukture u mjesnim zajednicama, istaknuo je da će, prema utvrđenom i usvojenom planu, ove godine 23 mjesne zajednice realizirati barem po jedan projekat, što je zaista značajno.
Također značajnu pažnju novinara pobudile su informacije o Projektu Ureda Općine Tešanj u Jelahu koji bi, kako je planirano, uskoro, nakon završetka javne rasprave i usvajanja na Općinskom vijeću, trebao krenuti i u realizaciju. Radi se, kako je naglasio Općinski načelnik, o približavanju usluga građanima, smanjenju njihovih troškova, efikasnijem i bržem pružanju usluga po principu da će se gotovo sve što se obavlja u sjedištu Općine moći obaviti i u Uredu Općine Tešanj u Jelahu. Inače, ovo je samo prvi takav ured među onima koji će se formirati u narednom periodu.