Potpisani ugovori za nove Start up ideje mladih

Općinski načelnk Suad Huskić potpisao je danas ugovore o poticajima u svrhu pokretanja vlastitih biznisa sa pet budućih poduzetnika – Amerlinom Mešinović (Proizvodnja zdrave domaće tjestenine), Mirnesom Ramić (Škola engleskog jezika), Osmanom Softićem (Proizvodnja mlijeka), Amirom Ajanovićem (Dizajn i print shop), Jasminom Mujkanovićem (Restauracija namještaja). Na javnom pozivu prošlo je šest mladih poduzetnika, od čega je jedan odustao u fazi potpisivanja ugovora, te će se u narednom periodu zaključiti ugovor sa sljedećim sa rang liste.

U posljednjih deset godina smo imali 179 poslovnih ideja, registrovano je 76 poslovnih subjekata, te ukupno otvoreno oko 163 radna mjesta. Preko 90% poslovnih ideja koje smo pomagali mladima da pokrenu, se održalo nakon isteka perioda u kojem imaju podršku Općine. Zbog toga smatramo opravdanim da nastavimo sa ovakvim projektom i smatramo da vrijedi i dalje ulagati u mlade ljude, kazao je Općinski načelnik Suad Huskić.

Osim ovih ugovora, u zadnje dvije godine Općina Tešanj je podržala 22 postojeća biznisa, koji zapošljavaju preko 45 radnika.

Projekat Start up ili Poslovne ideje mladih pokrenut je 2011. godine i do sada je ponudio različite projekte mladih ljudi. Po ovom modelu Općina podržava mlade poduzetnike na različite načine, a to podrazumjeva finansiranje troškova registracije preduzeća, doprinose za dio zaposlenih u periodu do 12 mjeseci, a u određenim slučajevima Općina je finansirala troškove zakupa poslovnog prostora i nabavku opreme.