Potpisani ugovori za nove Start up ideje mladih

Općinski načelnk Suad Huskić potpisao je danas ugovore o poticajima u svrhu pokretanja vlastitih biznisa sa osam budućih poduzetnika – Amela Rahmanović (Proizvodnja malča), Emin Solo (Proizvodnja mlijeka i uzgoj muznih krava), Kerim Vehab (Proizvodnja hrane i tov junadi), Asim Bošnjak (Obrada metala), Adisa Karahmet (Održavanje i čišćenje), Melina Ogrić (Grafički dizajn), Zlata Kruško (Salon ljepote) i Ahmed Mujkanović (Građevinska firma).

Danas su potpisana i tri ugovora za program Dijaspora, koji zajednički realizuju Općina Tešanj i Fondacija Mozaik. Ugovori su potpisani sa Danirom Alispahić i Indirom Mehinović (Thinker Lab radionica), Jasminom Solom (Prodaja novih, polovnih autodijelova, servis) i Šeherzadom Hasanien (Bosanska/Turska kuhinja).

Vrijednost današnjih ugovora je 103 200 KM. Projekat Start up ili Poslovne ideje mladih pokrenut je 2011. godine i do sada je ponudio 96 različititih projekata mladih ljudi. Za ovu namjenu izdvojeno je 750 000 KM.

Po ovom modelu Općina podržava mlade poduzetnike na različite načine, a to podrazumjeva finansiranje troškova registracije preduzeća, doprinose za dio zaposlenih u periodu do 12 mjeseci, a u određenim slučajevima Općina je finansirala troškove zakupa poslovnog prostora i nabavku opreme.