Omladinska banka Tešanj

Predstvnice Fondacije Mozaik i članovi kreditnog odbora Omladinske banke Tešanj danas su u Sali Općinskog vijeća uručili zahvalnice za realizovane projekte u okviru Omladinske banke koja u Tešnju djeluje od 2008. godine. Zlatne, srebrne i bronzane zahvalnice dobili su članovi odbora Omladinske banke Tešanj, kao i donatori koji su pomogli novčanim sredstvima pri realizaciji projekata.

Omladinska banka Tešanj u 2013. godini je podržala 10 projekata mladih u općini Tešanj. Ovi projekti su realizovani u periodu od juna do septembra mjeseca na teritoriji općine Tešanj.

Ukupna vrijednost realizovanih projekata iznosi 39.612,94 KM, od čega iz fonda Omladinske banke Tešanj je obezbijeđeno 18.669,94 KM, a neformalne grupe mladih su obezbijedile ukupno 20.943 KM kroz mobilizaciju lokalnih resursa od 6 institucija, 3 organizacije, 10 preduzeća i 17 građana.

U realizaciji ovih projekata je učestvovalo ukupno 142 volontera koji su doprinijeli sa 3 594 volonterskih sati, a ukupan broj korisnika ovih projekata je 1 705.

Program Omladinske banke BiH ima za cilj da poveća učešće mladih u razvoju lokalnih zajednica kroz aktivnu ulogu u procesima donošenja odluka, te pružanje podrške aktivnostima mladih u njihovim zajednicama kroz dodjelu bespovratnih novčanih sredstava projektima neformalnih grupa mladih.