Izvod iz zapisnika sa 3. sjednice Općinskog vijeća održane 30. decembra 2008. godine

Ćeman i Općinski načelnik sa saradnicima.
SREDSTVA JAVNOG INFORMISANJA:
Novinar gosp. Halid Fejzić, dopisnik FTV gosp. Hajrudin Redžović i predstavnici KTV «Smart» Tešanj.

Sjednicom predsjedava predsjedavajući Općinskog vijeća gosp. Vedran Kaser.
Tonski zapis i Zapisnik vodi Zahir Ibrahimkadić.

Nakon prozivke vijećnika od strane sekretara Vijeća, predsjedavajući Vijeća je konstatovao da današnjoj sjednici Vijeća prisustvuje svih 25 vijećnika, otvorio 3. sjednicu Vijeća i proglasio je javnom, te u ime Vijeća i u svoje lično ime, pozdravio prisutne goste i predstavnike medija.

Poslije toga pristupilo se razmatranju predtačaka dnevnog reda:

Ad. A
Bez rasprave Općinsko vijeće Tešanj je jednoglasno usvojilo slijedeći

ZAKLJUČAK

Usvaja se Zapisnik sa 2. sjednice Vijeća, održane dana 12.12.2008. godine.

Ad. B
Vijećnička pitanja i inicijative:
– Predsjedavajući Vijeća je podsjetio vijećnike da je na prethodnoj sjednici Vijeća postavljeno više vijećničkih pitanja na koja su pribavljeni odgovori. Vijećnici koji su postavili ta vijećnička pitanja nisu imali primjedbi na dobivene odgovore.
Nakon toga predsjedavajući Vijeća pozvao je vijećnike da, eventualno, postave nova vijećnička pitanja ili predlože inicijative:
– vijećnik Senad Subašić je kazao da je čuo kako je danas pred zgradom Općine bilo nekakvo okupljanje građana, pa je zamolio da Općinski načelnik ili predsjedavajući Vijeća upoznaju Vijeće o tome.
– Općinski načelnik, gosp. Fuad Šišić je pojasnio da su se danas pred zgradom Općine okupili demobilisani borci koji su protestovali što im nije isplaćena naknada prema odlukama Parlamenta i Vlade FBiH, da je primio i saslušao njihove predstavnike i o tome pred njima informisao premijera i resornog ministra Vlade FBiH, kao i Trezor, da su predstavnici ove populacije zadovoljni postupanjem Općine, te da je sve, uz asistenciju pripadnika policije, proteklo bez većih problema.
– vijećnik Rasim Omerbašić je zatražio odgovor (mišljenje) od Stručne službe Vijeća i Načelnika o četiri inicijative s prethodne sjednice Vijeća.
– sekretar Vijeća gosp. Ferid Mustafić je odgovorio da je vezano za inicijativu Kluba vijećnika SDP za izmjenu Statuta Općine Tešanj i Poslovnika o radu Vijeća s prethodne sjednice Vijeća na Kolegiju Vijeća dogovoreno da se od ostalih političkih stranaka koje participiraju u Vijeću pismeno zatraži odgovor da li ima potrebe za izmjene pomenutih akata, što je i urađeno, kao i dvije inicijative vezano za dostavu materijala, što je, takođe, danas i odrađeno.
– vijećnik Rasim Omerbašić je naglasio da su vijećnici danas, shodno Poslovniku, trebali dobiti mišljenje, odnosno tumačenje u vezi tih inicijativa.
– predsjedavajući Vijeća je odgovorio da je od strane sekretara Vijeća sve već rečeno u vezi tih inicijativa.
– vijećnik Amil Buljubašić je ukratko pojasnio da nikada nije postupljeno u skladu s Odlukom Vlade ZDK o zaštiti izvorišta Kraševo-Lepenica i Mravići (Doboj Jug) koja je donešena u decembru 2007. godine, gdje je Općini Tešanj stavljeno u obavezu da pripremi jedan projekat u kome bi se definisalo, a u naredne četiri godine izvršilo regulisanje otpadnih voda sa područja MZ Kraševo, te upitao zbog čega to nije urađeno?
– vijećnik Velid Joldić je zatražio da se u cilju zaštite nezaposlenih koji se nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Tešanj ukine Odluka kojom je regulisano da nezaposleni pribavljaju uvjerenja od poslodavaca o tome da su kod njih tražili zaposlenje, što je po njemu vrlo nekorektno i veliko opterećenje i za nezaposlene i za poslodavce od kojih neki za takva uvjerenja traže novčanu naknadu i time profitiraju, a što još više otežava položaj nezaposlenih, da prema njegovom mišljenu Zavod za zapošljavanje mora nezaposlenim tražiti posao, pa s obzirom na navedeno, a i da time nije spriječen rad „na crno“, predlaže, ukoliko je nadležnost nad Zavodom za zapošljavanje izvan nadležnosti Općine i Kantona, da Vijeće hitno zatraži ukidanje pomenute Odluke od strane organa koji je istu i donio, čime bi se Vijeće i Općinski načelnik ogradili od tog nehumanog postupka prema nezaposlenim.

Nakon toga predsjedavajući Vijeća je otvorio raspravu o dnevnom redu:
– vijećnik Benjamin Smailbegović je u ime Kluba vijećnika SDP zatražio da se 6. tačka dnevnog reda iz saziva „Prijedlog Odluke o otkupu reklamnih panoa“ skine s dnevnog reda i dao kratko obrazloženje: da je vezano za postojeće panoe postavljene na području MZ Tešanj na 26. sjednici ranijeg saziva Vijeća lično postavio vijećničko pitanje i dobio odgovor da će se naknadno pribaviti saglasnost i dozvola za njihovo postavljanje, pa s obzirom da je u samom startu učinjeno više grešaka, smatraju da bi trebalo temeljitije pripremiti ovu Odluku za narednu sjednicu Vijeća i otkloniti bilo kakve nedostatke i nedoumice:
1.Na osnovu koje saglasnosti i odobrenja su postavljeni reklamni panoi i da li su do danas pribavljeni saglasnost i odobrenje?
2.Koliko je naplaćeno sredstava u kasu Općine u periodu od kada su postavljeni do danas?
3.Ko će gazdovati sa reklamnim panoima i pod kojim uslovima naplaćivati naknadu za reklamiranje ako se oni otkupe?

Općinsko vijeće Tešanj sa 14 glasova “ZA”, 8 glasova “protiv” i 3 glasa “uzdržan” prihvatilo da se 6. tačka dnevnog reda iz saziva „Prijedlog Odluke o otkupu reklamnih panoa“ skine s dnevnog reda i temeljitije pripremi za narednu sjednicu Vijeća.

Nakon toga Općinsko vijeće Tešanj jednoglasno je usvojilo slijedeći


DNEVNI RED
1. Prijedlog Budžeta Općine Tešanj za 2009. godinu;
2. Prijedlog Odluke o izvršavanju Budžeta za 2009. godinu;
3. Prijedlog Odluke o formiranju Agencije za razvoj općine Tešanj;
4. Prijedlog Odluke o pokretanju aktivnosti radi privođenja namjene nekretnina koje su u obuhvatu regulacionog plana „Musala“ Tešanj II;
5. Prijedlog Odluke o utvrđivanje Javnog interesa za ustanovljenje služnosti po zahtjevu “BH Telecom” d.d. Sarajevo Direkcija Zenica;
6. Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o privremenom korištenju zemljišta državne svojine;
7. Prijedlog Rješenja o razrješenju i imenovanju Komisije za procjenu vrijednosti nekretnina u prometu;
8. Informacija o položaju penzionera sa aspekta životnog standarda na području općine Tešanj;
9. Informacija o provedenim Lokalnim izborima 5. oktobra 2008. godine na području općine Tešanj;
10. Prijedlog Rješenja o dodjeli zemljišta potrebnog za redovnu upotrebu objekta Panjalić
Velidi iz Tešnja i drugi.

Ad. 1

ZAKLJUČAK
Ne prihvata se prijedlog Budžeta Općine Tešanj za 2009. godinu.

Ad. 2

Predsjedavajući Vijeća je upoznao Vijeće da se, s obzirom da Budžet nije usvojen, po principu automatizma s dnevnog reda skida i 2. tačka: Prijedlog Odluke o izvršavanju Budžeta za 2009. godinu, pa je zbog toga kao posljednju tačku dnevnog reda današnje sjednice Vijeća predložio: Prijedlog Odluke o privremenom finansiranju Budžeta Općine Tešanj za period januar-mart 2009. godine, što je jednoglasno prihvaćeno od strane Vijeća.

Ad. 3
Općinski načelnik je saopštio da, s obzirom da Budžet nije usvojen, povlači prijedlog Odluke o formiranju Agencije za razvoj općine Tešanj.

Ad. 4
ZAKLJUČAK
Usvaja se Odluka o pokretanju aktivnosti radi privođenja namjene nekretnina koje su u obuhvatu regulacionog plana „Musala“ Tešanj II.

Ad. 5
ZAKLJUČAK
Usvaja se Odluka o utvrđivanje Javnog interesa za ustanovljenje služnosti po zahtjevu “BH Telecom” d.d. Sarajevo Direkcija Zenica.

Ad. 6
ZAKLJUČAK
Usvaja se Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o privremenom korištenju zemljišta državne svojine.

Ad. 7
ZAKLJUČAK
Ne prihvata se Rješenje o razrješenju i imenovanju Komisije za procjenu vrijednosti nekretnina u prometu.

Ad. 8
ZAKLJUČAK
Prima se na znanje Informacija o položaju penzionera sa aspekta životnog standarda na području općine Tešanj.

Ad. 9
ZAKLJUČAK
Prima se na znanje Informacija o provedenim Lokalnim izborima 5. oktobra 2008. godine na području općine Tešanj.

Ad. 10
ZAKLJUČAK
Usvaja se Rješenje o dodjeli zemljišta potrebnog za redovnu upotrebu objekta Panjalić Velidi iz Tešnja i drugi.

Ad. 11
ZAKLJUČAK
Usvaja se Odluka o privremenom finansiranju Budžeta Općine Tešanj za period januar-mart 2009. godine.

Predstavnici klubova političkih stranaka iskoristili su priliku da u svoje lično ime i u ime svojih klubova, građanima općine Tešanj i BiH čestitaju predstojeće novogodišnje i vjerske praznike.
Čestitkama se u svoje lično ime, i u ime Vijeća, pridružio i predsjedavajući Vijeća, a zatim se svima zahvalio na prisustvovanju današnjoj sjednici i zaključio rad 3. sjednice Općinskog vijeća Tešanj u 16,40 sati.

ZAPISNIČAR:
Zahir Ibrahimkadić

SEKRETAR VIJEĆA:
Ferid Mustafić

PRESJEDAVAJUĆI VIJEĆA:
Vedran Kaser, dipl. ing.inf.teh.