Izvještaj Službe Civilne zaštite

području užurbano provodili mjere sistematske dezinfekcije poplavljenih objekata, vodozahvata i zemljišta.
Prema informacijama Higijensko-epidemiloške službe Tešanj u toku dana su u potpunosti provedene mjere sistematske dezinfekcije u naselju Tešanjka i Medakovo, većim dijelom u gradu, i dijelovima naseljenog mjesta Mekiš, Dobropolje, Jablanica i Karadaglije.

Profesionalna vatrogasna jedinica Tešanj, Profesionalna vatrogasna jedinica Maglaj koja je jučer stigla da pruži dodatnu pomoć na terenu i JP „Rad“ su tokom čitavog dana vršili ispumpavanje vode iz poplavljenih bunara u Mekišu, Jablanici, Karadaglijama i Medakovu (26 bunara), a planski je dostavljana i pitka voda na poplavljena područja.
Nastavljeno je sa provođenjem aktivnosti na uspostavi komunikacija i prilaznih mostova u MZ Jablanica i Karadaglije, od strane putne i građevinske operative.
Provođene su i mjere asanacije terena, koje su imale za cilj čišćene i sklanjanje nanosa i naslaga iz objekata i dvorišta, gdje je angažovano stanovništvo u cilju pripreme za provođenje sistematske dezinfekcije.

Planski je dostavljana voda za piće na ugrožena područja.

Općinski štab civilne zaštite je održao sjednicu u 16:00 sati kojom prilikom je konstatovao trenutno stanje provođenja mjera i utvrđene naredne aktivnosti.
Donijet je zaključak da ulice u gradskom području treba još jednom oprati u cilju pojačanih mjera, što je i učinjeno tokom noći.
Takođe je zaključeno da se pojačaju aktivnosti na provođenju sistematske dezinfekcije poplavljenog područja.
Općinski štab je konstatovao da se stanje na poplavljenom području polako normalizuje, te da je potrebno do kraja provesti mjere koje će osigurati higijenske i druge uslove za normalan život stanovništva na poplavljenom području.

Danas 14.07.2009. (jutros)

Jutros je nastavljena aktivnost na provođenju svih potrebnih mjera zaštite i spašavanja i uklanjanja nastalih posljedica.

Ekipe Higijensko-epidemiološke službe Tešanj, Profesionalne vatrogasne jedinice Tešanj, Profesionalne vatrogasne jedinice Maglaj, JP „Rad“ Tešanj i Crvenog križa jutros su nastavile aktivnost na provođenju sistematske dezinfekcije poplavljenih područja.

I dalje ostaju na snazi upute Higijensko-epidemiološke službe i Općinskog štaba civilne zaštite o upotrebi i korištenju vode.