Izvještaj Službe Civilne zaštite

Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Tešanj su tokom čitavog proteklog dana na ugroženom području užurbano provodile mjere sistematske dezinfekcije poplavljenih objekata, vodozahvata i zemljišta.
Prema informacijama Higijensko-epidemiloške službe Tešanj u toku dana su provođene mjere sistematske dezinfekcije zaostalih objekata u Mekišu, Karadaglijama, Jablanici i Dobropolju, koji zbog nedovoljne očišćenosti nisu do sada u potpunosti dezinfikovani. Provođene su i mjere hiperhlorisanja bunara u prvoj fazi, kao i hlorisanje nakon drugog ispumpavanja. Vršeno je uzimanje uzoraka vode iz lokalnih vodozahvata u cilju utvrđivanja ispravnosti vode i preduzimanja daljih mjera. Ekipe na terenu provode sve aktivnosti kako bi se svi objekti zahvaćeni poplavom dezinfikovali.
Prema informaciji šefa HES-e dr. Sejdinović polako se privode kraju aktivnosti na dezinfekciji poplavljenog područja.

Profesionalna vatrogasna jedinica Tešanj, pripadnici DVD Jelah i Profesionalna vatrogasna jedinica Maglaj su tokom čitavog dana vršili drugu fazu ispumpavanja vode iz poplavljenih bunara u Jablanici, Karadaglijama, Mekišu, Dobropolju i Medakovu. Izvršeno je ispumpavanje i pranje rezervoara „Kraljevac“ na lokalnom vodovodu u Dobropolju i ponovno dovoženje i punjenje rezervoara vodom cisternama.
Vršena je dostava pitke vode, a izvršeno je i pranje asfaltnih površina na području Kiseljaka i glavnog puta u Jablanici.

Nastavljena je aktivnost na čišćenju korita rijeke Tešanjke.

Općinski štab civilne zaštite jučer nije održao sjednicu, već je ista zakazana za jutros (17.07.2009.) u 09:00 sati na kojoj će biti sumirane dosadašnje aktivnosti i razmatrani uslovi za proglašenje prestanka stanja prirodne nesreće.

Danas 17.07.2009. (jutros)

Jutros je nastavljena aktivnost na provođenju svih potrebnih mjera na uklanjanju nastalih posljedica.

Ekipe Higijensko-epidemiološke službe Tešanj, Profesionalne vatrogasne jedinice Tešanj, DVD Jelah i Profesionalne vatrogasne jedinice Maglaj jutros su nastavile aktivnost na provođenju završne faze sistematske dezinfekcije poplavljenih područja.

I dalje ostaju na snazi upute Higijensko-epidemiološke službe i Općinskog štaba civilne zaštite o upotrebi i korištenju vode iz bunara i lokalnih vodozahvata na poplavljenom području.

Služba civilne zaštite upozorava stanovništvo na poplavljenom području da
ukoliko prilikom čišćenja zemljišnih površina ili u blizini korita rijeka primjete neeksplodirana ubojna sredstva ili neka druga minsko-eksplozivna sredstva da ista nediraju i odmah obavijeste Operativni centar civilne zaštite na brojeve 121 i 123 ili Policijsku stanicu Tešanj na broj 122.