Izvještaj Službe Civilne zaštite

.
Ekipe Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Tešanj, Kantonalnog zavoda za javno zdravstvo, Doma zdravlja Zavidovići i Profesionalne vatrogasne jedinice su tokom čitavog dana na ugroženom području provodili mjere sistematske dezinfekcije poplavljenih objekata, vodozahvata i zemljišta.
Prema informacijama Higijensko-epidemiloške službe Tešanj u toku dana su u potpunosti provedene mjere sistematske dezinfekcije u naselju Tešanjka i Medakovo, većim dijelom u gradu, i dio naseljenog mjesta Mekiš.

Profesionalna vatrogasna jedinica i JP „Rad“ su tokom čitavog dana vršili ispumpavanje vode iz poplavljenih bunara u Mekišu, Jablanici i Karadaglijama, te dostavljala pitku vodu na poplavljena područja.
Nastavljeno je sa provođenjem aktivnosti na uspostavi komunikacija i prilaznih mostova u MZ Jablanica, koju provode putna i građevinska operativa.
Provođene su i mjere asanacije terena, koje su imale za cilj čišćene i sklanjanje nanosa i naslaga iz objekata i dvorišta, gdje je angažovano stanovništvo. JP „Rad“ Tešanj je tokom dana i noći bilo angažovano na čišćenju i sapiranju poplavljenih površina u gradu i Tešanjci.

Crveni križ općine Tešanj je tokom dana vršio obilazak ugroženih područja i dostavljao pomoć domaćinstvima u hrani i drugim namirnicama.

Pored toga zabilježena je i intervencija vatrogasne ekipe u Jelahu u 16:25 sati gdje je vršeno izvlačenje jedne osobe koja je skočila sa mosta u rijeku Usoru.

Općinski štab civilne zaštite je u 16:00 sati održao sjednicu na kojoj je razmotrena trenutna situacija i utvrđen stepen provedenih mjera, te utvrđene dalje aktivnosti na saniranje nastalih šteta. Štab je razmotrio i preliminarni izvještaj komisija o procjenjenim štetama koje iznose oko 2.500.000 KM. Štab je donio Naredbu kojom se pojačavaju aktivnosti na asanaciji terena u Jablanici i Karadaglijama.
Štab je u stalnom zasjedanju i preduzima sve potrebne mjere na otklanjanju nastalih posljedica od prirodne nesreće.

Danas 13.07.2009. (jutros)

Jutros je nastavljena aktivnost na provođenju svih potrebnih mjera zaštite i spašavanja i uklanjanja nastalih posljedica.

Ekipe Higijensko-epidemiološke službe Tešanj, Profesionalne vatrogasne jedinice, JP „Rad“ Tešanj i Crvenog križa jutros su nastavile aktivnost na provođenju sistematske dezinfekcije poplavljenih područja.

Jutros su krenule i aktivnosti na čišćenu korita rijeke Tešanjke od Tešnja do Tešanjke.

Tokom dana će biti upućen zahtjev Higijensko-epidemiološke službe svim lokalnim vodovodima na području općine Tešanj da dostave uzorke vode na laboratorijaku analizu.

I dalje ostaju na snazi upute Higijensko-epidemiološke službe i Općinskog štaba civilne zaštite o upotrebi i korištenju vode.

Općinski Štab civilne zaštite je sačinio plan dostave pitke vode na ugrožena područja, a stanovništvo je obavješteno putem mjesnih zajednica.