Coronavirus: Informacija od 18.3.2020. godine u 8,00 sati

Prema podacima Operativnog tima Doma zdravlja Tešanj, na području općine Tešanj u protekla 24 sata nema novih potvrđenih slučaja oboljelih od Corona virusa, niti je bilo sumnjivih slučaja koji su poslani na analizu. Trenutno su u samoizolaciji 252 pacijenta.

Podsjećamo sve one koji su nedavno boravili u rizičnim područjima zaraženim Corona virisom da su prema Naredbi kriznih štabova FBiH i ZDK obavezni poštovati boravak u samoizolaciji. Tokom jučerašnjeg dana u nadzor nad primjenom ovih naredbi uključena je Policijska stanica Tešanj.

U slučaju pojave simptoma bolesti (povišena temperatura, kašalj, otežano disanje) osoba se treba javiti TELEFONOM svom porodičnom ljekaru (od 07:00 do 15:00) ili u Službu hitne medicinske pomoći (od 00:00 do 24:00) na broj telefona 124.

Pozivaju se sve osobe sa područja općine Tešanj ( BH državljani i strani državljani), a koji su se u zadnjih 15 dana vratili u BiH iz Italije, Irana, Južne Koreje i Kine, bez obzira da li imaju simptome bolesti ili ne, da se jave u Higijensko-epidemiološku službu radi savjetovanja o daljnjem postupanju, te da ostanu u kućnoj izolaciji. Kontakt telefon na koji se možete javiti je 060/358-1754.

U utorak 17.3.2020. Federalni štab civilne zaštite objavio je set naredbi kojima se ograničava rad ugostiteljskih objekata, frizerskih salona, priređivanja igara na sreću i dr. Naredbe se mogu pogledati na http://www.fucz.gov.ba/naredbe-fscz-povodom-proglasenje-stanja-nesrece-uzrokovane-pojavom-koronavirusa-covid-19/

Informacije o primjeni naredbi, prijave nepoštivanja i dr. mogu se dobiti na broj telefona 121.