Coronavirus: Informacija (22.5.2020, 9,00 sati)

Prema službenim podacima Doma zdravlja Tešanj na području općine Tešanj trenutno je u kućnoj samoizolaciji 11 osoba po rješenju Općinskog sanitarnog inspektora, a pod zdravstvenim nadzorom je 8 osoba. Jučer je na analizu poslano 18 sumnjivih uzoraka i svi su negativni. Od početka pandemije COVID-19 iz Tešnja na analizu su ukupno poslana 534 uzorka, a pozitivnih nalaza je evidentirano 10. Trenutno sa područja općine Tešanj je 6 osoba oboljelih od COVID-19 i svi se nalaze na liječenju u KB Zenica. Od početka pandemije 3 pacijenta sa područja naše općine su oporavljena od COVID-19.

 

I dalje apelujemo na građane, da se strogo pridržavaju i poštuju preporuke nadležnih institucija za socijalno distanciranje i nošenje maski. Posebnu pažnju posvetiti na mjestima okupljanja.

 

Sanitarna inspekcija je vršila nadzor u objektima kojima je dozvoljen rad uz Preporuke (frizerski saloni, stomatološke ordinacije, ugostiteljski objekti). Frizerski saloni i stomatološke ordinacije terminiraju usluge te je smanjen rizik. Kod ugostiteljskih objekata s obzirom da se radi o početku rada uz veliki niz Preporuka usklađivanje sa propisanim je toku. Zbog naglog odobravanja rada većeg broja objekata, primjećeno je kršenje Preporuka u pojedinim objektima.