Fondacija Mozaik i Omladinska banka

U prisustvu 170 mladih iz BiH, članova odbora Omladinske banke, donatora i načelnika partnerskih opština/ općina u Domu mladih održana je promocija rezultata programa Omladinske banke, koji implementira Fondacija Mozaik uz podršku donatora Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), Balkanskog fonda za demokratiju (BTD), Nacionalne zaklade za demokratiju (NED) i 17 opština/općina u BiH.  

Za realizaciju 193 projekta, neformalnih grupa mladih iz 17 opština/općina, obezbjeđen je fond od 308.052 KM, a kroz mobilizaciju lokalnih resursa mladi su u robi, novcu i uslugama prikupili 426.406 KM, te ukupna vrijednost projekata iznosi 734.458 KM. Na realizaciji projekata je učestvovalo 2.640 volontera, a broj korisnika u zajednicama je 105.482.

Mladi kroz program Omladinske banke šalju  jasnu poruku da su fantastičan resurs. Uz inicijalni poticaj su ostvarili rezultate koji će život u njihovim zajednicama učiniti ljepšim i sadržajnijim.
Gospodin Allan Reed, direktor USAID u BiH je tokom obraćanja istakao „mladi ljudi su budućnost ove zemlje. Podržavanje ekonomskog i demokratskog angažmana mladih  je prioritet američke vlade u Bosni i Hercegovini. USAID i Američka ambasada podržavaju mnogo aktivnosti koje se odnose na mlade, uključujući edukaciju, obuku, građansku participaciju. Mi vjerujemo da mladi mogu biti odgovorni lideri u civilnom društvu i procesu donošenja odluka“.
Ovom prilikom uručena je i zahvalnica Općinskom načelniku Fuadu Šišiću za podršku Općine Tešanj projektima mladih, a zahvalnicu je u ime Načelnika primio pomoćnik Općinskog načelnika Suad Huskić.