Zapisnik sa 18. sjednice Općinskog vijeća Tešanj

 

Sjednicom predsjedava predsjedavajući Općinskog vijeća gosp. Vedran Kaser, zajedno sa zamjenikom predsjedavajućeg Vijeća gosp. Handžić Hasanom.

 

Nakon prozivke vijećnika predsjedavajući Vijeća je konstatovao da današnjoj sjednici Vijeća od ukupno 25 vijećnika prisustvuju 23 vijećnika, čime su se stekli uslovi za punovažno odlučivanje, otvorio 18. sjednicu Vijeća i proglasio je javnom, te u ime Vijeća i u svoje lično ime pozdravio prisutne goste i predstavnike medija.

 

Poslije toga pristupilo se razmatranju predtačaka dnevnog reda:

 

Ad. A

Općinsko vijeće Tešanj jednoglasno je usvojilo slijedeći

ZAKLJUČAK

Usvaja se Zapisnik sa 16. sjednice Vijeća održane dana 30.03.2010. godine.

Ad. B

Vijećnička pitanja i inicijative (odgovori):

– vijećnik Sejid Brka je vezano za njegovu inicijativu da se u zvanični naziv Doma kulture Tešanj ugraditi ime Safet Hadžihasić saopštio da i nakon dobivenog odgovora/mišljenja Klub vijećnika BPS SH traži da se Vijeće izjasni o ovoj inicijativi i pozvao vijećnike da podrže njihov prijedlog, nakon čega je izvršeno izjašnjavanje vijećnika:

 

– inicijativa vijećnika Brka Sejida u ime Kluba vijećnika BPS SH:

„U zvanični naziv Doma kulture Tešanj ugraditi ime Safet Hadžihasić, a da se u narednom periodu na Domu sačini spomen ploča sa sadržajnim podacima o Safetu i njegovoj donaciji.“ – (7 glasova “ZA” i  16 glasova „uzdržan“) – nakon čega je predsjedavajući Vijeća konstatovao da ovaj prijedlog nije usvojen.

 

– predsjedavajući Vijeća je vezano za inicijativu vijećnika Unkić Mirze (multietničko groblje) saopštio da je o tome razgovarao sa Općinskim načelnikom i dobio obećanje da će odgovor/mišljenje biti dostavljeno za narednu sjednicu Vijeća, jer lokacija nije sporna ali su problem potrebna finansijska sredstva, tako da će realizacija biti obavljena u toku nove budžetske godine.

 

Nakon toga predsjedavajući Vijeća je upoznao Vijeće da je nedavno pristigla inicijativa Kluba vijećnika SBiH da se u naziv JU Opća bolnica Tešanj dodaju riječi: Prim. Dr. Muhamed Članjak“, o kojoj će se mišljenje pribaviti za narednu sjednicu Vijeća.

 

Drugih primjedbi na dobivene odgovore nije bilo.

 

Nova vijećnička pitanja i inicijative:

vijećnik Hasan Handžić je na traženje građana iz Miljanovaca vezano za znatna oštećenja lokalnog  puta Miljanovci – Lončari, nastala nakon polaganja glavnog voda vodovoda Pousorje, postavio slijedeće pitanje: Ko će sanirati navedenu trasu puta koja je znatno oštećena i ko inače sanira slična oštećenja puta, investitor ili izvođač radova?

– vijećnik Sejid Brka je saopštio da je dobio informaciju da volonteri u Općini danas imaju posljednji radni dan, pa je predložio Načelniku sa saradnicima da sagledaju zakonske i ekonomske mogućnosti da se njihov rad u Općini produži do okončanja perioda godišnjih odmora?

– vijećnika Amil Buljubašić je podsjetio da je na prethodnoj 16. sjednici Vijeća, u okviru rasprave o Informaciji o realizaciji kapitalnih i ostalih projekata za 2009. godinu, Načelnik tokom svoje diskusije obećao da će na postavljena pitanja pismeno dogovoriti do naredne sjednice Vijeća (detalji o utrošenih 7.000 KM u MZ Jelah za izradu projektne dokumentacije i preostalih 6.000 KM u MZ Kraševo od asfaltiranja puta), a pošto odgovor još nisu dobili zatražio je informaciju o tome.

Nakon toga predsjedavajući Vijeća je otvorio raspravu o dnevnom redu (saziv od 14 tačaka):

Općinski načelnik je predložio da dodatna tačka dnevnog reda bude Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o radnom vremenu u određenim djelatnostima na području općine Tešanj jednoglasno prihvaćeno,

Predsjedavajući Vijeća je predložio da dodatna tačka dnevnog reda bude Prijedlog Rješenja o razrješenju i imenovanju člana drugostepene Komisijejednoglasno prihvaćeno.

 

 

Općinsko vijeće Tešanj jednoglasno je usvojilo slijedeći

DNEVNI RED

1.

2.

3.


4.


5.

6.

Izvještaj o izvršenju Budžeta Općine Tešanj za 2009. godinu;

Prijedlog Odluke o uspostavi Registra budžetskih korisnika općine Tešanj;

Prijedlog Odluke o prenosu prava na nekretninama sa JP “Veterinarska stanica” d.o.o. Tešanj

u korist Općine Tešanj;

Prijedlog Odluke o pristupanju izrade regulacionog plana „Turističko-rekreacione zone O.

Planje“;

Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o osnivanju Općinskog štaba civilne zaštite;

Prijedlog Rješenja o razrješenju i imenovanju člana Stručne komisije za davanje ocjene o

mogućnosti legalizacije bespravno izgrađene građevine;

7. Informacija o zimskom održavanju cesta na području općine Tešanj u periodu od 15.11.2009. do 15.03.

2010. godine;

8. Informacija o radu Biroa za zapošljavanje Tešanj u 2009. godini;

9. Informacija o položaju boračkih populacija općine Tešanj;

10. Informacija o položaju penzionera sa aspekta životnog standarda na području općine Tešanj;

11. Prijedlog Rješenja o utvrđivanju prava vlasništva na zemljištu državne svojine u korist Popržanović Rame iz Trepča;

12. Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o radnom vremenu u određenim

djelatnostima na području općine Tešanj;

13. Prijedlog Rješenja o razrješenju i imenovanju člana drugostepene Komisije.

Ad. 1

U raspravi po ovoj tački dnevnog reda učestvovali su:

vijećnik Munevera Alić  je saopštila da će Kluba vijećnika SBiH glasati za Izvještaj o izvršenju budžeta, s tim da se slaže sa mišljenjem Komisije za budžet.

vijećnik Mirza Unkić je saopštio da će Kluba vijećnika SDP prilikom glasanja o Izvještaju ostati uzdržan jer se vidi da bi bez prenosa sredstava iz 2008. godine Budžet bio u minusu od oko 1.052.000 KM što ukazuje da Budžet za 2009. godinu nije bio dobro planiran i da se stalno ponavlja prenošenje sredstava, a da je rezultat toga, u principu, manje investiranje u kapitalne projekte koje je realno moguće realizirati, tako da je potrebno prestati sa zamajavanjem građana s projektima koje nije moguće realizovati, da sredstva Operativne budžetske rezerve nisu trošena u skladu sa Zakonom o budžetima, a dijeljena su bez ikakvih kriterija, osim za sanaciju šteta od poplave, ta sredstva su dijeljena i za jednokratne novčane pomoći što nije u skladu sa Zakonom, napominjući da, pored toga, u Budžetu postoji zasebna stavka Jednokratne materijalne pomoći putem organa uprave, koje uglavnom dodjeljuje Općinski načelnik u predviđenom iznosu od 40.000 KM, ali je u te svrhe utrošeno cca 41.000 KM što takođe nije u skladu sa Zakonom.

– vijećnik Amir Kurtić je saopštio da će Kluba vijećnika SDA podržati ovaj Izvještaj, a vijećniku Unkiću je odgovorio da se po Zakonu svaka stavka može prekoračiti do 10 %, tako da Načelnik nije prekršio Zakon i da nije tačna tvrdnja njegovog prethodnika u tom pogledu, te da mu je drago što postoji tačan pregled utroška sredstava Operativne budžetske rezerve iz koga se vidi da je većina tih sredstava utrošena na sanaciju šteta od poplave 2009. godine, uz napomenu da je recesija uticala na punjenje Budžeta i da se nada da će u tom pogledu ova godina biti bolja.

– vijećnik Sejid Brka je ukazao da je radi javnosti trebalo pomenuti i mišljenje Komisije za budžet koja je dala određene primjedbe, te u svojstvu člana te Komisije saopštio da se jedna od primjedbi odnosila na prenaglašeno trošenje Operativne budžetske rezerve za socijalna davanja ali da prekoračenja stavki Budžeta nije bilo, uz napomenu da je preporuka Komisije da se ubuduće za značajnije projekte realizovane tokom godine dodatno izvrši izvještavanje u pogledu ugovorenih, realizovanih i eventualno aneksiranih vrijednosti, kako bi se znalo da li je bilo prekoračenja i da li su ona opravdana ili ne, i da li je ostalo neutrošenih sredstava, pa zbog svega navedenog predlaže da se uz primjedbe Komisije za budžet usvoji predloženi Izvještaj.

vijećnik Mirza Unkić je replicirao vijećniku Kurtiću kazavši da nisu protiv utroška sredstava Operativne budžetske rezerve za sanaciju šteta od elementarnih nepogoda, ali da je protiv utroška tih sredstava u druge svrhe što nije u skladu sa Zakonom, jer je moglo biti još elementarnih nepogoda do kraja godine, a sredstva su utrošena u druge svrhe.

– Općinski načelnik  je kazao da nije fer stav od strane Kluba vijećnika SDP-a, koji ničim nije utemeljen i bez ijednog argumenta, da to nije fer jer se radi o izvršenju Budžeta koji „ste vi donijeli“ a „mi smo ga korektno trošili“ i na vrijeme tražili rebalans itd., te da je Komisija za budžet, čiji je jedan član iz SDP-a, jednoglasno dala podršku ovom Izvještaju, uz napomenu da je prenos sredstava iz 2008. godine potpuno legitiman.

 

Nakon rasprave Općinsko vijeće Tešanj je sa 18  glasova “ZA” i  5 glasova „uzdržan“ donijelo slijedeći

ZAKLJUČAK

Usvaja se Izvještaj o izvršenju Budžeta Općine Tešanj za 2009. godinu.

 

Ad. 2

U ime predlagača gosp. Hamzalija Hojkurić je ukratko pojasnio prijedlog Odluke.

 

Bez rasprave Općinsko vijeće Tešanj jednoglasno je donijelo slijedeći

ZAKLJUČAK

Usvaja se Odluka o uspostavi Registra budžetskih korisnika općine Tešanj.

 

Ad. 3

Bez rasprave Općinsko vijeće Tešanj jednoglasno je donijelo slijedeći

ZAKLJUČAK

Usvaja se Odluka o prenosu prava na nekretninama sa JP “Veterinarska stanica” d.o.o. Tešanj

u korist Općine Tešanj.

Ad. 4

Bez rasprave Općinsko vijeće Tešanj jednoglasno je donijelo slijedeći

ZAKLJUČAK

Usvaja se Odluka o pristupanju izrade regulacionog plana „Turističko-rekreacione zone O.

Planje.

Ad. 5

Vijećnik Amir Kurtić je podsjetio na raniji usvojeni zaključak Vijeća da se u ovakvim slučajevima, kada se mijenja dio Odluke, uz prijedlog izmjena dostavi i ranija Odluka.

 

Nakon toga Općinsko vijeće Tešanj je jednoglasno donijelo slijedeći

ZAKLJUČAK

Usvaja se Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o osnivanju Općinskog štaba civilne zaštite.

Ad. 6

Bez rasprave Općinsko vijeće Tešanj  je jednoglasno donijelo slijedeći

ZAKLJUČAK

Usvaja se Rješenje o razrješenju i imenovanju člana Stručne komisije za davanje ocjene o

mogućnosti legalizacije bespravno izgrađene građevine.

Ad. 7

U raspravi po ovoj tački dnevnog reda učestvovali su:

vijećnik Amil Buljubašić je podsjetio da je u svojim ranijim diskusijama na prethodnim sjednicama Vijeća ukazivao da postoje neke MZ koje nisu obuhvaćene dodjelom sredstava za zimsko održavanje puteva jer su obuhvaćeni samo glavni putevi, da one nisu u ravnopravnom položaju sa ostalim MZ što je velika šteta, pa predlaže da se ubuduće vodi više računa o dodjeli sredstava za održavanje ostalih puteva.

– vijećnik Benjamin Smailbegović je kazao da Kluba vijećnika SDP prihvata na znanje ovu Informaciju uz sugestiju da se za narednu sezonu MZ ili naseljeno mjesto Jelah stavi u malo ravnopravniji položaj sa ostalim MZ, jer je u protekloj sezoni ova urbana sredina dobila ukupno 11.000 KM za održavanje samo par ulica, mada u Jelahu postoji cca 50 ulica, što ukazuje da su joj potrebna veća sredstva (ostalih 20 MZ dobilo ukupno 88.350,00 KM), te ukazao na veliku razliku između visine sredstava koje dobiju MZ u odnosu na izvođače radova po tenderu i upitao da li to rade dobrovoljno po niskoj cijeni?

–  vijećnik Adem Huskić je kazao da se ovakvim načinom zimskog održavanja administracija bavi već 5-6 godina i da je prošla sezona rađena na bazi ranijih iskustava, pojašnjavajući da se cijene održavanja postižu tenderom (glavni putevi – magistralni,regionalni i kategorisani), a drugim dijelom se dijele na MZ proporcionalno (ostatak lokalnih i nekategorisani putevi) dužini putne mreže koja se održava, važnosti pojedinih puteva itd., uz konstataciju da se one uglavnom dobro snalaze u tome, s tim da samo neke imaju problema sa ugovaranjem cijena i da je nekoliko MZ već u ranijem periodu odbilo da organizuju ovakvo održavanje puteva na svom području, naglašavajući da se o eventualnom proširenju putne mreže koja se održava može razgovarati prilikom usvajanja novog budžeta, tako da Kluba vijećnika SDA prihvata ovakvu Informaciju, i ukupno zimsko održavanje puteva ocjenjuju uspješnim, ako se izuzme nekoliko manjih problema, imajući u vidu kakva je bila prošla zima i kolika je bila količina padavina, te da su i izvođači i nadzor dobro obavili svoj posao.

– Općinski načelnik  je kazao da je vijećnik Huskić već pojasnio principe raspodjele sredstava za zimsko održavanje tako da su sve sugestije dobrodošle ukoliko se budžetski mogu pokriti, ali da, s obzirom da su sjednice Vijeća javne, nije fer da neko, izražavajući svoje lično mišljenje, kaže da neke MZ nisu dovoljno uobzirene i da su u neravnopravnom položaju, što nije tačno i na terenu može stvoriti sasvim pogrešnu sliku, tvrdeći da je sve urađeno po kriterijima i detaljnije pojasnio da se čisti putna mreža kako bi se osigurao nesmetan saobraćaj na području općine, da se sve može provjeriti jer postoje precizni podaci u Informaciji, koje treba imati u vidu prije nego što se izađe za govornicu, tako da stvarno nije bilo namjere da se neke MZ privileguju, naglašavajući da se već duže vremena na različite načine neutemeljeno želi prikazati da MZ Jelah nije u ravnopravnom položaju sa ostalim MZ i da treba prestati sa takvom praksom pritiska i dezinformisanja građana te MZ.

vijećnik Amil Buljubašić je replicirao kazavši da su u Informaciji navedene samo 22 MZ što nije konačan broj MZ na području općine Tešanj (25) i da je u svom prethodnom istupu imao namjeru da skrene pažnju da sve MZ dobiju sredstva za zimsko održavanje „ostalih puteva“ na svom području, čime bi bile uobzirene i MZ koje sada ne dobivaju ta sredstva i nisu pokrivene tenderskom pogodbom.

vijećnik Jakub Rošić je pojasnio da su preostale 2-3 MZ obuhvaćene tenderom, tako da su na taj način privilegovane, a ne oštećene.

vijećnik Amil Buljubašić je replicirao ukazavši da „ovakav način navođenja poluistina ne ide nikome u prilog“, da je već ranije razgovarano sa pomoćnikom Načelnika i dobivena obećanja da će se pokušati iznaći način da i preostale MZ dobiju sredstva, tako da i dalje stoji konstatacija da te MZ nisu u ravnopravnom položaju, zbog neželje, propusta i sl.

– vijećnik Amir Kurtić je naglasio da je prošle godine postojala dilema da li organizaciju zimskog održavanja ustupati MZ i da se to ipak pokazalo kao dobar potez, te zatražio od pomoćnika Načelnika da pojasni zbog čega preostale MZ nisu dobile pomenuta sredstva, ili su pokrivene tenderom ili nisu htjele da to organizuju pa su naknadno pokrivene tenderom i da su na taj način utrošena sredstva koja su im bila namijenjena?

– gosp. Hamzalija Hojkurić je dao kratko pojašnjenje navodeći da su sve MZ obuhvaćene zimskim održavanjem najnužnijeg dijela puteva za prohodnost i da u mnogim postoje još neki putevi koji nisu obuhvaćeni i koje MZ svojom snalažljivošću održavaju na različite načine, navodeći da je MZ Kraševo obuhvaćena cijelom dužinom puta od M-4 do spoja sa Matuzićima i Lepenicom, Medakovo – put prema MZ Šije  sa 100 % održavanjem i MZ Bukva kroz javnu nabavku u organizaciji Općine Tešanj, te da je vrlo malo prostora za proširivanje mreže puteva koja se održava jer bi to zahtijevalo puno veća sredstva.

vijećnik Amil Buljubašić je replicirao da se „ovdje govori“ o MZ koje su imale svoje održavanje a obuhvaćene su i tenderskim održavanjem, te da se u MZ Kraševo održava samo jedan od puteva i da je provjerom kod ostalih MZ ustanovljeno da iste dobivaju neka sredstva za održavanje ostalih puteve, naglašavajući da je u razgovoru sa pomoćnikom Načelnika obećano da će dobiti 800-900 KM po dužnom kilometru za čišćenje ostalih puteva, što imaju i ostale MZ jer svaka od njih ima bar po jedan lokalni put koji se čisti tenderom a dobivaju sredstva i za održavanje ostalih puteva navodeći MZ Kalošević i Tešanjka za primjer.

 

Nakon toga Općinsko vijeće Tešanj je sa 22 glasa “ZA”  i  2 glasa „uzdržan“ donijelo slijedeći

 

ZAKLJUČAK

Prima se na znanje Informacija o zimskom održavanju cesta na području općine Tešanj u periodu od 15.11.2009. do 15.03.2010. godine.

Ad. 8

U raspravi po ovoj tački dnevnog reda učestvovali su:

– vijećnik Mirza Unkić je saopštio da Klub vijećnika SDP prihvata ovu Informaciju, sugerisao da se kao i u drugim pojedinim općinama, Biro približi nezaposlenim licima i rastereti od gužvi, otvaranjem punktova na terenu u Jelahu i Tešanjci, te predložio da Vijeće uputi ovu inicijativu Birou za zapošljavanje Tešanj, da je razmotri i ponudi odgovarajuće rješenje.

– vijećnik Sejid Brka je kazao da se preko ove Informacije ne može preći tek tako, jer se njen obrađivač potrudio da ona bude što bolje urađena, da ona sadrži mnogo podataka i da, po njemu, vijećnici trebaju sebi postaviti pitanje „šta mi možemo učiniti sa ovoga nivoa“ za podršku Birou i poboljšanje postojećeg stanja, da je vidljivo da Biro malo toga može učiniti bez pomoći viših nivoa vlasti, da ga je razočaralo saznanje da je ZDK ostvarena sredstva od privatizacije u iznosu od oko 8,5 miliona KM preusmjerio u kapitalna ulaganja a ne u zapošljavanje, da navedeni podaci vezani za općinu Tešanj govore da se stanje ne popravlja u odnosu na prethodni period i da stagnira, da je i dalje jako prisutan rad na crno i da je lično upoznat kroz rad Udruženja privrednika da se u tom pravcu radilo jako puno i da je problem zakonska procedura, da od skora u ZDK postoji i Glavni inspektor rada, koji i pored velikog angažmana na eliminisanju ove pojave kaže da ipak ne može ništa značajnije učiniti jer ne može ništa preduzeti protiv onih koji nemaju registrovanu radnju i da je takvih puno, te na kraju ponovio potrebu da se vidi šta Vijeće može učiniti u okviru svojih nadležnosti da stanje krene u pozitivnom smjeru, predlažući da se razmisli i da se na nekoj od narednih sjednica Vijeća vijećnici izjasne o tome.

vijećnik Munevera Alić je saopštila da u Informaciji postoje statistički podaci koji su odraz realnog stanja, da je prisutna stagnacija i povećan broj nezaposlenih jer je recesija pogodila gotovo cijelu Evropu pa tako i našu općinu, navodeći da je ona lično bila na par sastanaka nakon što je Biro dobio ogromna sredstva za dokvalifikaciju (prekvalifikaciju) i da je tu puno urađeno, a što se može navesti kao pozitivan primjer i da se nada da će se kroz nastavak tog projekta na području naše općine ipak nešto pokrenuti, te na kraju pohvalila rad uposlenih Biroa jer se više puta lično uvjerila sa kakvim problemima se sve oni susreću u svom radu.

 

Nakon toga Općinsko vijeće Tešanj  je jednoglasno donijelo slijedeći

ZAKLJUČAK

Prima se na znanje Informacija o radu Biroa za zapošljavanje Tešanj u 2009. godini.

Ad. 9

Vijećnik Hasan Handžić je sugerisao da se ubuduće u ovakvu Informaciju uvaže i informacije četiri udruženja boračkih kategorija sa područja općine Tešanj, kako bi Vijeće imalo cjelovitu sliku o stanju u ovoj oblasti.

 

Općinsko vijeće Tešanj  je jednoglasno donijelo slijedeći

 

ZAKLJUČAK

Prima se na znanje Informacija o položaju boračkih populacija općine Tešanj.

Ad. 10

Bez rasprave Općinsko vijeće Tešanj  je jednoglasno donijelo slijedeći

ZAKLJUČAK

Prima se na znanje Informacija o položaju penzionera sa aspekta životnog standarda na području općine Tešanj.

Ad. 11

Bez rasprave Općinsko vijeće Tešanj  je jednoglasno donijelo slijedeći

ZAKLJUČAK

Usvaja se Rješenje o utvrđivanju prava vlasništva na zemljištu državne svojine u korist Popržanović Rame iz Trepča.

Ad. 12

Bez rasprave Općinsko vijeće Tešanj  je sa 21 glas “ZA”  i  2 glasa „uzdržan“ donijelo slijedeći

ZAKLJUČAK

Usvaja se Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o radnom vremenu u određenim djelatnostima na području općine Tešanj.

Ad. 13

Bez rasprave Općinsko vijeće Tešanj  je jednoglasno donijelo slijedeći

ZAKLJUČAK

Usvaja se Rješenje o razrješenju i imenovanju člana drugostepene Komisije.

Nakon toga predsjedavajući Vijeća se svima zahvalio na prisustvovanju današnjoj sjednici i zaključio rad 18. sjednice Općinskog vijeća Tešanj u 15,10 sati.

 

ZAPISNIČAR:

Zahir Ibrahimkadić

PREDSJEDAVAJUĆI VIJEĆA

Vedran Kaser, dipl.ing.inf.teh.