Zapisnik sa 21. sjednice Općinskog vijeća Tešanj

 

Nakon prozivke vijećnika predsjedavajući Vijeća je konstatovao da današnjoj sjednici Vijeća od ukupno 25 vijećnika prisustvuje 19 vijećnika, čime su se stekli uslovi za punovažno odlučivanje, otvorio 21. sjednicu Vijeća i proglasio je javnom, te u ime Vijeća i u svoje lično ime pozdravio prisutne goste i predstavnike medija.

 

Poslije toga pristupilo se razmatranju predtačaka dnevnog reda:

 

Ad. A

Općinsko vijeće Tešanj jednoglasno je usvojilo slijedeći

ZAKLJUČAK

Usvaja se Zapisnik 20. sjednice Vijeća održane dana 16.08.2010. godine.

Ad. B

Vijećnička pitanja i inicijative (odgovori):

– vijećnik Mirza Unkić je vezano za svoju inicijativu (multietničko gradsko groblje) saopštio da je zadovoljan odgovorom, da ostaje pri inicijativi i zatražio da se ide na rješavanje i ostalih groblja na općini Tešanj na istoj lokaciji.

– vijećnik Sejid Brka je vezano dva pitanja saopštio: tužba Vemal – zadovoljan odgovorom mada se čeka postupak, poligon u MZ Dobropolje/Mekiš: da je samo dato mišljenje, insistira da se pokrene istraga.

– vijećnik Mirza Unkić (finansiranje MZ Jelah za redovnu djelatnost) – nije zadovoljan odgovorom i predlaže pretres ovog pitanja na današnjoj sjednici Vijeća.

Na prijedlog vijećnika Unkić Mirze Općinsko vijeće Tešanj je sa 10 glasova “ZA”, 4 glasa „protiv“ i  5 glasova „uzdržan“ donijelo slijedeći

ZAKLJUČAK

Da se kao 14. tačka dnevnog reda današnje sjednice Vijeća uvrsti pretres vijećničkog pitanja vezanog za finansiranje MZ Jelah.

Vijećničke inicijative sa prethodnih sjednica Vijeća:

1. vijećnik Hasan Handžić (zgrada u nedovršenom stanju kod zgrade MUP-a):

– vijećnik Senad Subašić je saopštio da je Klub vijećnika SDP-a protiv ovakvog zaključka koji je predložen od strane Načelnika ili resorne Službe jer se kao i u mnogim drugim slučajevima objekat gradi bez potrebne dokumentacije, tako da su protiv bilo kakve legalizacije ovog objekta.

– vijećnik Hasan Handžić je pojasnio da je njegova inicijativa bila u pravcu rješavanja nastalog rugla – ili legalizacija ili da se objekat ukloni, tako da je potrebno da se Vijeće danas izjasni o odgovoru resorne Službe.

– vijećnik Sejid Brka je kazao da se preko ovog pitanja ne može tek tako preći, da radi ko šta hoće i da se time ne poštuju organi i institucije, da je neko za ovaj objekat izdao urbanističku sagalasnost a da inspektor nije naredio rušenje istog, tako da je potrebno danas jasno kazati NE i da to cijela javnost zna, kako do ovakvih slučajeva ne bi dolazilo ubuduće.

Pauza u radu Vijeća trajala je od 14,12 do 14,30 sati.

U nastavku sjednice Vijeća predsjedavajući Vijeća je zatvorio raspravu i predložio prijedlog zaključka:

Usvaja se inicijativa da nadležna Služba predloži Općinskom vijeću uslove i rješenja pod kojima bi se mogli nastaviti radovi na zgradi kod MUP-a – 9 glasova „protiv“ i  10 glasova „uzdržan“, nakon čega je konstatovao da inicijativa nije dobila potrebnu većinu glasova.

2. vijećnik Mirza Unkić u ime Kluba vijećnika SDP (multietničko gradsko groblje):

Razmatrajući inicijativu vijećnika Unkić Mirze u ime Kluba vijećnika SDP Općinsko vijeće Tešanj jednoglasno je donijelo slijedeći

ZAKLJUČAK

Usvaja se inicijativa da se izgradi gradsko multietničko groblje Tešanj.

3. vijećnik Sejid Brka (video nadzor umjesto ležećih policajaca) je pojasnio da je u odgovoru navedeno da će sadašnji ležeći policajci biti zamijenjeni video nadzorom (kamerom) i da će to provesti MUP uz zajedničko finansiranje Općine, pa je potrebno u budžetu za narednu godinu planirati ta sredstva, tako da odustaje od svoje inicijative.

Nova vijećnička pitanja i inicijative:

– vijećnik Munevera Alić je kratko obrazložila i postavila dva vijećnička pitanja (priloženo u pismenoj formi):

1. Zašto nisu raspisani tenderi za sve projekte obuhvaćene Zaključkom Vlade ZDK sa 184. sjednice od 22.06.2010. godine, koji će se realizovati sredstvima sa ESCROW računa i kada će biti raspisani tenderi za preostale projekte, te u kojoj je fazi realizacija projekata za koje su raspisani tenderi?

2. Zašto nisu otpočeli radovi na projektima za asfaltiranje lokalnih cesta u Kaloševiću i Šijama i ko će snositi odgovornost za ne poštivanje potpisanih ugovora?

 

– vijećnik Senad Subašić je postavio dva vijećnička pitanja:

1. Vezano za eksploataciju šljunka iz rijeke Usore u MZ Kalošević i Mrkotić, navodno po odobrenju Načelnika, a u cilju saniranja klizišta,  kazao je da SDP ne odobrava da se na ovakav način jedan problem rješava otvaranjem drugog problema, da se time narušavaju pretpostavke za kvalitetno vodosnabdijevanje, razvoj turizma i narušava eko-sistem unatoč usvojenoj Strategiji „Tešanj – sredina ekološke svijesti, čistoće i reda“, pa zbog toga traže da Općinski načelnik dostavi detaljan izvještaj Općinskom vijeću o eksploataciji šljunka koja se ovih dana vrši, te da se utvrdi uz čiju suglasnost se vrši nedozvoljena eksploatacija šljunka?

2. Da li savjetnik Općinskog načelnika prima platu veću od plate predviđene Odlukom Vijeća, u kojoj vezano za koeficijente u članu 3. stoji da savjetnik Načelnika ima koeficijent u visini stručnog savjetnika, jer ima informaciju da savjetnik čitavo vrijeme prima plaću po koeficijentu 3,29, pa zbog toga traže odgovor od Načelnika?

– vijećnik Benjamin Smailbegović je podsjetio na raniju inicijativu Kluba vijećnika SDP-a vezanu za novu ulicu Tešanj – Jelah (treća saobraćajna traka) i upitao dokle se došlo sa tom aktivnošću?

Nakon toga predsjedavajući Vijeća je otvorio raspravu o dnevnom redu (saziv od 13 tačaka + 14. tačka pretres v/p):

– vijećnik Mirza Unkić je u ime Kluba vijećnika SDP-a predložio da se tačka 10. iz saziva skine sa dnevnog reda jer je potrebno bolje riješiti stanje na terenu, naglasivši da je Općini dostavljena peticija od strane građana MZ Bukva koji su protiv planiranog odlaganja životinjskog otpada na toj lokaciji.

– gosp. Hamzalija Hojkurić je u ime predlagača ukratko pojasnio da se ovom Odlukom, između ostalog, privremeno rješava problem jednog poslovnog subjekta („MADI“ d.o.o.) koji bi u suprotnom bio prinuđen da obustavi proces proizvodnje, da je tom subjektu ostavljen period od jedne godine da trajnije riješi taj problem, da su prethodno obavljeni razgovori sa JP „Rad“ Tešanj i MZ Bukva i da nikakvih otpora nije bilo, te da je mikrolokacija odgovarajuća jer se nalazi uz gradsku deponiju i da će odlaganje otpada biti pod nadzorom općinske inspekcije.

– vijećnik Benjamin Smailbegović je podržao namjeru predlagača da se pomenutom poslovnom subjektu na ovakav način omogući nastavak procesa proizvodnje, ali i ukazao na važnost peticije koju je potpisalo 50-60 građana koji žive na tom području, te pojasnio da je prijedlog SDP-a za odlaganje ove tačke do naredne sjednice Vijeća pokušaj da se napravi dogovor na terenu koji bi zadovoljio obe strane i tako napravilo kvalitetno rješenje.

Nakon toga pristupilo se izjašnjavanju vijećnika o prijedlogu Kluba vijećnika SDP-a (vijećnik Mirza Unkić) da se tačka 10. iz saziva skine sa dnevnog reda – (9 glasova “ZA”  i  11 glasova „uzdržan“), tako da je ova tačka ostala na dnevnom redu.

 

Općinsko vijeće Tešanj je sa 19 glasova “ZA”  i  3 glasa „uzdržan“ usvojilo slijedeći

DNEVNI RED

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

11.

12.

13.

14.

Izvještaj o izvršenju Budžeta Općine Tešanj za I polugodište 2010. godine;

Prijedlog Odluke o pristupanju izrade Urbanističkog projekta “TEŠANJ – CENTAR” Tešanj;

Prijedlog Odluke o usvajanju Nacrta idejnog urbanističkog rješenja „Vrata grada 2“;

Prijedlog Odluke o pristupanju izrade „Izmjene i proširenja obuhvata Urbanističkog plana

naseljenog mjesta Jelah“;

Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o zagrijavanju Tešnja daljinskim grijanjem i

Uslovima za isporuku i preuzimanje toplotne energije;

Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o lokalnim i nekategorisanim cestama;

Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o održavanju cesta;

Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o općinskim administrativnim taksama;

Prijedlog Odluke o davanju dozvole za prijenos prava korištenja na nekretninama sa JU Dom

zdravlja u korist Općine Tešanj za izgradnju rezervoara R-2 u Trepču;

Prijedlog Odluke o davanju nekretnina na korištenje: Udruženju građana za uzgoj i zaštitu sitnih

životinja Tešanj, Kinološkom klubu „PAS“ Tešanj i „MADI“ d.o.o. Tešanj;

Prijedlog Rješenja o dodjeli na korištenje građevinskog zemljišta državne svojine Karahodžić

Admiru iz Lukavca;

Prijedlog Rješenja o dodjeli na korištenje građevinskog zemljišta državne svojine Hadžismajlo-

vić Reufu i ostalima;

Prijedlog Zaključka o ne prihvatanju ponude “Sloga” d.d. Tešanj;

Pretres vijećničkog pitanja Unkić Mirze.

Ad. 1

Bez rasprave Općinsko vijeće Tešanj je sa 18 glasova “ZA”  i  3 glasa „uzdržan“ donijelo slijedeći

ZAKLJUČAK

Prihvata se Izvještaj o izvršenju Budžeta Općine Tešanj za I polugodište 2010. godine.

Ad. 2

U ime predlagača gosp. Nadir Medarić dao je kraće pojašnjenje za tačke 2, 3 i 4.

 

Bez rasprave Općinsko vijeće Tešanj jednoglasno je donijelo slijedeći

ZAKLJUČAK

Usvaja se Odluka o pristupanju izrade Urbanističkog projekta “TEŠANJ – CENTAR” Tešanj.

Ad. 3

Predstavnik projektantskog tima iz Sarajeva mr. Elvedin Bečić dao je kraća pojašnjenja uz video-prezentaciju.

Vijećnik Munevera Alić je ukazala da ima ličnih saznanja da Autobuska stanica na toj lokaciji neće moći ispuniti potrebne standarde.

Gosp. Bečić joj je odgovorio da je planirano da Autobuska stanica samo prima autobuse radi prijema putnika i da nije predviđeno da se autobusi duže zadržavaju, a da se postojeći kanal za popravke i servisiranje autobusa premješta na neku drugu lokaciju, što se takođe odnosi i za autobuse koji bi bili parkirani na duže vrijeme.

 

Nakon toga Općinsko vijeće Tešanj jednoglasno je donijelo slijedeći

ZAKLJUČAK

Usvaja se Odluka o usvajanju Nacrta idejnog urbanističkog rješenja „Vrata grada 2“ i upućuje u javnu raspravu u trajanju od 30 dana.

Ad. 4

Bez rasprave Općinsko vijeće Tešanj jednoglasno je donijelo slijedeći

ZAKLJUČAK

Usvaja se Odluka o pristupanju izrade „Izmjene i proširenja obuhvata Urbanističkog plana naseljenog mjesta Jelah“.

Ad. 5

U raspravi po ovoj tački dnevnog reda učestvovali su:

vijećnik Senad Subašić je nakon isticanja promjena koje se predlažu konstatovao da ova Odluka stavlja privatni sektor u neravnopravan položaj sa javnim sektorom, da sjednici ne prisustvuju direktor ili predsjednik UO-a koji bi odmah mogli pojasniti kako će se ova Odluka odraziti na dalje poslovanje Toplane koja je krajem prošle godine bila na granici rentabilnog poslovanja i da će se možda donošenjem ove Odluke uticati na njeno gašenje.

– Općinski načelnik je, između ostalog, pojasnio da je problem Toplane vrlo ozbiljan ali da nažalost Vijeće prošle godine nije usvojilo Izvještaj o radu i poslovanju tog JP, da je on i prošle godine govorio da Općina plaća skupo grijanje, da je firma „Mann-hummel“ prekinula ugovor sa Toplanom, te da je ova Odluka u cilju smanjenja troškova grijanja u javnim institucijama i ustanovama, jer kod mnogih, a i u Općini, postoje mjesta u kojima se manje boravi i koja mogu raditi sa umanjenim brojem radijatora (hodnici, stepeništa, prazne prostorije itd.), ali da nakon onoga što je njegov prethodnik izjavio ne bi želio da kasnije ispadne da je Načelnik kriv u slučaju teškoća u poslovanju ovog preduzeća i da zbog svega navedenog povlači predloženu Odluku.

 

Općinsko vijeće Tešanj  je jednoglasno donijelo slijedeći

ZAKLJUČAK

Povlači se prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o zagrijavanju Tešnja daljinskim grijanjem i Uslovima za isporuku i preuzimanje toplotne energije.

Ad. 6

Bez rasprave Općinsko vijeće Tešanj  je jednoglasno donijelo slijedeći

ZAKLJUČAK

Usvaja se Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o lokalnim i nekategorisanim cestama.

Ad. 7

Bez rasprave Općinsko vijeće Tešanj  je jednoglasno donijelo slijedeći

ZAKLJUČAK

Usvaja se Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o održavanju cesta.

Ad. 8

Bez rasprave Općinsko vijeće Tešanj  je jednoglasno donijelo slijedeći

ZAKLJUČAK

Usvaja se Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o općinskim administrativnim taksama.

Ad. 9

Bez rasprave Općinsko vijeće Tešanj  je jednoglasno donijelo slijedeći

ZAKLJUČAK

Usvaja se Odluka o davanju dozvole za prijenos prava korištenja na nekretninama sa JU Dom

zdravlja u korist Općine Tešanj za izgradnju rezervoara R-2 u Trepču.

Ad. 10

U raspravi po ovoj tački dnevnog reda učestvovali su:

vijećnik Senad Subašić je naglasio da su tražili da se danas ova tačka skine sa dnevnog reda i da se na terenu obavi dogovor, da je bio red da izvršna vlast obavijesti Vijeće ukoliko je u Općinu došla pomenuta peticija građana koji su protiv odlaganja ovakvog otpada, tako da će u slučaju da se ova tačka ne odloži, ostati uzdržani od glasanja.

– Općinski načelnik je kazao da razumije da ima ljudi koji su protiv odlaganja otpada i da je njegov pomoćnik već dao detaljnije pojašnjenje, te naglasio da ovom Odlukom Općina samo daje zemljište na godinu dana dok „MADI“ d.o.o. ne riješi taj svoj problem koji je nastao otkazivanjem dobojske deponije.

vijećnik Senad Subašić je ponovo zatražio da se ova tačka odgodi, ponudio da lično pomogne jer je u prijateljskim odnosima sa Načelnikom Općine Doboj, te ponovio da je bio red da se u obrazloženju Odluke pomene peticija građana.

– Općinski načelnik je pojasnio da niko nije rekao nijednom vijećniku da ne može obaviti razgovor sa građanima, te ukazao na tešku situaciju u kojoj se nalazi po ovom pitanju i da je predložio ovakvu Odluku jer nema boljeg rješenja, jer je u pitanju obustava rada ili rad ovog preduzeća.

 

Pauza u radu Vijeća trajala je od 14,36 do 14,40 sati.

 

U nastavku sjednice Općinski načelnik je saopštio da je tokom pauze usaglašeno da se Odluka usvoji, ali da se rok skrati na šest mjeseci.

 

Bez rasprave Općinsko vijeće Tešanj  je jednoglasno donijelo slijedeći

 

ZAKLJUČAK

Usvaja se Odluka o davanju nekretnina na korištenje: Udruženju građana za uzgoj i zaštitu sitnih životinja Tešanj, Kinološkom klubu „PAS“ Tešanj i „MADI“ d.o.o. Tešanj, s tim da preduzeće „MADI“ d.o.o. u roku od šest mjeseci iznađe rješenje o odlaganju životinjskog otpada na drugoj lokaciji.

Ad. 11

Bez rasprave Općinsko vijeće Tešanj  je jednoglasno donijelo slijedeći

ZAKLJUČAK

Usvaja se Rješenje o dodjeli na korištenje građevinskog zemljišta državne svojine Karahodžić Admiru iz Lukavca.

Ad. 12

Vijećnik Sejid Brka je pojasnio da je u ime Kluba vijećnika imao namjeru predložiti da se zemljište dodjeli bez naknade, jer se radi o dva mlada bračna para koji žele riješiti svoje stambeno pitanje nadogradnjom postojeće zgrade, ali da sada predlaže da se naknada za zemljište smanji na 50%, a da taksa ostane u punom navedenom iznosu, što je Vijeće jednoglasno i prihvatilo.

Općinsko vijeće Tešanj  je jednoglasno donijelo slijedeći

 

ZAKLJUČAK

Usvaja se Rješenje o dodjeli na korištenje građevinskog zemljišta državne svojine Hadžismajlović Reufu i ostalima, s tim da se naknada za zemljište smanji na 50%, a da taksa ostane u punom iznosu.

Ad. 13

U raspravi po ovoj tački dnevnog reda učestvovali su:

– vijećnik Sejid Brka je naglasio da se ponovo ulazi u jednu, vjerovatno ružnu situaciju, jer stečajni

upravnik predlaže prodaju neizgrađenog građevinskog zemljišta na čijem je jednom dijelu već bespravno izgrađen objekat, pa zbog toga traži da se provede inspekcijski nadzor na tom dijelu zemljišta i zaustavi njegova prodaja dok se ono ne oslobodi „tereta“, a da ostalo zemljište nije sporno i da može ići u prodaju.

gosp. Nadir Medarić je dao kratko pojašnjenje, te naglasio da je po evidencijama katastra kojima Općina raspolaže to zemljište neizgrađeno i da se stanje na terenu može provjeriti ukoliko postoje bilo kakve sumnje.

– vijećnik Sejid Brka je pojasnio da je tražio da se provede inspekcijski nadzor i ustanovi postoji li takav objekat ili ne, jer ima saznanja da je izgrađen objekat.

– Općinski načelnik je pojasnio da Vijeće može odbiti ili ne odbiti ovaj prijedlog, da je njegov prijedlog da se prihvati odbijanje ove ponude, da ima nezvanične informacije da je privremeni objekat prešao u zemljište preduzeća „Sloga“, da će o svemu konačnu odluku donijeti stečajni upravnik i da se u kupovinu zemljišta mogu uključiti sva zainteresovana lica, te ponovio da se prihvati odbijanje ponude i time nastave dalje aktivnosti stečajnog upravnika, a da inspekcija provjeri stanje na terenu i, eventualno, preduzme odgovarajuće mjere iz svoje nadležnosti.

 

Prijedlog vijećnika Brka Sejida – da se provede inspekcijski nadzor na dijelu zemljišta na kome je  izgrađen objekat (7 glasova “ZA”  i  13 glasova „uzdržan“), prijedlog nije usvojen.

 

Razmatrajući prijedlog Općinskog načelnika Općinsko vijeće Tešanj  je jednoglasno donijelo slijedeći

 

ZAKLJUČAK

Da se na dijelu zemljišta preduzeća „Sloga“ na kome je  izgrađen objekat provede inspekcijski nadzor i o tome izvijesti Općinsko vijeće na narednoj sjednici.

 

Općinsko vijeće Tešanj je sa 19 glasova “ZA”  i  3 glasa „uzdržan“ donijelo slijedeći

ZAKLJUČAK

Usvaja se Zaključak o ne prihvatanju ponude “Sloga” d.d. Tešanj.

Ad. 14

U raspravi po ovoj tački dnevnog reda učestvovali su:

vijećnik Senad Subašić je, između ostalog, naglasio da je i inače imao namjeru da predloži ovu problematiku kao posebnu tačku dnevnog reda, što nije uradio zbog Općih izbora, da je Načelnik od juna mjeseca ove godine obustavio finansiranje MZ Jelah za redovnu djelatnost zbog kanalizacije kako je to već navedeno u odgovoru na vijećničko pitanje, ukazao da je JP „Rad“ godinama bespravno naplaćivao takse za kanalizaciju koja mu nikada nije ni predana unatoč brojnim pokušajima da se ovaj problem riješi međusobnim dogovorom, da su se oba zadnja načelnika su se bavila ovim problemom, da su od sadašnjeg Načelnika tražili da posreduje i da se riješe međusobni odnosi MZ Jelah i JP „Rad“ i da su razgovori krenuli u pozitivnom pravcu, da je Načelnik zatražio da se poništi sporna Odluka Skupštine MZ Jelah i da su tada na sjednicu Skupštine pozvali Načelnika i sve predsjednike klubova ali on i još neki predsjednici klubova nisu došli, dok je istog dana Načelnik pozvao sve predsjednike klubova i i upoznao ih sa ovim problemom te tražio da se ne ide u MZ Jelah na sjednicu Skupštine MZ Jelah, a na dopisu podijelio zadatke Službi, Rad-u i MZ, poslije čega nije ništa urađeno, a u MZ Jelah sazvali su Zbor građana koji je potvrdio Odluku Skupštine jer je vlasnik kanalizacije MZ Jelah jer nikada po Odluci o komunalnom redu i sanitarnom minimumu nije predana kanalizacija, pa su uputili opomenu pred tužbu protiv Općine Tešanj tako da će taj problem utvrditi Sud, da je Načelnik 27.07. imenovao Komisiju u čijem sastavu su šef Službe, pravobranilac i direktor „Rad“-a, te predsjednik Savjeta i sekretar MZ Jelah, koja je imala zadatak da prikupi i sistematizuje svu raspoloživu dokumentaciju od MZ Jelah, JP „Rad“ i  Općine Tešanj s tim da je predsjednik Komisije dužan dostaviti izvještaj i prijedlog mjera pravobraniocu i Općinskom načelniku do 23.08.2010. godine ali da ta Komisija do današnjeg dana nije ništa uradila, da je Općinski načelnik pismeno odgovorio advokatu kojeg je angažovala MZ Jelah da su odnosi između Općine i MZ regulisani lokalnim aktima i Zakonom o lokalnoj samoupravi i da će to pitanje riješiti Općinski pravobranilac koji zastupa obe strane, bez nepotrebnih sudskih postupaka, da su u MZ smatrali da će opomenom pred tužbu uozbiljiti sve aktere ali za prethodnih 5-6 mjeseci nije bilo pomaka, da je Načelnik tražio da se stavi van snage Odluka i od tada pa do današnjeg dana Načelnik nije odgovarao ni na jedan poziv iz ove MZ po ovom a ni po drugim pitanjima, da Načelnik radi nezakonito u pogledu obustave finansiranja MZ Jelah za redovnu djelatnost, da nije u skladu sa Statutom jer je to odluka Vijeća i da treba biti obrazloženje da npr. nema sredstava ili sl., da će traži da sve MZ koje su radile kanalizaciju utvrde vlasničku strukturu i njenu vrijednost i da dobiju mjesto u upravljačkim strukturama u skladu sa visinom vrijednosti vlasništva i da tu ne vidi ništa sporno, tvrdeći da sadašnja Odluka nije u skladu sa Zakonom jer je JP „Rad“ u monopolskom položaju u odnosu na građane i da u skladu sa propisima imaju mogućnost da za održavanje kanalizacije angažuju neke druge firme iz drugih općina koje ispunjavaju uslove, pa zbog toga predlaže Vijeću da Načelnik nastavi dalje finansiranje MZ Jelah, s tim da će se vlasništvo nad kanalizacijom utvrditi na Sudu, te pozvao Načelnika da se nastave razgovori ali da se mora znati da je MZ vlasnik kanalizacije u Jelahu, te da ima više dokumenata koji to potvrđuju, a koje ostavlja predsjedavajućem Vijeća, pomenuo slučajeve kada je Načelnik oslobodio subjekte od plaćanja računa za kanalizaciju i te iznose prebacio na teret MZ a poslije nije ispoštovao dogovor da se iz budžeta namire ta sredstva, tako da ima dosta otvorenih pitanja koja treba riješiti, ponovo naglašavajući da je JP „Rad“ u mnogim slučajevima prezaštićen i da sve treba izdogovarati i razrješiti.

– Općinski načelnik je, između ostalog, naglasio da je ovu tačku trebalo kvalitetnije pripremiti sa potrebnom dokumentacijom kako ne bi ispalo da je sve onako kako je vijećnika Subašić naveo i da će zbog toga pripremiti jednu tačku za narednu sjednicu Vijeća o radu organa MZ Jelah i da se do tada po ovom pitanju ne donosi nikakvi zaključci, tvrdeći da je kao Načelnik imao volju da se kanalizacija u Jelahu kvalitetno riješi ali je jednoglasnom odlukom pravnog tima to onemogućeno jer je rečeno da je općinskom odlukom regulisano da svi vodovodi i kanalizacije koji su se do tog momenta zatekli na terenu prelaze u nadležnost JP „Rad“, da neki neshvataju da građani pripadaju općini Tešanj i da su sva tri javna preduzeća na području naše u funkciji građana, a ne u funkciji općinske administracije i da su dužna da budu u javnoj funkciji i da je pitanje vlasništva sasvim drugo pitanje što nije slučaj samo sa MZ Jelah nego i u drugim MZ jer se vodovodi i kanalizacija stalno negdje grade i JP „Rad“ to održava i naplaćuje svoje usluge što je općinskom odlukom vrlo precizno regulisano ali da to neki ne razumiju i takvim shvatanjima pokušavaju rješavati taj problem na način kako oni misle da mogu i da se time dolazi u potpuno nelegalne postupke, navodeći da je prema općinskim aktima Općinski načelnik nadležan da vrši nadzor u toj oblasti i da on nema nikakvih problema, da je MZ dva puta odbila njegovu naredbu i da se MZ ne mogu ponašati kako koja hoće, te da na osnovu svega izrečenog predlaže da se za narednu sjednicu Vijeća pripremi posebna tačka dnevnog reda pod nazivom Rad organa MZ Jelah, gdje će se dokumentovano pokazati kako rade organi te MZ, te predložio da i pomenuta MZ priloži svoju dokumentaciju, te naglasio da Komisija koju je pominjao vijećnik Subašić nije radila zbog Izbora i da će ona početi sa radom jer su Izbori završeni, tako da će se vidjeti šta se može uraditi.

vijećnik Senad Subašić je replicirajući kazao da se slaže sa prijedlogom Načelnika da to bude posebna tačka na narednoj sjednici, naglašavajući da je 30% vlasništva MZ (građana) JP „Rad“ uknjižio kao svoje i da je takav slučaj i u ostalim MZ i neka to riješi Sud, te pomenuo slučaj preduzeća „Rosa“ gdje se na Sudu ustanovilo da su vlasnici vodovoda MZ.

– vijećnik Rasim Omerbašić je ukazao da ovo pitanje zahtijeva puno više informacija i da je Načelnikov prijedlog da se malo više uključi pravobranilac logičan, a vezano za obustavu finansiranja MZ Jelah kazao je da ova MZ ima dovoljno sredstava i bez takvog finansiranja, ali da Načelnik nema Statutarnu mogućnost za obustavljanje tog finansiranja, pa predlaže da se finansiranje MZ Jelah za redovnu djelatnost nastavi.

 

Razmatrajući prijedlog vijećnika Subašić Senada Općinsko vijeće Tešanj  je sa 20 glasova “ZA”  i  2 glasa „uzdržan“ donijelo slijedeći

ZAKLJUČAK

Da Općinski načelnik nastavi sa finansiranjem MZ Jelah za redovnu djelatnost.

 

Razmatrajući prijedlog Općinskog načelnika Općinsko vijeće Tešanj  je jednoglasno donijelo slijedeći

 

ZAKLJUČAK

Da se za narednu sjednicu Vijeća pripremi tačka Rad organa MZ Jelah.

 

Nakon toga predsjedavajući Vijeća se svima zahvalio na prisustvovanju današnjoj sjednici i zaključio rad 21. sjednice Općinskog vijeća Tešanj u 16,13 sati.

 

ZAPISNIČAR:

Zahir Ibrahimkadić

PREDSJEDAVAJUĆI VIJEĆA

Vedran Kaser, dipl.ing.inf.teh.