Zapisnik sa 26. sjednice Općinskog vijeća Tešanj

Nakon prozivke vijećnika predsjedavajući Vijeća je konstatovao da današnjoj sjednici Vijeća od ukupno 25 vijećnika prisustvuju 22  vijećnika, čime su se stekli uslovi za punovažno odlučivanje, otvorio 26. sjednicu Vijeća i proglasio je javnom, te u ime Vijeća i u svoje lično ime pozdravio prisutne goste i predstavnike medija.

Ad. A

Općinsko vijeće Tešanj jednoglasno je usvojilo slijedeći

ZAKLJUČAK

Usvaja se Zapisnik 17. sjednice Vijeća održane dana 14.01.2011. godine.

Općinsko vijeće Tešanj jednoglasno je usvojilo slijedeći

ZAKLJUČAK

Usvaja se Zapisnik 25. sjednice Vijeća održane dana 31.01.2011. godine.

Ad. B

Vijećnička pitanja i inicijative (odgovori):

– vijećnik Velid Joldić (prosijecanje makadamskih puteva) – zadovoljan odgovorom i odustaje od inicijative jer je poznato da za ovu namjenu nisu planirana sredstva u Budžetu, pa zbog toga predlaže nadležnoj Službi da se pet projekata iz odgovora uvrste na Listu kapitalnih projekata za 2011. godinu, a da se za ostale slične projekte, u 2012. godini i narednim godinama, planira poseban grant.

– vijećnik Ismet Zeničanin (klizište Kašibovići) – zadovoljan odgovorom i odustaje od inicijative, ali  će pratiti stanje na terenu i provjeriti da li je sve odrađeno kako je navedeno u odgovoru.

– vijećnik Amil Buljubašić (izmjena liste udruženja građana) – zadovoljan odgovorom i odustaje od inicijative

Nova vijećnička pitanja i inicijative: da će postaviti novo vijećničko pitanje.

– vijećnik Kasim Huskić: „Ko daje prijedlog za sanaciju asfaltnih puteva u mjesnim zajednicama i zašto asfaltirani put koji prolazi kroz Potočane, podružnica MZ Jelah, nikada nije saniran, na kome je sve manje sigurnosti saobraćaja, a sve više udarnih rupa“?

vijećnik Mirza Unkić je u ime Kluba vijećnika SDP i građana MZ Rosulje postavio slijedeće

vijećničko pitanje: „Šta Općina Tešanj planira poduzeti kako bi se riješio problem plavljenja MZ Rosulje, izazvano rijekom Radušicom“? (dostavljeno u pismenoj formi)

Nakon toga predsjedavajući Vijeća je otvorio raspravu o dnevnom redu (u sazivu 4 tačake):

– vijećnik Amir Kurtić je u ime Kluba vijećnika SDA predložio da se kao prva tačka dnevnog reda današnje sjednice uvrsti:

1. Pokretanje procedure oko glasanja o povjerenju predsjedavajućem Vijeća i izbor novog predsjedavajućeg Vijeća,

te dao kratko obrazloženje: da predsjedavajući Vijeća nije ispoštovao zaključak Vijeća kojim je od njega traženo da Vijeću podnese izvještaj o svom radu.

– vijećnik Benjamin Smailbegović je izrazio svoje mišljenje da ovu tačku ne bi trebalo uvrštavati na dnevni red današnje sjednice Vijeća i predložio da se sačeka s tim jer je predsjedavajućem Vijeća produžen rok za dostavljanje izvještaja do marta 2011. godine, kao i da postoje dopisi i pojašnjenja Centralne izborne komisije BiH, da nije sve tako jednostavno i da se ova tačka odloži za narednu sjednicu Vijeća, te vijećniku Kurtiću prigovorio što svoj prijedlog nije iznio na sjednici Kolegija Vijeća a ne na ovakav način, te da će ovo stvoriti još ružniju sliku o preglasavanju jednog naroda i ponovio da se ova tačka odloži za narednu sjednicu kako bi se „trezvenih glava“ o tome raspravljalo.

Prijedlog vijećnika Kurtić Amira u ime Kluba vijećnika SDA da se kao prva tačka dnevnog reda današnje sjednice Vijeća uvrsti:  „Pokretanje procedure oko glasanja o povjerenju predsjedavajućem Vijeća i izbor novog predsjedavajućeg Vijeća“ – prihvaćeno sa 13 glasova „ZA“ i  10 glasova „protiv“.

Vijećnik Benjamin Smailbegović je zatražio pojedinačno izjašnjavanje vijećnika, što je i urađeno, a rezultat glasanja je bio identičan, nakon čega je predložio pauzu u radu Vijeća.

Općinsko vijeće Tešanj je sa 13 glasova „ZA“ i 10 glasova „protiv“ usvojilo slijedeći

DNEVNI RED

  1. Pokretanje procedure oko glasanja o povjerenju predsjedavajućem Vijeća i izbor novog predsjedavajućeg Vijeća;
  2. Prijedlog Odluke o načinu rasporeda budžetskih i drugih sredstava za dugoročnu podršku realizaciji kapitalnih projekata;
  3. Izvještaj o realizaciji Liste kapitalnih projekata iz sredstava Budžeta Općine Tešanj za 2010. godinu;
  4. Prijedlog Odluke o visini prosječne konačne cijene m2 stambenog prostora na području Općine Tešanj;
  5. Prijedlog Rješenja o dodjeli neizgrađenog građevinskog zemljišta DR.SV. „Knjigovodstveni servis”  Tešanj  i “Optičarska djelatnost promet oftalmoloških i optičkih pomagala na malo” Tešanj.

(6. Prijedlog Odluke o deprofesionalizaciji pozicije predsjedavajućeg Općinskog vijeća Tešanj – dopuna dnevnog reda na nastavku 26. sjednice Vijeća dana 04.03.2011. godine).

Pauza u radu Vijeća trajala je od 14,20 do 14,30 sati.

U nastavku sjednice predsjedavajući Vijeća je u skladu sa članom 69. Poslovnika o radu Vijeća ustupio vođenje sjednice zamjeniku predsjedavajućeg Vijeća gosp. Omerbašić Rasimu.

Ad. 1

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća je zatražio od predlagača tačke kraće obrazloženje.

– vijećnik Amir Kurtić je u svojstvu predlagača kazao da je svaka smjena teška sama po sebi, da je predsjedavajućem Vijeća pružena šansa i da je na novembarskoj sjednici Vijeća postavljeno vijećničko pitanje vezano za dostavljanje izvještaja o radu predsjedavajućeg Vijeća, na što je odgovoreno na decembarskoj sjednici da će to biti izvršeno na narednoj sjednici Vijeća, što nije urađeno ni na januarskoj a ni na sjednici Vijeća u februaru, što je glavni razlog za predlaganje ove tačke od strane Kluba vijećnika SDA na današnjoj sjednici Vijeća, pa predlaže da se obavi tehnička priprema i glasanje o povjerenju predsjedavajućem Vijeća, nakon čega je otvorena rasprava:

– vijećnik Munevera Alić je, između ostalog,  naglasila da joj je ovo jedna od težih tačaka od kako je vijećnik, da je ovaj prijedlog licemjeran i da nije u redu, da to pitanje niko na Kolegiju Vijeća nije pomenuo, da se ovako ne gradi BiH jer se iz Tešnja javnosti upućuje loša poruka („nećemo ni Srba ni Hrvata ovdje“), da lično smatra da to nije u redu, da SBiH nije za podjelu fotelja niti za podjelu naroda u BiH, te ukazala da je članom 17. Poslovnika predviđeno da izbor ide na prijedlog Komisije za izbor i imenovanje, tako da se to danas ne može obaviti, zatražila da joj se na sjednici odgovori zašto ostalih 11 zaključaka nije ispoštovano, naglašavajući da je predsjedavajući Vijeća radio dobro i zastupao Općinu u svim prilikama kao svoje interese, na čemu mu čestita i da mu je rok za dostavu izvještaja o radu produžen do mjeseca marta, tako da prijedlog za njegovu smjenu nije fer i da bi u slučaju da se radi o smjeni Bošnjaka možda i prećutala ali da ovo ne može.

– zamjenik predsjedavajućeg Vijeća je zamolio vijećnike da poštuju Kodeks i vode računa da se u njihovim diskusijama za govornicom niko od vijećnika ne vrijeđa.

– vijećnik Amir Kurtić je replicirao vijećnici Alić Muneveri navodeći primjer da je u srednjoj školi u ratu imao profesora srpske nacionalnosti pokojnog Dragoslava Vlajkovića i da je ponosan zbog toga, tako da nije tačna tvrdnja navedena u njenoj diskusiji, da tokom predlaganja ove tačke nikada nije pomenuo nikoga po nacionalnosti, da će procedura izbora novog predsjedavajućeg biti danas obavljena i da joj ostaje mogućnost da se žali, te na kraju naveo da će ministar u Vladi ZDK biti hrvat iz Tešnja, što takođe ukazuje da njena tvrdnja nije tačna.

– vijećnik Benjamin Smailbegović je podsjetio kako je već predlagao da se ne ide ishitreno i da se ovo pitanje ostavi za narednu sjednicu Vijeća, zatim pročitao upit-odgovor Ministarstva pravde vezano za nacionalni sastav pozicija lokalne vlasti koji treba biti u skladu sa popisom stanovništva iz 1991. godine, podsjetio da je u „Službenom glasniku Općine Tešanj“ broj 5/08 od 30.05.2008. godine u članu 2. Odluke o načinu primjene odredbi čl. 13.14. Izbornog zakona BiH i čl. 3. Zakona o zaštiti prava nacionalnih manjina

na lokalnim izborima 2008. navedeno: “Kao osnovu za primjenu čl. 1. ove odluke Općina će koristiti zvanične statističke podatke Popisa stanovništva iz 1991. godine”, što po njemu takođe govori da se radi nešto što nije dobro pripremljeno, te ponovo pozvao da se dobro razmisli o svemu.

– vijećnik Adem Huskić je pojasnio da je u prethodnom periodu često bio u prilici da podatke o stanovništvu općine provjerava i koristi, da je popis iz 1991. godine izvršen po svim naseljenim mjestima tadašnje općine Tešanj, nakon čega su se odvojila pojedina naselja u općinu Usora i Vitkovci u općinu Teslić, tako da sadašnji teritorij općine Tešanj i dalje ima naselja po popisu iz 1991. godine u kome veliki procent zauzimaju Bošnjaci pa se navedeni nacionalni sastav pozicija lokalne vlasti ne bi mogao primijeniti u navedenom obliku, da bi tada i Općina Usora morala da se ponaša „kako to govore drugi“ jer je tada nije bilo, što ne želi, te da „ovdje niko ne prebraja krvna zrnca“ i da niko nije pomenuo vezu između smjene i nacionalne pripadnosti, jer su kao razlog za smjenu  navedeni nedostaci u radu (vođenje sjednice, prekidi, izvještaj o radu itd.).

– vijećnik Benjamin Smailbegović je replicirao vijećniku Huskiću ukazavši da je pomenuti Glasnik iz 2008. a odgovor Ministarstva iz 2009. godine i da se i tada znalo da nije bilo općine Usora, naglasivši da je

veoma upitno šta bi bilo na eventualnom popisu u pogledu nacionalnog izjašnjavanja stanovništva, te da mu je krivo što je njegov prijatelj vij. Kurtić ovako nastupio jer lično zna da je ranije pristao da se rok za podnošenje izvještaja o radu predsjedavajućeg Vijeća pomjeri za mjesec mart, da je poznata činjenica da predsjedavajući nije imao adekvatnu pomoć itd. tako da SDP neće kršiti pomenute odredbe.

– vijećnik Adem Huskić je replicirao kazavši da je u pitanju nesporazum jer je i on za podatke iz 1991. godine jer po tom popisu stanovništva po naseljenim mjestima u granicama sadašnje općine Tešanj sve ostale nacionalnosti ne prelaze 3 %.

– vijećnik Amir Kurtić je u okviru ispravke krivog navoda odgovorio vijećniku Smailbegoviću „mi se ništa nismo dogovorili“ i da je predsjedavajući Vijeća tada pismeno odgovorio da će svoj izvještaj podnijeti na narednoj (januarskoj) sjednici.

– vijećnik Amil Buljubašić je konstatovao da su vjerodostojni samo podaci iz 1991. godine i da niko ne zna kako će se neko izjasniti jer je potpuna sloboda stanovništva u tom pogledu, tako da su do novog popisa važeći podaci iz 1991. godine.

– vijećnik Adem Huskić je replicirao kazavši da i on cijelo vrijeme govori o podacima iz 1991. godine i da nema drugih podataka.

– vijećnik Ismet Zeničanin je, između ostalog, kazao da se gubi vrijeme na smjene i izbor zamjenika i predsjedavajućeg Vijeća u situaciji kada građani („i mi“) imaju „more“ problema, te da bi želio da zna šta će to naredni predsjedavajući Općinskog vijeća, ako se izabere, uraditi da sadašnji ne može, tako da mu treba dati šansu jer je po njegovom mišljenju dobro radio.

– vijećnik Amil Buljubašić je, između ostalog, zatražio od vijećnika Huskić Adema da pojasni koji su to relevantni podaci na osnovu kojih se vrše imenovanja u organe i institucije u BiH?

– zamjenik predsjedavajućeg Vijeća je (kao vijećnik) pojasnio da prema Statutu općinu Tešanj čine naseljena mjesta koja su ostala u njenom sastavu nakon odvajanja općine Usora i Vitkovaca po popisu iz 1991. godine i da u tim naseljima Bošnjaka ima preko 83 %, da su ti podaci svima dostupni, te da je opoziv i imenovanje poslovničko pitanje procedure i da se ova sjednica vjerovatno neće moći danas okončati.

– vijećnik Munevera Alić je, između ostalog, ukazala da se stalno govore dvije oprečne stvari jer se pominje koliko je Bošnjaka (tada Muslimana) bilo po popisu iz 1991. godine i da se ne radi o „nacionalnoj“ smjeni, te da je bila svjedok nekih događaja iz ratnog perioda i da se sada ponovo šalje sta poruka.

– vijećnik Amir Kurtić joj je replicirao da se te dvije stvari ne mogu porediti, te da odgovorno tvrdi da ono što je ona pomenula iz ratnog perioda nije tačno i da je krivo interpretirano.

– vijećnik Sejid Brka je konstatovao da sve do sada rečeno samo potvrđuje „našu sliku“ i da ga ne bi čudilo da se „danas-sutra“ raspusti i ovo Vijeće, te da se radi o radu i neradu predsjedavajućeg Vijeća a ne o nacionalnosti, te da se u slučaju izglasavanja njegovog opoziva današnja sjednica prekida i prema Poslovniku izbor novog predsjedavajućeg Vijeća obavit će se na nastavku današnje ili na narednoj sjednici Vijeća, a zatim naglasio da ako SDA i BPS žele preuzeti odgovornost za stanje u općini Tešanj, to treba i dozvoliti bez nepotrebnog politiziranja, pojasnivši da niko i nikada neće naređivati BPS SH šta da radi i kako da se ponaša.

– vijećnik Ismet Zeničanin je replicirao kazavši da je u svojoj diskusiji pozvao na rad i da to nije politiziranje, te ponovio da se predsjedavajućem Vijeća pruži šansa i vidi da li će raditi bolje, da narod vrlo dobro zna o čemu se ovdje radi i zamolio za strpljenje jer će novi lokalni izbori biti za 18 mjeseci.

– vijećnik Munevera Alić je takođe pozvala na rad „hoćemo li raditi ili ne, i vi gospodo politizirate jer odlučujete o foteljama“, te naglasila da prema članu 17. Poslovnika izbor novog predsjedavajućeg Vijeća neće moći biti izvršen zbog propisane prethodne procedure.

– vijećnik Velid Joldić je ukazao da su, po njegovom mišljenju, svi oni koji se sada stavljaju u zaštitu predsjedavajućeg Vijeća najviše i doprinijeli da mu se to desi, a ne oni koji traže njegovu smjenu sa te pozicije.

– vijećnik Amil Buljubašić je takođe ukazao da se usvojena 1. tačka dnevnog reda odnosi na smjenu i izbor što je nemoguće danas izvršiti prema važećem Poslovniku i zatražio da zamjenik predsjedavajućeg Vijeća odmah pojasni nastalu situaciju.

– zamjenik predsjedavajućeg Vijeća je pročitao odredbe Poslovnika koje se odnose na opoziv i izbor, te zatražio da se odrede dva vijećnika koji će učestvovati u provođenju procedure tajnog glasanja, nakon čega bi se napravila pauza za glasanje, a nakon toga dogovor sa predsjednicima klubova političkih stranaka vezan za dalji tok sjednice.

Nakon više prijedloga i odbijanja vijećnika Mirze Unkića, Senada Hasanbašića, Brka Sejida i Munevere Alić, obavljeno je glasanje za članove Komisije – 13 glasova „ZA“ i  1 glas „protiv“ (9 vijećnika nije glasalo).

Vijećnik Amir Kurtić je zatražio da se izvrši pojedinačno izjašnjavanje vijećnika.

Vijećnik Benjamin Smailbegović je zatražio da prije pojedinačnog glasanja obrazlože zbog čega nisu glasali, ali nije dobio dozvolu za to, nakon čega su vijećnici SDP-a (6) napustili sjednicu.

Nakon prozivke vijećnika zamjenik predsjedavajućeg Vijeća  je konstatovao da sjednici prisustvuje 17 vijećnika.

Nakon pojedinačnog izjašnjavanja vijećnika sa 13 glasova „ZA“ i 3 glasova „protiv“ (1 vijećnik nije glasao), u Komisiju za provođenje procedure izabrani su vijećnici Rošić Jakub i Joldić Velid.

Pauza u radu Vijeća trajala je od 15,15 do 15,40 sati (priprema glasačkih listića).

U nastavku sjednice zamjenik predsjedavajućeg Vijeća je dao kratko pojašnjenje za glasanje.

Pauza u radu Vijeća trajala je od 15,42 do 15,45 sati, tokom koje je izvršeno tajno glasanje.

U nastavku sjednice zamjenik predsjedavajućeg Vijeća je pročitao rezultate glasanja:

–          ukupan broj izdatih glasačkih listića 25, od čega je:

–          ukupan broj važećih glasačkih listića 16,

–          broj neiskorištenih glasačkih listića 9,

Od ukupnog broja važećih glasačkih listića,

–          „ZA OPOZIV“ predsjedavajućeg Vijeća – 13 glasova,

–          „PROTIV OPOZIVA“ predsjedavajućeg Vijeća – 3 glasa.

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća je konstatovao da je Vijeće izglasalo nepovjerenje (opoziv)

predsjedavajućem Vijeća Kaser Vedranu i predložio pauzu radi konsultacija za nastavak sjednice.

Pauza u radu Vijeća trajala je od 15,47 do 15,50 sati.

U nastavku sjednice zamjenik predsjedavajućeg Vijeća je upoznao vijećnike da je na konsultacijama tokom pauze dogovoreno da se ovim 26. sjednica Vijeća prekine i zakaže za 04.03.2011. godine (petak) u 14,00 sati, te pozvao političke stranke da dostave svoje prijedloge kandidata za poziciju predsjedavajućeg Vijeća Komisiji za izbor i imenovanje, kako bi se procedura izbora obavila na nastavku sjednice.

U 15,55 sati prekinut je rad 26. sjednice Vijeća.

Prekinuta 26. sjednica Općinskog vijeća Tešanj nastavljena je dana 04.03.2011. godine u sali Općinskog vijeća Tešanj, s početkom u 14,00 sati.

Nastavku 26. sjednice prisustvuju 22, odnosno 24 vijećnika (vijećnici Kurdić Hamdo u 14,15 sati i Begović Rifet u 14,35 sati).

GOSTI:

Predstavnici OSCE-a Terenski ured Zenica i Općinski načelnik sa saradnicima.

SREDSTVA JAVNOG INFORMISANJA:

Novinari gosp. Halid Fejzić, Muhamed Čabrić i predstavnici TV «Smart» Tešanj.

Tonski zapis i Zapisnik vodi Zahir Ibrahimkadić.

Nastavkom 26. sjednice predsjedava zamjenik predsjedavajućeg Vijeća gosp. Omerbašić Rasim.

Nakon prozivke vijećnika zamjenik predsjedavajućeg Vijeća je konstatovao da današnjoj sjednici Vijeća od ukupno 25 vijećnika prisustvuju 22 vijećnika, čime su se stekli uslovi za punovažno odlučivanje, otvorio nastavak 26. sjednice, te u ime Vijeća i u svoje lično ime pozdravio prisutne goste i predstavnike medija, a potom ukratko upoznao prisutne sa tokom prvog dijela sjednice i saopštio da se pristupa nastavku 1. tačke dnevnog reda – izbor novog predsjedavajućeg Vijeća, zamolivši predsjednika Komisije za izbor i imenovanje da ukratko obrazloži prijedlog kandidata.

Vijećnik Ismet Zeničanin je u svojstvu predsjednika Komisije za izbor i imenovanje pročitao zapisnik te Komisije (četiri kandidata od tri političke stranke –SBiH nije dostavila svoj prijedlog jer smatraju da opoziv i izbor nisu u skladu sa Ustavom, s tim da je kandidat Dajana Bašić odustala od kandidature zbog bolesti člana porodice i poslovnih obaveza), a zatim naglasio da je na sjednici Komisije iznio prijedlog (dopis i odgovor Ministarstva pravde) koji nije ušao u zapisnik, ali je odustao od toga nakon što mu je zamjenik predsjedavajućeg uputio upozorenje da može iznijeti samo stajalište Komisije, a ne stav svoje političke partije.

Pauza u radu Vijeća trajala je od 14,15 do 14,30 sati, tokom koje je izvršeno tajno glasanje.

U nastavku sjednice zamjenik predsjedavajućeg Vijeća je pročitao rezultate glasanja:

–          ukupan broj izdatih glasačkih listića 25, od čega je:

–          ukupan broj važećih glasačkih listića 17,

–          broj nevažećih glasačkih listića 1,

–          broj neiskorištenih glasačkih listića 7.

Od ukupnog broja važećih glasačkih listića,

–          kandidat Esmir Subašić je dobio 14 glasova

–          kandidat Vedran Kaser je dobio 3 glasa,

–          kandidat Amir Kurtić je dobio 0 glasova.

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća je konstatovao da je za novog predsjedavajućeg Vijeća izabran Esmir Subašić, a zatim ga pozvao da nakon davanja svečane izjave preuzme dalje vođenje sjednice.

Vijećnik Benjamin Smailbegović je iza govornice (zamjenik predsjedavajućeg: „Niste dobili riječ vijećniče“ – vijećnik Smailbegović: „Boli me briga jesam li dobio riječ“) saopštio da je došlo do kršenja Poslovnika o radu Općinskog vijeća Tešanj naglašavajući da se prije svakog glasanja mora obaviti rasprava na Vijeću, a zamjenik predsjedavajućeg Vijeća mu je kazao da je svojim izlaskom za govornicu prekršio Kodeks o ponašanju vijećnika jer nije dobio riječ, na što je vijećnik Smailbegović odgovorio da, zbog svega što se desilo na današnjem nastavku 26. sjednice Vijeća, vijećnici SDP-a napuštaju sjednicu i da će tražiti mišljenje viših instanci jer im danas nije dozvoljeno da pročitaju dopis Ministarstva pravde, a zatim napustili sjednicu (6 vijećnika).

Vijećnik Esmir Subašić je pred zamjenikom predsjedavajućeg Vijeća pročitao tekst svečane izjave, a zatim se iza govornice ukratko zahvalio na ukazanom povjerenju i preuzeo vođenje sjednice.

Vijećnik Amir Kurtić je čestitao izbor predsjedavajućem i predložio Vijeću zaključak da se u dnevni red kao 6. tačka uvrsti:  Prijedlog Odluke o deprofesionalizaciji pozicije predsjedavajućeg Općinskog vijeća Tešanj, što je i prihvaćeno – sa 15 glasova „ZA“ i  3 glasa „uzdržan“.

Ad. 2

Bez rasprave Općinsko vijeće Tešanj je sa 17 glasova „ZA“ i  1 glas „uzdržan“ donijelo slijedeći

ZAKLJUČAK

Usvaja se Odluka o načinu rasporeda budžetskih i drugih sredstava za dugoročnu podršku

realizaciji kapitalnih projekata.

Ad. 3

U raspravi po ovoj tački dnevnog reda učestvovali su:

– vijećnik Edin Hadžalić je saopštio da Klub vijećnika SBiH ne može podržati ovaj Izvještaj o realizaciji kapitalnih projekata iz slijedećih razloga: jer je u proteklom periodu bilo niz nepravilnosti i neargumentovanih preusmeravanja sredstava kapitalnih ulaganja i budžetskih sredstava čime se pravila direktna šteta građanima, da put Medakovo-Šije čija se realizacija duže vremena čeka a ugovoreni rok davno istekao nije završen i građani ne mogu koristiti sve njegove pogodnosti, put Trepče-Šije isto tako iako je rok iz ugovora istekao prošle godine, da su prošle godine odobrena sredstva za izgradnju puteva u više MZ što još uvijek nije realizirano, da je put u Šijama Rakmani-Rakmani još nije započet a rok za realizaciju je istekao, da je za vodovod Kalošević odobreno 20 hiljada KM ali da su ta sredstva preusmjerena na izmirenje dugovanja te MZ tako da je po njima tu došlo do nenamjenskog utroška sredstava, da je za put Kamen-Zelenika u MZ Jablanica odobreno 160 hiljada KM a utrošeno oko 87 hiljada pa se postavlja pitanje gdje je ostatak sredstava, da su za izgradnju puta Dautovača u MZ Dobropolje-Mekiš bila obezbjeđena sredstva ali nisu iskorištena nego je isti iznos prikupljen od građana pa se postavlja pitanje zbog čega je to urađeno, da je kvalitet urađenih puteva po njima upitan jer su stalno prisutne žalbe građana a kasnije se troše dodatna sredstva za njihovu popravku, te da na osnovu svega navedenog ne mogu podržati ovaj Izvještaj i da SDA i BPS SH moraju mnogo odgovornije, kvalitetnije i transparentnije pristupiti realizaciji ovih projekata, jer se radi o sredstvima građana, i da zbog toga predlažu da se formira posebna komisija OV koja će analizirati realizaciju i kvalitet ovih projekata u protekle četiri godine, kako bi se otklonili svi navedeni nedostaci.

– vijećnik Amir Kurtić je saopštio da nije razumio diskusiju svog prethodnika jer se ovdje radi o kapitalnim projektima iz općinskog budžeta, da je razumio dio vezan za Kalošević ali da ostale projekte koji su pomenuti Vijeće nije usvojilo i moli da se pojasni odakle su oni došli?

– vijećnik Munevera Alić je čestitala novoizabranom predsjedavajućem Vijeća i pojasnila da su svi projekti raspisani tenderom Općine ali da nisu i realizovani, tako da imaju pravo da pitaju šta je sa tim sredstvima, kao i sa nizom drugih stvari, da u prethodnoj godini 7-8 MZ nije dobilo ni jedne jedine KM dok su ostale MZ dobile sredstva i to i bez učešća građana a nisu dobile one MZ gdje je bilo obezbjeđeno učešće građana, te da u MZ Kalošević imenovani  povjerenik nije imao pravo preusmjeriti sredstva tako da je to pitanje na Sudu, i na kraju ukazala da put Trepče-Šije nikada nije završen.

– vijećnik Adem Huskić je takođe ukazao da se danas razmatra realizacija kapitalnih projekata u 2010. godini iz općinskih sredstava i da pomenuti projekti i njihovo finansiranje nisu usvajani od strane Vijeća nego su ih obezbjedili pojedinci ili političke stranke što po njemu nije dobro i da na to ukazuje već duže vremena, te da će se o MZ koje nisu dobile sredstva u prošloj godini, prema postojećem zaključku Vijeća, voditi računa u narednom periodu.

– vijećnik Munevera Alić se složila sa stavom vijećnika Huskića i predložila da se planira posebna tačka kako bi Vijeće raspravilo o vaninstitucionalnom djelovanju pojedinaca, tvrdeći da je projekte koje oni pominju usvojila Vlada ZDK a ne pojedinci, naglašavajući da je u Izvještaju naveden niz netačnih podataka i nepravilnosti, tako da ga neće podržati.

– gosp. Hamzalija Hojkurić, pomoćnik Općinskog načelnika je ukratko pojasnio da ovaj Izvještaj uobziruje plan koji je Vijeće usvojilo i koji je u potpunosti i realiziran, da se informacija o ukupnim ulaganjima na području naše općine u prošloj godini može dodatno pripremiti jer je bilo različitih ulaganja mimo općinskog budžeta (viši nivoi vlasti, fondovi itd.) ali da to nije predmet današnje rasprave, da je učešće građana iz godine u godinu sve slabije i neće biti polazište za projekte u narednom periodu ali da će njegovo prisustvo ubrzati realizaciju projekata, te da je preusmjeravanje sredstava legitimno jer MZ za neke projekte ne uspijevaju obezbjediti potrebne uslove i dokumentaciju.

– vijećnik Munevera Alić je replicirala ukazavši da je u odgovoru na njeno vijećničko pitanje navedeno da su sva sredstva realizovana i da nije bilo preusmjeravanja sredstava, a da se sada tvrdi da je bilo toga, da je povjerenik u MZ Kalošević izvršio preusmjeravanje svih mogućih sredstava (Tugovići itd.), te da se govori da ostala ulaganja nisu predmet današnje rasprave mada su navedena (ESCROW i GSM) u Izvještaju i da će oni pokrenuti pitanje šta je sa cca 80 hiljada KM preostalih sredstava koja nisu utrošena.

–  vijećnik Velid Joldić je pojasnio da je član Savjeta MZ Tešanj i da je preusmjeravanje sredstava koje je pomenula vijećnica Alić izvršeno na pismeni zahtjev ove MZ.

– vijećnik Munevera Alić je replicirala ukazavši da o tome građani u podružnici Tugovići nisu upoznati.

Nakon toga Općinsko vijeće Tešanj je sa 15 glasova „ZA“ 2 glasa „protiv“ i  1 glas „uzdržan“ donijelo slijedeći

ZAKLJUČAK

Usvaja se Izvještaj o realizaciji Liste kapitalnih projekata iz sredstava Budžeta Općine Tešanj za

2010. godinu.

Ad. 4

Bez rasprave Općinsko vijeće Tešanj je sa 17 glasova „ZA“ i  1 glas „uzdržan“ donijelo slijedeći

ZAKLJUČAK

Usvaja se Odluka o visini prosječne konačne cijene m2 stambenog prostora na području Općine

Tešanj.

Ad. 5

Bez rasprave Općinsko vijeće Tešanj je sa 17 glasova „ZA“ i  1 glas „uzdržan“ donijelo slijedeći

ZAKLJUČAK

Usvaja se Rješenje o dodjeli neizgrađenog građevinskog zemljišta DR.SV. „Knjigovodstveni servis”  Tešanj  i “Optičarska djelatnost promet oftamoloških i optičkih pomagala na malo” Tešanj.

Ad. 6

Vijećnik Amir Kurtić je u svojstvu predlagača u ime Kluba vijećnika SDA ukratko obrazložio prijedlog Odluke: da je Vijeće od 2009. godine imalo profesionaliziranu poziciju predsjedavajućeg Vijeća i da stanje nije bilo ništa bolje u odnosu na raniji period, tako da za to više nema potrebe, a planirana sredstva mogu se iskoristiti u druge svrhe.

Bez rasprave Općinsko vijeće Tešanj je sa 17 glasova „ZA“ i  1 glas „uzdržan“ donijelo slijedeći

ZAKLJUČAK

Usvaja se Odluka o deprofesionalizaciji pozicije predsjedavajućeg Općinskog vijeća Tešanj.

Nakon toga predsjedavajući Vijeća se svima se zahvalio na prisustvovanju današnjoj sjednici i zaključio rad 26. sjednice Općinskog vijeća Tešanj u 15,15 sati.

ZAPISNIČAR:

Zahir Ibrahimkadić

PREDSJEDAVAJUĆI VIJEĆA

Vedran Kaser, dipl.ing.inf.teh.

(do 1. tačke)

ZAMJENIK

PREDSJEDAVAJUĆEG VIJEĆA

Rasim Omerbašić, dipl. politolog

(1. tačka)

PREDSJEDAVAJUĆI VIJEĆA

Esmir Subašić