Zapisnik sa 27. sjednice Općinskog vijeća Tešanj

 

Sjednicom predsjedava predsjedavajući Općinskog vijeća gosp. Esmir Subašić, zajedno sa zamjenikom predsjedavajućeg Vijeća gosp. Omerbašić Rasimom.

Nakon prozivke vijećnika predsjedavajući Vijeća je konstatovao da današnjoj sjednici Vijeća od ukupno 25 vijećnika prisustvuju 16  vijećnika, čime su se stekli uslovi za punovažno odlučivanje, otvorio 27. sjednicu Vijeća i proglasio je javnom, te u ime Vijeća i u svoje lično ime pozdravio prisutne goste i predstavnike medija.

 

Predsjedavajući Vijeća je upoznao Vijeće da je vijećniku Buljubašić Amilu nakon prihvatanja mandata poslanika u Skupštini ZDK prestao mandat vijećnika u Općinskom vijeću Tešanj

Ad. A

Općinsko vijeće Tešanj jednoglasno je usvojilo slijedeći

ZAKLJUČAK

Usvaja se Zapisnik 26. sjednice Vijeća održane dana 28.02.2011. godine i njenog nastavka

održanog dana 04.03.2011. godine.

Ad. B

Vijećnička pitanja i inicijative (odgovori):

Nije bilo primjedbi na dostavljene odgovore.

Nova vijećnička pitanja i inicijative:

Vijećnik Mirsad Mujčinović je vezano za izgradnju bazne stanice HT Mostar na lokaciji Humac u naseljenom mjestu Koprivci, MZ Karadaglije, i traženje mještana da se ona izmjesti, te traženje Općinskog načelnika da se preispitaju izdate dozvole je upitao: Da li je nadležna služba izvršila preispitivanje izdatih dozvola, da li postoji dozvola mjesne zajednice za izgradnju ove bazne stanice, ko ju je potpisao i da li postoji odluka Skupštine MZ o tome, zašto Vijeće do sada nije upoznato o ovom problemu, odnosno zašto nije uvršteno u dnevni red radi izjašnjavanja Vijeća po ovom pitanju, kako je to u navedenom aktu zatražio Općinski načelnik? (priloženo u pismenoj formi)

Nakon toga predsjedavajući Vijeća je otvorio raspravu o dnevnom redu (saziv od 15 tačaka), te predložio da zbog prisutnih gostiju tačka 11. saziva: Nacrt urbanističkog rješenja mikrolokacije Centra Jelaha sa redefiniranjem elemenata dijela regulacionog plana Centar Jelah” bude 1. tačka, a da tačka 4. saziva: Prijedlog Odluke o javnom redu i miru bude tačka 2, s tim da se ostale tačke adekvatno pomjere.

Općinsko vijeće Tešanj jednoglasno je usvojilo slijedeći

DNEVNI RED

  1. Nacrt Odluke o usvajanju Nacrta urbanističkog rješenja mikrolokacije Centra Jelaha sa redefiniranjem elemenata dijela regulacionog plana Centar Jelah”;
  2. Prijedlog Odluke o javnom redu i miru;
  3. Prijedlog Odluke o usvajanju Liste kapitalnih projekata za budžetsku 2011. godinu;
  4. Prijedlog Odluke o usvajanju Programa novčanih podsticaja za unaprjeđenje poljoprivredne proizvodnje na području općine Tešanj u 2011. godini;
  5. Prijedlog Odluke o javnoj rasvjeti na području općine Tešanj;
  6. Prijedlog Odluke o administrativnim taksama;
  7. Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o načinu i kriterijima raspodjele sredstava za finansiranje rada organa mjesnih zajednica;
  8. Izvještaj o radu Općinskog vijeća Tešanj za 2010. godinu;
  9. Prijedlog Rješenja o imenovanju komisije za procjenu vrijednosti nekretnina u prometu;

10.   Informacija o položaju penzionera sa aspekta životnog standarda na području općine Tešanj;

11.   Informacija o aktivnostima na provođenju procedure dodijele pomoći za stambeno

zbrinjavanje boračkih populacija za 2011. godinu;

12. Prijedlog Odluke o utvrđivanju javnog interesa za rekonstrukciju raskrsnice (kod DC-a u

Kraševu) u korist JP Direkcija cesta Federacije BiH d.o.o. Sarajevo;

13. Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o davanju nekretnina na korištenje po

zahtjevu “Madi” d.o.o. Tešanj;

14. Prijedlog Rješenja o dodjeli zemljišta državne svojine u korist JP “Elektroprivrede BIH” d.d.

Sarajevo “Elektrodistribucija” Zenica;

15. Prijedlog Rješenja po članu 61. Zakona o građevinskom zemljištu po zahtjevu Bošnjak

Hajrudina i Bošnjak Besime iz Kaloševića i Mujezinović Aide iz Tešnja.

Ad. 1

Pomoćnik Općinskog načelnika gosp. Nadir Medarić je u ime predlagača dao kraće obrazloženje nacrta urbanističkog rješenja i pozvao prof. Hamidovića da vijećnicima predoči video-prezentaciju urbanističkog rješenja, nakon čega je otvorena rasprava:

– vijećnik Adem Huskić je pohvalio predočeno rješenje jer se radi jednom od problema u MZ Jelah, naglasio da ga posebno raduje što su se sa predloženim rješenjem složili struka, MZ (građani) i Općina, te predložio da se u okviru planirane zgrade MZ ili poslovnog prostora planira prostor za Ured Općine Tešanj u Jelahu na način da bude adekvatniji od postojećeg prostora, i na kraju naglasio da je ovakav prijedlog prihvatljiv.

– Općinski načelnik je ukratko prisutne upoznao sa dosadašnjim aktivnostima na ovom projektu od njegovog početka, izrazio lično mišljenja da ovakav sadržaj ne treba da dominira u centru Jelaha i da ga je trebalo planirati i graditi na drugoj primjerenijoj lokaciji ali da je ovo bila želja organa MZ Jelah i ako to Vijeće prihvati da nema ništa protiv toga, da po njemu kapacitet dvorane treba smanjiti u korist rekreativnih i kulturnih sadržaja uz garažni dio koji je Jelahu potreban, ukazao da će na ovakav način izgradnja trajati možda godinama ali da je glavni cilj da se to kroz privatno partnerstvo što prije izvrši tako da je na Vijeću da o tome odluči, pa zbog toga predlaže da se javna rasprava produži na 60 dana i da se u tom periodu sagledaju mišljenja svih potencijalnih investitora, nakon čega bi se prof. Hamidoviću dale smjernice za izradu konačnog rješenja, te naglasio da on kao Načelnik ne želi uraditi ništa što bi se moglo protumačiti da on na bilo koji način koči realizaciju ovog projekta.

 

Općinsko vijeće Tešanj jednoglasno je donijelo slijedeći

ZAKLJUČAK

Prihvata se nacrt Odluke o usvajanju Nacrta urbanističkog rješenja mikrolokacije Centra Jelaha sa redefiniranjem elemenata dijela regulacionog plana Centar Jelah i upućuje u javnu raspravu u trajanju od 60 dana.

Ad. 2

Pomoćnik Općinskog načelnika gosp. Ferid Mustafić je u ime predlagača dao kraće obrazloženje prijedloga Odluke, zahvalio se svim učesnicima koji su dali svoj doprinos u pripremi konačnog prijedloga i predložio da se u članu 3. u tački 2. pod a) predložene Odluke prvi dio rečenice: „U zatvorenom prostoru u ugostiteljskim objektima od 24.00 do 06.00 sati, izuzev ugostiteljskih objekata tipa disko klub od 02.00 do 06.00 sati“ ostavi i stavi tačka a drugi dio rečenice da se briše, jer postoji kantonalni zakon koji reguliše nivo buke.

Komandir Policijske stanice Tešanj gosp. Hajrudin Alić je predložio da se ova Odluka što prije unese u registar kazni i da se na ovakav način prikupljena sredstva usmjere u opremanje općinske inspekcije i policije.

 

Općinsko vijeće Tešanj jednoglasno je donijelo slijedeći

ZAKLJUČAK

Usvaja se Odluka javnom redu i miru, uz predloženu izmjenu u članu 3.

 

Ad. 3

Gosp. Hamzalija Hojkurić, pomoćnik Općinskog načelnika, je ukratko pojasnio prijedlog Odluke, nakon čega je otvorena rasprava:

– vijećnik Munevera Alić je saopštila da je vidljivo da neke MZ ponovo nisu uvažene kao i prošle godine, da je MZ Karadaglije prošle godine dobila 40 hiljada a ove 18 hiljada KM, da od ukupnog iznosa od koncesija (480 hiljada KM) nedostaje oko 100 hiljada jer je naveden iznos od 380 hiljada KM pa pita šta je s tim sredstvima te zatražila da joj se odgovori šta je sa klizištem Križanovići u MZ Medakovo i da li je uvršteno u Listu?

–  Općinski načelnik je saopštio da je Odluka pratila Vijeće, da je Kiseljak greškom u ovu Listu na kojoj ne bi trebao biti kao i pomenuti iznos za MZ Karadaglije, da predviđenih 10 hiljada za MZ Medakovo nije z svrhu rješavanja klizišta Križanovići nego u pravcu rješavanja oborinskih voda nakon asfaltiranja puta u Salkanovićima, te da MZ Tešanj neće dobiti sredstva jer je u periodu 2009/2010. godina u tu MZ uloženo oko 400 hiljada KM, a da će sredstva sa ESCROW računa uskoro biti utrošena u planirane projekte u Bobarama i Blaževcima i Medakovu (Huremovići).

– vijećnik Munevera Alić je ponovo zatražila pojašnjenje za klizište u Križanovićima, a vijećnik Mirsad Mujčinović je pitao šta je sa rješavanjem klizišta u O. Planjama, pa je gosp. Hojkurić odgovorio da će sva postojeća klizišta biti rješavana u skladu sa dosadašnjim prioritetima (ugroženost putnih komunikacija i objekata).

 

Nakon rasprave Općinsko vijeće Tešanj je sa 14 glasova „ZA“ i  2 glasa „uzdržan“ donijelo slijedeći

ZAKLJUČAK

Usvaja se Odluka o usvajanju Liste kapitalnih projekata za budžetsku 2011. godinu.

Ad. 4

Gosp. Hamzalija Hojkurić  je ukratko pojasnio prijedlog Odluke.

Vijećnik Velid Joldić je pohvalio resornu Službu koja godinama provodi ove aktivnosti i predložio da se pokuša malo uprostiti prikupljanje potrebne dokumentacije (formalni uslovi).

 Općinsko vijeće Tešanj je jednoglasno donijelo slijedeći

ZAKLJUČAK

Usvaja se Odluka o usvajanju Programa novčanih podsticaja za unaprjeđenje poljoprivredne

proizvodnje na području općine Tešanj u 2011. godini.

Pauza u radu Vijeća trajala je od 15,25 do 15,30 sati.

Ad. 5

Općinski načelnik se izjasnio o prispjelim amandmanima (dva) SBiH:

1.      Da amandman A (član 3. stav 3. Odluke): „Ugovaranje izgradnje, proširenja ili rekonstrukcija javne rasvjete na području općine obavljaju Općina i MZ u zavisnosti od lokacije gdje se izgradnja proširenja ili rekonstrukcija obavlja“ –  nije prihvatljiv jer Općina plaća javnu rasvjetu iz Budžeta i što nema mehanizam nadzora nad kvalitetom izvođenja radova, pa se na terenu dešava da rastojanje između bandera nije dobro ili se ugrađuju rasvjetnih tijela koja su  skupa pa to izaziva nepotrebne dodatne troškove, s tim da će učešće MZ u provođenju javnog nadmetanja koje će se vršiti jednom godišnje biti transparentno (otvaranje ponuda, ugovaranje itd.) i da će se na takav način doći do najpovoljnije ponude.

2.      Da je prihvatljiv amandman B (član 9. Odluke): „… ugovor potpisuje predsjednik Skupštine MZ na osnovu prethodne odluke Skupštine.“, na način da „ugovor potpisuje predsjednik Savjeta MZ na osnovu prethodne odluke Skupštine.“ (u prijedlogu Odluke stoji da ugovor potpisuje predsjednik Savjeta MZ na osnovu prethodne odluke Savjeta).

 Vijećnik Munevera Alić je pojasnila da su prvim amandmanom imali namjeru da same MZ biraju najpovoljnijeg ponuđača, ali da odustaju od tog amandmana, te da prihvataju prijedlog Načelnika vezan za drugi amandman.

 Općinsko vijeće Tešanj je jednoglasno donijelo slijedeći

ZAKLJUČAK

Usvaja se Odluka o javnoj rasvjeti na području općine Tešanj, uz amandman.

 

Ad. 6

Gosp. Suad Huskić, pomoćnik Općinskog načelnika, je ukratko pojasnio prijedlog Odluke.

Vijećnik Sejid Brka je u ime Kluba vijećnika BPS SH saopštio da nemaju primjedbi na ovu Odluku i da je podržavaju, da je većina u Vijeću danas imala zajednički sastanak i da je sve usaglašeno, te da su ovakve takse najniže u okruženju naše općine.

 Općinsko vijeće Tešanj je jednoglasno donijelo slijedeći

ZAKLJUČAK

Usvaja se Odluka o administrativnim taksama.

 Ad. 7

Općinski načelnik je u svojstvu predlagača pročitao tekst amandmana SBiH (član 1. Odluke): „… ali ne prije nego što Općinsko vijeće provede raspravu o eventualnim nepravilnostima u radu organa mjesne zajednice.“ i saopštio da nije protiv toga, ali da se radi o upravnoj a ne političkoj (stranačkoj) stvari, jer je Statutom predviđeno da je to obaveza Načelnika, nakon čega je otvorena rasprava:

– vijećnik Munevera Alić je takođe pročitala njihov amandman i član 59. Statuta tvrdeći da je to jasno propisano mada može i na način o kome je govorio Načelnik, ali sa dokazima i raspravom na Vijeću pominjući nedavna iskustva sa MZ Kalošević, Dobropolje-Mekiš i Jelah, uz napomenu da SBiH neće odustati od amandmana i da će u protivnom biti „uzdržani“ tokom glasanja.

– vijećnik Sejid Brka je saopštio da je po njihovom mišljenju ovo trebalo uraditi i mnogo ranije i pozvao građane da pomognu u rješavanju nezakonitosti a ne da trpe, te da se MZ mora natjerati da rade po Zakonu, da se „podvuče crta i da toga više nema“.

– vijećnik Munevera Alić je replicirala kazavši da je SBiH tačno navela da se slažu s tim prijedlogom, te upitala šta je po Zakonu a šta ne i kako to dokazati, i da u tom pravcu predlaže da se ukinu dotacije kada se dokaže nezakonit rad.

– vijećnik Sejid Brka je podsjetio da je važeći Statut usvojen 2007. godine i da je za njegovo donošenje tada glasala i vijećnica Alić, tako da je ovo pitanje sada u nadležnosti Načelnika, a ako se to želi mijenjati onda se mora mijenjati Statut Općine.

– vijećnik Jakub Rošić je u ime Kluba vijećnika SDA saopštio da podržavaju ovu Odluku i da je ovo pitanje u nadležnosti Načelnika.

– Općinski načelnik je pojasnio da želi ovo pitanje usuglasiti sa SBiH navodeći da Vijeće nije organ koji ustanovljuje da li je nešto zakonito ili ne i da to radi Načelnik, te zatražio podršku njegovom prijedlogu, nakon čega bi se vidjelo šta se može uraditi.

– vijećnik Munevera Alić je saopštila da pristaje na Načelnikov prijedlog, pod uslovom da Načelnik na Vijeću kaže koje su to MZ i zbog čega, te da odustaju od amandmana uz ovu napomenu.

 Nakon rasprave Općinsko vijeće Tešanj  je jednoglasno donijelo slijedeći

ZAKLJUČAK

Usvaja se Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o načinu i kriterijima raspodjele sredstava za finansiranje rada organa mjesnih zajednica, s tim da Općinski načelnik u slučaju obustavljanja dodjele sredstava MZ, na Vijeću kaže o kojima MZ se radi i zbog čega.

 Ad. 8

Bez rasprave Općinsko vijeće Tešanj  je jednoglasno donijelo slijedeći

 ZAKLJUČAK

Usvaja se Izvještaj o radu Općinskog vijeća Tešanj za 2010. godinu.

Ad. 9

Općinski načelnik je u svojstvu predlagača pročitao tekst amandmana SBiH – da se u sastav II Komisije za procjenu vrijednosti nekretnina umjesto Hamzalije Hojkurića imenuje Esed Ahmić i saopštio da amandman nije prihvatljiv jer su Zakonom propisani uslovi koje kandidati moraju ispunjavati da bi mogli biti imenovani, te pojasnio da je proceduralno napravljen propust jer je upućen zahtjev političkim strankama da dostave svoje kandidate, a nije trebalo jer se ne radi o političkoj nego o stručnoj Komisiji pa moli Vijeće da to uvaži, a u cilju kompromisa sa SBiH predložio je da oni odustaju od svog amandmana i podrže ovaj prijedlog, uz zaključak da Općinski načelnik raspiše javni poziv u skladu sa zakonskim odredbama i da se formira jedna općinska Lista onih koji ispunjavaju ove uslove i da u narednom periodu takvu Listu ponudi Vijeću na usvajanje, čime bi se ovaj prijedlog Rješenja promijenio na korektan način.

Vijećnik Munevera Alić je saopštila da je predloženi kandidat i ranije bio član ove Komisije i da su dva pomoćnika Načelnika u sastavu Komisije previše, te predložila kompromisno rješenje – da u sastavu I Komisije budu četiri člana a da ona doda još jedno ime.

Općinski načelnik je pojasnio kako nije siguran da se to sada može proceduralno obaviti ali da se to može uraditi kasnije, nakon predviđene procedure i na taj način dodati člana Komisije iz SBiH.

Nakon toga Općinsko vijeće Tešanj  je jednoglasno donijelo slijedeći

ZAKLJUČAK

Usvaja se Rješenje o imenovanju komisije za procjenu vrijednosti nekretnina u prometu.

Općinsko vijeće Tešanj  je jednoglasno donijelo slijedeći

ZAKLJUČAK

Općinsko vijeće ovlašćuje Općinskog načelnika da,  ako to Zakon dopušta, u sastav I Komisije imenuje i četvrtog člana koji ispunjava sve potrebne uslove, a kojeg će predložiti SBiH.

Ad. 10

Bez rasprave Općinsko vijeće Tešanj  je jednoglasno donijelo slijedeći

 ZAKLJUČAK

Prima se na znanje Informacija o položaju penzionera sa aspekta životnog standarda na području općine Tešanj.

Ad. 11

G-đa Nerminka Handžić, pomoćnik Općinskog načelnika,  je ukratko pojasnila Informaciju i zamolila da se usvoje predložene preporuke, nakon čega je otvorena rasprava:

– vijećnik Rifet Begović je pohvalio predložene izmjene i predložio da se nakon uvida u arhivu kao prioritet uzmu lica koja su 2008. godine trebala dobiti ovakva sredstva, ali to ni do danas nisu ostvarila, što stvara određene sumnje u regularnost dodjele tih sredstava.

– g-đa Nerminka Handžić je pojasnila da je zadnji konkurs bio 2008. godine i da tada sva lica predložena od strane Općine nisu uspjela dobiti sredstva zbog nedostatka novca (ograničena sredstva), tako da takva lica mogu uputiti žalbu na rješenje Kantonu mada do sada nije bilo takvih slučajeva, te da su preporuka u korist takvih lica – da dobiju dodatne bodove i da se ne ide s novim konkursom sve dok se ne riješe svi korisnici sa Preliminarne liste Općine, a kasnije sa Konačne liste.

– vijećnik Rifet Begović je pojasnio da je tada bio kod pomoćnika ministra i da mu je tada rekao da se ne ide sa žalbama nego da će se to uvažiti prilikom narednog konkursa, ali da se slaže sa predloženim preporukama koje će riješiti ovaj problem.

– vijećnik Sejid Brka je konstatovao da ima problema i da propisi u ovoj oblasti nisu dobro urađeni, g-đu Handžić je upitao da li postoje pregledi lica koja su do sada dobila takva sredstva sa viših nivoa, te naglasio da su preporuke dobre i da se ovogodišnja predložena lista treba u potpunosti ispoštovati.

– vijećnik Rasim Omerbašić je ukazao da jedan dio ove populacije nema finansijskih sredstava da uopšte pokrene proceduru (vađenje građevinske, urbanističke itd.) a imaju neriješeno stambeno pitanje, pa stoga predlaže da se takvim licima pomogne na neki način i da se takvi slučajevi rješavaju „u hodu“.

– vijećnik Rifet Begović se složio sa prijedlogom vijećnika Omerbašića i predložio da se postojeći kriteriji prilagode u tom pravcu.

 Nakon rasprave Općinsko vijeće Tešanj  je jednoglasno donijelo slijedeći

 ZAKLJUČAK

Prima se na znanje Informacija o aktivnostima na provođenju procedure dodijele pomoći za stambeno zbrinjavanje boračkih populacija za 2011. godinu.

Općinsko vijeće Tešanj  je jednoglasno donijelo slijedeći

 

ZAKLJUČAK

1. Preporučuje se Ministarstvu za boračka pitanja Ze – Do Kantona  da u kriterije za bodovanje uvrsti dodjelu  dodatnih bodova za korisnike  koji do tada  nisu koristili nikakav vid pomoći, što bi im omogućilo bolje mjesto na listama.

2. Licima koja su više puta konkurisala za dodjelu sredstava za stambeno zbrinjavanje a odbijana zbog nedostatka sredstava, a nalazila su se na Preliminarnim listama Općina, za svaki zahtjev koji je odbijen, dodati određeni broj bodova čime bi i ovi podnosioci zahtjeva dobili šansu za  konačno stambeno rješavanje.

3. Ukoliko ovo nije moguće, preporučujemo da se za područje Općine Tešanj, ne raspisuje nova konkursna procedura dodjele sredstava za stambenu izgradnju narednih godina, sve dok se po konkursu od 2011.godine ne riješe svi korisnici koji se nađu na Preliminarnoj a kasnije na Konačnoj listi koju će sačiniti Komisija po izlasku na teren, te po obradi svih zahtjeva.

Ad. 12

Bez rasprave Općinsko vijeće Tešanj  je jednoglasno donijelo slijedeći

 ZAKLJUČAK

Usvaja se Odluka o utvrđivanju javnog interesa za rekonstrukciju raskrsnice (kod DC-a u  Kraševu) u korist JP Direkcija cesta Federacije BiH d.o.o. Sarajevo.

Ad. 13

Bez rasprave Općinsko vijeće Tešanj  je jednoglasno donijelo slijedeći

 ZAKLJUČAK

Usvaja se Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o davanju nekretnina na korištenje po   zahtjevu “Madi” d.o.o. Tešanj.

Ad. 14

Bez rasprave Općinsko vijeće Tešanj  je jednoglasno donijelo slijedeći

ZAKLJUČAK

Usvaja se Rješenje o dodjeli zemljišta državne svojine u korist JP “Elektroprivrede BIH” d.d.   Sarajevo “Elektrodistribucija” Zenica.

Ad. 15

Bez rasprave Općinsko vijeće Tešanj  je jednoglasno donijelo slijedeći

ZAKLJUČAK

Usvaja se Rješenje o odbijanju zahtjeva po članu 61. Zakona o građevinskom zemljištu Bošnjak

Hajrudina i Bošnjak Besime iz Kaloševića.

Općinsko vijeće Tešanj  je jednoglasno donijelo slijedeći

ZAKLJUČAK

Usvaja se Rješenje o utvrđivanju prava vlasništva Mujezinović Aide iz Tešnja.

 

Nakon toga predsjedavajući Vijeća je svim građanima naše općine čestitao predstojeći općinski praznik „4. april – Dan otpora fašizmu“, a zatim se svima zahvalio na prisustvovanju današnjoj sjednici i zaključio rad 27. sjednice Općinskog vijeća Tešanj u 16,30 sati.

 

ZAPISNIČAR:

Zahir Ibrahimkadić

PREDSJEDAVAJUĆI VIJEĆA

Esmir Subašić