Zapisnik sa 15. sjednice Općinskog vijeća Tešanj

te saradnici Općinskog načelnika (Načelnik odsutan zbog posjete ambasadora Saudijske Arabije).
SREDSTVA JAVNOG INFORMISANJA:
Novinar gosp. Halid Fejzić, i predstavnici TV «Smart» Tešanj.
Tonski zapis i Zapisnik vodi Zahir Ibrahimkadić.

Sjednicom predsjedava predsjedavajući Općinskog vijeća gosp. Vedran Kaser, zajedno sa zamjenikom predsjedavajućeg Vijeća gosp. Handžić Hasanom.

Nakon prozivke vijećnika predsjedavajući Vijeća je konstatovao da današnjoj sjednici Vijeća od ukupno 25 vijećnika prisustvuju 23 vijećnika, čime su se stekli uslovi za punovažno odlučivanje, otvorio 15. sjednicu Vijeća i proglasio je javnom, te u ime Vijeća i u svoje lično ime pozdravio prisutne goste i predstavnike medija.

Poslije toga pristupilo se razmatranju predtačaka dnevnog reda:

Ad. A
Vijećnik Benjamin Smailbegović je saopštio da nema primjedbi na tekst Zapisnika, ali da je kod kuće pažljivo pregledao snimak sa 14. sjednice Vijeća (6. tačka) i da nigdje nije primijetio da je u svojoj diskusiji vezanoj za izglasavanje Kriterija za raspodjelu budžetskih sredstava po MZ 2005. godine, naveo da je sam SDP bio i izglasao Kriterije, kao što je to tvrdio vijećnik Rasim Omerbašić na 14. sjednici, nego da je kazao „borili smo se“, pa zbog toga traži da mu se vijećnik Omerbašić javno izvine zbog toga, a ako ne, onda traži da se za slijedeću sjenicu Vijeća uradi stenogram pomenutih njihovih diskusija i da reaguje Komisija za kodeks ponašanja vijećnika.
Vijećnik Rasim Omerbašić je saopštio da se ne želi izvinjavati zbog jedne rečenice.

Nakon toga Općinsko vijeće Tešanj je sa 22 glas “ZA” i 1 glas „uzdržan“ usvojilo slijedeći

ZAKLJUČAK
Usvaja se Zapisnik sa 14. sjednice Vijeća održane dana 29.01.2010. godine.

Ad. B
Vijećnička pitanja i inicijative:

Primjedbi na dobivene odgovore na vijećnička pitanja nije bilo, nakon čega je otvorena rasprava o ranije podnesenim inicijativama:
– inicijativi vijećnika Subašić Senada sa 13. sjednice Vijeća (nadležnost za imenovanje NiUO-a u JP i JU) – saopštio da je dobio odgovor Načelnika ali da se neće izjašnjavati o inicijativi danas, a pošto je u odgovoru navedeno da Ministarstvo pravde FBiH kao obrađivač pomenutog Zakona jedino može tumačiti taj Zakon, zatražio je od predsjedavajućeg Vijeća zatraži tumačenje navedenog Ministarstva do naredne sjednice, nakon čega će se izjasniti o svojoj inicijativi.
– inicijativa vijećnika Buljubašić Amila u ime Kluba vijećnika SDP (Rezolucija) – saopštio da je dobio odgovor Načelnika kao na vijećničko pitanje u kome su optuženi da su narušili ugled Općine Tešanj, naglasio da Klub vijećnika SDP stoji iza svega onoga što je pomenuto u inicijativi i da je u pitanju nesporazum jer su i ta sredstva uobzirena kao sredstva pripadajuća Općini (jer se realiziraju na njenom području), te predložio da se pronađe i pogleda snimak toga dijela TV magazina „Crta“, uz napomenu da i dalje u potpunosti ostaju pri svojoj inicijativi.
– vijećnik Amir Kurtić je saopštio da Klub vijećnika SDA neće nikada podržati ovakvu inicijativu jer ta sredstva nikada nisu pripadala Općini Tešanj i da to nisu sredstva iz njenog budžeta, te da se slažu za transparentnost itd. ali ne ovako kako je napisano u inicijativi, a i za utrošena sredstva pa se sada žaliti.
– vijećni Sejid Brka je ukazao kako se Rezolucijom vjerovatno imala dobra namjera ali da nije dobro postavljena, pa je zamolio predlagača da povuče ovu inicijativu i doradi do naredne sjednice Vijeća.
– vijećnika Amil Buljubašić je naglasio da je općina Tešanj imala koristi od spornih projekata i da je cilj ove inicijative bila zaštita institucija Općinskog vijeća i Općinskog načelnika, te pojasnio da se u odgovoru Načelnika navodi da se Rezolucija može pripremiti ako Vijeće ocijeni za potrebno i složio se da se tekst može malo redefinisati jer je očigledno došlo do nesporazuma.
– vijećnik Senad Subašić je replicirao vijećniku Brka Sejidu tvrdnjom da je inicijativa dobra ali da možda nije dobro sročena, pojasnivši da su prema zaključku Vijeća nedavno kod federalnog ministra bili članovi Kolegija Vijeća (bio prisutan i vijećnik Brka Sejid), koji im je pojasnio da su sredstva za urađeni put odobrena na zahtjev MZ i da je to jedini način jer je takva praksa u RS-u, izražavajući svoje slaganje da je jedina ispravna procedura da takva sredstva idu preko općinskih vijeća i općinskih budžeta, te na kraju ukazao da je ovdje neko namjerno prekršio proceduru i izrazio svoje slaganje da se inicijativa doradi i predloži na narednoj sjednici Vijeća.
– inicijative vijećnika Subašić Esmira u ime Kluba vijećnika BPS SH (mjere štednje u JP i JU, izvještaji o radu sa analitičkim karticama troškova u prilogu JP i JU – tematska sjednica) – vijećnik je saopštio da od prve inicijative odustaje jer su već preduzeti koraci u pravcu štednje, te da ostaju pri svojoj drugoj inicijativi.

Nakon toga Općinsko vijeće Tešanj je sa 13 glasova “ZA” i 10 glasova „uzdržan“ usvojilo slijedeći

ZAKLJUČAK
Prihvata se inicijativa vijećnika Subašić Esmira u ime Kluba vijećnika BPS SH da za 2009. godinu, shodno članu 46. stav 3. Statuta Općine, Izvještaje o radu sa analitičkim karticama troškova u prilogu, pored javnih preduzeća, Općinskom vijeću dostave i javne ustanove (a ne informaciju o poslovanju po Programu rada Općinskog vijeća), a za razmatranje istih planirati posebnu tematsku sjednicu Općinskog vijeća za koju materijal dostaviti najmanje 15 dana prije sjednice. Uz isti materijal, shodno članu 46. stav 4. Statuta Općine, dostaviti i prijedlog mjera Načelnika za unapređenje stanja.

Nova vijećnička pitanja i inicijative:
– vijećnik Muhamed Halilović u ime Kluba vijećnika BPS SH saopštio da se na širem rejonu sjevernih padina Kraljevog brda na teritoriji općine Tešanj u posljednje vrijeme vrši masovna sječa šume, čak do ogoljenja zemljišta, što izaziva klizišta i vododerine i ugrožava izvorišta lokalnog vodosnabdijevanja kao i druge štetne posljedice, a što se ne dešava na istoj lokaciji na žepačkoj strani istog brda što ukazuje da se ne radi o nekom oboljenju šume, pa zbog toga, uvažavajući nadležnosti nad šumama po nivoima vlasti i s obzirom da se radi o području općine Tešanj, pita: „U cilju poduzimanja odgovarajućih mjera zaštite šuma kod nadležnih ustanova u narednom periodu, može li nam Načelnik obezbjediti potpunu i zvaničnu informaciju o ovoj pojavi sa svim detaljima vezanim za istu, kao i o imenima odgovornih lica za nadzor tog sektora“?
– vijećnik Mirza Unkić je saopštio da u ime Kluba vijećnika SDP ponovo predlaže inicijativu koja je i formalno dorađena kroz osiguranje potpisa 1/3 vijećnika (priloženo u pismenoj formi):
Da se pristupi usklađivanju Statuta Općine Tešanj sa Ustavom FBiH, Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i sloboda i drugim pravima, te Zakonom o načelima lokalne samouprave FBiH, na način da se u članu 21. Statuta doda stav 3. koji glasi:
„Općinski načelnik i predsjedavajući općinskog vijeća u općinama ili općinskim vijećima višenacionalnog sastava ne mogu biti iz reda istog konstitutivnog naroda, odnosno iz reda ostalih, izuzev u općinama u kojima jedan konstitutivni narod čini više od 80 % stanovnika, prema posljednjem popisu stanovništva u Bosni i Hercegovini.“
Vezano za njegovu inicijativu da se obezbjede novčana sredstva kako bi svi studenti općine Tešanj, koji ispunjavaju uslove, dobili stipendije, pojasnio je da Načelnik na današnjoj sjednici predlaže zaključak kojim bi ova inicijativa bila i ostvarena, a zatim upitao: Dokle su došle aktivnosti na realizaciji zaključka za izgradnju komunalnog-multietničkog groblja, odnosno donošenju odluke o izboru lokacije i planiranju budžetskih sredstava za realizaciju istog, podsjećajući da je to bila inicijativa i vijećničko pitanje u 2007. i 2009. godini.
– vijećnik Hasan Handžić je vezano za nedavne probleme sa poledicom na putevima Tešanj – Jelah i Tešanj – Tešanjka i nastale brojne saobraćajne nezgode upitao da li je nadležna općinska Služba nešto poduzela protiv firmi koje održavaju pomenute dionice puta u zimskom periodu, jer se ovakvo stanje više ne može tolerisati?
– vijećnika Amil Buljubašić je ukazao da je na prostoru općine Tešanj vrlo česta pojava uzurpacije državnog zemljišta od strane pojedinaca a da Općinsko pravobranilaštvo reaguje samo po primjedbama građana, mada i službena lica (inspektori, geometri itd.) mogu prijaviti takve slučajeve, tako da je najveći dio takvih slučajeva bez ikakve kontrole i naplate korištenja tog zemljišta, pa zbog toga predlaže nadležnoj Službi da pripremi prijedlog rješavanja takvih slučajeva, njihova premjeravanja i dijalog sa takvim licima na terenu u cilju plaćanja korištenja tog zemljišta.

Nakon toga predsjedavajući Vijeća je otvorio raspravu o dnevnom redu (saziv od 13 tačaka), a zatim iza govornice u ime Kolegija predložio:
-da se 4. tačka dnevnog reda – Prijedlog Odluke o usvajanju Studije redefinicije namjene i redizajna starog gradskog hotela „Zvečaj“ Tešanj – pretvori u nacrt Odluke –jednoglasno prihvaćeno,
– da se 11. tačka dnevnog reda – Prijedlog Rješenja o utvrđivanju prava vlasništva na gradskom građevinskom zemljištu u korist Karahmet Eme i drugih skine s dnevnog reda uz zaključak da se organizuje zajednički sastanak resorne Službe sa predstavnicima Školskog odbora OŠ Jelah i MZ Jelah –jednoglasno prihvaćeno,
-da se 13. tačka – Informacija o stanju bezbjednosti na području općine Tešanj za 2009. godinu zbog gostiju pomjeri i bude tačka 3. a ostale pomjere za jedno mjesto –jednoglasno prihvaćeno.

Gosp. Suad Huskić je u ime odsutnog Načelnika predložio da se kao posljednja 13. tačka uvrsti Prijedlog Zaključka o davanju saglasnosti Općinskom načelniku u vezi dodjele stipendija u 2010. godini –jednoglasno prihvaćeno.

Bez rasprave Općinsko vijeće Tešanj jednoglasno je usvojilo slijedeći

DNEVNI RED
1.Prijedlog Odluke o usvajanju Liste kapitalnih projekata iz preostalih sredstava Budžeta Općine Tešanj za 2010. godinu;
2.Prijedlog Odluke o pokretanju aktivnosti za kreditno zaduženje Općine Tešanj za realizaciju
kapitalnih projekata;
3.Informacija o stanju bezbjednosti na području općine Tešanj za 2009. godinu;
4.Prijedlog Odluke o usvajanju i provođenju regulacionog plana Turističko-rekreacione zone „Kiseljak“ Tešanj;
5.Nacrt Odluke o usvajanju Studije redefinicije namjene i redizajna starog gradskog hotela „Zvečaj“ Tešanj;
6.Prijedlog Odluke o visini prosječne konačne građevinske cijene na području općine Tešanj;
7.Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o naknadama vijećnicima i članovima komisija koje imenuje Općinsko vijeće;
8.Prijedlog Odluke o produženju mandata povjerenika MZ Kalošević;
9.Informacija o radu i poslovanju nevladinih organizacija na općini Tešanj za 2009. godinu;
10.Prijedlog Odluke o utvrđivanju javnog interesa u korist „BH Telecom“ d.d. Sarajevo Direkcija Zenica;
11.Prijedlog Rješenja o dodjeli na korištenje zemljišta državne svojine neposrednom pogodbom „Elektroprivredi BiH“ d.d. Sarajevo „Elektrodistribucija“ Zenica;
12.Prijedlog Rješenja o razrješenju i imenovanju članova Komisije za pitanja mladih;
13.Prijedlog Zaključka o davanju saglasnosti Općinskom načelniku u vezi dodjele stipendija u 2010. godini.

Ad. 1
U ime predlagača gosp. Hamzalija Hojkurić je saopštio da nema posebne potrebe za dodatno obrazlaganje prijedloga Odluke i da je amandman Kluba vijećnika SDP prihvatljiv (da se umjesto projekta „Ulica Donja sječa“ upiše projekat „Kanalizacija Potočani“, čime je postao sastavni dio prijedloga Odluke, nakon čega je otvorena rasprava:
– vijećnik Senad Subašić je izrazio žaljenje što na današnjoj sjednici Kolegija nije predložio skidanje ove tačke dnevnog reda zbog dva razloga: prvi – jer nije urađena u skladu sa Statutom i ranijim zaključkom Vijeća da će MZ koje su ranije izostavljene trebale biti obeštećene u 2010. godini, pa je potrebno da Načelnik ovaj materijal doradi, i drugi – Vijeću nije dostavljena šira lista kapitalnih projekata prema višim organima vlasti, NVO i donatorima, jer MZ koje dobiju sredstva od viših organa vlasti ne bi trebale biti na ovoj listi, ponavljajući da ne vidi razlog zbog čega šira lista nije danas dostavljena Vijeću, pa je zbog toga zamolio da se ova Odluka odloži i doradi sa širom listom za narednu sjednicu Vijeća.
– vijećnik Amir Kurtić je ukazao da zaključak Vijeća nije Statut pa da se krši, da se radi o raspodjeli 385.000 uvećanih sa 200.000 KM od građana na MZ, da je upitno koliko je Općinsko vijeće doprinijelo tome da neki projekti nisu realizovani jer je 50% projekata prošlo kroz javne nabavke, tako da će Kluba vijećnika SDA podržati ovu Listu i da im je Načelnik obećao dostaviti širu listu, uz napomenu da je dio sredstava raspoređen putem Budžeta za 2010. godinu.
– vijećnik Hasan Handžić je u ime Kluba vijećnika SBiH saopštio da ne mogu podržati ovu Listu jer njihov Klub nije podržao ni Kriterije, a i zbog toga što se nije vodilo računa o ranijem ulaganju i što nisu ispoštovani projekti koje su predložile MZ, tako da je ova Lista, u stvari, samo dogovor dvije političke stranke u Vijeću (SDA i BPS SH).
– vijećnik Munevera Alić je vijećniku Kurtiću odgovorila da se sa dostavom šire liste projekata viših nivoa vlasti zakasnilo, te pokazala tabelu i ukazala da nisu povučena sredstva iz Kantona za vodovode O. Planje i Dobropolje/Mekiš a isto se predlaže i ove godine Kantonu, navodeći primjer da su građani MZ Šije za projekat kanalizacije dali jednako kao Kanton (40.000 KM) dok je u isti projekat Općina uložila samo 20.000 KM, dok su neke MZ u svojim projektima dale samo 1% sredstava a ostalo su pokrili Općina i Kanton, upitala ko može garantovati da neće biti recesije i u 2011. godini, tako da u ime „ljudi sa terena“ ne mogu prihvatiti ovu Listu, pogotovo kada je poznato da npr. MZ Karadaglije ovom Listom dobivaju 70.000, što je više nego što će dobiti MZ Šije (15.000), MZ Jelah i neke druge MZ koje imaju veći broj stanovnika od MZ Karadaglije, ukazujući da „narod“ traži da se polože računi pa zbog toga predlaže da se ova Odluka povuče i dopuni i usvoji na vanrednoj sjednici Vijeća jer se sve može završiti za sedam dana, a u protivnom ovom Odlukom se krši Statut, Zakon i moralnost, te da se napravi pauza od 10 minuta i sve dogovori.
– vijećnik Senad Subašić je vijećniku Kurtiću odgovorio da je u svojoj prethodnoj diskusiji pogrešno naveo Statut a mislio je na Poslovnik, ukazujući da je Načelnik dužan provoditi akte Vijeća a predsjedavajući Vijeća je dužan štititi Statut i Poslovnik.
– vijećnik Amir Kurtić je kratko replicirao podsjećajući kolege da je većina o ovome već glasala i da su pare o kojima je govorila vijećnik Alić upitne.
– vijećnik Benjamin Smailbegović je replicirao kazavši da je Vijeće donijelo zaključak i usvojilo okvirne cifre i zaključak da se sva neiskorištena sredstva sa općinskog nivoa prenesu za iduću godinu, podsjećajući da je za MZ Tešanj predloženo 30.000 KM za vodosnabdijevanje visinskih zona Tepe i da je na prošloj sjednici Vijeća donesen zaključak da se nakon završetka revizije i za njega uradi ista odluka kao i za vodovode O. Planje, Dob./Mekiš i Medakovo/Trepče, te da u MZ Bukva već skoro 20 godina nije ništa uloženo jer je to „crvena Bukva“.
– gosp. Hamzalija Hojkurić je podsjetio da je Načelnik danas opravdano odsutan i da smatra da su njegova opredjeljenja korektna i da je ova Odluka produkt odluke o Budžetu koja je jednoglasno usvojena, da će o neutrošenim sredstvima biti navedeno u predstojećem Izvještaju o realizaciji kapitalnih projekata i Budžeta za 2009. godinu gdje će se vidjeti da su sva i utrošena ili možda nisu projekti realizovani ali će biti jer su ugovori potpisani, navodeći da sredstva za projekte iz Kantona nisu propala i da je upravo danas izvršen obilazak nekih kapitalnih projekata sa predstavnicima Kantona (put Joldići, vodovod O. Planje itd.), te da je u Odluci bilo navedeno da zbog ograničenih sredstava ne mogu ići sve MZ i da će preostale biti obeštećene u 2011. godini, da je šira lista već upućena prema višim organima vlasti i neki projekti će biti prihvaćeni do maja 2010. godine, nakon usvajanja budžeta.
– vijećnik Amir Kurtić je kratko replicirao vijećniku Smailbegoviću vezano za visinske zone Tepe.
– vijećnik Senad Subašić je upitao zbog čega nema šire liste projekata uz ovu Listu, te podsjetio da je gosp. Hojkurić maločas pomenuo da je šira lista već upućena prema Kantonu, čime je prekršen zaključak Vijeća.
– gosp. Hamzalija Hojkurić je pojasnio da su to preliminarni projekti, za koje su iz Kantona tražili da se hitno dostave za period od 2-3 naredne godine.
– vijećnik Benjamin Smailbegović je konstatovao da je preliminarna lista projekata već upućena prema Kantonu i „kao kasnije će se usvojiti“, navodeći da nije ni znao da put Joldići još nije završen jer se traži još para, da je i kod O. Planja puno veći zahtjev itd. tako da Vijeće poslije toga može samo potvrditi odobrene projekte, tako da je ove godine Vijeće ostalo bez mogućnosti da odlučuje koji projekti će biti dostavljeni višim nivoima vlasti.
– vijećnik Munevera Alić je replicirala gosp. Hojkuriću kazavši da nije tačno da je odozgo došlo da se lista hitno dostavi i pokazala akt koji je Općinski načelnik uputio i tražio bez ikakvog pritiska, tako da je prekršen zaključak Općinskog vijeća, jer je trebalo bar pozvati predsjednike klubova na dogovor prije toga.
– vijećnik Adem Huskić je kazao kako danas nije čuo da neko nudi „put iz mraka“, tvrdeći da je i on nezadovoljan ovom Listom jer su sredstva minorna i mogu se rasporediti na manji broj MZ, da se po današnjim diskusijama vidi „da mi nismo imali snage da sjednemo i zajedno dogovorimo politiku razvoja, nego se sve dešavalo silom (većinom)“, tako da se ubuduće mora drugačije ponašati i dogovarati sa izvršnom vlasti, tako da od ovoga nije moglo bolje da se napravi, da je ubijeđen da će se preostala sredstva iz 2009. godine prenijeti ako su ugovori potpisani do 31.12., da bi se moglo složiti sa prijedlogom da preostale MZ budu obeštećene u naredne 2-3 godine i da to Vijeće odluči zaključkom jer bi skidanjem ove odluke došlo do gubitka značajnog vremena zbog procedura koje u idealnom slučaju traju oko 70 dana po projektu, tako da nije za njeno prolongiranje jer se i ovako kasni, ako se ima u vidu da je u nekom ranijem periodu ovakva Lista usvajana tokom decembra za narednu kalendarsku godinu.
– vijećnik Senad Subašić je replicirao vijećniku Huskić Ademu kazavši da već postoji takav zaključak Vijeća koji nije ispoštovan, te ponovo zatražio da se odgodi i doradi za narednu sjednicu jer treba zaštititi dignitet Vijeća.
– vijećnik Jakub Rošić je izrazio slaganje da Lista već kasni i da je možda problem što danas nema šire liste, mada je ona nekim vijećnicima a i ostalim možda već poznata, da vjeruje da je Načelnik sve uvažio što se moglo i da nije mijenjao, da liste viših organa još nema jer kantonalni budžet nije usvojen i da vjeruje da će to Načelnik dostaviti za iduću sjednicu, tako da odlaganje nije dobro i da to po njegovom mišljenju neke političke stranke rade kako se projekti ne bi usvojili, da se moglo i amandmanski djelovati, te konstatovao da je malo sredstava za raspodjelu i da nema potrebe zbog toga puno politizirati.
– vijećnik Munevera Alić je ukazala da je zahtjev za realizaciju projekta za poboljšanje vodovoda u MZ Kalošević dostavio povjerenik a ne organi MZ i da su sve ove replike zbog toga što vijećnici nemaju informacija o tome.
– vijećnik Amir Kurtić je kratko replicirao kazavši da je trenutno u MZ Kalošević povjerenik jedini koji radi od decembra 2009. godine.
– vijećnik Senad Subašić je upitao ko je kriv što se sa Listom kasni i da to nije Vijeće jer mu je mogla biti predložena i ranije, tako da je zbog takve procedure da sve ide kroz Vijeće i predložena Rezolucija, jer ne može jedan čovjek odlučivati i da je za to kriv Načelnik.
– vijećnik Jakub Rošić je odgovorio da se tu ne radi o tome ko je kriv nego o odgađanju i da nema potrebe teretiti Načelnika jer vjeruje da će Načelnik dostaviti širu listu nakon usvajanja budžeta Kantona.
– vij. Kasim Huskić je naglasio da se govornica ne smije koristiti za ostvarivanje političkih problema nego za dobrobit svih, te pojasnio da je projekat vodovoda O. Planje riješen Odlukom zajedno sa ostala dva vodovoda na prethodnoj sjednici Vijeća.
– vijećnik Munevera Alić je replicirala kazavši da se za vodovod O. Planje od Kantona tražilo 420.000 KM, a u pomenutoj Odluci je navedeno da su sredstva Kantona predviđena u iznosu od 300.000 KM.
Pauza u radu Vijeća trajala je od 15,30 do 15,40 sati.

– vijećnika Amil Buljubašić je kazao da govornica ne bi trebala biti platforma za potkusurivanje, te pomenuo da je Vlada ZDK na svojoj 37. sjednici (pomenuto i u Službenim novinama ZDK) Općini Tešanj
stavila u zadatak da se provede zaključak o vodozaštiti izvorišta Kraševo, ali od toga do danas ništa nije urađeno.
– vijećnik Rasim Omerbašić je vezano za amandman SDP-a kazao da nije obrazložen, da u MZ Jelah nije vidio projekat kanalizacije Potočani, pa je zamolio predlagača amandmana da ga obrazloži, s obzirom da isti nema potrebnu dokumentaciju, a da istovremeno nije predložen projekat kanalizacije Jelah Polje, pogotovo zbog vodozaštite izvorište s kojeg se pitkom vodom snabdijeva više od polovice građana općine Tešanj.
– vijećnik Senad Subašić je kazao da vijećnik Omerbašić nije dobro informisan jer je projekat kanalizacije Potočani ranije dostavljen Općini kao projekat od značaja za MZ, a da bi se lično borio za kanalizaciju Jelah Polje da je došla šira lista viših nivoa vlasti, jer je to projekat od općeg interesa i koji više košta, navodeći da je dokumentacija za Potočane pri samom kraju i da su ovaj projekat većim dijelom finansirali građani Potočana.
– vijećnik Rasim Omerbašić je kazao da ne razumije takav pristup i da se projekti moraju jednako posmatrati jer je i broj stanovnika u ta dva naselja približno isti, pominjući da dođe zahtjev od Općine i onda MZ Jelah pošalje 20-tak projekata i onda se polemizira.
– vijećnik Senad Subašić je zamolio bivšeg Načelnika, vijećnika Huskić Adema da potvrdi da je MZ Jelah finansirala izradu projektne dokumentacije i da su Potočani lokalni a Jelah Polje opći interes, navodeći da sada MZ Jelah dobiva samo 35.000 KM a npr. MZ Karadaglije 70.000 KM.
– vijećnik Sejid Brka je kazao da je nakon svega začuđen zbog međusobnog prekucavanja vijećnika a da nema konkretnih prijedloga, što je po njemu zbog toga što vijećnici dođu nespremni na sjednicu Vijeća pa se zaboravi šta se ranije govorilo, tvrdeći da je ova Lista produkt Budžeta i ništa novo, da je na dogovor oko Budžeta kod Načelnika „došao ko je htio“, da se štednja mora praviti i da zahvaljujući tome i ima ovih 385 hiljada za raspodjelu uz 200 hiljada učešća građana, a nakon toga pročitao projekte bez učešća građana, napomenuo da će oštećene MZ biti obeštećene, pa stoga predlaže da se ovaj prijedlog prihvati i da se dostavi šira lista, te zamolio da se ubuduće ne pominju netačni podaci jer MZ Karadaglije nije dobila 70 nego 35.000 KM, jer se time obmanjuje javnost.
– vijećnik Benjamin Smailbegović se složio da je Budžet donesen jednoglasno, ali da ne bi glasao za ovakvu raspodjelu jer ima veći broj projekata od općeg interesa (zdravstvo, r. Usora itd.), na koje Vijeće ne može uticati jer će doći šira lista koju Vijeće može samo potvrditi.
– vijećnik Sejid Brka je kazao da se radi o minornim sredstvima i zbog javnosti ponovio da MZ Karadaglije ovom Listom dobiva 35 a ne 70.000 KM, da je Načelnik svim političkim strankama uputio poziv za sastanak na kojem bi se dogovorio Budžet ali da predstavnici nekih stranaka nisu htjeli da dođu, te da je i na toj sjednici Vijeća traženo da se sa Načelnikom dogovara oko Budžeta.
– vijećnik Senad Subašić je kazao da zbog javnosti mora reći da Načelnik nije zvao Klub vijećnika SDP na taj sastanak vezan za Budžet.
– vijećnik Munevera Alić je potvrdila da su je zvali na taj dogovor ali da je bila odsutna, a da joj je kasnije sekretarica Načelnika odgovorila da se taj sastanak odgađa.
– gosp. Hamzalija Hojkurić je pojasnio kako mu je lično poznato da je na taj sastanak Načelnik zvao političke stranke a ne njihove klubove.
– vijećnik Munevera Alić je replicirala kazavši da će se žaliti Komisiji za kodeks jer je ovo već rekla na Kolegiju i da je to Načelnik potvrdio, a sada se tvrdi suprotno, te zatražila da zbog javnosti to i ostali predsjednici klubova potvrde.
– vijećnik Senad Subašić je pojasnio da je Načelnik tada zvao predsjednika SDP-a, koji mu je odgovorio da se za to obrati predsjedniku Kluba vijećnika SDP, ali da Načelnik poslije toga nije zvao.

Nakon toga pristupilo se glasanju o prijedlogu Kluba vijećnika SDP da se ovaj prijedlog Odluke doradi i uz širu listu projekata dostavi na slijedeću sjednicu Vijeća – 10 glasova “ZA”, 12 glasova „protiv“ i 2 glasa „uzdržan“, nakon čega je predsjedavajući Vijeća konstatovao da ovaj prijedlog nije prošao.

– vijećnik Senad Subašić je saopštio da SDP nije glasao o Listi nego o zaštiti digniteta Vijeća, te da će vijećnici SDP-a napustiti sjednicu i neće prisustvovati na prve dvije tačke dnevnog reda današnje sjednice (što su i uradili.
– vijećnik Rasim Omerbašić je uputio primjedbu predsjedavajućem Vijeća jer je prvo trebalo obaviti glasanje o svim prijedlozima, a nakon toga dozvoliti diskusiju ili komentar.
– vijećnik Amir Kurtić je naglasio da se raspravljalo o Listi kapitalnih projekata i široj listi, tako da ostaju zaključci koje treba ispoštovati.
– vijećnik Munevera Alić je ukazala da je Poslovnik dobar kako to kome odgovara, te naglasila da je prekršen raniji zaključak Vijeća.
– vijećnik Rasim Omerbašić je odgovorio da je problem ovog Vijeća što zadire u nadležnost Općinskog načelnika.

Nakon rasprave Općinsko vijeće Tešanj je sa 15 glasova “ZA”, 1 glas „protiv“ i 4 glasa „uzdržan“ (prisutno 20 vijećnika) donijelo slijedeći

ZAKLJUČAK
Usvaja se Odluka o usvajanju Liste kapitalnih projekata iz preostalih sredstava Budžeta Općine Tešanj za 2010. godinu, uz amandman.

Ad. 2
U raspravi po ovoj tački dnevnog reda učestvovali su:
– vijećnik Munevera Alić je zatražila da joj se pojasni da li će kreditno zaduženje biti usmjereno u kapitalne projekte ili će se usmjeriti samo u jedan veći projekat?
– gosp. Hamzalija Hojkurić je pojasnio da je ovo prvi akt kojim Vijeće daje „zeleno svijetlo“ Načelniku da istraži tržište i vidi gdje se takva sredstva mogu usmjeriti, a Vijeće bi kasnije donijelo konačnu odluku.
– vijećnik Munevera Alić je pročitala dio teksta iz Odluke i upitala hoće li kreditna sredstva Općina usmjeriti u vodosnabdijevanje i kanalizaciju?
– vijećnik Adem Huskić je kazao da lično nije radostan u pogledu kreditnog zaduženja, pojasnio da se ovom Odlukom omogućava Načelniku da vodi razgovore o mogućnostima i uslovima za zaduženje, a da će odluku o zaduženju donijeti Vijeće, ukazao da 500.000 KM nije ni 10% od vrijednosti projekata vodosnabdijevanja i kanalizacije, da podržavaju ovakvu Odluku, te ponovio da će Vijeće odlučiti da li će se ići u kreditno zaduženje i u koji projekat, tako da ova Odluka ne znači da se kredit uzima.
– vijećnik Munevera Alić je ukazala da u Odluci ne piše da se kredit ne uzima.
– vijećnik Sejid Brka je kazao da vijećnici BPS SH nikada neće dići ruku za zaduženje kao što to ovih dana čini BiH (MMF), ali da lokalno gledano trebaju veća sredstva vjerovatno za projektovanje nekih projekata, s tim da bi kasnije Vijeću bili prezentirani tačni podaci: koja banka, koji uslovi, kamate, rok otplate, visina rate itd.

Općinsko vijeće Tešanj je sa 19 glasova “ZA” i 1 glas „uzdržan“ (prisutno 20 vijećnika) donijelo slijedeći
ZAKLJUČAK
Usvaja se Odluka o pokretanju aktivnosti za kreditno zaduženje Općine Tešanj za realizaciju
kapitalnih projekata.

Pauza u radu Vijeća trajala je od 16,20 do 16,30 sati, na prijedlog predsjedavajućeg Vijeća.

Ad. 3
U raspravi po ovoj tački dnevnog reda učestvovali su:
– k-dir Policijske stanice Tešanj gosp. Alić Hajrudin je zamolio da se malo prodiskutuje o planu PSt za
2010. godinu, predložio da se, imajući u vidu tešku ekonomsku-socijalnu situaciju u narednom periodu (otpuštanje radnika, štrajkovi itd.), formira Komisija za bezbjednost kao u ostalim općinama koja bi se sastajala jednom mjesečno ili u 2-3 mjeseca, da je čini Kolegij Vijeća, s tim da neko iz PSt bude njen član ili izvještač, zahvalio Općini i Vijeću na uspješnoj saradnji u prethodnoj godini i nastavku takvog rada u narednom periodu, te pozvao vijećnike da zatraže dodatna pojašnjenja o Informaciji ako za to postoji potreba.
– vijećnik Sejid Brka je ukazao da se radi o ozbiljnoj temi navodeći da je broj krivičnih dijela u 2008. godini 212 a u 2009. godini 257 pa treba vidjeti koji su uzroci i šta treba uraditi da se njihov broj smanji, da je izvršeno 23.728 kontrola saobraćajnih vozila i vozača a od toga 11.640 podnesenih prekršajnih prijava pa se postavlja pitanje šta da se preventivno uradi, možda dodatna edukacija vozača, da su česti prekršioci maloljetna djeca itd. pa je zamolio da k-dir PSt pojasni šta planiraju uraditi da se ovo stanje popravi i može li nešto Vijeće u tome pomoći?
– vijećnik Amir Kurtić je izrazio zadovoljstvo što je došlo do rasvjetljavanja slučajeva krađe stoke i predložio da se težište edukacije o saobraćaju stavi na škole jer očigledno represivne mjere nemaju očekivani efekat.
– vijećnik Benjamin Smailbegović je saopštio da je Informacija kvalitetno urađena, da je povećan broj slučajeva ali i njihovo rasvjetljavanje, upitao šta je potrebno uraditi za boljitak u ovoj oblasti, te izrazio slaganje s prijedlogom da se svaka 2-3 mjeseca k-dir PSt i Načelnik obrate Kolegiju u pogledu bezbjednosti.
– vijećnik Adem Huskić se složio da je Informacija kvalitetno urađena i predložio da PSt sugeriše šta Vijeće može uraditi da bi se spriječilo da nezadovoljstvo jednih trpe drugi (zaprečavanje puteva i sl.), da li treba odluka Vijeća o određivanju lokacije gdje se može izraziti nezadovoljstvo, štrajk itd.
– vijećnik Senad Subašić je kazao da se slaže sa prethodnicima i predložio da predsjedavajući Vijeća ubrza pripremu Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o javnom redu i miru, te da podržavaju predloženu inicijativu u Informaciji vezanu za ugostiteljske objekte, pogotovo one koji su locirani uz srednje škole u Tešnju.
– vijećnik Esmir Subašić je predložio da PSt uradi elaborat za instaliranje radara na 10-15 lokacija na području općine Tešanj, jer je saobraćaj veliki problem, s tim da bi se radar povremeno premještao s lokacije na lokaciju.
– gosp. Alić Hajrudin je pojasnio da naša općina spada u najnaseljenije općine, sa dijelovima dva magistralna puta i puno asfaltiranog lokalnog puta na koje se i odnosi najveći broj stradalih u saobraćajnim nezgodama, da je prosječna starost uposlenih u PSt oko 40 godina i da odavno nisu primali nove uposlenike, da se oko srednjih škola uradilo mnogo („škole – oaze mira“) i sve subjekte pozvao na dalju saradnju, potvrdio da je elaborat video nadzora urađen za četiri važnije raskrsnice ali zbog recesije nije uvršten u budžet, ali da je naišao na razumijevanje kod privrednika za jedan takav projekat.

Općinsko vijeće Tešanj jednoglasno je donijelo slijedeći

ZAKLJUČAK
Da svaka 2-3 mjeseca Policijska stanica Tešanj informiše Kolegij Općinskog vijeća Tešanj o bezbjednosti na području općine Tešanj, uz prijedlog mjera za njeno poboljšanje.

Općinsko vijeće Tešanj jednoglasno je donijelo slijedeći

ZAKLJUČAK
Prima se na znanje Informacija o stanju bezbjednosti na području općine Tešanj za 2009. godinu.

Ad. 4
Vijećnik Munevera Alić je zatražila pojašnjenje od predlagača vezano za zahtjev Udruženja „Crni vrh“ o akumulaciji vode u turističkoj zoni „Kiseljak“, zbog čega se u narednim godinama brani gradnja zbog nedostatka idejnog projekta i zbog čega nisu navedeni učesnici u javnoj raspravi?
G-đa Ermina Jabandžić je pojasnila da Odluka nije jedina obavezujuća jer je njen sastavni dio tekstualni i grafički dio ovog Regulacionog plana koji je dostavljen svim predsjednicima klubova vijećnika, te da je ostavljena mogućnost za predloženu akumulaciju vode, da se zabrana gradnje odnosi samo na padine, tako da se akumulacija može graditi ali da nedostaje urađen projekat.

Općinsko vijeće Tešanj jednoglasno je donijelo slijedeći

ZAKLJUČAK
Usvaja se Odluka o usvajanju i provođenju regulacionog plana Turističko-rekreacione zone
„Kiseljak“ Tešanj.
Ad. 5
G-đa Ermina Jabandžić je u ime predlagača ukratko pojasnila nacrt Odluke i saopštila da će javna rasprava trajati 30 dana, nakon čega je otvorena rasprava:
– vijećnik Benjamin Smailbegović je u ime Kluba vijećnika SDP saopštio da podržavaju opći pristup u rješavanju „ovog rugla“ i ukazao ne njeno uveliko kašnjenje jer je Načelnik trebao davno prije uraditi, da im je drago što ide kao nacrt s obzirom da je Tešanj jedini grad u BiH koji nema hotel, a i da predloženi materijal ima puno nedostataka, jer je to više tržni centar a manje hotel i da nije predviđena veća sala za sastanke.
– vijećnik Munevera Alić je podsjetila da je SBiH više puta ukazivala „na ovo ruglo“, iznijela primjedbu da broj soba nije veliki i da im je drago što je materijal pretvoren u nacrt, te pozvala sve građane da kroz javnu raspravu kažu kakav hotel žele.
– vijećnik Jakub Rošić je u ime Kluba vijećnika SDA saopštio da podržavaju nacrt, te naglasio da se radi o partnerskom odnosu i da je vrlo važno ko je partner s druge strane, jer Vijeće mora voditi računa da će izvršna vlast sklopiti ugovor oanakav kakav bude prihvatljiv za partnera.
– vijećnik Benjamin Smailbegović je pojasnio da se njegova prethodna diskusija odnosila na odluku Vijeća iz ranijeg perioda da po Regulacionom planu na toj lokaciji može biti samo hotel, te da je nelogično da sobe za spavanje hodnik dijeli od tržnog centra i da je oko 1250 m2 prodajnog prostora a nema predviđena sala koja može primiti 300 ljudi.
– g-đa Ermina Jabandžić je ukazala da Vijeće određuje namjenu, ali da je to privatni objekat.
– vijećnik Adem Huskić je naglasio da je hotel emocionalno u srcima mnogih građana Tešnja, da je ovo pokušaj da se uradi ono što je u interesu vlasnika i grada, tako da bi Odluka mogla biti dobra ako bi odgovarala i partneru, jer je interes svih da se to uradi u što kraćem roku, te da ne zna da li je dozvoljeno mijenjanje spratnosti objekta zbog njegovog pojeftinjenja i atraktivnosti, uz prijedlog da svi daju svoje primjedbe „šta želimo i šta ne želimo“.
– vijećnik Sejid Brka je postavio pitanje zbog čega ovakav naziv s obzirom da je hotel prodat pod određenim uslovima, da li je moguća njegova preprodaja i pod kojim uslovima je vlasnik kupio hotel jer kruže različite priče, te pozvao sve građane da kažu šta hoće od tog objekta, nakon čega bi to Vijeće usvojilo.
– vijećnik Amir Kurtić je pojasnio da je vlasnik hotel kupio u stečaju i da je Agencija za privatizaciju bila isključena, te da građani mogu reći šta od tog objekta žele, ali je pitanje da li to struka može uvažiti.
– vijećnik Jakub Rošić je naglasio da namjena objekta nije sporna i da je najbitnije to šta će partner prihvatiti, tako da hotel nije upitan ali sadržaj jeste.
– vijećnik Benjamin Smailbegović je kazao da je u redu da se mora poštovati interes investitora, ali da ne može shvatiti situaciju da dođe jedan autobus turista i da ne mogu svi spavati u takvom hotelu jer nema mjesta.
– g-đa Ermina Jabandžić je naglasila da je, inače, normalno da u hotelu i uz njega imaju prodajni prostori, te skrenula pažnju da je ova Studija plod rada struke i da je o svemu vođeno puno računa tokom njene izrade, a sama spratnost određena je uz uvažavanje okruženja budućeg objekta itd.

Općinsko vijeće Tešanj je jednoglasno donijelo slijedeći

ZAKLJUČAK
Prihvata se nacrt Odluke o usvajanju Studije redefinicije namjene i redizajna starog gradskog hotela „Zvečaj“ Tešanj i upućuje u javnu raspravu u trajanju od 30 dana.

Ad. 6
Bez rasprave Općinsko vijeće Tešanj je jednoglasno donijelo slijedeći

ZAKLJUČAK
Usvaja se Odluka o visini prosječne konačne građevinske cijene na području općine Tešanj.

Ad. 7
U ime predlagača gosp. Hamzalija Hojkurić je saopštio da je ova Odluka pripremljena na osnovu zaključka o usvajanju vijećničke inicijative i to poslije usvajanja Budžeta za 2010. godinu, te je i predložena na ovakav način, a vezano za amandmane SDP i SBiH kazao da su neprihvatljivi jer se time utiče na visinu sredstava, tako da u ovoj godini moguće isfinansirati 3 navedena vijećnika u navedenom iznosu paušala, nakon čega je otvorena rasprava:
– vijećnik Munevera Alić je ukazala da u prijedlogu Odluke ne mogu biti navedena imena, jer se njome samo utvrđuje osnov za kasnija poimenična rješenja.
– vijećnik Mirza Unkić je saopštio da Klub vijećnika SDP ne odustaje od svog amandmana.
– vijećnik Adem Huskić je naglasio da je napravljen presedan i da po njemu nema ni pravne ni bilo kakve druge logike ali da je Vijeće usvojilo ovakav princip a ne (npr.) uvelo profesionalizaciju nekoliko vijećnika da rade i da imaju radni staž, podsjećajući da je Načelnik u odgovoru na vijećničku inicijativu naveo da to nije u skladu sa propisima, ali da je Odluka naknadno urađena nakon usvajanja te inicijative, tako da je protiv ove Odluke jer je po njemu ona jedna od nelogičnih odluka i zaključaka ovog Vijeća.
– vijećnik Senad Subašić je potvrdio kako je pomenutu inicijativu podnio on lično a ne SDP, jer po njemu nije u redu da vijećnici koji su nezaposleni nemaju sredstava za život i da nisu u istoj ravni sa vijećnicima koji su zaposleni, te da pristaje da svoj paušal da, a i svi vijećnici da daju paušal u te svrhe, a da se Odluka povuče, ali da to neće niko prihvatiti, podsjećajući da je bilo pokušaja „kupovine“ vijećnika.
– vijećnik Amir Kurtić je naglasio da je država u recesiji a da Vijeće povećava paušale, da je lično za to da se svim vijećnicima ukinu paušali i da budu svi jednaki, a ne nejednaki, što je sramota.
– vijećnik Senad Subašić je replicirao vijećniku Kurtiću kazavši „da nismo svi isti“ jer neko ima platu od 2.000 KM a neki nemaju ništa, te da prihvata da vijećnici koji su zaposleni nemaju paušal i da on ostane samo za nezaposlene vijećnike.
– vijećnik Rasim Omerbašić je zatražio da se javno kaže o kome se radi ako je bilo pokušaja podmićivanja vijećnika.
– vijećnik Rifet Begović je naveo kako je bivši načelnik ispraćen sa 50.000 KM i da nije bilo problema i da sada treba 7.500 KM i to ne može, pa da zbog toga i načelnika treba ispratiti sa 5.000 KM.
– vijećnik Amir Kurtić je pomenuo da ni odlazak na posao i rad nije lagana stvar, te naglasio da nije
tačna tvrdnja da je neko od bivših načelnika ispraćen sa 50.000 KM.
– vijećnik Jakub Rošić je ukazao na činjenicu da će neko ko hoće da bude podmićen to biti i sa bilo
kakvim naknadama, podsjećajući da ljudi svakodnevno ostaju bez posla, ali da je odluka donesena i prekršen Statut.
– vijećnik Senad Subašić je odgovorio da je, ako je prekršen Statut, Načelnik trebao tako i odgovoriti a ne dati ovakvu Odluku, tako da je po njemu Načelnik prekršio Statut.
– vijećnik Amir Kurtić je podsjetio da je Načelnik u odgovoru na vijećničku inicijativu naveo da to nije u skladu sa Zakonom, a da se tek sada govori da Odluka nije u skladu sa Statutom.
– vijećnik Munevera Alić je potvrdila da je Načelnik u odgovoru na vijećničku inicijativu naveo da to nije u skladu sa Zakonom, ali da poslije toga Vijeću predlaže ovu Odluku jer sada jeste u skladu sa Zakonom?
– vijećnik Amir Kurtić je pojasnio da je predsjedavajući Vijeća tražio od Načelnika da pripremi ovu Odluku.
– vijećnik Munevera Alić je kazala da vijećnici podnose inicijativu a da Načelnik i službe trebaju da kažu da li je sve u skladu sa Zakonom i da li je izvodljivo.
– vijećnik Amir Kurtić: „Vi ste to uradili kao kantonalni zastupnik a ne kao vijećnik“.

Pauza u radu Vijeća trajala je od 17,50 do 17,55 sati, na prijedlog predsjedavajućeg Vijeća.

– vijećnik Munevera Alić je saopštila da SBiH povlači svoj amandman.
– predsjedavajući Vijeća je konstatovao da SDP ostaje pri svom amandmanu.
– vijećnik Sejid Brka je podsjetio kako je bilo vijećničko pitanje (inicijativa) i prošlo, nakon čega je došla Odluka i da je sada problem, tako da po njemu ne treba praviti lakrdiju, te naglasio da se slaže da u Odluci ne trebju biti navedena imena.
– vijećnik Amir Kurtić je ukazao da je na vijećničku inicijativu došlo mišljenje od Statutarne komisije, tako da se sada ne može reći „nismo znali“.

-Amandman vijećnika Subašić Senada – da se u članu 1.stav 2. iza riječi godine brišu vijećnici: Rifat Begović, Senad Hasanbašić i Amela Ostrvica, te treba da glasi: „Vijećnici kojima je vijećnički paušal jedini izvor prihoda će imati mjesečni paušal u iznosu od 414,00 KM“.
– 13 glasova “ZA”, 2 glasa „protiv“ i 9 glasova „uzdržan“ – amandman prihvaćen.

Općinsko vijeće Tešanj je sa 13 glasova “ZA”, 9 glasova „protiv“ i 2 glasa „uzdržan“ donijelo slijedeći

ZAKLJUČAK
Usvaja se Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o naknadama vijećnicima i članovima
komisija koje imenuje Općinsko vijeće, uz usvojeni amandman.

Ad. 8
U ime predlagača gosp. Suad Huskić je ukratko obrazložio prijedlog Odluke i saopštio da je namjera u amandmanima SDP i SBiH prihvatljiva i da se može formulisati u okviru novog člana koji bi se dodao u Odluci.
Vijećnik Senad Subašić se složio s takvim prijedlogom i saopštio da odustaju od svog amandmana.
(na takav prijedlog nije bilo primjedbi Kluba vijećnika SBiH)

Općinsko vijeće Tešanj je jednoglasno donijelo slijedeći

ZAKLJUČAK
Da se u prijedlogu Odluke doda novi član 3. koji glasi: „Ukoliko povjerenik ne organizuje konstituisanje organa MZ Kalošević do 11.03.2010. godine, to će uraditi Općinski načelnik sa službom uprave“, s tim da postojeći član 3. bude novi član 4.

Općinsko vijeće Tešanj je jednoglasno donijelo slijedeći

ZAKLJUČAK
Usvaja se Odluka o produženju mandata povjerenika MZ Kalošević, uz usvojeni zaključak.

Ad. 9
Vijećnik Mirza Unkić je u ime Kluba vijećnika SDP saopštio da prihvataju ovu Informaciju i pohvaljuju NVO u kojima rade volonteri.

Bez rasprave Općinsko vijeće Tešanj je sa 22 glasa “ZA” i 1 glas „uzdržan“ (prisutna 23 vijećnika – vijećnici Amir Kurtić i Amil Buljubašić napustili sjednicu u 18,05 sati) donijelo slijedeći

ZAKLJUČAK
Prima se na znanje Informacija o radu i poslovanju nevladinih organizacija na općini Tešanj za 2009. godinu.
Ad. 10
Bez rasprave Općinsko vijeće Tešanj je jednoglasno donijelo slijedeći

ZAKLJUČAK
Usvaja se Odluka o utvrđivanju javnog interesa u korist „BH Telecom“ d.d. Sarajevo Direkcija
Zenica.

Ad. 11
Bez rasprave Općinsko vijeće Tešanj je jednoglasno donijelo slijedeći

ZAKLJUČAK
Usvaja se Rješenje o dodjeli na korištenje zemljišta državne svojine neposrednom pogodbom
„Elektroprivredi BiH“ d.d. Sarajevo „Elektrodistribucija“ Zenica.

Ad. 12
Bez rasprave Općinsko vijeće Tešanj je jednoglasno donijelo slijedeći

ZAKLJUČAK
Usvaja se Rješenje o razrješenju i imenovanju članova Komisije za pitanja mladih.

Ad. 13
U ime predlagača gosp. Suad Huskić je ukratko obrazložio prijedlog Zaključka: da je bilo ukupno 385 prijava na konkurs za dodjelu stipendija od čega 316 ispunjava uslove, te da se ovim Zaključkom omogućava osiguranje dodatnih 82.000 KM od viših organa vlasti ili na drugi način, čime bi se ostvarila intencija svih političkih stranaka u Vijeću i izvršne vlasti, da svi studenti koji ispunjavaju uslove dobiju stipendiju, a na pitanje vijećnika Benjamina Smailbegovića da li će kantonalno Ministarstvo učestvovati, odgovorio je da su kontakti u toku i da je kantonalnoj Skupštini upućen amandman za promjenu dosadašnjeg načina stipendiranja studenata.

Bez rasprave Općinsko vijeće Tešanj je jednoglasno donijelo slijedeći

ZAKLJUČAK
Usvaja se Zaključak o davanju saglasnosti Općinskom načelniku u vezi dodjele stipendija u 2010. godini.

Nakon toga predsjedavajući Vijeća se svima zahvalio na prisustvovanju današnjoj sjednici i zaključio rad 15. sjednice Općinskog vijeća Tešanj u 18,10 sati.

ZAPISNIČAR:
Zahir Ibrahimkadić

PREDSJEDAVAJUĆI VIJEĆA
Vedran Kaser, dipl. ing. inf. teh.