Zapisnik sa 2. sjednice Općinskog vijeća održane u petak, 3.12.2004. godine

Sjednici prisustvuju 23 vijećnika.
Odsutni su vijećnici Huskić Amela (najavila odsustvo iz opravdanih razloga) i Ahmić Muharem.
GOSTI:
Predstavnici OHR-a i CCI-a, poslanici u kantonalnom i federalnom Parlamentu sa prostora općine Tešanj (g-đe Hrvić Amira i Ajanović Emina), direktor DD Toplana Tešanj gosp. Salkičević Nedžad i Općinski načelnik sa saradnicima.
SREDSTVA JAVNOG INFORMISANJA:
Novinar Brkić Hasan i predstavnici NTV AMNA Tešanj.

Tonski zapis i Zapisnik vodi Ibrahimkadić Zahir.
Sjednicom predsjedava predsjedavajući Općinskog vijeća gosp. Omerbašić Rasim, sa sekretarom Vijeća, gosp. Ćeman Smajom.

Nakon prozivke vijećnika od strane sekretara Vijeća, predsjedavajući Vijeća je konstatovao da današnjoj sjednici Vijeća prisustvuju 23 vijećnika, čime su se stekli uslovi za punovažno odlučivanje, otvorio 2. sjednicu Vijeća i proglasio je javnom, te u ime Vijeća i u svoje lično ime, pozdravio prisutne goste i predstavnike medija.
Poslije toga pristupilo se razmatranju standardnih predtačaka dnevnog reda:

Ad. A
Vijećnik Smailbegović Jasmin je stavio primjedbu na tekst Zapisnika sa konstituirajuće sjednice Vijeća i zatražio da se u njegovom uvodnom dijelu, gdje se govori o broju vijećnika u Vijeću za svaku političku stranku, kod SDP-a broj 3 zamijeni s brojem 4, jer SDP ima 4 vijećnika u sadašnjem sazivu Vijeća, što je i uvaženo od strane predsjedavajućeg Vijeća, obzirom da se radi o tehničkoj greški.

Bez rasprave, Općinsko vijeće Tešanj je jednoglasno usvojilo slijedeći

ZAKLJUČAK:
Usvaja se Zapisnik sa konstituirajuće sjednice Vijeća, održane dana 25.11.2004. godine, s tim da se u njegovom uvodnom dijelu, gdje se govori o broju vijećnika u Vijeću za svaku političku stranku, kod SDP-a broj 3 briše i zamijeni brojem 4.

Ad. B
Vijećničkih pitanja ili inicijativa nije bilo.

Nakon toga, predsjedavajući Vijeća je otvorio raspravu o dnevnom redu iz saziva.

Bez rasprave, Općinsko vijeće Tešanj je jednoglasno usvojilo slijedeći

DNEVNI RED

1. Nacrt Budžeta Općine Tešanj za 2005. godinu,
2. Prijedlog Odluke o odobravanju novčanih sredstava za dodjelu kredita za redovne studente za školsku 2004/2005. godinu,
3. Prijedlog Odluke o kreditiranju redovnih studenata za školsku 2004/2005. godinu,
4. Prijedlog Rješenja o imenovanju komisija Općinskog vijeća Tešanj,
5. Informacija o radu i funkcionisanju mjesnih zajednica u prvom polugodištu 2004. godine,
6. Informacija o mogućnosti toplifikacije grada Tešnja,
7. Informacija o stanju i uslovima rada autopraonica na području općine Tešanj.

Ad. 1
Općinski načelnik gosp. Huskić Adem je ukratko pojasnio Nacrt Budžeta: da je to ključni dokument koji se priprema za 2005. godinu (nakon preuzimanja dužnosti zajedno sa saradnicima doradio je već postojeći radni materijal), vezano za zahtjeve budžetskih korisnika koji su pristigli u organ uprave (MZ, JU, JP, udruženja građana i ostalih), kazao je da bi po iskazanim finansijskim potrebama Budžet trebao biti oko 14 miliona KM (nije uračunato puno zahtjeva jer nisu sadržavali finansijske pokazatelje), da je predloženi Budžet (prihodi) rađen na bazi ostvarenja Budžeta za prvih 9 mjeseci i procjene njegovog ostvarenja do kraja 2004. godine, uz izmjene koje su uvrštene zbog zakonskih propisa (Profesionalna vatrogasna jedinica treba da se uvrsti u Budžet i da bude dio organa uprave), i na kraju, pozvao vijećnike da iznesu svoje prijedloge i danas usvoje predloženi Nacrt Budžeta, nakon čega će uslijediti javna rasprava, po grupama, sa svim budžetskim korisnicima do 15.12.2004. godine (do toga datuma se mogu dostavljati prijedlozi, primjedbe i sugestije na Nacrt Budžeta), kako bi se napravio što kvalitetniji prijedlog Budžeta za narednu sjednicu Vijeća, čije održavanje se planira za 30.12.2004. godine, nakon čega je otvorena rasprava:
– vijećnik Smailbegović Jasmin je u ime Kluba vijećnika SDP kazao da prihvataju ovakav Nacrt Budžeta, na koji imaju primjedbe i prijedloge koje će dostaviti pismenim putem, u narednom periodu.
– vijećnik Kurtić Amir je u ime Kluba vijećnika SDA kazao da prihvataju Nacrt Budžeta i da će sve svoje prijedloge, primjedbe i sugestije dostaviti do okončanja javne rasprave (15.12.2004. godine).
– vijećnik Alić Munevera je u ime Kluba vijećnika SBiH kazala da ovakav Nacrt Budžeta predstavlja dobru osnovu za izradu konačnog prijedloga uz slijedeće izmjene:

1. da se obaveže Općinski načelnik da u prvom kvartalu 2005. godine izvrši racionalizaciju općinske administracije na način da se iznos sredstava za plate zadrži na nivou iznosa iz 2004. godine, a da se broj uposlenih smanji za 10 % (čime se za 10% smanjuje i fond za bruto plaće), kako bi se povećala efikasnost općinske administracije koja bi bila bolje plaćena, s tim, da bi takav plan racionalizacije organa uprave bio dugoročan.
2. da se za razvoj poljoprivrede umjesto planiranih 130.000,00 KM, planira iznos od 500.000,00 KM, koja bi se plasirala u projekte proizvodnje jagodičastog voća, voća i proizvodnje mlijeka.
3. da ubuduće Općina pokriva troškove odlaganja smeća na gradsku deponiju (cca 70.000,00 KM), što bi omogućilo da građani odlažu smeće besplatno, čime bi se povećao stepen ekološke kulture i kvalitetno riješio problem nekontrolisanog odlaganja smeća na prostoru cijele općine.
4. prihvata se planirani iznos za kapitalna ulaganja i predlaže da plan utroška tih sredstava bude sastavni dio Budžeta, kako bi se znalo koliki je iznos planiran za svaki pojedinačni projekat.
5. da se sredstava za jednokratnu novčanu pomoć boračkim populacijama, sa predviđenih 1.500,00 KM povećaju na 5.000,00 KM, jer će nakon aktuelne revizije sigurno doći do smanjenja primanja tim kategorijama stanovništva.
6. da se izmire sve zaostale obaveze iz 2003. godine JOB-u i drugim udruženjima; i na kraju dodala da će Stranka za BiH podržati Nacrt Budžeta, ukoliko se prihvate njeni pomenuti prijedlozi.
– vijećnik Agić Smail se zahvalio na dosadašnjoj pomoći penzionerima i izrazio nadu da će Općina i dalje nastaviti takav trend u narednom periodu, da penzioneri podržavaju ovakav Nacrt Budžeta i da su svoje primjedbe i prijedloge već dostavili u pisanoj formi.
– vijećnik Šišić Fuad je rekao da se radi o vrlo značajnom pitanju kojim će se izvršna vlast najviše baviti u narednoj godini, da je predloženi Nacrt na neki način kontinuitet, jer sadašnji saziv Vijeća danas ima prvu radnu sjednicu i nije imao priliku kreirati općinsku politiku u pojedinim segmentima, i da u tom smislu očekuje da će Nacrt pretrpjeti određene izmjene tokom javne rasprave, izrazio radost što je došlo do povećanja sredstava za kreditiranje studenata, jer su ta sredstva od 1999. godine bila u stalnom padu, predložio da se ne izlazi sa ultimativnim zahtjevima, da se slaže s prijedlozima g-đe Alić Munevere, koji su vrlo važni i koji se ozbiljno moraju razmotriti i staviti u realne okvire raspoloživih mogućnosti, što bi omogućilo da Budžet bude «usvojen» od strane Vijeća a ne «izglasan» od strane većine u Vijeću, skrenuo pažnju izvršnoj vlasti da je juče Vlada Federacije preuzela dio prihoda kantonima (neakcizne robe) čime će doći do smanjenja Budžeta ZE-DO kantona u visini od cca 10 miliona KM, što može stvoriti lančanu reakciju i bitno uticati na Budžet Općine, te na kraju sugerisao izvršnoj vlasti da se uveže sa susjednim općinama Doboj i Teslić po pitanju pomoći povratnicima u te općine, koji žive u vrlo teškim uslovima.
– vijećnik Huskić Suad je kazao da je prilikom planiranja budžeta bilo koje institucije potrebno sagledati i potrebe i realne mogućnosti, da potrebe često nadmašuju stvarne mogućnosti i iniciraju neracionalne prijedloge, tako da je umijeće naći pravu mjeru i povećati prihodovnu stranu, čime se i ogleda moć jedne administracije, političke opcije ili politike, a potom predložio slijedeće: da se visina administrativnih taksi zadrži na sadašnjem nivou ali da se u narednom periodu njihova visina razmotri i dovede u nivo ostalih općina, da mu je drago što je došlo do povećanja sredstava za borbu protiv narkomanije i da se ona još više trebaju povećati i da se u narednoj godini planira formiranje udruženja građana za borbu protiv narkomanije, da se sredstva planirana za grantove srednjim školama (grijanje, ljekarski pregledi i slično) usmjere u kapitalna ulaganja za osnovne ili srednje škole, jer je Kanton preuzeo cjelokupne obaveze prema srednjim školama, da se na prihodovnoj strani za ekološke projekte predviđena sredstva od 150.000,00 KM a da je na rashodovnoj strani ima nekoliko sitnih projekata, pa predlaže na rashodovnoj strani, naročito u kapitalnim projektima, da se obavezno izdvoje ta sredstva (koja se primaju za ekologiju a ne troše se za ekologiju), i da se ima jasna vizija gdje će se ta sredstva utrošiti, te na kraju pozvao sve vijećnike da zajednički ozbiljno uvaže i prihodovnu i rashodovnu stranu i dođu do kvalitetnog prijedloga Budžeta, bez obzira na to ko je pozicija a ko opozicija u Vijeću.

Nakon rasprave, Općinsko vijeće Tešanj je jednoglasno donijelo slijedeći

ZAKLJUČAK:
1. Usvaja se Nacrt Budžeta za 2005. godinu i upućuje u javnu raspravu do 15.12.2004. godine.
2. Općinsko vijeće zadužuje Općinskog načelnika da prilikom pripreme prijedloga Budžeta uzme u obzir sve iznesene primjedbe, prijedloge i sugestije i da ih u mogućoj mjeri, uvrsti u sami prijedlog Budžeta Općine Tešanj za 2005. godinu.

Pored toga, predsjedavajući Vijeća je pozvao sve građane općine Tešanj, sve političke stranke, sve ustanove i udruženja, da u postupku javne rasprave uzmu aktivno učešće i da blagovremeno u pisanoj formi dostave predlagaču svoje primjedbe, prijedloge i sugestije na Nacrt Budžeta.

Ad. 2
U ime predlagača gosp. Mandžukić Jasmin, rukovodilac Službe za opću upravu i društvene djelatnosti, je ukratko pojasnio prijedlog Odluke (iznos od 65.000,00 KM, povećanje sredstava od 10 hiljada KM u odnosu na prošlu godinu), nakon čega je otvorena rasprava:
– vijećnik Handžić Hasan je saopštio da SBiH podržava predloženu Odluku u iznosu od 65 hiljada KM i predlaže da u Kriterijima, pored navedenih RVI 50 % i više i njihovih članova obitelji, prioritet trebaju da imaju i članovi obitelji nosilaca najviših ratnih priznanja.
– vijećnik Kurtić Amir je u ime Kluba vijećnika SDA kazao da podržavaju predloženu Odluku, izrazio zadovoljstvo što je došlo do povećanja iznosa sredstava za kreditiranje sredstava po prvi put od kako je Općina otpočela sa davanjem kredita, pohvalio povećanje kredita za studente iz reda ostalih zanimanja, te predložio Općinskom načelniku da se sagledaju mogućnosti kako bi se jedan dio kredita pretvorio u stipendije.
– gosp. Mandžukić Jasmin je pojasnio da bi predložena izmjena Kriterija proizvela prolongiranje raspisivanja konskursa za dodjelu kredita i da se to odnosi i na prijedlog da se dio kredita pretvori u stipendije, pa predlaže da to budu ili sve krediti ili sve stipendije.
– vijećnik Handžić Hasan je, obzirom da sada nema vremena za uvrštavanje njegovog prijedloga u Kriterije, predložio da se to uradi u narednom periodu.
– predsjedavajući Vijeća je ukazao da se prijedlog vijećnika Handžića odnosi na 3. tačku dnevnog reda.

Nakon rasprave, Općinsko vijeće Tešanj je jednoglasno donijelo slijedeći

ZAKLJUČAK:
Prihvata se Odluka o odobravanju novčanih sredstava za dodjelu kredita za redovne studente za školsku 2004/2005. godinu, kao u prijedlogu.

Ad. 3
U raspravi po ovoj tački dnevnog reda učestvovali su:
– vijećnik Unkić Nedžad je u cilju pojašnjenja vijećniku Handžić Hasanu kazao da je putem Službe za BIZ trenutno raspisan konkurs od strane resornog Ministarstva, tako da djeca nosilaca najvećih ratnih priznanja dobivaju određene bodove i tako neizostavno stiču pravo na stipendije, te pozvao sve takve studente, ukoliko ih ima, da u žalbenom roku podnesu zahtjev, koji će svakako biti uvaženi, jer su po njemu stipendije povoljnije od kredita.

Pauza u radu Vijeća trajala je od 14,45 do 15,00 sati.
U nastavku sjednice, predsjedavajući Vijeća je saopštio da se tokom pauze Kolegij Vijeća usaglasio da se prijedlog Odluke prihvati uz dodatni zaključak.

Nakon toga, Općinsko vijeće Tešanj je jednoglasno donijelo slijedeći

ZAKLJUČAK:
Prihvata se Odluka o kreditiranju redovnih studenata za školsku 2004/2005. godinu, kao u prijedlogu.

ZAKLJUČAK:
Općinsko vijeće Tešanj preporučuje Općinskom načelniku da prilikom predlaganja određenih odluka, populacija «Zlatnih ljiljana» i njihovih porodica bude ravnopravno tretirana u smislu prava sa porodicama poginulih boraca i šehida i RVI preko 50 %.

Ad. 4
Sekretar Vijeća je pročitao prijedlog Rješenja Kolegija Vijeća o sastavu komisija Vijeća.

Nakon toga, Općinsko vijeće Tešanj je jednoglasno donijelo slijedeći

ZAKLJUČAK:
Prihvata se Rješenje o imenovanju komisija Općinskog vijeća, kao u prijedlogu, u sastavu:

1. Statutarno-pravna komisija
– Cerovac Mustafa, predsjednik,
– Smailbegović Benjamin, član,
– Rašid Orlović, član.

2. Mandatno-imunitetska komisija
– Rožajac Sead, predsjednik,
– Travnjak Senad, član,
– Handžić Hasan, član.

3. Komisija za izbor i imenovanje
– Kurtić Amir, predsjednik,
– Članjak Muhamed, član,
– Smailbegović Jasmin, član.

4. Komisija za predstavke i prijedloge
– Huskić Suad, predsjednik,
– Dizdarević Ahmet, član,
– Begović Rifet, član.

5. Komisija za odlikovanja i druga javna priznanja
– Brka Amir, predsjednik,
– Jahić Muhamed, član,
– Agić Smail, član,
– Hodžić Sulejman, član,
– Hundur Ahmet, član,

6. Komisija za zaštitu čovjekove sredine
– Ćehajić Irvana, predsjednik,
– Subašić Senad, član,
– Kantić Edin, član.

7. Zakonodavno-pravna komisija
– Unkić Nedžad, predsjednik,
– Jukić Branislav, član,
– Ahmić Esad, član.

8. Komisija za pitanja mladih
– Korajlić Kenan, predsjednik,
– Unkić Emir, član,
– Kalabić Asmira, član.

9. Komisija za budžet
– Unkić Miralem, predsjednik,
– Alić Munevere, član,
– Subašić Hatidža, član,
– Hukić Ibrahim, član.

10. Komisija za ravnopravnost polova
– Begović Nadina, predsjednik,
– Brkić Ajša, član,
– Saračević Hajrija, član,
– Kavazović Sabrija, član.

Ad. 5
U raspravi po ovoj tački dnevnog reda učestvovali su:
– vijećnik Alić Munevera je saopštila da Klub vijećnika SBiH smatra da nadležna Služba za opću upravu i društvene djelatnosti treba da, umjesto Informacije, dostavi Izvještaj o funkcionisanju MZ-ca i predložila da se kao sekretari u MZ-ma angažuju nezaposlena lica iz reda RVI, porodica šehida ili nezaposlenih boraca, jer je primjećeno da su na ta mjesta angažovana lica koja su već zaposlena.
– vijećnik Kurtić Amir je kazao da Klub vijećnika SDA prima ove informacije na znanje i predlaže da se ovakve informacije ubuduće ne dostavljaju Vijeću kao posebna tačka dnevnog reda, osim ukoliko je potrebna odluka Vijeća, nego samo vijećnicima uz ostale materijale za sjednicu.
– vijećnik Šišić Fuad je vezano za prijedlog g-đe Alić Munevere predložio da Općinski načelnik provjeri stanje u MZ-ma i, eventualno, predloži Vijeću nekakav zaključak, jer su samo «samo saznanja» nedovoljna za donošenje zaključka Vijeća.
– vijećnik Alić Munevera je dodala da su mjesne zajednice odgovorne Općini, da se ne radi samo o saznanjima i da će SBiH u MZ gdje je dobila vlast postupiti u skladu sa ranije izrečenim prijedlogom.
– sekretar Vijeća je pojasnio da je pitanje angažovanja i statusa sekretara u nadležnosti organa MZ-a, a da Vijeće može samo u formi preporuka predložiti organima mjesnih zajednica da se neka pitanja sagledaju ili dugačije urede (Statut i Poslovnik).
– Općinski načelnik se složio da se ova Informacija primi na znanje i da one ubuduće ne budu u sastavu dnevnog reda, a vezano za prijedlog g-đe Alić Munevere kazao je kako su MZ-ma već upućene upute o formiranju organa u skladu s ostvarenim rezultatima na lokalnim izborima, da su organi MZ i politički subjekti u MZ nadležni u smislu angažovanja sekretara MZ i da mogu tražiti pomoć Općine samo ukoliko sekretar ili organi MZ ne funkcionišu, da ima takvih slučajeva i da će on nastojati da se u tim MZ stanje popravi na bolje, te pozvao sve političke subjekte da se odgovorno i dobronamjerno odnose prilikom formiranja organa MZ.
– vijećnik Cerovac Mustafa je prije glasanja o Informaciji zatražio da se Vijeće odredi prema prijedlozima vijećnika Šišić Fuada i Alić Munevere.
– predsjedavajući Vijeća je konstatovao da nije bilo konkretnih prijedloga zaključka i da to mogu biti samo preporuke izvršnoj vlasti za naredni period.
– vijećnik Šišić Fuad je saopštio da nakon pojašnjenja od strane sekretara Vijeća odustaje od svog prijedloga.
– vijećnik Kurtić Amir je podsjetio na prijedlog Kluba vijećnika SDA da ovakve informacije na budu posebne tačke dnevnog reda, ukoliko nema potrebe da Vijeće o njima diskutuje.
– vijećnik Miralem Unkić je dodao da je važećim Programom rada predviđeno da ovakve informacije budu posebne tačke dnevnog reda.

Nakon rasprave, Općinsko vijeće Tešanj je jednoglasno donijelo slijedeći

ZAKLJUČAK:
Prima se na znanje Informacija o radu i funkcionisanju mjesnih zajednica u prvom polugodištu 2004. godine.

Ad. 6
U raspravi po ovoj tački dnevnog reda učestvovali su:
– vijećnik Alić Munevera je u ime Kluba vijećnika SBiH predložila da JP «Toplana» čiji je osnivač Općina ubuduće umjesto Informacije dostavi Izvještaj o radu najmanje jednom godišnje, kao i Plan rada za narednu godinu.
– vijećnik Huskić Suad je pojasnio kako je u Zakonu o javnim ustanovama i preduzećima regulisano ko, kome i kada podnosi izvještaj, tako da nema potrebe donositi zaključak o nečemu što je već regulisano Zakonom, da se osnivaču podnosi izvještaj na kraju godine.
– predsjedavajući Vijeća je upitao g-đu Alić da li povlači svoj prijedlog i dobio odgovor da je njenim prijedlogom samo potvrđena zakonska obaveza preduzeća.
– sekretar Vijeća je pojasnio kako je Vijeće već imalo na dnevnom redu Izvještaj o radu i poslovanju DD »Toplana» i pozvao sve subjekte da aktivno učestvuju u kreiranju novog Programa rada Vijeća.

Nakon rasprave, Općinsko vijeće Tešanj je jednoglasno donijelo slijedeći

ZAKLJUČAK:
Prima se na znanje Informacija o mogućnosti toplifikacije grada Tešnja.

Ad. 7
U raspravi po ovoj tački dnevnog reda učestvovali su:
– vijećnik Smailbegović Jasmin je saopštio da Klub vijećnika SDP prihvata ovakvu informaciju i predlaže da svi relevantni faktori, od inspekcija do upravnih organa, poduzmu maksimalne mjere, obzirom na ekološke aspekte rada autopraonica i zaštitu voda.

Nakon toga, Općinsko vijeće Tešanj je jednoglasno donijelo slijedeći

ZAKLJUČAK:
Prima se na znanje Informacija o stanju i uslovima rada autopraonica na području općine Tešanj.

ZAKLJUČAK:
Općinsko vijeće Tešanj zadužuje Općinskog načelnika da poduzme maksimalne mjere zaštite voda, s obzirom na ekološke aspekte rada autopraonica.

Predsjedavajući Vijeća je podsjetio vijećnike da je današnji dan (03.12.) Međunarodni dan invalida, zahvalio se toj kategoriji stanovništva na svemu što je ona uradila i ugradila u temelje naše države, te pozvao zakonodavnu i izvršnu vlast da ubuduće rade na poboljšavanju uslova života pomenutih kategorija.
Vijećnik Kurtić Amir je predložio da Općinsko vijeće zaduži predsjedavajućeg i sekretara Vijeća da za narednu sjednicu Vijeća pripreme Program rada Općinskog vijeća za 2005. godinu, pa je predsjedavajući Vijeća pojasnio da su te aktivnosti već preduzete (upućen zahtjev svim političkim strankama da dostave svoje prijedloge za Program rada Vijeća) i da Vijeće nema potrebe da se izjašnjava o ovom prijedlogu.

Nakon toga, predsjedavajući Vijeća se svima zahvalio na prisustvovanju današnjoj sjednici i zaključio rad 2. sjednice Općinskog vijeća Tešanj u 15,20 sati.

ZAPISNIČAR:
Zahir Ibrahimkadić

PREDSJEDAVAJUĆI VIJEĆA
Rasim Omerbašić, dipl. politolog