Izvod iz zapisnika sa 4. sjednice Općinskog vijeća održane 30. januara 2009. godine

.
SREDSTVA JAVNOG INFORMISANJA:
Novinar gosp. Halid Fejzić i predstavnici TV «Smart» Tešanj.

Sjednicom predsjedava predsjedavajući Općinskog vijeća gosp. Vedran Kaser.
Tonski zapis i Zapisnik vodi Zahir Ibrahimkadić.

Nakon prozivke vijećnika od strane pomoćnika Općinskog načelnika u Stručnoj službi Vijeća i Načelnika, predsjedavajući Vijeća je konstatovao da današnjoj sjednici Vijeća prisustvuje svih 25 vijećnika, otvorio 4. sjednicu Vijeća i proglasio je javnom, te u ime Vijeća i u svoje lično ime, pozdravio prisutne goste i predstavnike medija.
Poslije toga pristupilo se razmatranju predtačaka dnevnog reda:

Ad. A
Bez rasprave Općinsko vijeće Tešanj je sa 24 glasa “ZA” (1 vijećnik nije glasao) usvojilo slijedeći

ZAKLJUČAK

Usvaja se Zapisnik sa 3. sjednice Vijeća, održane dana 30.12.2008. godine.

Ad. B
Vijećnička pitanja i inicijative:

– Predsjedavajući Vijeća je podsjetio vijećnike da je na prethodnoj sjednici Vijeća postavljeno više vijećničkih pitanja na koja su pribavljeni odgovori. Vijećnici koji su postavili ta vijećnička pitanja nisu imali primjedbi na dobivene odgovore.
Vijećnik Amil Buljubašić je u ime Kluba vijećnika SDP postavio dodatno pitanje Općinskom načelniku (dostavljeno u pismenoj formi): Zašto se u cijelosti ne ispoštuje Odluka Vlade ZDK vezano za zaštitu izvorišta Kraševo?
Nakon toga predsjedavajući Vijeća pozvao je vijećnike da, eventualno, postave nova vijećnička pitanja ili predlože inicijative:
– vijećnik Senad Subašić je predložio da se kao tačka dnevnog reda na narednoj sjednici uvrsti Informacija o radu MZ, dopunjena sa informacijom o konstituisanju organa u MZ.
– vijećnik Muhamed Halilović je u ime Kluba vijećnika BPS – Sefer Halilović predložio inicijativu (dostavljeno u pismenoj formi): Da kurir općinske Službe materijale za sjednicu Općinskog vijeća dostavlja uz pisanu evidenciju o vremenu uručivanja materijala vijećnicima (datum i sat), te ako se materijal dostavi poslije predviđenog roka u članu 43. Poslovnika, da vijećnik nije obavezan materijal preuzeti.
– vijećnik Mirza Unkić je pročitao odgovor na vijećničko pitanje postavljeno na 30. sjednici Vijeća održanoj dana 27.06.2007. godine, te u ime Kluba vijećnika SDP ponovo upitao Općinskog načelnika (dostavljeno u pismenoj formi): „Kada će početi sa radom Veterinarska ambulanta u Kaloševiću“?
– vijećnik Esmir Subašić je u ime Kluba vijećnika BPS – Sefer Halilović u cilju poboljšanja postojećeg stanja u MZ podnio inicijativu (dostavljeno u pismenoj formi):
1. Da se Općinski načelnik zaduži za organizaciju kolektivne edukacije cjelokupnog sastava novoformiranih savjeta, predsjednika skupština i sekretara MZ po slijedećim tematskim cjelinama:
a) T-1 – Mjesto i uloga MZ u društveno-političkom sistemu FBiH,
b) T-2 – Statut Općine i statuti MZ i njihova uzročno-posljedična veza,
c) T-3 – Način rada i odlučivanja u organima MZ.

Edukaciju bi trebalo izvršiti najkasnije do 31.03.2009. godine u velikoj Sali Doma kulture na koju pozvati i sve vijećnike, a za sekretare MZ u narednom periodu organizovati posebnu edukaciju.
2. Da se u Sali Općinskog vijeća izradi kalendar održavanja sjednica organa MZ u koji mjesec dana prije sastanka upisati termine njihovog održavanja, kako bi se vijećnici i pomoćnici Općinskog načelnika mogli neposredno uključiti u problematiku MZ po određenim pitanjima.
3. Da se analiza rada MZ sa svim navedenim učesnicima vrši jednom godišnje i za tu priliku predvidi uručenje stimulativnih mjera po posebnim kriterijima ili pravilniku za pojedince i organe MZ, koji bi bili pripremljeni u konačnoj verziji u toku ove godine.

– predsjedavajući Vijeća je saopštio da će se izjašnjavanje o podnesenim inicijativama obaviti na narednoj sjednici Vijeća.

Nakon toga predsjedavajući Vijeća je otvorio raspravu o dnevnom redu:
– Općinski načelnik, gosp. Fuad Šišić je uz kratko obrazloženje predložio da se u dnevni red današnje sjednice Vijeća uvrste dodatne tačke:
1. Prijedlog Odluke o izmjeni i dopuni Odluke o stipendiranju redovnih studenata u akademskoj 2008/2009. godini,
2. Prijedlog Odluke o utvrđivanje javnog interesa za izgradnju GSM bazne stanice radi postupka nepotpune eksproprijacije u svrhu ustanovljenja prava služnosti, i
3. Prijedlog Zaključka o nepostojanju razloga za izmjene ili dopune Odluke o granicama školskih područja osnovnih škola na području općine Tešanj.

Pauza u radu Vijeća trajala je od 15,20 do 15,25 sati, na prijedlog predsjedavajućeg Vijeća, a u cilju usaglašavanja dnevnog reda.
U nastavku sjednice predsjedavajući Vijeća je upoznao vijećnike da je tokom pauze usaglašen dnevni red današnje sjednice Vijeća.

Nakon toga Općinsko vijeće Tešanj jednoglasno je usvojilo slijedeći


DNEVNI RED

1. Nacrt Budžeta Općine Tešanj za 2009. godinu;
2. Nacrt Odluke o izvršavanju Budžeta Općine Tešanj za 2009. godinu;
3. Prijedlog Odluke o pomoći stanovništvu Gaze;
4. Prijedlog Odluke o osnivanju zajedničkog Općinskog pravobranilaštva općina Tešanj i Doboj Jug;
5. Prijedlog Odluke o gubitku statusa nepokretnosti u općoj upotrebi;
6. Izvještaj o radu Općinskog vijeća Tešanj za 2008. godinu;
7. Izvještaj o realizaciji Programa novčanih podsticaja za unapređenje primarne poljoprivredne proizvodnje u 2008. godini;
8. Informacija o stanju bezbjednosti na području općine Tešanj za 2008. godinu;
9. Informacija o aktivnostima na realizaciji Regulacionog plana „Musala“ Tešanj II;
10. Informacija JP „Toplana“ Tešanj – snabdijevanje toplotom, stanje i moguća rješenja;
11. Informacija o narkomaniji i problemima mladih na području općine Tešanj;
12. Informacija: prijedlog Odluke o otkupu reklamnih panoa;
13. Obavještenje o Odluci o izmjenama i dopunama Odluke o mjerama neposredne kontrole cijena određenih proizvoda i usluga od interesa za općinu Tešanj;
14. Prijedlog Rješenja o dodjeli gradskog građevinskog zemljišta na korištenje Katadžić
Mustafi i Katadžić Sabiri iz Tešnja;
15. Prijedlog Odluke o izmjeni i dopuni Odluke o stipendiranju redovnih studenata u akademskoj 2008/2009. godini;
16. Prijedlog Odluke o utvrđivanje javnog interesa za izgradnju GSM bazne stanice radi postupka nepotpune eksproprijacije u svrhu ustanovljenja prava služnosti;
17. Prijedlog Zaključka o nepostojanju razloga za izmjene ili dopune Odluke o granicama školskih područja osnovnih škola na području općine Tešanj.

Ad. 1

ZAKLJUČAK
Prihvata se nacrt Budžeta Općine Tešanj za 2009. godinu i upućuje u javnu raspravu u trajanju od 12 dana.

Ad. 2
ZAKLJUČAK
Prihvata se nacrt Odluke o izvršavanju Budžeta Općine Tešanj za 2009. godinu.

Ad. 3
ZAKLJUČAK
Usvaja se Odluka o pomoći stanovništvu Gaze.

Ad. 4
ZAKLJUČAK
Usvaja se Odluka o osnivanju zajedničkog Općinskog pravobranilaštva općina Tešanj i Doboj Jug.

Ad. 5
ZAKLJUČAK
Usvaja se Odluka o gubitku statusa nepokretnosti u općoj upotrebi.

Ad. 6
ZAKLJUČAK
Usvaja se Izvještaj o radu Općinskog vijeća Tešanj za 2008. godinu.

Ad. 7
ZAKLJUČAK
Usvaja se Izvještaj o realizaciji Programa novčanih podsticaja za unapređenje primarne poljoprivredne proizvodnje u 2008. godini.

Ad. 8
ZAKLJUČAK
Prima se na znanje Informacija o stanju bezbjednosti na području općine Tešanj za 2008. godinu.

Ad. 9
ZAKLJUČAK
Prima se na znanje Informacija o aktivnostima na realizaciji Regulacionog plana „Musala“ Tešanj II.

Ad. 10
ZAKLJUČAK
Prima se na znanje Informacija JP „Toplana“ Tešanj – snabdijevanje toplotom, stanje i moguća rješenja.

Ad. 11
ZAKLJUČAK
Prima se na znanje Informacija o narkomaniji i problemima mladih na području općine Tešanj.

Ad. 12
ZAKLJUČAK
Prima se na znanje Informacija: prijedlog Odluke o otkupu reklamnih panoa.

Ad. 13
ZAKLJUČAK
Prima se na znanje Obavještenje o Odluci o izmjenama i dopunama Odluke o mjerama neposredne kontrole cijena određenih proizvoda i usluga od interesa za općinu Tešanj.

Ad. 14
ZAKLJUČAK
Usvaja se Rješenje o dodjeli gradskog građevinskog zemljišta na korištenje Katadžić Mustafi i Katadžić Sabiri iz Tešnja.

Ad. 15
ZAKLJUČAK
1.Usvaja se Odluka o izmjeni i dopuni Odluke o stipendiranju redovnih studenata u akademskoj 2008/2009. godini.
2.Općinsko vijeće Tešanj pokreće inicijativu prema Skupštini i Vladi ZDK da se sredstva za stipendiranje i pomoć redovnim studentima objedine, da se u postupak uz stipendije koje dodjeljuju Ministarstvo za boračka pitanja i Ministarstvo obrazovanja uključe i stipendije koje daju općine, kako bi se izbjegla tri ili više različitih konkursa, upravnih postupaka, komisija, različitih traženih dokumenata i slično, te na jednom mjestu formirala jedinstvena baza podataka.

Ad. 16
ZAKLJUČAK
Usvaja se Odluka o utvrđivanje javnog interesa za izgradnju GSM bazne stanice radi postupka nepotpune eksproprijacije u svrhu ustanovljenja prava služnosti.

Ad. 17
ZAKLJUČAK
Usvaja se Zaključak o nepostojanju razloga za izmjene ili dopune Odluke o granicama školskih područja osnovnih škola na području općine Tešanj.

Predsjedavajući Vijeća je apelovao da svi vijećnici dostave brojeve svojih tekućih računa jer će se sve naknade vijećnicima ubuduće vršiti bezgotovinskim plaćanjem, a nakon toga se svima zahvalio na prisustvovanju današnjoj sjednici i zaključio rad 4. sjednice Općinskog vijeća Tešanj u 17,20 sati.

ZAPISNIČAR:
Zahir Ibrahimkadić

Pomoćnik Općinskog načelnika u Stručnoj službi Vijeća i Načelnika
Ferid Mustafić

PRESJEDAVAJUĆI VIJEĆA:
Vedran Kaser, dipl. ing.inf.teh.