Zapisnik sa 13. sjednice Općinskog vijeća Tešanj

predsjednik Statutarne komisije Vijeća g-đica Nihada Ćosanović i Općinski načelnik sa saradnicima.
SREDSTVA JAVNOG INFORMISANJA:
Novinar gosp. Halid Fejzić, i predstavnici TV «Smart» Tešanj.
Tonski zapis i Zapisnik vodi Zahir Ibrahimkadić.

Sjednicom predsjedava predsjedavajući Općinskog vijeća gosp. Vedran Kaser, zajedno sa zamjenikom predsjedavajućeg Vijeća gosp. Handžić Hasanom.

Nakon prozivke vijećnika predsjedavajući Vijeća je konstatovao da današnjoj sjednici Vijeća od ukupno 25 vijećnika prisustvuju 23 vijećnika, čime su se stekli uslovi za punovažno odlučivanje, otvorio 13. sjednicu Vijeća i proglasio je javnom, te u ime Vijeća i u svoje lično ime pozdravio prisutne goste i predstavnike medija.

Poslije toga pristupilo se razmatranju predtačaka dnevnog reda:

Ad. A
Bez primjedbi Općinsko vijeće Tešanj jednoglasno je usvojilo slijedeći

ZAKLJUČAK
Usvaja se Zapisnik sa 12. sjednice Vijeća održane dana 30.11.2009. godine.

Ad. B
Vijećnička pitanja i inicijative:
Predsjedavajući Vijeća je podsjetio vijećnike da je na prethodnim sjednicama Vijeća postavljeno više vijećničkih pitanja i inicijativa, te pozvao vijećnike da se izjasne o dobivenim odgovorima:
– vijećnik Velid Joldić je saopštio da je odgovorom djelimično zadovoljan jer se njegovo pitanje nije odnosilo na trošenje budžetskih sredstva koje je Općina dodijelila MZ Dobropolje/Mekiš, o čemu se govori u dobivenom odgovoru, nego na sumnje da Savjet te MZ nenamjenski troši sredstva koja su planski namijenjena za izgradnju vodovoda Dobropolje/Mekiš, koja su prikupljana prethodnih desetak godina, te da je u tom smislu prije nekoliko dana obavio razgovore sa predsjednicima Skupštine i Savjeta te MZ i od njih dobio uvjeravanja da će se u januaru 2020. godine održati Skupština na kojoj će u sklopu finansijskog izvještaja biti prezentovano i pomenuta sredstva, tako da se nada da će se sve dileme otkloniti u okviru organa ove MZ, uz molbu da se referent za rad sa MZ uključi u ovu problematiku.

Izjašnjavanje po inicijativama vijećnika s prethodnih sjednica Vijeća:
– vijećnik Sejid Brka (da se svim predsjednicima klubova dostavi Zapisnik Poreske uprave o kontroli rada Organa uprave 2007. godine) – zadovoljan jer je Zapisnik dostavljen.
– vijećnik Senad Subašić (naknada nezaposlenim vijećnicima) – ostaje pri svojoj inicijativi jer ga dobiveno pojašnjenje ne sprečava da to predloži Vijeću i da se Vijeće o tome izjasni.
– vijećnik Rasim Omerbašić je ukazao da postoji mišljenje pravnog tima Općine ali da nije prvi put da ovo Vijeće za govornicom zloupotrebljava takve svari, da su svi vijećnici jednaki i da bi Vijeće bilo jedino tijelo, u odnosu na vijeća drugih općina i druga parlamentarna tijela, kod kojeg bi postojala razlika u visini iznosa paušala između vijećnika.
– vijećnik Senad Subašić je zamolio da ga predsjedavajući Vijeća zaštiti jer ima pravo govoriti što želi, kao i ostali vijećnici, te ukazao da ni sada vijećnici nisu ravnopravni jer je većina u radnom odnosu i osim plaće primaju vijećničke paušale dok jedan broj vijećnika nije u radnom odnosu i paušal im je jedini izvor prihoda, podsjetivši da je nedavno bilo pokušaja „kupovine“ vijećnika.
– vijećnik Jakub Rošić je kazao da to nije način rješavanja ovog problema i predložio da Stručna služba dostavi spisak nezaposlenih vijećnika od Biroa za zapošljavanje, jer će se u slučaju prihvatanja izrečenog prijedloga isti morati brisati iz evidencije Biroa.
– vijećnik Amir Kurtić je predložio da se izjašnjavanje o ovoj inicijativi odgodi i u međuvremenu dostavi Vijeću pojašnjenje šta bi bilo s tom naknadom i kakve bi bile obaveze jer se na neki način radi o profesionalizaciji pozicije vijećnika, te da lično nema ništa protiv i prihvata ovu inicijativu, ali bi u tom slučaju ti vijećnici bili brisani s evidencije Biroa.
– Općinski načelnik je pojasnio da je odmah ovu inicijativu uputio pravnom timu i da ne bi volio da se kao Načelnik dovede u situaciju da je ne može realizirati, jer on, za razliku od vijećnika u svojim diskusijama, mora poštovati Zakon, te predložio, ako postoji takvo raspoloženje u Vijeću, da se takvi vijećnici angažuju kroz komisije Vijeća koje bi se malo pretumbale i da se na tako fer, u skladu sa Zakonom i otvoren način zaštite, a ne na ovaj način predložen u inicijativi.
– vijećnik Esmir Subašić je predlagaču inicijative predložio kompromis: da se u fomulaciji promijeni dio teksta na način da se umjesto teksta „…u Vijeću koji nisu zaposleni i koji se nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje“, što je u suprotnosti sa Zakonom, ubaci novi tekst : „kojima je paušal jedina vrsta primanja“ i dalje se nastavlja postojeći tekst, tvrdeći da se ovim kompromisom izbjegava izrečeni sukob sa Zakonom i da bi se na taj način dobre namjere koje je imao vijećnik Subašić mogle ispoštovati.
– vijećnik Rasim Omerbašić je saopštio da mu se čini da je Vijeće ušlo u oblast u kojoj nije nadležno, da se svi ostali vijećnici mogu poistovjetiti sa vijećnicima koji su bez posla jer to možda sutra čeka „sve nas“, ali da postoje ustanove i institucije gdje nezaposleni vijećnici mogu ostvarivati svoja prava i da se boji da se kao i u nekih viših parlamenata izgubila mjera jer bi ovo bilo drugo povećanje, tako da je po njemu najprihvatljiviji prijedlog Načelnika i da se Vijeće na neki način solidariše sa takvim vijećnicima, bez velikih izdvajanja jer vlada opća nesigurnost.

Pauza u radu Vijeća trajala je od 14,20 do 14,30 sati, na prijedlog vijećnika Omerbašić Rasima.

U nastavku sjednice vijećnik Senad Subašić je saopštio da ostaje pri svojoj inicijativi, s tim da se izvrše promjene u tekstu predložene od strane vijećnika Esmira Subašića.

Nakon toga Općinsko vijeće Tešanj je sa 13 glasova “ZA” 8 glasova „protiv“ i 2 glasa „uzdržan“ usvojilo slijedeći

ZAKLJUČAK
Prihvata se inicijativa vijećnika Subašić Senada da se u članu 2. postojeće Odluke na kraju teksta iza riječi „…230,00 KM“ upišu riječi „izuzev vijećnika u Vijeću kojima je paušal jedina vrsta primanja“, i dalje kao u predloženom tekstu: kojima vijećnički paušal treba da iznosi 460,00 KM, umanjen za 10% u skladu sa Odlukom o naknadi vijećnika koja je usvojena na 11. sjednici Općinskog vijeća Tešanj.

Bez rasprave Općinsko vijeće Tešanj je sa 22 glasa “ZA” i 2 glasa „uzdržan“ usvojilo slijedeći

ZAKLJUČAK
Prihvata se inicijativa predsjedavajućeg Vijeća da se krene u proceduru izmjene i dopune Poslovnika o radu Općinskog vijeća Tešanj, koju će voditi Statutarna komisija uz pomoć nadležne Službe.

Bez rasprave Općinsko vijeće Tešanj je sa 19 glasova “ZA” i 5 glasova „uzdržan“ usvojilo slijedeći

ZAKLJUČAK
Prihvata se inicijativa vijećnika Unkić Mirze da se pokrenu aktivnosti za izmjenu i dopunu Odluke o Prostornom planu i da se u isti uvrste i spomenici iz NOB-a, te da se vrati spomen-ploča na bivši objekat „Krivaje“, sadašnji objekat „Farex“-a, koja je uklonjena od strane novog vlasnika.

Nova vijećnička pitanja:
– vijećnik Sejid Brka je u ime Kluba vijećnika BPS SH saopštio da na osnovu nezadovoljstava i komentara građana oko izrade asfalta u prethodnom periodu, a nakon uvida u zapisnik zvanične komisije prethodnog Načelnika, koja je imala zadatak da sagleda valjanost realizacije kapitalnih projekata u 2007. i 2008. godini, postavljaju pitanja izvršnim organima Općine:
1. Da li su nadležne službe Općine upoznate sa radom komisije i njenim nalazom?
2. Šta je izvršna vlast na osnovu ovog zapisnika preduzela prema svojim službama, projektantima, izvođačima radova i nadzornim organima?
3. Koliko je odobreno i isplaćeno naknadnih radova na ovim projektima?
4. Da li su do sada i da li aktuelni ugovori sa projektantima, izvođačima radova i nadzornim organima sadrže garancije za kvalitet njihovih usluga?
5. Da li je uspostavljen mehanizam kontrole nadzornih organa? (dostavljeno u pismenoj formi s prilozima)
– vijećnik Mirza Unkić je Općinskom načelniku uputio slijedeće vijećničko pitanje: Da li neki od savjetnika Općinskog načelnika krše član 42. Statuta Općine Tešanj, uz pojašnjenje da je tim članom regulisano da savjetnici Općinskog načelnika moraju podnijeti ostavku na svaku od nespojivih dužnosti u skladu sa Zakonom i to prije imenovanja na položaj savjetnika, te da, ukoliko takvih kršenja pomenutog člana Statuta ima, traže od Općinskog načelnika da preduzme odgovarajuće mjere kako bi djelovanje savjetnika bilo u skladu sa Statutom Općine Tešanj.
– vijećnik Senad Subašić je saopštio da podnosi inicijativu za donošenje odluke koja je u skladu sa Zakonom o ministarskim, vladinim i drugim imenovanjima FBiH, u kome decidno stoji da je Općinsko vijeće odgovorni javni službenik po pitanju imenovanja članova nadzornih i upravnih odbora u JP i JU, te pokazao upit OHR-a u kome se kaže da se pomenutim Zakonom utvrđuje se otvoreni postupak izbora i konačno imenovanje i ponovno imenovanje na pozicije u reguliranim tijelima, a zatim pročitao stav 1. i stav 6. člana 2. Zakona i konstatovao da su JP I JU regulirana tijela i da je Općinsko vijeće odgovorni javni službenik po pitanju imenovanja članova nadzornih i upravnih odbora u JP i JU, tako da je potrebno da Vijeće donese ovu odluku u skladu sa Zakonom.
– zamjenik predsjedavajućeg Vijeća Hasan Handžić (iza govornice) je s obzirom da postoje sumnje u nenamjensko trošenje prikupljenih sredstava za izgradnju vodovoda, predložio da Vijeće formira komisiju sastavljenu od predsjednika klubova političkih stranaka koje participiraju u Vijeću i referenta za rad u MZ, koja bi ispitala stanje u MZ Dobropolje/Mekiš, a i u drugim MZ, jer se Vijeću stalno šalju takve stvari, te izrazio žaljenje što Komisija koja je formirana za MZ Karadaglije još nije dostavila konačan izvještaj jer organi MZ dobro rade, podsjećajući da je MZ Dobropolje/Mekiš do prije 15-tak godina kvalitetno radila i da se u zadnje vrijeme pokušava stanje popraviti i podići na taj nivo.
– Općinski načelnik je ukazao da inicijativa vijećnika Handžića derogira Statut jer Vijeće može formirati takvu komisiju tek nakon izvještaja Općinskog načelnika.
– vijećnik Benjamin Smailbegović je upitao da li je predsjedavajući Vijeća uputio čestitku jer vidi samo ime Općinskog načelnika, te izrazio slaganje sa Načelnikom vezano za inicijativu vijećnika Handžića i pojasnio da je vijećnik Joldić stanuje u Dobropolju i da je to mogao riješiti u okviru pomenute MZ.
– predsjedavajući Vijeća je odgovorio vijećniku Smailbegoviću da je zajedno sa Načelnikom uputio čestitku za medije, ali ne i pisanu čestitku.
– Općinski načelnik je pojasnio da prilikom potpisivanja više akata u pisanoj čestitki nije primijetio da nedostaje i ime predsjedavajućeg Vijeća, te da će se to ispraviti.

Bez rasprave Općinsko vijeće Tešanj jednoglasno je usvojilo sljedeći

DNEVNI RED

1.Prijedlog Budžeta Općine Tešanj za 2010. godinu;
2.Prijedlog Odluke o izvršavanju Budžeta Općine Tešanj za 2010. godinu;
3.Prijedlog Programa rada Općinskog vijeća za 2010. godinu;
4.Prijedlog Odluke o usvajanju i pokretanju aktivnosti radi privođenja namjeni Idejnog projekta zv. „Katanga“;
5.Prijedlog Odluke o izdvajanju novčanih sredstava za sufinansiranje projekta „Zlatna kap“ Jelah;
6.Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o utvrđivanju visine naknade za obezbjeđenje sredstava općinskog fonda za vatrogastvo općine Tešanj;
7.Prijedlog Odluke o davanju na korištenje zemljišta MZ Jevadžije;
8.Prijedlog Odluke o visini naknade za održavanje zajedničkih dijelova i uređaja zgrade;
9.Prijedlog Zaključka vezanog za javnu rasvjetu;
10.Prijedlog Rješenja o dodjeli neizgrađenog gradskog građevinskog zemljišta državne svojine na korištenje
Aličković Salihi iz Teslića, nastanjenoj u Kaloševiću;
11.Prijedlog Rješenja o utvrđivanju prava vlasništva na zemljištu državne svojine u korist Krličević Sejide iz Jelaha;
12.Prijedlog Zaključka o ne prihvaćanju ponude „Peradarstvo-Putešić“ d.j.l. u stečaju – Putešić, za preuzimanje iz njihovog posjeda neizgrađenog gradskog građevinskog zemljišta.
13.Preispitivanje Rješenja o imenovanju Stručne komisije za davanje ocjene o mogućnosti legalizacije bespravno izgrađene građevine.

Ad. 1
Općinski načelnik je u svojstvu predlagača pročitao materijal koji je prije početka današnje sjednice podijeljen vijećnicima, u kome se, između ostalog, pominje da je dobio ukupno 33 amandmana na prijedlog Budžeta (20 amandmana SDP/SBiH i 13 amandmana PBS SH), mada je nacrt Budžeta podržan jednoglasno uz najavu da će političke stranke svoje primjedbe i prijedlog dostaviti tokom javne rasprave, da se to nije desilo, da se na razgovor o Budžetu sa Načelnikom odazvala samo BPS SH, da je Komisija za budžet podržala prijedlog Načelnika i preporučila njegovo usvajanje, nakon čega su uslijedili pomenuti amandmani pa je Načelnik doveden u situaciju da, ili povuče prijedlog, ili napravi kompromise koji će imati manje štete od povlačenja prijedloga, ili dopustiti da se izglasa budžet koji javnost nije vidjela, te da će zbog svega navedenog, a u interesu građana i zajednice ponuditi kompromise:

Amandmani BPS SH:
1.Prihvata se u dijelu smanjenja izdvajanja za rasvjetu, a ušteda će se pridodati u kapitalne projekte.
2.Prihvata se u dijelu smanjenja izdvajanja sredstava, a ušteda će se pridodati u kapitalne projekte.
3.Ne prihvata se jer su potrebe za jednokratnim pomoćima mnogo veće od planiranih.
4.Ne prihvata se zbog ugrožavanja sudjelovanja u projektima koji se sufinansiraju iz drugih izvora, a Strategija za podršku mladim bi ostala bez ikakve podrške.
5.Prihvata se djelimično, a ušteda će se pridodati u kapitalne projekte.
6.Prihvata se djelimično, a ušteda će se pridodati u kapitalne projekte.
7.Prihvata se djelimično, a ušteda će se pridodati u kapitalne projekte (smanjenje oper. budž. rezerve).
8.Ne prihvata se jer se radi o strateškom projektu Općine Tešanj sa partnerom –firma „FAREX“.
9.Prihvata se djelimično, a ušteda će se pridodati u kapitalne projekte.
10.Ne prihvata se jer će igralište u Jevadžijama biti izgrađeno prema planu Budžeta iz 2009. godine.
11.Ne prihvata se jer se ne može miješati u unutarnje stvari IZ-a.
12.Prihvata se.
13.Prihvata se.

Amandmani SDP i SBIH:
1.Ne prihvata se jer će o eventualnom zaduženju odlučiti Vijeće.
2.Ne prihvata jer se radi o sporazumu sa Sindikatom.
3.Ne prihvata jer se radi o sporazumu sa Sindikatom.
4.Ne prihvata jer se amandmanom bojkotuje razvijanje menadžment sistema u općinskoj administraciji.
5.Ne prihvata se.
6.Prihvata se.
7.Ne prihvata se.
8.Ne prihvata se.
9.Prihvata se.
10.Prihvata se u smanjenju izdvajanja sredstava, a ušteda će se pridodati u kapitalne projekte.
11.Ne prihvata se.
12.Ne prihvata se jer još ne postoji organizacijski kapacitet u Centru za socijalni rad.
13.Prihvata se djelimično, a ušteda će se pridodati u kapitalne projekte.
14.Prihvata se djelimično, a ušteda će se pridodati u kapitalne projekte.
15.Ne prihvata se jer se radi o izmirenju ugovornih obaveza.
16.Prihvata se djelimično, stavka 821000 – Izrada proj. dokum. prikupljanja i odvodnje fekalnih voda na području naseljenog mjesta Kraševo se uvećava za 10.000,00 KM na teret povećanja prihoda u stavci 732110 – Primljeni tekući grantovi viših organa vlasti.
17.Ne prihvata se jer su doneseni Kriteriji za izgradnju dječjih igrališta.
18.Ne prihvata se.
19.Prihvata se ali bez promjene namjene planiranih sredstava.
20.Ne prihvata se (kao i amandman broj 11 BPS SH).

Nakon toga Općinski načelnik je, s obzirom na predviđanja da će naredna godina biti teška i da se radi
o izbornoj godini, zamolio Vijeće da se Budžet usvoji u ovoj godini uz kompromise, naglasio da prihvaćeni amandmani postaju sastavni dio prijedloga predlagača i zamolio Vijeće za razumijevanje za amandmane koji su odbijeni.

Pauza u radu Vijeća trajala je od 15,22 do 16,15 sati, na prijedlog vijećnika Senada Subašića.
U nastavku sjednice predsjedavajući Vijeća je zamolio Općinskog načelnika da Vijeće upozna sa prijedlogom koji je usuglašen tokom pauze.
Općinski načelnik je pojasnio da su klubovi vijećnika SDP i SBiH predlagali donošenje odluke o privremenom finansiranju Budžeta kao bolje rješenje, što je odbio smatrajući važnim da se Budžet odmah usvoji jer se uvijek može uraditi rebalans, nakon čega je došlo do usaglašavanja tokom pauze, naglasio da je neke amandmane već prihvatio i oni su postali sastavni dio prijedloga predlagača, a da je za ranije neprihvaćene amandmane dogovoreno slijedeće:

Amandmani SDP i SBIH:

-Amandman broj 1: Kreditno zaduženje ostaje, a ako treba može i poseban zaključak da nema kreditnog zaduženja bez prethodnog odobrenja Vijeća.

-Amandman broj 7: (oglašavanje putem medija) – Da Općinski načelnik i predsjedavajući Vijeća iskažu i usaglase odvojene potrebe.

-Amandman broj 10: (eko projekti) – ranije usvojen amandman BPS SH, uz uvrštavanje u listu kapitalnih
projekata (opće potrebe) dva projekta iz amandmana SDP i SBiH.

-Amandman broj 11: (jednokratne novčane pomoći) – Da Načelnik pripremi Kriterije za dodjelu pomoći i ponudi Vijeću na usvajanje.

-Amandman broj 13: (sredstva za manifestacije) – Sve stranke su prihvatile da se iznos od 50.000,00 KM iz
prijedloga Budžeta ne umanjuje i da ostane isti.

-Amandman broj 16: (odvodnja fekalnih voda Kraševo) – Iznos od 15.000,00 KM iz prijedloga Budžeta uvećati za 5.000,00 KM sa stavke Izrada prostorno-planske i druge projektne dokumentacije, bez otvaranja prihodovne strane.

– predsjedavajući Vijeća je konstatovao da su prihvaćeni amandmani postali sastavni dio prijedloga
predlagača, a da se od odbijenih amandmana odustalo i otvorio raspravu o usaglašenom prijedlogu:
– vijećni Sejid Brka je u ime Kluba vijećnika BPS SH saopštio da nisu zadovoljni jer je umanjeno „ono što bi trebalo biti veće“ ali da je kriza uticala da Budžet bude mali, ukazao na potrebu da se utiče na prihodovnu stranu i da Općina ubire prihode koje trenutno ne ubire, te naglasio da se dogovorom i međusobnim uvažavanjem mnogo toga može uraditi, da u BPS SH imaju ozbiljan pristup, te ponovio da nisu zadovoljni ali da se pregovorima nešto uspjelo uraditi i predložio da se Načelniku da podrška, „ali ne sva“ i predložio da se usaglašeni Budžet usvoji.
– vijećnik Munevera Alić je izrazila zadovoljstvo jer je Budžet usuglašen i naglasila da je Klub vijećnika SBiH uvijek za dogovor i uvažavanje, što su ovom prilikom i pokazali odustajanjem od pojedinih amandmana, te izrazila žaljenje što ih Načelnik nije pozvao na razgovor o Budžetu.
– vijećnik Amir Kurtić je u ime Kluba vijećnika SDA kazao da im je drago što je postignut dogovor i da je pokazano da se to može uraditi, pojasnio da je i sam lično nezadovoljan ukupnim iznosom Budžeta ali da je kroz razgovore sa načelnicima drugih općina u FBiH saznao da su kod pojedinih općina budžeti manji i do 40% u odnosu na prethodnu godinu (Vogošća), te ukazao da ni jedna vijećnička inicijativa nije uticala na prihodovnu stranu budžeta nego su sve uticale na rashodovnu stranu što bi u narednom periodu trebalo popraviti od strane vijećnika, a da će se i sam potruditi da tome doprinese, te izrazio nadu da će 2010. godina biti bolja, da neće biti potrebe za rebalansom u pogledu smanjenja nego u pravcu povećanja i da će privredni subjekti još bolje raditi.
– vijećnik Senad Subašić je takođe izrazio zadovoljstvo što je postignut dogovor oko Budžeta i ukazao da se u prestojećim izmjenama i dopunama Poslovnika o radu Vijeća ima u vidu i povećanje broja dana za dostavu amandmana na budžet, kako bi se imalo dovoljno vremena za usaglašavanje, te pojasnio kako je Načelnik na razgovore pozvao predsjednika SDP-a a ne Klub vijećnika, da za to nema potrebe jer su oni iz Kluba uvijek spremni za razgovore, uvažavanja i dogovor.
– vijećnik Rasim Omerbašić je takođe izrazio svoje zadovoljstvo, naglasio kako mu je drago što Načelnik nije prihvatio amandman vezan za dječja igrališta, koja će prema usaglašenom prijedlogu biti planski rješavana na području cijele općine, te predložio inicijativu o pokretanju aktivnosti na osnivanju JU „Dječje obdanište“ Tešanj u kome bi se objedinila sva postojeća obdaništa, na način da Načelnik sa službama sagleda mogućnosti u toku 2010. godine i predloži Vijeću na usvajanje.
– predsjedavajući Vijeća je više puta prekidao izlaganje vijećnika Omerbašića naglašavajući da je predloženu inicijativu trebalo uputiti tokom javne rasprave ili kao amandman, a ne sada kada je Budžet usuglašen od svih stranaka i Načelnika.
– vijećnik Munevera Alić je s negodovanjem prihvatila istup vijećnika Omerbašića (kao i neki drugi vijećnici sa svojih mjesta) i pojasnila da je ovaj dogovor bio pokušaj da se politika ne miješa u sve kao do sada, da nisu naivni kada su to prihvatili i da su svjesni načina na koje su dječja igrališta i drugi projekti do sada rađeni i kako i kome će se i po kojem redoslijedu sredstva dijeliti u narednoj izbornoj godini, da nisu pozvani na razgovor kod Načelnika ali su ipak prihvatili da odustanu od nekih svojih amandmana kako se politika ne bi miješala u Budžet, te pozvala sve one koji ipak žele politizirati da joj repliciraju ako žele i na taj način sruše već dogovoreno.
– vijećnik Rasim Omerbašić je replicirao kazavši da on nije upoznat sa detaljima dogovora Načelnika sa političkim strankama.

Općinsko vijeće Tešanj jednoglasno je donijelo slijedeći

ZAKLJUČAK
Usvaja se Budžeta Općine Tešanj za 2010. godinu, uz usvojene amandmane.

Ad. 2
Bez rasprave Općinsko vijeće Tešanj jednoglasno je donijelo slijedeći

ZAKLJUČAK
Usvaja se Odluka o izvršavanju Budžeta Općine Tešanj za 2010. godinu.

Ad. 3
Bez rasprave Općinsko vijeće Tešanj jednoglasno je donijelo slijedeći

ZAKLJUČAK
Usvaja se Programa rada Općinskog vijeća za 2010. godinu.

Ad. 4
Općinski načelnik je ukratko pojasnio prijedlog Odluke (stari objekat na ulazu u Tešanj), nakon čega je otvorena rasprava:
Vijećnik Sejid Brka pohvalio ovu Odluku jer je postojeće stanje te zgrade na ulazu u grad vrlo loše, te preporučio onima koji budu učestvovali u izradi projekta da prvi sprat bude na stubovima zbog pješačkog prelaza i prilaza Banci.

Općinsko vijeće Tešanj jednoglasno je donijelo slijedeći

ZAKLJUČAK
Usvaja se Odluka o usvajanju i pokretanju aktivnosti radi privođenja namjeni Idejnog projekta zv. „Katanga“.
Ad. 5
Bez rasprave Općinsko vijeće Tešanj je jednoglasno donijelo slijedeći

ZAKLJUČAK
Usvaja se Odluka o izdvajanju novčanih sredstava za sufinansiranje projekta „Zlatna kap“ Jelah.

Ad. 6
Bez rasprave Općinsko vijeće Tešanj je jednoglasno donijelo slijedeći

ZAKLJUČAK
Usvaja se Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o utvrđivanju visine naknade za obezbjeđenje sredstava općinskog fonda za vatrogastvo općine Tešanj.

Ad. 7
Bez rasprave Općinsko vijeće Tešanj je jednoglasno donijelo slijedeći

ZAKLJUČAK
Usvaja se Odluka o davanju na korištenje zemljišta MZ Jevadžije.

Ad. 8
Predsjedavajući Vijeća je pozvao predlagača da obrazloži prijedlog Odluke i da se izjasni da li prihvata uloženi amandman?
Općinski načelnik je pojasnio da se amandmanom samo popravlja postojeći tekst u Odluci i da se isti prihvata.

Bez rasprave Općinsko vijeće Tešanj je jednoglasno donijelo slijedeći

ZAKLJUČAK
Usvaja se Odluka o visini naknade za održavanje zajedničkih dijelova i uređaja zgrade, uz amandman.
Ad. 9
Vijećnik Benjamin Smailbegović je saopštio da podržava predloženi zaključak, te predložio da se, u cilju unaprjeđenja i uređivanja postojećeg šarenila, pristupi izmjenama Odluke o javnoj rasvjeti.

Općinsko vijeće Tešanj je jednoglasno donijelo slijedeći

ZAKLJUČAK
Da se pristupi izmjenama Odluke o javnoj rasvjeti.

Općinsko vijeće Tešanj je jednoglasno donijelo slijedeći

ZAKLJUČAK
Usvaja se Zaključak vezan za javnu rasvjetu u predloženom tekstu.

Ad. 10
Bez rasprave Općinsko vijeće Tešanj je jednoglasno donijelo slijedeći

ZAKLJUČAK
Usvaja se Rješenje o dodjeli neizgrađenog gradskog građevinskog zemljišta državne svojine na korištenje Aličković Salihi iz Teslića, nastanjenoj u Kaloševiću.

Ad. 11
Bez rasprave Općinsko vijeće Tešanj je jednoglasno donijelo slijedeći

ZAKLJUČAK
Usvaja se Rješenje o utvrđivanju prava vlasništva na zemljištu državne svojine u korist Krličević Sejide iz Jelaha.

Ad. 12
Bez rasprave Općinsko vijeće Tešanj je jednoglasno donijelo slijedeći

ZAKLJUČAK
Ne prihvata se ponuda „Peradarstvo-Putešić“ d.j.l. u stečaju – Putešić, za preuzimanje iz njihovog posjeda neizgrađenog gradskog građevinskog zemljišta.

Ad. 13
Vijećnik Amil Buljubašić je u ime Kluba vijećnika SDP saopštio da su mišljenja da je donošenjem ovakve odluke Općinsko vijeće zadovoljilo minimum Zakona i da su uobzirene sve stručne osobe koje su trebale da budu zastupljene, s tim da je još pridodat jedan član toj Komisiji, te da smatraju da to nije u suprotnosti sa Zakonom.
Predsjedavajući Vijeća je saopštio da na osnovu mišljenja Statutarne komisije, a u skladu sa članom 60. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o građenju, predlaže da se u Rješenju broj 01-23-12-260-4/09. od
04.12.2009. godine, da se u članu 2. briše tačka 5.
Vijećnik Amir Kurtić je zamolio da se ponovi (pojasni) odluka jer je se on dobro ne sjeća, a vjerovatno ni ostali vijećnici, te da pretpostavlja da se pod tačkom 5. misli na pridodatog člana Komisije, a nakon toga upitao šta je sa ostalim dijelovima amandmana?

Pauza u radu Vijeća trajala je od 16,50 do 17,00 sati, u cilju usaglašavanja zaključka.
U nastavku sjednice predsjedavajući Vijeća je saopštio da je tokom pauze postignut kompromis.

Općinsko vijeće Tešanj je sa 20 glasova “ZA”, 1 glas „protiv“ i 2 glasa „uzdržan“ donijelo slijedeći

ZAKLJUČAK
Prima se na znanje mišljenje Statutarne komisije vezano za Rješenje o imenovanju Stručne komisije za davanje ocjene o mogućnosti legalizacije bespravno izgrađene građevine, broj: 01-23-12-260-4/09. od 04.12.2009. godine.

Općinsko vijeće Tešanj je sa 17 glasova “ZA”, 1 glas „protiv“ i 5 glasova „uzdržan“ donijelo slijedeći

ZAKLJUČAK
Briše se tačka 5. u članu 2. Rješenja o imenovanju Stručne komisije za davanje ocjene o mogućnosti legalizacije bespravno izgrađene građevine, broj: 01-23-12-260-4/09. od 04.12.2009. godine.

Općinsko vijeće Tešanj je sa 14 glasova “ZA” i 9 glasova „uzdržan“ donijelo slijedeći

ZAKLJUČAK
Općinsko vijeće Tešanj će do naredne sjednice Vijeća formirati Komisiju koja će pratiti rad Komisije za davanje ocjene o mogućnosti legalizacije bespravno izgrađene građevine.

Općinski načelnik je svim građanima i prisutnim na sjednici čestitao Novu godinu i poželio bolju saradnju i uspješniji rad, te da se nikome ne ponovi 2009. godina koja je svima, a naročito njemu, bila izuzetno teška.

Nakon toga predsjedavajući Vijeća je u svoje lično ime i u ime Vijeća svim građanima čestitao Novu godinu, a zatim se svima zahvalio na prisustvovanju današnjoj sjednici i zaključio rad 13. sjednice Općinskog vijeća Tešanj u 17,07 sati.

ZAPISNIČAR
Zahir Ibrahimkadić

PREDSJEDAVAJUĆI VIJEĆA
Vedran Kaser, dipl. ing inf. teh.