PREVENTIVNE I PROTIVEPIDEMIJSKE MJERE U POPLAVLJENIM PODRUČJIMA

pitkom vodom.
3.U područjima koja nisu pogođena poplavama potrebno je također pooštriti nadzor nad vodosnabdijevanjem. U slučaju da se primjeti promjena boje, mirisa ili okusa vode, potrebno je istu prokuhavati.
4.Komunalno preduzeće „RAD“ će koncentraciju rezidualnog hlora u vodi gradskog vodovoda držati na zadovoljavajućem nivou.
5.Pooštriti mjere lične i opće higijene ( higijena ruku, pranje voća i povrća koje raste u zemlji ili neposredno iznad zemlje i sl. ).
6.Tamo gdje se voda povukla odmah pristupiti čišćenju i pranju poplavljenih površina, vlasnici objekata su dužni da prvo mehanički počiste sve površine od mulja, pijeska, naplavina, smeća i sve druge nečistoće, a zatim pristupe pranju vodom.
U poplavljenim objektima izvršiti mehaničko čišćenje i pranje vodom i deterdžentom,a nakon toga će ekipe Doma zdravlja uraditi dezinfekciju.
7.U slučaju da se kod stanovništva poplavljenog područja u narednom periodu pojave tegobe u smislu povišene temperature, proliva, povraćanja, bolova u stomaku i sl. neophodno je javiti se u zdravstvenu ustanovu.
8.Uputstva o sanaciji poplavljenih lokalnih vodnih objekata biti će u pisanom obliku dostavljena u mjesne zajednice i ogranke civilne zaštite.

OPĆINSKI ŠTAB CIVILNE ZAŠTITE