Izvještaj Civilne zaštite

na isti način su preduzete mjere zbog zatrpavanja kanalnog odvoda u Koprivcima, kojom prilikom je zbog mogućih kišnih padavina i površinskih voda bilo ugroženo nekoliko stambenih objekata.

Dalje su nastavljene aktivnosti na uspostavi komunikacija u MZ Jablanica, koju provode putna i građevinska operativa.
Provođene su i mjere asanacije terena, koje su imale za cilj čišćene i sklanjanje nanosa i naslaga na poplavljenim putnim komunikacijama, u gradu i objektima.
Posebna aktivnost se vodila na normalizovanju stanja u snabdjevanju potrošača vodom iz vodosistema koji su u nadležnosti JP „Rad“ Tešanj.
Normalno snabdjevanje potrošača vodom je uspostavljeno oko 17: 00 sati.

Profesionalna vatrogasna jedinica je vršila dostavu pitke vode na poplavljena područja u MZ Jablanica, i vršila ispumpavanje vode iz poplavljenih objekata i prioritetnih vodozahvata, odnosno bunara.

Crveni križ općine Tešanj je tokom čitavog dana vršio obilazak ugroženih područja i dostavljao pomoć domaćinstvima u hrani i drugim namirnicama.

Općinski štab civilne zaštite je proteklog dana putem policije preuzeo mjere zabrane održavanja pijace na poplavljenim područijima.
Štab je u stalnom zasjedanju i preduzima sve potrebne mjere na otklanjanju nastalih posljedica od prirodne nesreće.

Jutros je nastavljena aktivnost na provođenju svih potrebnih mjera zaštite i spašavanja i uklanjanja nastalih posljedica.

Općinski štab civilne zaštite je održao sjednicu na kojoj su utvrđene dnevne aktivnosti za sve nosioce zaštite i spašavanja.

Pojačano se provode mjere na asanaciji terena, naročito putne infrastruktura u cilju uspostave komunikacija sa odsječenim područijima (MZ Jablanica) gdje su angažovana putna i građevinska preduzeća, a za jutros je najavljena aktivnost čišćenja korita rijeke Tešanjke prema Tešanjci.

Ekipe Higijensko-epidemiološke službe zajedno sa Profesionalnom vatrogasnom jedinicom i predstavnicima Kantonalnog zavoda za javno zdrvastvo su jutros u 08:00 sati krenuli u provođenje sistematske dezinfekcije pooplavljenog područja.

Snabdjevanje vodom potrošača se jutros odvija normalno, a prema informaciji šefa laboratorije Filter stanice gradskog vodovoda parametri hemijske i bakteriološke ispravnosti vode u rezervoarima je u propisanim granicama prema utvrđenom Pravilniku.

Općinski štab civilne zaštite je u stalnom kontaktu sa Kantonalnom upravom civilne zaštite i informiše je o preduzimanju i provođenju mjera.

Vodostaji rijeka su u manjoj mjeri povećani, ali su u konstantnom opadanju.

Nešto prije zaključenja ovog Izvještaja od strane MZ Raduša operativni centar je obavješten o nastaloj šteti na objektu džamije u Muhića potoku u ovoj mjesnoj zajednici, jednom stambenom objektu, a uništen je i manji most u ovom naselju i oštećen put.
U MZ Trepče je prekinuta komunikacija od Trebačke rijeke prema zaseoku Zlatići, te ovaj put nije za promet vozilima.