Naredba o provođenju proljetne preventivne sistematske deratizacije

zemlju (Službeni list SFRJ, broj: 51/84. i 63/90), koji je preuzet Zakonom o preuzimanju i primjenjivanju saveznih zakona koji se u BiH primjenjuju kao republički zakoni (Službeni list RBiH, broj: 13/94 i 2/96), Naredbe Ministarstva zdravstva ZDK broj: 02-14-12053-1/08 od 08.04.2008. godine i člana 30. Statuta Općine Tešanj (Službeni glasnik Općine Tešanj, broj: 11/07), Općinski načelnik d o n o s i

N A R E D B U
o provođenju proljetne preventivne sistematske deratizacije na području općine Tešanj

I
Naređuje se provođenje proljetne faze preventivne sistematske deratizacije na području općine Tešanj od 05.05.2008. do 09.05.2008. godine.

II
Preventivnu sistematsku deratizaciju će provesti Kantonalni zavod za javno zdravstvo Zenica uz angažovanje Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Tešanj.
Za nosioca poslova preventivne sistematske deratizacije određuje se Kantonalni zavod za javno zdravstvo Zenica.

III
Preventivnom sistematskom deratizacijom će biti obuhvaćeni objekti i površine kojima upravlja Općina Tešanj, kao i objekti i površine na području općine kojima upravljaju pravna i fizička lica.
Preventivne sistematske poslove na deratizaciji objekata i površina kojima upravljaju pravna i fizička lica će finansirati dotični subjekti iz vlastitih sredstava, a površina i objekata u državnom vlasništvu Općina Tešanj i Vlada ZE-DO kantona.

IV
Subjekti koji podliježu provođenju preventivne sistematske deratizacije su dužni obezbjediti nesmetan rad ekipama Kantonalnog zavoda bez obzira na parcijalne radove ili ugovore koje posjeduju. Kontrolu izvođenja akcije provodit će općinski sanitarni inspektor, g-đa Mirsada Ramović.

V
Provođenje akcije deratizacije nadzirat će Kantonalni sanitarni inspektor ZE-DO kantona.

VI
Ova naredba stupa na snagu danom donošenja, a objavit će se u Službenom glasniku Općine Tešanj i putem sredstava informisanja.

OPĆINSKI NAČELNIK
Adem Huskić, prof.