Predstavnici Omladinske banke uručili čekove za dva projekta u Tešnju

za tri općine (Modriča, Tešanj i Mrkonjić Grad) odobreno je ukupno devet projekata koji će biti finansirani sa oko 25 hiljada maraka. U prvom krugu u pet općina odobreno je 16 projekta koji su finansirani sa oko 58 hiljada maraka.
Fondacija Mozaik u partnerstvu sa Irskom razvojnom agencijom (Irish Aid) i Community Foundation for Northern Ireland realizuje razvojni dvogodišnji program Omladinske banke u BiH čiji je cilj povećati učešće mladih u procesima lokalnog razvoja ruralnih sredina kroz dodjelu bespovratnih novčanih sredstava projektima koje pokreću i vode mladi.
U saradnji sa općinama, u martu 2008.godine osnovano je pet Omladinskih banaka i to u Mrkonjić Gradu, Modriči, Šekovićima, Tešnju i Ključu. Omladinskom bankom upravlja deset članova Kreditnog odbora, mladi od 15 do 25 godina koji imaju ulogu na osnovu dokumenta Omladinska politika ili Strategija za mlade, definisanih prioriteta i potreba mladih da raspisuju konkurse i odlučuju o finansiranju projekata mladih do iznosa od 4 hiljade maraka.
U ovih pet općina u naredne dvije godine Kreditni odbori pet Omladinskih banaka će dodjeliti do 300 hiljada maraka bespovratnih novčanih sredstava za projekte mladih. Mozaik fondacija obezbjeđuje od donatora do 200 hiljada, a pet općina će obezbjediti do 100 hiljada maraka iz općinskih budžeta.