E-uprava u Bosni i Hercegovini

Općina Tešanj je jedna od pet općina u BiH koja je uključena u USAID-ov projekat E-uprave u Bosni i Hercegovini. Projekat je pokrenut u aprilu 2020.godine te se sastoji od nekoliko aktivnosti a jedna od njih je automatiziranje procesa javne uprave kreiranjem elektronskog sistema za izdavanje građevinskih e-dozvola u odabranim općinama.

U četvrtak, 30.05.2024.godine održana je radionica u Sarajevu na kojoj je Grad Bihać predstavljen kao novi član projekta E građevinskih dozvola. Učešće na radionici imala je i Općina Tešanj putem predstavnika, članova radnog tima, te je tom prilikom Nermina Bešlagić, stručni savjetnik, predstavila dosadašnji angažman i aktivnosti Općine u navedenom projektu. Tom prilikom prezentovana su elektronska rješenja koja već funkcionišu sa posebnim akcentom na rješenja poput E Citizen-a, Alata za praćenje realizacije strateških ciljeva, Adresnog registra, Mapa puta općine Tešanj ka digitalizaciji te dosadašnja iskustva sa Docu Nova sistemom.

Općina Tešanj provodi pripremne aktivnosti za implementaciju sistema elektronskog izdavanja dozvola te se u toku ove godine i očekuje izdavanje PRVE elektronske građevinske dozvole.

Implementacijom elektronskog izdavanja dozvola procedure izdavanja odobrenja za izgradnju objekata pojednostavile u tehničkom smislu što podrazumijeva kvalitetniju i bržu komunikaciju sa svim učesnicima (podnosioci zahtjeva, ministarstva, agencije, javna preduzeća i dr.) a krajnji rezultat, osim transparentnosti i efikasnosti, rezultirao bi i većim zadovoljstvom krajnjeg korisnika – podnosioca zahtjeva.