Konferenciji u Novom Sadu prisustvovali i predstavnici Općine Tešanj

Na Konferenciji su iz Opštine Tešanj učestvovali Hamzalija Hojkurić i Ferid Mustafić Vojvodine.
U radu ove konferencije kao pozvani gosti učestvovali su i predstavnici Općine Tešanj Ferid Mustafić, pomoćnik Općinskog načelnika za informatiku i informisanje i Hamzalija Hojkurić, rukovodilac Službe za finansije i ekonomiju. Kroz prezentaciju koju je realizirao Ferid Mustafić predstavljene su najbolje prakse u radu Općine Tešanj, a poseban interes pobudile su informacije vezane za standarde kvalitete ISO 9001:2000 u pružanju usluga građanima, te korištenje savremenih tehnika i tehnologija u pružanju kvalitetnih usluga građanima. Također je veliku pažnju pobudila i praksa jačanja participacije građana i nevladinog sektora općine Tešanj u procesu kreiranja i donošenja općinskog budžeta.
Konferenciju je otvorio pokrajinski sekretar za lokalnu samoupravu i međuopštinsku saradnju Emil Fejzulahi koji se, osim što je govorio o aktuelnom trenutku AP Vojvodine, osvrnuo i na put i reforme koji predstoje u procesu evropskih integracija, kao i njihovom najznačajnijem segmentu – finansijama.
Temu finansija konkretizovala je kroz svoju prezentaciju i predstavnica Sekretarijata za finansije AP Vojvodine koja je iznijela i brojne pokazatelje koji govore o finansiranju, a posebno na nivou lokalnih zajednica.
U nastavku Konferencije zapaženo izlaganje imao je dinamični predsjednik opštine Inđija Goran Ješić koji je naglasio brojne probleme s kojima se suočavaju opštine u svom razvoju, govoreći konkretno brojkama, te konstatirao da se u ovakvim teškim okolnostima ne može računati na razvoj lokalnih zajednica i da se odnos države prema njima mora mijenjati.
Snežana Voštinarov, direktor Službe za komunikaciju i koordinaciju odnosa sa građanima i koordinator procesima javnih rasprava o gradskom budžetu Grada Beograda, govorila je o procesu participacije građana u donošenju budžeta.
Plenarni dio Konferencije završila je Ljiljana Milošević, direktor Fonda za razvoj neprofitnog sektora AP Vojvodine, prezentirajući Odluku o proceduri saradnje opština i lokalnih udruženja građana u AP Vojvodini, te najavila drugi dio Konferencije u kojem se u tri grupe raspravljalo o pojedinim segmentima vezanim za jačanje vladinog i nevladinog sektora. U dijelu diskusija vezanih za rad lokalnih zajednica aktivno su se uključili i predstavnici naše Općine, pri čemu su odgovorili i na brojna pitanja učesnika Konferencije, posebno vezana za standarde ISO 9001:2000 i budžet.
Na kraju treba istaći i veoma kvalitetnu organizaciju i vrhunsko vođenje Konferencije od strane Fonda za razvoj neprofitnog sektora AP Vojvodine jer, kako je istaknuto i u zaključcima diskutanata, Konferencija predstavlja značajan korak u procesu inovativnijeg pristupa jačanju odnosa vlade i nevladinog sektora (građana).