Press-konferencija Općinskog načelnika

biti završena do 17. oktobra. Međutim, novinari su kroz svoje komentare i pitanja izrazili sumnju da je moguće do ovog roka izvesti sve radove, jer na gradilištu ne vide većih pomaka.
– S obzirom da dinamiku ovih radova prate stručna lica, a posebno odabrani nadzorni organ koji je nadležan i obavezan da na vrijeme sugeriše nama kao investitorima svaki propust i kašnjenje, mi ćemo posegnuti za svakom mjerom koja nam stoji na raspolaganju da od izvođača zahtijevamo poštivanje rokova, a, ako to bude potrebno, i raskinuti ugovor s njim. Ovih dana krenuli su radovi druge faze i vjerujemo da još ima vremena da se dvorana, koja je naš životni interes, završi na vrijeme. Naravno, u svemu ovome bitno je da izvođač prati svoj dinamički plan i ugovorne obaveze koje su, prema kriterijima Svjetske banke, veoma dobro precizirane.
Na pitanje novinara vezana za potraživanja izvođača radova u prvoj fazi izgradnje po osnovi dodatnih radova Općinski načelnik je naglasio:
– Cjelokupan ugovoreni iznos za radove isplaćen je ovom izvođaču i tu nema ništa sporno. Međutim, ako izvođač bez ugovaranja sa investitorom, u ovom slučaju Općinom, dodatno, izvan ugovorenih iznosa, potražuje sredstva za dodatne radove koji premašuju čak i za 80% ugovorenu cijenu, nama zakonski okviri ne dozvoljavaju takvo plaćanje. Posebno što nismo uopće bili upoznati s tim kolike su to količine radova ili materijala u vrijeme građenja, što je bila obaveza izvođača. Za te količine saznajemo tek po ispostavljenoj fakturi. To je neprihvatljivo i ne možemo, ako želimo poštivati zakone, na takav način kršiti zakone i ugovore. Naravno, mi ne tvrdimo ovdje ko je u pravu, niti da li je ili nije nešto urađeno, jer to, kažem, utvrđuje nadzorni organ, ali, ponavljam, nemamo zakonsku mogućnost da to uradimo tako kako izvođač od nas traži. On će, dakle, ako smatra da je u pravu, morati potražiti druge načine da to i naplati. Ovim demantujem i nedavni napis u Avazu kojim se tvrdi da izvođaču nije plaćen rad po ugovoru. Još jednom, cjelokupan iznos po ugovoru isplaćen je izvođaču.
U daljem toku konferencije bilo je govora i o toku projekta vodosnabdijevanja Pousorja. Naime, završavaju se geoistražni radovi koji će dati sliku izdašnosti ispitivanih potencijalnih izvorišta na kojima je izvršeno geobušenje i ispitivanje, te će se prema ovim rezultatima i opredijeliti daljnji tok projekta. Kada se povećanja kapaciteta izvorišta u Jelahu tiče, radovi su privedeni kraju i očekuje se povećanje kapaciteta za novih 25 litara u sekundi.
Izgradnja putne infrastrukture teče planiranom dinamikom i prema kriterijima koji su usvojeni na Općinskom vijeću i definirani rang-listom kapitalnih projekata, ali u njihovoj realizaciji veliku ulogu ima i kriterij vlastitog učešća mjesnih sredina, što u dijelu projekata može dovesti do zastoja, jer u nekim sredinama se ove obaveze veoma sporo ili teško provode. Na drugoj strani, ima i mjesnih sredina koje su izuzetno zainteresirane za razvoj svoje infrastrukture i nude potrebno vlastito učešće iako nisu na listi prioriteta. Za sada nema mogućnosti, s obzirom da se radi o odlukama Vijeća, da Općinski načelnik izvrši preusmjerenje sredstava sa jednih na druge projekte, već o tome odlučuju vijećnici Općinskog vijeća.
Sve u svemu, zaključili su novinari, općina Tešanj je veliko gradilište.