Reforma finansiranja srednjeg obrazovanja

obrazovanje (u BiH 6% BND), ona predstavljaju veliki teret svakog budžeta.
Podržan je veći značaj direktora škola (šira ovlaštenja, prijem radnika, način izbora), ali i povećane kontrole upravljanja.
Ubrzo se očekuje projekat Svjetske banke na nivou države i izrade tzv. Formule za raspored sredstava koja će na osnovu Standarda uključivati slijedeće elemente za plate nastavnika: broj učenika, broj nastavnika, broj odjeljenja, broj smjena, koje bi i dalje bile finansirane od viših organa vlasti, dok bi materijalni troškovi zavisili, pored navedenog, i od veličine i broja objekata (grijanje) koje bi finansirale općine. Problem dodatnog finansiranja (izjednačavanje) siromašnih i planinskih škola takođe bi se riješio Formulom.
Na plate danas otpada 80-85% sredstava, dok za materijalne troškove ostaje do 15% što bi trebalo da se poveća učešćem vlastitih sredstava (prihodi od prakse, zakupnine, večernje škole i dr.) čime bi trebali da upravljaju školski odbori, što danas nije praksa zbog Trezorskog finansiranja koje utiče na motivaciju za uštedama i vlastitom zaradom.
Poseban problem je potpun izostanak kapitalnih planiranja (investicija).
Član delegacije iz Općine Tešanj bio je Hamzalija Hojkurić, rukovodilac Službe za finansije i ekonomiju.