Potpisani ugovori za Najbolje poslovne ideje mladih

U okviru Sajma privrede, Općinski načelnk Suad Huskić potpisao je ugovore o poticajima u svrhu pokretanja vlastitih biznisa sa devet budućih poduzetnika – Harisom Smajlhodžićem (proizvodnja madraca, nadmadraca i dr.), Zinom Ahmićem (proizvodnja pčelinjih proizvoda), Mirnesom Huseljom (proizvodnja pločastog namještaja), Smailom Galijaševićem (elektroenergetsko projektovanje), Enisom Džananović (dizajniranje enterijera), Elmirom Kadušić (kreativno učenje stranih jezika, lektorisanje i sl.), Harisom Čauševićem (proizvodnja tapaciranog namještaja), Amelom Maglićem (pakovanje ugostiteljskog šećera i drugih proizvoda) i Miralemom Hadžanom (restauracija drvenog namještaja).

 

Po strukturi ideja vidi se da je riječ o dosta proizvodnje i dosta inovativnih ideja – od proizvodnje madraca, tapaciranja namještaja do nekih poslovnih ideja koje su se odnosile na edukaciju i razvoj. Broj prijava je puno veći nego ranijih godina, i iz godine u godinu prijave su kvalitetnije i sve je više novih ideja, kao i mladih ljudi koji se odlučuju da rade. Uostalom poruka Sajma, pa i ovog projekta je da se ljudima daje prilika u BIH da žive i zarađuju od svog rada, da kvalitetno provode svoje vrijeme i da doprinose ukupnom razvoju Bosne i Hercegovine, kazao je Općinski načelnik Suad Huskić.

 

Projekat Poslovne ideje mladih pokrenut je 2011. godine i do sada je ponudio različite projekte mladih ljudi. Po ovom modelu Općina finansira troškove registracije preduzeća, doprinose za dio zaposlenih u periodu do 3 godine, a u određenim slučajevima Općina je finansirala troškove zakupa poslovnog prostora.