Zapisnik sa 9. sjednice Vijeća

 

Nakon prijave vijećnika,  Predsjedavajući Vijeća je konstatovao da današnjoj sjednici Vijeća prisustvuje 19 vijećnika, čime  su se stekli uslovi za punovažno odlučivanje, otvorio 9. sjednicu Vijeća i proglasio je javnom, te u ime Vijeća  i u svoje lično ime pozdravio prisutne goste i predstavnike medija.

Ad. A
    Općinsko vijeće je sa 17  glasova “ZA”,  bez glasova “PROTIV” i 2 glasa “UZDRŽAN”  usvojilo sljedeći
ZAKLJUČAK
Usvaja se Zapisnik sa 7. sjednice  Općinskog  vijeća  Tešanj.

Ad.B
Općinsko vijeće je sa 14  glasom “ZA”,  bez glasova “PROTIV” i 2 glasa “UZDRŽAN”  usvojilo sljedeći

ZAKLJUČAK
Usvaja se Zapisnik sa 8.(tematske) sjednice  Općinskog  vijeća  Tešanj.

Dnevni red
Općinsko vijeće je  sa 18 glasova “ZA”,  bez glasova “PROTIV” i “UZDRŽAN” usvojilo sljedeći

D N E V N I  R E D
1.    Predstavljanje Projekta općinskog okolišnog i ekonomskog upravljanja MEG – UNDP –
2.    Prijedlog Odluke o realizaciji projekta vodosnabdijevanja “Vodovod Tepe-Hrvatinovići”,
3.    Prijedlog Odluke o izmjeni i dopuni Odluke o iznosu priključka na vodovod “Pousorje”,
4.    Prijedlog Odluke o izmjeni Odluke o usvajanju Programa novčanih podsticaja za unapređenje poljoprivredne proizvodnje na području općine Tešanj u 2017. godini,
5.    Prijedlog Odluke kojom se odobrava, radi izgradnje trafo stanice,  prodaja neposrednom pogodbom nekretnine u vlasništvu Općine Tešanj,
6.    Prijedlog  Odluke o raspolaganju nekretninama Općine Tešanj koje su u evidenciji o zemljištu upisane na mjesne zajednice,
7.    Prijedlog Odluke o izmjeni Odluke o ustupanju prava korištenja na zgradi za Poreznu upravu u Tešnju,
8.    Prijedlog Odluke o dopuni Odluke o korištenju javnih površina,
9.    Prijedlog Rješenja o imenovanju članova drugostepene komisije za rješavanje po žalbama protiv rješenja općinskih organa uprave.

Ad. 1  
Uz prezentaciju, g-din Siniša Ubiparipović, predstavio je  Projekat općinskog okolišnog i ekonomskog upravljanja MEG – UNDP.

Ad. 2
Pomoćnik Načelnika Sabahudin Omerbašić  je dodatno obrazložio Prijedlog Odluke o realizaciji projekta vodosnabdijevanja “Vodovod Tepe-Hrvatinovići”.

Općinsko vijeće je  sa 19 glasova  “ZA”, bez glasova PROTIV” i “UZDRŽAN”  usvojilo sljedeći

ZAKLJUČAK
Usvaja se Prijedlog Odluke o realizaciji projekta vodosnabdijevanja “Vodovod Tepe-Hrvatinovići”.

Ad. 3
Pomoćnik Načelnika Sabahudin Omerbašić  je dodatno obrazložio Prijedlog Odluke o izmjeni i dopuni Odluke o iznosu priključka na vodovod “Pousorje”.

U raspravi učestvovao vijećnik Solo Fahir.

Općinsko vijeće je 17  glasova “ZA”,  bez  glasova “PROTIV”  i 1 glasom  “UZDRŽAN”  usvojilo sljedeći
ZAKLJUČAK
Usvaja se Prijedlog Odluke o izmjeni i dopuni Odluke o iznosu priključka na vodovod “Pousorje”.

Ad.4
Pomoćnik Načelnika Hamzalija Hojkurić   je dodatno obrazložio Prijedlog Odluke o izmjeni Odluke o usvajanju Programa novčanih podsticaja za unapređenje poljoprivredne proizvodnje na području općine Tešanj u 2017.godini.

U raspravi učestvovao vijećnik Vedran Kaser, Hrnjić Muris, Subašić Senad i Općinski načelnik.

Na prijedlog vijećnika Kaser Vedrana, Općinsko vijeće je 17  glasova “ZA”, bez  glasova “PROTIV”  i  “UZDRŽAN”  usvojilo sljedeći
ZAKLJUČAK
Da se u 2018.godini  kroz Program  novčanih podsticaja za unapređenje poljoprivredne proizvodnje na području općine Tešanj  sagleda mogućnost uvrštavanja poticaja za proizvođače bundeva.

Općinsko vijeće je 18  glasova “ZA”, bez  glasova “PROTIV”  i  “UZDRŽAN”  usvojilo sljedeći
ZAKLJUČAK
Usvaja se Prijedlog Odluke o izmjeni Odluke o usvajanju Programa novčanih podsticaja za unapređenje poljoprivredne proizvodnje na području općine Tešanj u 2017.godini.

Ad. 5
Bez rasprave, Općinsko vijeće  je  sa 18 glasova “ZA”,  bez glasova “PROTIV” i “UZDRŽAN”,   usvojilo  sljedeći
ZAKLJUČAK
Usvaja se Prijedlog Odluke kojom se odobrava, radi izgradnje trafo stanice,  prodaja neposrednom pogodbom nekretnine u vlasništvu Općine Tešanj.

Ad. 6
Pomoćnik Načelnika Azra Muslija  je dodatno obrazložila Prijedlog  Odluke o raspolaganju nekretninama Općine Tešanj koje su u evidenciji o zemljištu upisane na mjesne zajednice.

U raspravi učestvovao vijećnik Kaser Vedran.

Općinsko vijeće  je  sa 16 glasova “ZA”, bez glasova “PROTIV” 1 glasom “UZDRŽAN”,   usvojilo  sljedeći
ZAKLJUČAK
Usvaja se Prijedlog  Odluke o raspolaganju nekretninama Općine Tešanj koje su u evidenciji o zemljištu upisane na mjesne zajednice.

Ad. 7
Općinski načelnik je dodatno obrazložio Prijedlog Odluke o izmjeni Odluke o ustupanju prava korištenja na zgradi za Poreznu upravu u Tešnju.

U raspravi učestvovao vijećnik Subašić Senad.

Općinsko vijeće je sa 18 glasova  “ZA”,  bez glasova PROTIV”, i “UZDRŽAN”  usvojilo sljedeći

ZAKLJUČAK
Usvaja Prijedlog Odluke o izmjeni Odluke o ustupanju prava korištenja na zgradi za Poreznu upravu u Tešnju.

Ad. 8
Bez rasprave, Općinsko vijeće je sa 18 glasova  “ZA”, bez glasova PROTIV” i  “UZDRŽAN”
usvojilo sljedeći
ZAKLJUČAK
Usvaja se Prijedlog Odluke o dopuni Odluke o korištenju javnih površina.

Ad. 9
    Bez rasprave, Općinsko vijeće je   sa 17 glasova  “ZA”,  1 glasom  “PROTIV”, bez glasova “UZDRŽAN”  usvojilo sljedeći
ZAKLJUČAK
Usvaja se Rješenje o imenovanju članova drugostepene komisije za rješavanje po žalbama protiv rješenja općinskih organa uprave.

Ad.B
VIJEĆNIČKE  INICIJATIVE

Vjećnik Jupić Mirano je postavio sljedeću vijećničku inisijativu: „Da nadležna Općinska služba pokrene postupak postavljanja znakova upozorenja vozačima drumskih vozila na prisustvo pješaka i biciklista na regionalnom putu Novi Šeher-Tešanj.“

Vijećnik Kaser Vedran je postavio vijećničku inicijativu: „Da plaće direktora JU i JP općine Tešanj i plaća Općinskog načelnika Tešanj ne može biti veća od tri prosječne plaće na općinskom nivou.“

Vijećnik Hrvić Vahdet je postavio sljedeću vijećničku inicijativu:
„U članu 21.Odluke o provođenju izmjena i dopuna prostornog plana općine Tešanj, dodati novi stav koji glasi: „Uslovi za izgradnju kuće za odmor su isti kao i uslovi za gradnju stambenih objekata ali bez ograničenja u smislu ograničenja udaljenosti od putnih komunikacija, kao i ograničenja da iste moraju biti izgrađene u urbanoj zoni.“
Te u članu 7. Odluke o provođenju izmjena i dopuna prostornog plana općine Tešanj, stav __, dopuniti riječima „i da nije u suprotnosti sa zaštitnim zonama“, nakon čega bi stav__ člana 7.glasio:     „Izgradnja se dozvoljava i uz magistralne, regionalne, lokalne i nekategorisane  ceste u širini od 100 m mjereći od spoljne ivice ceste, a da ne ugrožava zaštitni pojas puta i da nije u suprotnosti sa zaštitnim zonama.“

Vijećnik Kurtić Amir se izjasnio da je zadovoljan odgovorom Općinskog načelnika na inicijativu u vezi pokretanja Projekta istraživanja prošlosti Tešanjskog kraja i postavio novu sa obrazloženjem da će istu dostaviti u pismenoj formi.

VIJEĆNIČKA PITANJA

Vijećnik Jupić Mirano je postavio vijećničko pitanje: „Na koji način nadležne Općinske službe su reagovale, kada je u pitanju učestalo spaljivanje nepoznate materije na području MZ Bobare – MZ Piljužići? Jesu li nadležne Općinske službe, poduzele konkretne aktivnosti u utvrđivanju  počinioca navedenih radnji, te adekvatno sankcionisanje istoga?“

Vijećnik Kaser Vedran je postavio sljedeća vijećnička pitanja:
1.    Da li Općinski načelnik Tešanj i nadležne službe imaju informaciju o posljedicama miniranja koje se desilo 14.06.2017.godine i da li je miniranje izvršeno u skladu sa utvrđenim zakonskim propisima?
2.    Po kojoj i čijoj odluci su raskinuti ugovori sa sekretarima MZ u MZ Mrkotić i Vukovo?
3.    Ko je zadužen za postavljanje transparenata kada se čestitaju praznici u  Tešanju, Jelahu i  Tešanjci i zašto ovog Ramazana nije bilo čestitke u Jelahu?

Nakon toga,  predsjedavajući Vijeća se svima zahvalio na prisustvovanju današnjoj sjednici i zaključio rad devete  sjednice Općinskog vijeća Tešanj u  16:52 h.

ZAPISNIČAR:   
 Sajda Klepić                          

                                                                                                                        PREDSJEDAVAJUĆI  VIJEĆA
                                                                                              Senad N. Subašić, dipl.oec.