Općina Tešanj potpisala ugovor o certifikaciji općina sa povoljnim poslovnim okruženjem (BFC SEE)

U okviru implementacije projekta BFC SEE u Sarajevu je održana Konferencija o programu certifikacije općina sa povoljnim poslovnim okuženjem u jugoistočnoj Evropi, u cilju stvaranja i unapređenja povoljnog poslovnog okruženja na nivou lokalnih samouprava, pribavljanja akreditacije za BFC certifikaciju i provođenje certifikacije lokalnih samouprava sa povoljnim poslovnim okruženjem.

Na Konferenciji je upriličeno svečano potpisivanje ugovora sa osam općina (Bosanska Krupa, Goražde, Konjic, Livno, Prozor-Rama, Tešanj, Visoko, Žepče) i sa gradom Bihaćem. Ovaj projekat podržavaju Njemačka agencija za međunarodnu saradnju (GIZ), Švicarska agencija za razvoj i saradnju (SDC), Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Švedska međunarodna agencija za razvoj i saradnju (Sida).

U maju ove godine raspisan je Javni poziv kojim su pozvane sve jedinice lokalne samouprave koje se smatraju dovoljno spremnim za ispunjene kriterija da se uključe u proces za dobijanje certifikata. Na putu do certifikata općine trebaju ispuniti 12 kriterija i više od 80 podkriterija koji podrazumijevaju unapređenje procedura, jačanje transparentnosti, efikasnost birokratije i pribavljanje svih dokumenata i podataka neophodnih privrednicima i potencijalnim ulagačima u planiranju poslovanja i donošenju investicionih odluka.