Obavijest za vlasnike i korisnike javnog prevoza i radničkih restorana

Sanitarni inspektor Općine Tešanj, vršeći nadzor na terenu uočio je pojave koje bi mogle otežati zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti, te na ovaj način želi na najbrži način ukazati na obaveze prevozničkim firmama i pogonima sa većim brojem angažovanih radnika:

Vlasnici vozila javnog prevoza su dužni obezbjediti vozačima zaštitnu opremu (maske, rukavice, naočale) i obavezno vršiti dezinfekcije nakon svakog izvršenog prevoza radnika. Kod transporta radnika javnim prevozom, putnici su dužni koristiti zaštitnu opremu i potrebnu distancu u autobusu.

Preduzeća koja rade su dužna pojačati mjere zaštite radnika od zaraznih bolesti, kao što su zabrana kretanja radnika u grupama, obavezno korištenje maske i rukavica a boravak na radnom mjestu da bude uz potrebnu disancu i higijenske mjere.

Organizacija ishrane radnika se mora provoditi uz omogućavanje potrebne distance, uz pojačane mjere lične higijene radnika na pripremi i podjeli hrane, i postavljanja dezbarijere između mokrih čvorova i restorana.

Pored ove javne napomene, Sanitarni inspektor će u narednim danima izvršiti i neposredni uvid u svaki korišteni autobus, uvid u svaki pogon i redničke restorane-menze, a sve u cilju zaštite stanovništva od zaraznih bolesti.